Polislikte Göz Derecesi

polislikte goz derecesi

Emniyet teşkilatına personel alımında adayların fiziksel ve ruhsal yeterliliklerinin belirlenmesi; kamu hizmetlerinin etkin, kesintisiz ve en güvenli şekilde yürütülmesi açısından zaruridir. Bu kapsamda POMEM, PAEM, PÖH gibi kurumlarda yer almak ve polis olmak isteyen adayların çoğunun akıllarında; “Polislikte göz derecesi kaçtır?” sorusu gelmektedir. POMEM, PAEM, PÖH gibi kurumlarda kabul adına bireyler için birtakım sağlık şartları öngörülmüştür. Bu sağlık şartlarına ilişkin hususlar ise, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nde açık bir şekilde düzenlenmiştir. Kurumlardan kabul almak isteyen bireylerin öncelikle bu yönetmelikteki şartları sağladığına ilişkin bir sağlık raporu alması gerekmektedir.

Emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliğinde, göz ile ilgili olarak” Göz ve göz ekleri tam ve sağlam olacaktır. Göze ait hiçbir operasyon ve lazer müdahalesi geçirmemiş olacaktır.” ibaresi bulunmaktaydı. Bu madde 2012 yılında; “Göz ve göz ekleri tam ve sağlam olacaktır” şeklinde değiştirilmiştir.  Bu madde ile lazer tedavisi sonrasında polis olma önünde engel kalmamıştır. Adaylar lazer tedavisi sonrasında gerekli şartları karşılayıp polis olabilirler.

POMEM, PAEM, PÖH gibi kurumlarda kabul adına bireyler için birtakım sağlık şartları öngörülmüştür. Bu sağlık şartlarına ilişkin hususlar ise, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nde açık bir şekilde düzenlenmiştir. Kurumlardan kabul almak isteyen bireylerin öncelikle bu yönetmelikteki şartları sağladığına ilişkin bir sağlık raporu alması gerekmektedir. Emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliğinde, göz ile ilgili olarak “Göz ve göz ekleri tam ve sağlam olacaktır. Göze ait hiçbir operasyon ve lazer müdahalesi geçirmemiş olacaktır.” ibaresi bulunmaktaydı. Bu madde 2012 yılında değiştirilerek ”Göz ve göz ekleri tam ve sağlam olacaktır” şeklinde düzenlenmiştir.  Bu madde ile  lazer tedavisi sonrasında polis olma önünde engel kalmamıştır. Adaylar lazer tedavisi sonrasında gerekli şartları karşılayıp polis olabilirler.

Özellikle belirtmek gerekir ki; polislik göz derecesi sebebiyle elenen adaylar sadece Ankara İdare Mahkemesi nezdinde dava açabilir. Aksi durumda yetkisiniz kararı verilecektir. Polislik okullarında sağlık ile ilgili yönetmeliği okumak için mevzuat.gov.tr/mevzuat sayfasını ziyaret ediniz.
polislikte goz derecesi kac
polislikte goz derecesi kac

Polislikte Göz Derecesi Kaçtır?

Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM), Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) ve Polis Özel Harekât (PÖH) birimlerine başvuran adayların göz sağlığı, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği EK-3 Göz Hastalıkları bölümüne göre değerlendirilir. Bu kapsamda aranan şartlar aşağıdaki şekilde özetlenmiştir:

  • Göz muayenesi yapılırken kontak lens kullanılması yasaktır. Adayların muayeneye lenssiz girmesi gerekmektedir.
  • Adaylarda tam veya kısmi renk körlüğü olmamalıdır. Bunun için yapılan testlerde aday tüm sayıları doğru şekilde okumalıdır. Renkleri ayırt etmesine rağmen sayıları okuyamayan aday elenir.
  • Her iki göz ayrı ayrı değerlendirilir.
  • Miyop + astigmat toplamı -2 diyoptriyi geçemez.
  • Hipermetrop + astigmat toplamı +1 diyoptriyi geçemez.
  • Gözlükle veya lazer ile düzeltme sonrası yapılan ölçümde, iki gözün toplam görme seviyesi en az 16/20 olmalıdır.
  • Kataraktı olanlar veya katarakt ameliyatı geçirenler elenir. Ancak görmeyi etkilemeyen küçük ve yüzeysel kataraktlar kabul edilebilir. Aynı şekilde, korneada (gözün ön tabakası) görmeyi bozmayacak küçük izler sorun oluşturmaz.
  • Retinitis pigmentoza (gece körlüğü/tavuk karası) ve diğer retina hastalıkları olanlar elenir.
  • Göz kayması (şaşılık) olanlar, göz kaslarında veya sinirlerinde işlev kaybı bulunanlar elenir.
  • Pitozis (göz kapağı düşüklüğü) olanlar, Nistagmus (göz titremesi) olanlar elenir.
  • Gözde veya göz çevresinde tepkisiz yabancı cisim bulunan adaylar elenir.
  • Keratokonus (kornea incelmesi), Glokom (göz tansiyonu), Üveit ve korioretinit gibi kronik göz enfeksiyonları olan adaylar polis olamaz.
  • Korneada var olan ve görme seviyesini etkilemeyen periferik kesafetler polisliğe engel değildir.

Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde bulunan Hastalık Branşlarının Sınıflandırılması başlıklı EK-3’ün 7 numaralı kısmında yer alan Göz Hastalıkları bölümünde ilgili şartlar şu şekilde belirtilmiştir:

“Göz hastalıkları yönünden sağlam olacaktır.

Bu sisteme ait kronik hastalığı, sürekli diyet uygulamasıyla veya ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı, tedavisiz şekilde remisyonda olsa dahi sürekli olarak kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı, organ ve sistem fonksiyonlarını etkileyen bir hastalığı, sakatlığı olanlar ile doğuştan veya sonradan organ eksikliği veya organ yokluğu olanlar öğrenciliğe kabul edilmezler.

  1. Görme ve diskromatopsi muayenesinde lens kullanılmasına izin verilmemektedir.
  2. İzole, periferik ve noktasal olan katarakt sağlam kabul edilmektedir. Periferik, yüzeysel ve küçük olan korneal nefelyonlar sağlam kabul edilir.
  3. Okullara alınacak öğrencilerde; refraksiyon kusuru sayısal değerlerinin toplamı her iki gözde ayrı ayrı;
  • Miyoplarda (sferik +silendirik) -2 diyoptriyi geçemez.
  • Hipermetroplarda(sferik +silendirik)+1 diyoptriyi geçemez.
  • Mikst astigmatlarda transpozisyon sonrası değerlere göre işlem yapılır.
  • Düzeltmeden sonra her iki gözün görme güçleri toplamı en az 20’de 16 olmak zorundadır.
  • Düzeltmeden sonra gözlerden birinin görme gücü en az 10’da 7 olabilir, ancak bu durumda diğer gözün görme gücü, düzeltmeden sonra 10’da 10(tam) olmak zorundadır.
İlgili Makale: Polis Nasıl Olunur?

Polis Meslek Yüksek Okulunda Göz Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

PMYO, POMEM ve PAEM alımlarında sağlık raporu işlemlerinde Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliğine göre yapılır. Bu noktada ilk göz muayenesi Polis Meslek Yüksek okulu sınavları gerçekleştirilirken mülakat gününde evrakların elden teslimi esnasında yapılmaktadır. Bu muayenede temel olarak adayların renk körlüğü olup olmadığı noktasında inceleme yapılır. Renk körlüğü olmayan adayların aynı zamanda sınavda da başarılı olmaları gerekir.  Sınavda da başarılı olan adaylar intibak eğitimlerinin akabinde ilgili göz muayenesine gireceklerdir.

Bu göz muayenesinde adayın yukarıda detaylıca izah edilen Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği EK-3 Göz Hastalıkları bölümünde yer alan şartları taşıması gerekmektedir. Bu şatlardan biri ya da birden fazlasını sağlamadığı tespit edilen aday başarısız kabul edilmektedir. Renk körlüğü olan bir kişinin polis olup olamayacağı pek çok kişi bakımından sorulur. Adayların ilk göz muayenesinde dikkat edilen ilk husus adayda renk körlüğü olup olmadığıdır. Bu açıdan; renk körlüğü olan biri doğrudan elenecektir ve polis olamayacaktır.

İlgili Makale: İptal Davası

Polislikte Göz Derecesi Nedeniyle Elendim, Ne Yapmalıyım?

POMEM, PMYO veya PAEM’den göz derecesi sebebiyle elenen adayların bu karara karşı kanun yollarına başvurma hakkı saklı tutulmaktadır. Bu kapsamda adayların, eleme kararına karşı; dava açabilmeleri için hak düşürücü bir süre öngörülmüştür. İlgili mevzuata göre; adaylar eleme kararının kendilerine tebliğ edilmesinden itibaren 60 gün içerisinde dava açmak zorundadır. Bu süre; adayın okul ile ilişiğinin kesildiğinin bildirilmesi ya da ön sağlık aşamasında elendiğine dair kararın tebliği ile başlar. Bu süre içerisinde dava açılmaması halinde adayın dava açmak hakkı tamamen ortadan kalkar.

Göz derecesi sebebiyle elenen adaylar; bu süre içerisinde İdare Mahkemesinde yürütme durdurma talepli iptal davası açmaları gerekmektedir. Bu süreçte adayların dava açmadan evvel lehe tüm delillerini toplayarak dava dilekçesi ile birlikte mahkemeye sunmaları önem arz etmektedir. Örneğin tam teşekküllü bir hastaneden alınan güncel sağlık kurulu raporu oldukça lehe olacaktır. zira idare mahkemeleri sağlık şartlarına ilişkin uyuşmazlıklarda çoğunlukla bilirkişi incelemesine başvurmakta ve adayın gerçek sağlık durumu araştırmaktadır.

Polislikte göz derecesi nedeniyle elenen adaylar 60 gün içinde İdare Mahkemesi’ne yürütme durdurma istemli iptal davası açılmalıdır. Bu süre hak düşürücü olup dava şartıdır.

Lazer Tedavisi Polisliğe Engel Mi?

Emniyet teşkilatı personel alımında adayların fiziksel yeterliliklerinin doğru şekilde değerlendirilmesi önemlidir. Bu kapsamda adayların göz sağlığı da değerlendirme kapsamındadır. Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM), Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) ve Polis Özel Harekât (PÖH) birimlerine başvuran adayların göz sağlığı, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği EK-3 Göz Hastalıkları bölümüne göre değerlendirilir. İlgili şartlar yukarıda detaylıca izah edilmiştir. Bu şatlardan biri ya da birden fazlasını sağlamadığı tespit edilen aday başarısız kabul edilmekte olup bu karara karşı adayların kanun yoluna başvuru hakları mevcuttur.

Göz sağlığı şartlarına ilişkin yapılan değişiklik öncesinde; “Göz ve göz ekleri tam ve sağlam olacaktır. Göze ait hiçbir operasyon ve lazer müdahalesi geçirmemiş olacaktır.” ibaresi mevcuttu. Bu noktada 2012 yılında değişiklik yapılması yoluna gidilmiştir. Yapılan değişiklik sonrasında bu ibare; “Göz ve göz ekleri tam ve sağlam olacaktır” şekline değiştirilmiştir. Böylece artık lazer operasyonlar adayların polis olmasını engellememektedir. Lazer operasyonu geçirmiş şahıslar da polislik sınavlarına girebilirler.

X
kadim hukuk ve danışmanlık