Polis Nasıl Olunur? Polislik Şartları ve Başvuru Süreci

polis olma sartlari

“Polis nasıl olunur?” sorusu tarafımıza çok fazla gelmektedir. Polis olabilmek için öncelikle PMYO’dan mı yoksa POMEM’den mi polis olmak istediğinizi seçmelisiniz. Buna göre polislik şartları değişmektedir. Seçiminiz PMYO ise ÖSS tarafından yapılan sınavdan taban puanı (AYT 250) almanız gereklidir. POMEM’den polis olacaksınız önlisans (2 yıllık) veya lisans (4 yıllık) mezunu olmanız gereklidir. Sonrasında ÖSYM tarafından her yıl yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan İçişleri Bakanlığının belirlediği taban puanını alabilen herkes kanunda sayılan şartları da sağlaması halinde POMEM’e başvurarak polis olabilmektedir. Polislik şartları, Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliğinde düzenlenmiştir. 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’na göre; halkın güvenliğini sağlamak, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzenine ve genel güvenliğe dair önleyici ve koruyucu tedbirler almak amacıyla oluşturulmuş görevli hizmet birimine polis adı verilmektedir. Polis Akademisi sınav ilanına çıkarken sitesinde polislik şartlarını tek tek yayınlamaktadır. Bu şartlar PMYO, POMEM ve PAEM için ayrı ayrı belirlenir. Polislik şartları aşağıda detaylı olarak açıklayacak olsak da kısaca şunlardır:

  • Vatandaşlık: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • Yaş: Polislik başvuruları için yaş sınırı genellikle 18 ile 30 arasında belirlenmiştir. Ancak, Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) başvurularında yaş kriterleri farklılık gösterebilir.
  • Eğitim: En az lise mezunu olmak. Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) için lise mezunu olmak yeterlidir, ancak Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) için lisans mezunu olmak gereklidir.
  • Fiziki Yeterlilik: Erkek adaylar için en az 167 cm, kadın adaylar için ise en az 162 cm boyunda olmak ve vücut kitle indeksine (VKİ) uygun olmak.
  • Sağlık Şartları: Sağlık yönetmeliğine uygun olmak, herhangi bir bedensel engel ya da sağlık sorunu taşımamak.
  • Adli Sicil: Herhangi bir sabıka kaydı bulunmamak, yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmak.

Ülkemizde polis ihtiyacını karşılamak, polis olmak isteyenleri belirli eğitimlerden geçirerek polislik mesleğine hazır hale getirmek adına merkezler kurulmuştur. Polis olmak için ülkemizde bulunan merkezler;

  • Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) (Polis yetiştirir ve 6 ay eğitim verilir.)
  • Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) (Polis yetiştirir ve 2 yıl eğitim verilir.)
  • Polis Amirleri Eğitim Merkezidir. (PAEM) (Komiser yetiştirir ve 11 ay eğitim verilir.)

Bu okulların hepsi Polis Akademisi’ne bağlı olarak faaliyet yürütmektedirler. Ülkemizin ihtiyacı olan polislerin yetiştirilmesi, adayların mesleğe hazır hale getirilmeleri adına faaliyet gösteren Polis Meslek Eğitim Merkezleri ve Polis Meslek Yüksekokulları’nın belirlediği şartları sağlayarak giriş yapan kişiler bu kurumlardan mezun olarak polis olmaktadırlar. PMYO, PAEM ve POMEM’e başvurabilmek için farklı şartlar öngörülmüş olup bu şartlara aşağıda değinilmiştir. Üç kurum arasındaki farklılıklar sadece şartlar yönünden öngörülmemiş olup eğitim süresi gibi durumlarda vardır. Polislik mesleği ülkemizde en çok tercih edilen mesleklerin başında geliyor. Polis olmak için belirli şartları taşımak gerekir. Sonrasında yapılan fiziki, sözlü ve yazılı sınavları geçmek gerekiyor. Ardından gerekli eğitimleri aldıktan sonra polis olunabiliyor. Peki, tam olarak polis nasıl olunur? Pmyo başvuru şartları nelerdir? Pomem başvuru şartları nelerdir? Polis olmak için gerekenler neler? Polislik şartları nelerdir? Kadın polis nasıl olunur? Erkek polis nasıl olunur? Bunların hepsini yazımızda detaylıca açıklayacağız.

polis olma sartlari nelerdir
polis olma sartlari nelerdir

Polislik Şartları 2024 – 2025 Nelerdir?

Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliğine göre Polis Akademisi Başkanlığına bağlı Polis Meslek Yüksekokullarına alınacak öğrencilerin şartlarını düzenlemiştir.  Polislik şartları Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliğinde tek tek sayılmıştır. Aynı şekilde polis alımı yapılacağı dönemde Polis Akademisi internet sitesinden polis olma şartları ve ilanı yayınlanır. Bu şartları taşıyan adaylar başvuru hakkı kazanır. Polis olmak için öncelikle her sene Polis Akademisi tarafından düzenlenen polislik sınavlarına girmek gerekiyor. Polislik sınavları ayrı ayrı üç adet sınavdan oluşuyor. Bu sınavlar sözlü, yazılı ve fiziksel sınavlardır. Polislik sınavlarını başarı ile tamamlayan adaylar polis olmak için eğitim almaya hak kazanmaktadır. Polislik sınavlarına başvurmak isteyen adayların en az lise mezunu olmaları gerekmektedir. Ek olarak polis olmak isteyen kişilerin üniversiteye giriş sınavlarında barajın üstünde puan almaları gerekmektedir. Üniversiteye giriş sınavı barajını geçemeyenlerin sınava başvuruları kabul edilmemektedir.

Polis Akademisi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren bu okullardan herhangi birine eğitim durumunuza bağlı olarak giriş yapabilir; aldığınız eğitimin ardından polislik unvanını elde edebilirsiniz. Polislik şartları eğitim kurumunun kriterlerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu kriterleri taşıyan hem kadın hem de erkek adaylar yapılan sınavlar sonucunda asil ve yedek olarak ayrılır. Herhangi bir sebepten dolayı asil olarak sürece devam ettirmeyen kişilerin yerine yedeklerden alım yapılır. Polis olma süreci, başvuru, sınavlar ve eğitim gibi aşamalardan oluşur:

  • Başvuru: Polis Akademisi tarafından açılan PMYO, POMEM, ya da PAEM (Polis Amirleri Eğitimi Merkezi) duyurularını takip ederek, uygun birimlere başvuruda bulunmak.
  • Yazılı Sınav: Adayların, genel yetenek ve bilgi düzeylerini ölçen yazılı bir sınava tabi tutulmaları.
  • Fiziki Yeterlilik Testi: Adayların, dayanıklılık ve fiziksel kabiliyetlerini ölçen fiziki yeterlilik sınavını geçmeleri.
  • Sözlü Mülakat: Yazılı ve fiziki sınavları başarıyla geçen adaylar, sözlü mülakata alınır. Bu aşamada adayların genel kültür, iletişim becerileri ve polislik mesleğine uygunlukları değerlendirilir.
  • Eğitim: Mülakatı başarıyla geçen adaylar, PMYO veya POMEM’de belirli bir süre eğitim görür. Bu eğitim teorik ve pratik dersleri içerir.
  • Mezuniyet ve Göreve Başlama: Eğitimlerini başarıyla tamamlayan adaylar, polis memuru olarak mezun olur ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen birimlerde göreve başlar.

Kadın polis olma şartları ile erkek polis olma şartları aynıdır. Tek fark kadınlardaki boy, kilo ve diğer fiziksel şartlardır. Örnekler olarak; kadınlar için 162 cm, erkekler için 167 cm’den kısa boylu olmamak veya buna uygun boy kilo endeksine sahip olmaktır. Yani kilo orantısı anlamına gelen, beden kitle indeksi de 18 (dâhil) ile 27 (dâhil) arasında olmalıdır. Genel olarak bu sınavlara girebilmek için aşağıdaki şartları taşıyor olmanız gereklidir. Polislik şartları şunlardır;

  • Türk vatandaşı olmak.
  • Lise, lisans ve ön lisans mezunu olmak.
  • Eğer yurt dışında herhangi bir okuldan mezun iseniz denklik belgesi sahibi olmak.
  • KPSS baraj puanını geçmek. (Pomem için geçerlidir.)
  • Kadınlar için 162 cm, erkekler için 167 cm’den kısa boylu olmamak.
  • Sağlık durumu yönünden, Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirlenen koşulları taşımak.
  • Reşit olmak (18 yaş kanunu) 30 yaşını geçmemek.
  • Siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye olmamak.
  • Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak.
  • Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak,
  • Polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak,
  • Kişin silah taşımak için engel bir durumunun olmaması.
  • Ceza almamış olmak.
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.

Polislik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Polis olmak için öncelikle LYS’ye veya KPSS’ye girmelisiniz. Sonrasında kanundan belirtilen en düşük puanı almalısınız. Sonrasında PMYO veya POMEM’e başvuru yapmalısınız. Başvuru sonrasında sırasıyla ön sağlık, spor, fiziki mülakat, yazılı sınav ve sağlık raporundan geçmelisiniz. Bunların hepsini geçtikten sonra eğitime tabi tutulursunuz. Eğitim bittikten sonrada polis memuru olarak atamanız yapılır. Polislik şartlarını taşıyan adaylar Polis Akademisi’nin internet sitesi üzerinden yayınlanan ilan uyarınca şu şekilde başvuru yapabilir;

  • Öncelikle YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı)’a girmeniz gerekir ve TYT puan türünden en az 260,00 puan almanız gerekmektedir. (Taban puan yıldan yıla değişiklik gösterebilmektedir.)
  • TYT puan türünden en az 260,00 puan (PMYO kılavuzuna göre taban puanı) aldıktan sonra PMYO’ya başvuru yapacaksınız.
  • PMYO başvurusu yaptıktan sonra sırasıyla sizi 3 aşama bekliyor; ön sağlık, fiziksel yeterlilik sınavı, sözlü mülakat.
  • Ön sağlık kontrolü komisyonu adaylar hakkında “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olur” veya “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olamaz” şeklinde karar verir.
  • Fiziksel yeterlilik sınavı; adayın bedeni kabiliyeti ve fiziki yapısı değerlendirilmek üzere uygulamalı olarak yapılır. Başarılı olmak için yüz tam puan üzerinden en az altmış puan almak zorunludur. Fiziksel yeterlilik sınavında başarılı olan adaylar mülakat sınavına tabi tutulurlar. Hakkında “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adaylar, bir sonraki sınav aşamasına geçemezler.
  • Mülakatta Adaylara, soruların yazılı olduğu bir kart çektirilir. Konu hakkında düşünmesi ve sunum yapması için süre verilir. Konu ile ilgili komisyonca adaya sorular sorulabilir. Değerlendirmede adayın; konu hakkında bilgi düzeyi, kendisinden istenileni kavrama, özgüveni, ifade etme yeteneği, beden dilini kullanma becerisi, olmak üzere beş ayrı kritere göreve her bir kriter 20 puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden yapılır. Adayın mülakat sınavından başarılı olabilmesi için toplam 70 puan veya üzerinde alması gerekir.
  • Sıralama belirlenirken; TYT puanının %25, fiziki yeterlilik puanınızın %25 ve mülakat puanınızın %50’si alınarak yapılmaktadır.
  • Şayet bütün aşamaları geçerseniz sıralamanız doğrultusunda İntibak eğitimine kalmayı hak kazanıyorsunuz. İntibak eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar 2 yıl sürecek polis öğrenciliği bekliyor. Sonrasında bir şubede göreve başlıyorsunuz. Bu şube genellikle çevik kuvvet, karakol ya da güven timleri olmaktadır.
polis olma sartlari erkek kadin
polis olma sartlari erkek kadin

Polislik Sağlık Şartları 2024

Polislik sağlık şartları “Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği” kapsamında yapılır. PMYO, POMEM ve PAEM başvurularına ilişkin yönetmelikler farklı olsa da benzer şekilde düzenlenmiştir. Fakat sağlık şartları PAEM, POMEM, PMYO üç okulun tek yönetmelikte düzenlenmiştir. Her üç  okul için başvuru koşulları benzerlik içerir. Bu yüzden ayrı ayrı değerlendirmek yerine söz konusu şartları birlikte incelemekte fayda görüyoruz. Ancak vurgulamak gerekir ki; PAEM için Polis Akademisi Başkanlığı Polis amirleri Eğitimi Merkezi Giriş ve Eğitim-öğretim Yönetmeliği; POMEM için Polis Meslek Eğitim Merkezlerine Giriş yönetmeliği; PMYO için Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliği kapsamında değerlendirme yapılır. Polislik sağlık şartları kapsamında şu hususlara bakılır;

  1. Dahiliye (Endokrinoloji, Hematoloji, Nefroloji, Gastroenteroloji, Enfeksiyon Hastalıkları)
  2. Romatoloji
  3. Kardiyoloji / Kalp ve Damar Cerrahisi
  4. Genel Cerrahi
  5. Göğüs Hastalıkları / Göğüs Cerrahisi
  6. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları / Ağız ve Diş Hastalıkları
  7. Göz Hastalıkları
  8. Üroloji / Kadın Hastalıkları ve Doğum
  9. Ortopedi ve Travmatoloji
  10. Sinir Sistemi Hastalıkları / Beyin ve Sinir Cerrahisi
  11. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları
  12. Cilt Hastalıkları

Polis Olmak İçin Fiziki Şartlar

Polis olmak için fiziki şartlar kadın ve erkeğe göre değişiklik göstermektedir. Emniyet teşkilatında polis olmak isteyen adayların sahip olması gereken fiziksel şartlar şu şekildedir:

  • Kadın adaylar en az 162, erkek adaylar en az 167 boy uzunluğuna sahip olmalıdır.
  • Adayların vücudunda herhangi bir organ eksikliği bulunmamalıdır.
  • Adaya 5 metreden bakıldığında vücudunda herhangi bir iz ya da dövme gözükmemelidir.
  • Adaylarda renk körlüğü olmamalıdır.
  • Adayların omuzlarında problem, göğüs kafeslerinde eğrilik ve düztaban gibi sağlık problemleri bulunmamalıdır.
  • 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla, sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle erkek ve kadın adaylar için 30 yaşından gün almamış olmak,
  • Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,
  • Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,

Tüm bu fiziksel şartları yerine getiren adaylar polislik sınavlarını takip ederek başvuruda bulunabilirler. Adaylar bu fiziksel şartların yanında sınavda başarılı olmalı ve de belirlenmiş sağlık şartlarını da sağlıyor olmalıdırlar.

Polis Olmaya Engel Durumlar

Polis olmak isteyen adaylar, sağlık durumlarının polisliğe engel teşkil edip etmediğini öğrenmek ister. Polislik başvurusunda sağlık koşulları, Emniyet Teşkilatı Yönetmeliği’ne göre belirlenmiştir. Bu yönetmelikte, polis adaylarının sağlaması gereken sağlık kriterleri beşinci maddede açıkça tanımlanmıştır.

MADDE 5 –

(1) Okullara alınacak öğrenci adayları, A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak zorundadırlar. Bu Yönetmelikte bire bir karşılığı olmayan durumlarda, bu Yönetmeliğin 21 inci maddesi gereği, öğrenci adayının muayenesini yapan hastane sağlık kurulu doktorları, kişinin hastalığının uygun olabileceği dilim hakkında karar verir. B-C-D-E dilimlerinde geçen hastalığı olanlar veya 21 inci madde gereği değerlendirildiğinde hastalıklarının B-C-D-E dilimlerine uyduğuna, A dilimine uymadığına karar verilenler öğrenci olamazlar.

Polis Olmak İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Polis olmak için gireceğiniz sınavlar iki kategoriye ayrılır:

POMEM (Polis Meslek Eğitim Merkezi):

  • KPSS: İlk olarak KPSS’den, Polis Akademisi’nin belirlediği asgari puanı almalısınız.
  • Sonrasında:
    1. Ön Sağlık Muayenesi
    2. Fiziki Yeterlilik Sınavı
    3. Sözlü Mülakat

PMYO (Polis Meslek Yüksekokulu):

  • TYT: TYT’den belirlenen asgari puanı almalısınız.
  • Ardından:
    1. Ön Sağlık Muayenesi
    2. Fiziki Yeterlilik Sınavı
    3. Sözlü Mülakat

Bu aşamaları başarıyla tamamlayanlar ilgili eğitim kurumlarında eğitim almaya hak kazanır.

Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) Nedir?

Polislik şartları denildiğinde PMYO ve POMEM’i ayrı ayrı ele almak gereklidir. Çünkü bunların başvuruları birbirinden farklıdır. Polis Meslek Eğitim Merkezleri yani POMEM devlete polis memuru yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Önlisans ya da lisans mezunu olup farklı bir alanda eğitim görmüş olan kişiler POMEM’e giriş yaparak polis memuru olabilirler. Önlisans ve lisans mezunu olmayan kişiler POMEM’e başvuru yapamazlar. POMEM’lere alınan öğrenciler yatılı olarak polislik eğitimi alırlar ve mezuniyetin ardından polis memuru olarak atanırlar. POMEM’de eğitim süresi en az 4 ay olup gerek görülen hallerde bu süre uzayabilmektedir. Polislik şartları POMEM için farklıdır. Çünkü POMEM, KPSS puanı ile almaktadır. Türkiye’de bulunan POMEM’ler;

  • Adana Kemal Serhadlı Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Afyonkarahisar Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Aksaray Şehit Önder Güzel Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Ankara Akyurt Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Amasya Merzifon Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Aydın Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Balıkesir Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Bayburt Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Bilecik Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Bitlis Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Bursa Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Diyarbakır A.Gaffar Okkan Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Elazığ Zülfü Ağar Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Erzincan Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Erzurum Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Gaziantep Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Hatay Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • İstanbul Arnavutköy Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Kayseri Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Karabük Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Karaman Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Konya Ereğli Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Malatya Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Mersin Şehit Altuğ Verdi Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Niğde Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Rize Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Trabzon Şehit Meriç Alemdar Polis Meslek Eğitim Merkezi
  • Yozgat  Polis Meslek Eğitim Merkezi

Türkiye’de, adayları polislik mesleğine hazır hale getirmek ve bu adayların alacağı eğitimlerle polis olmasını sağlamak için kurulmuş 3 ayrı okul bulunmaktadır.  Polislik eğitimi farklı okullarda verilmektedir. Bu okullar lise, ön lisans, lisans ve yüksek lisans mezunlarını farklı farklı almaktadır. Buna bağlı olarak 6 ay ila 2 yıl arasında farklı süreler doğrultusunda polislik eğitimi verilmektedir.

  • Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü (POMEM) ile 6 ay eğitim,
  • Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) ile 2 yıl eğitim,
  • Polis amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) ile 11 aylık eğitim,

POMEM Başvuru Şartları Nelerdir?

Polislik şartlarından ilki olan POMEM başvuru şartları şunlardır;

  1. Türk vatandaşı olmak,
  2. Lisans, önlisans mezunu veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,
  3. KPSS’de Bakanlıkça belirlenecek taban puan veya üzerinde puan almış olmak,
  4. Şehit veya vazife malullerinin eş veya çocukları için; KPSS’de Bakanlıkça belirlenecek taban puanın en az % 80’ini almış olmak,
  5. 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla, sınavın yapıldığı yılın 01 Ocak tarihi itibariyle 30 yaşından gün almamış olmak
  6. Kadınlar için 162 cm, erkekler için 167 cm’den kısa boylu olmamak, BMİ (beden kitle endeksi), 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olmak,
  7. Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,
  8. Sağlık durumu yönünden, Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirlenen koşulları taşımak,
  9. 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53. maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, adayın kendisinin ve evli ise eşinin; kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak, affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan dolayı mahkûm olmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak,
  10. Genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idarî yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak,
  11. Geçici kayıt tarihi itibarıyla herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmadığına dair yazılı beyan sunmak,
  12. Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,
  13. Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak,
  14. Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak,
  15. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.
polislik basvuru sartlari
polislik basvuru sartlari

Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) Nedir?

Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO), Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak eğitim veren bir polislik kurumdur. Burada adaylar, polis memuru olmak için eğitim alırlar. PMYO’nun eğitim süresi 2 yıldır. Adaylar, lise veya dengi okullarını bitirmiş olmalı ve ÖSYM tarafından düzenlenen seçme ve yerleştirme sınavına girmiş olmalıdırlar. Kısacası, PMYO Polis Meslek Yüksekokulu’nun kısaltmasıdır. Polis Meslek Yüksekokulunu bitiren adaylar yılsonu sınavına girerek başarılı olması durumunda polis memuru olarak atanırlar. Türkiye’de bulunan PMYO’lar;

  • İstanbul Adile Sadullah Mermerci Polis Meslek Yüksekokulu
  • Kastamonu  Polis Meslek Yüksekokulu
  • Kırıkkale  Polis Meslek Yüksekokulu
  • Rüştü Ünsal  Polis Meslek Yüksekokulu
  • Samsun 19 Mayıs Polis Meslek Yüksekokulu
  • Kırşehir Polis Meslek  Yüksekokulu
  • Sivas Polis Meslek  Yüksekokulu
  • Trabzon Şehit Meriç Alemdar Polis Meslek Yüksekokulu
  • Aydın Polis Meslek Yüksekokulu

Polis Meslek Yüksekokulları iki yıllık eğitim-öğretim süreci sonunda öğrencilerini polis memuru olarak yetiştirmektedir. Polis Meslek Yüksekokulları Polis Akademesi’ne bağlı olarak faaliyet göstermektedir. POMEM’lerden farklı olarak PMYO’ya lise mezunu olan kişiler üniversite sınavından istenen puanı aldıkları takdirde başvuru yapabilmektedirler. Polis Meslek Yüksekokulu öğrencileri parasız, yatılı ve resmi üniformalıdır. Öğrencilerin iaşe, ibate ve sağlık giderleri Devlet tarafından karşılanır. PMYO okullarından mezun olduğunuzda önlisans mezunu statüsünde olmuş olursunuz. Bu okulu kazandığınız taktirde, yatılı olarak eğitime başlanır. Bu 2 yıl boyunca okulda disipline dayalı bir eğitim verilir. Okullarda her sabah yatağınızı yapmak, sakal traşı olmak, ast üst ilişkisine riayet ederek iletişim kurma gibi temel disiplin eğitimleri yer alır. PMYO öğrencilerine ağırlıklı olarak hukuk, silah ve polislik ile ilgili dersler verilir.

PMYO Başvuru Şartları Nelerdir?

Polislik şartlarından ikincisi PMYO’dur. Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere lise mezunu olup polis olmak isteyenlerin izlemesi gereken yollar farklılık arz etmektedir. Bu kapsamda lise mezunu polis olmaya ilişkin aranan şartlar aşağıdaki şekildedir:

  • Lise ya da ona denk kabul edilen bir okuldan mezun olmak
  • T.C. Vatandaşı Olmak
  • YKS sınavından en az ham taban puan almak
  • Şehit ya da vazife malulü çocuklarının ham puanın en az %80’ini alma şartı aranmaktadır. Burada şehit çocuklarına veya vazife malulü çocuklarına avantaj sağlanmıştır.
  • Aday öğrencinin ilgili sınav yılının ekim ayına kadar 18 yaşını tamamlaması gerekir.
  • Sınav yapıldığı tarihte 26 yaşından büyük olanlar lise mezunu polislik için başvuramaz.
  • Yaş düzeltmeleri sınav başvurusu sırasında geçerli sayılmaz.
  • Sınava başvuru yapabilmek için erkeklerin en az 167 cm, kadınların ise 162 cm olması gerekir.
  • Beden kitle indeksi en az 18 en fazla 27 olmalıdır.
  • Geçici kayıt tarihi itibarıyla herhangi bir siyasî partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmamak.
  • Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak.
  • Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak.
  • Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak.
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.
  • Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak.

Bu şartların ardından adayların adli sicil geçmişlerine de değinmek gerekmektedir. Güvenlik kuvveti olmaya aday kişilerin adli açıdan temiz bir geçmişe sahip olmaları oldukça önemlidir. Bu kapsamda polis olmak isteyenlerde adli sicile ilişkin daha sıkı şartlar aranır.

  • Fuhuş yapılan yerlerde çalışmak, bu tür işlere aracılık etmek, fuhuş yapılan yerlerde bekleme, gözetleme görevlerinde bulunmak
  • Genel ahlaka uygun olmayan yazılı, sözlü kayıtlar üretmek ya da satmak
  • Kumar oynamak, uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanmak gibi sebeplerle adli ya da idari yaptırımlarla karşılaşmak
  • Bir yıl ya da daha uzun süre mahkumiyet cezası almak

26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 53.maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile;

  1. Kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak,
  2. Affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile;
  • Devletin güvenliğine karşı suçlar
  • Anayasal düzeni yıkmaya yönelik suçlar
  • Zimmet
  • İrtikâp
  • Rüşvet
  • Hırsızlık
  • Dolandırıcılık
  • Sahtecilik
  • Güveni kötüye kullanma
  • Hileli iflas
  • İhaleye fesat karıştırma
  • Edimin ifasına fesat karıştırma
  • Suç sayesinde elde edilen malvarlığını aklama
  • Kaçakçılık
  • Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar

Dolayı mahkum olmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak. Polislik şartları PMYO için üstte sayılan şekildedir. Kanun bu konuda açıktır.

PMYO Giriş Puanı Kaçtır?

Polislik şartlarından PMYO’da üniversiteye giriş puanı gereklidir. Polislik sınavında gereken puan; TYT sınavında en az 250 ham puan almak şartı aranmaktadır. Bu şartı karşılamak için adayların TYT sınavında ortalama en az 45 net ve üzerinde yapmaları gerekir. Daha garanti olmasını isteyen adaylar için önerimiz ise net sayısının 50 ve üzerinde olması önerilmektedir. Bu sayede PMYO sınavına girebilmek için gereken ham puanı kesinlikle almış olacaklardır. TYT sınavında 250 ham puanı elde etmek için farklı alanlarda net alma şartları vardır. Örneğin Türkçe alanında 15 net, Temel Matematik alanında 15 net ve Sosyal Bilimler alanında 12 net alarak 250 puanın üstünde alınabilir. Ayrıca Türkçe alanında 20 net, Temel Matematik alanında 20 net ve Sosyal Bilimler alanında 9 net alarak da 250 puanın üstünde alınabilir. Diğer alanlarda alınabilecek netlerle de aynı şekilde 250 puanın üstünde alınabilir. Polislik şartlarının en başında ÖSS tarafından yapılan sınavda barajı geçmek aranır. PMYO giriş puanı şehit ve gazi çocukları ile normal adaylar arasında farklılık gösterir. Bu puanlar şu şekildedir;

  • ÖSYM tarafından o yıl içinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavında; TYT puan türünden 250,000 (iki yüz elli) ham taban puan ve üzerinde puan almış olmak.
  • Şehit ve vazife malulü olanların eş ve çocukları için, (a) bendinde belirlenen ham taban puanın en az % 80’i olan 200,000 (iki yüz) puan ve üzerinde puan almış olmak.

Not: Şehit veya vazife malulü eş veya çocukları: Emniyet Teşkilatı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, TSK personeli şehit veya vazife malullerinin eş veya çocukları ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) ve (j) bentleri kapsamında olanların eş veya çocuklarını ifade eder. Polislik şartları şehit ve gazi yakınları için normal vatandaşa göre farklı düzenlenmiştir.

polislik basvuru engelleri
polislik basvuru engelleri

POMEM VE PMYO’ ya Giriş Sınavları

POMEM ve PMYO’ya başvuran adayların geçmesi gereken bazı aşamalar bulunmaktadır. Polislik şartları arasında bu aşamalardan başarılı bir şekilde geçmekte vardır. Adaylar fiziki yeterlilik ve mülakat sınavlarına tabi tutulurlar. Her bir sınav için gerekli olan yeterlilikleri sağlamaları halinde adaylar girişe hak kazanırlar. Adaylar bu sınavlar girmeden önce ön sağlık kontrolünden geçmek zorundadırlar.

  • Ön Sağlık Kontrolü: Adaylar, sınavlara girmeden önce ön sağlık kontrolünden geçirilir. Ön sağlık kontrolü, Sağlık Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür. Yapılan ön sağlık kontrolü sonucunda komisyon “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olur” veya “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” şeklinde karar verir. Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adaylar hakkında gerekçe belirtilir. Hakkında “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adaylar, sınav aşamalarına geçemezler.
  • Fiziki Yeterlilik Sınavı: Ön sağlık kontrolü komisyonu tarafından hakkında “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olur” kararı verilen kişiler fiziki yeterlilik sınavına girmeye hak kazanırlar. Fiziki yeterlilik sınavı ile; beden kabiliyeti ve fiziki yapısı uygulamalı olarak değerlendirilir. Kadın ve erkek adayların sınavları farklı kriterlere göre değerlendirilir. Bu kriterleri Başkanlık tarafından belirlenir. Fiziki Yeterlilik Sınavı’na giren adayların başarılı sayılabilmeleri için sınavdan yüz tam puan üzerinden en az 60 puan almalıdır.
  • Mülakat Sınavı: Fiziki yeterlilik sınavından yüz tam puan üzerinden en az 60 puan alan adaylar başarılı sayılarak mülakat sınavına girmeye hak kazanırlar. Adaylar kendilerine duyurulacak yer ve zamanda mülakat sınav komisyonu tarafından mülakat sınavına tabi tutulurlar.

Adayların psikolojik yeterliliği; duygusal dengesizlik, dışa dönüklük, uyumluluk, sorumluluk, açıklık ve adayın polislik mesleğine istekli olma kıstaslarına göre psikolog veya rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü mezunu üye tarafından değerlendirilir. Mülakat komisyonu tarafından yapılan mülakat sınavında değerlendirme şu hususlar üzerinden yapılır.

  • Konu hakkında bilgi düzeyi,
  • Kendisinden istenileni kavrama,
  • Özgüveni,
  • İfade etme yeteneği,
  • Beden dilini kullanma becerisi

Yukarıda belirtilen 5 kritere göre ve her bir kriter 20 puan olmak üzere toplam 100 tam puan üzerinden değerlendirme yapılır. Adayların mülakat sınavında başarılı sayılabilmeleri için yüz tam puan üzerinden en 70 puan almaları gerekmektedir. Mülakat sınavı komisyonu; başarılı olan adaylar hakkında “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olur”, başarısız adaylar hakkında “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verir. Puanlama ve karar, değerlendirme karar formuna işlenir. Yapılan sınavlar neticesinde adayların başarılı sıralamaları oluşturulur. Adayların başarı sıralamasına esas okula giriş puanları; KPSS puanının %25’i, fiziki yeterlilik sınavı puanının %25’i ve mülakat sınavı puanının %50’sinin toplamıdır. Başarı sıralaması puanında eşitlik olması halinde sırasıyla; KPSS’den alınan puan, mülakat puanı, fiziki yeterlilik puanının yüksekliği esas alınır. Bunlarda da eşitlik olması halinde yaşı küçük olan aday tercih edilir.

Giriş Sınavı Sonrası Aşamalar

  • Geçici Kayıt

Ön sağlık kontrolünün ardından fiziki yeterlilik sınavı ve mülakat sınavına girmeye hak kazanan adayların girdikleri bu sınavlarda başarılı olmalarının ardından kesin başarı listesine göre planlanmış adayların geçici kayıtları yapılır. Geçici kayıtları yapılan adayların sağlık kurulu raporları incelenmek üzere Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanlığına gönderilir. İlgili daire başkanlığı inceleme sonucuna göre raporunda eksiklik görülen adayların eksikliklerini tamamlatır. Gerekirse öğrenciyi yeniden muayene edebilir veya ettirebilir. Sağlık Yönetmeliğine göre yüksekokul öğrencisi olup olamayacağına ilişkin karar verir ve bu kararı, gereği yapılmak üzere Başkanlığa bildirir. Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanlığınca “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” veya “Yüksekokul Öğrencisi Olamaz” kararı verilen adayların ilişikleri, Başkanlık onayı ile kesilir ve eğitim merkezlerine gereği yapılmak üzere bildirilir.

Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanlığınca haklarında “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” veya “Yüksekokul Öğrencisi Olamaz”  kararı verilen adaylar ilişiklerinin kesildiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde, bir defaya mahsus olmak üzere devlet hastanelerinden, devlet eğitim araştırma hastanelerinden veya devlet üniversite hastanelerinden alacakları ilişik kesilmesine sebep olan hastalık branşlarından sağlık durumunun düzeldiğini belirtir sağlık kurulu raporu ile Başkanlığa başvurması halinde, başvuru incelenmek üzere Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanlığına gönderilir. Şartları sağladığı bildirilenler, Başkanlıkça tekrar Sağlık Yönetmeliğine göre sağlık kurulu raporu aldırılmak üzere hastaneye sevk edilir. Yeniden aldırılan sağlık kurulu raporunun Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanlığınca adayın o anki mevcut sağlık durumuna göre Sağlık Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde incelenmesi sonucunda hakkında “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olur” kararı verilenlerin 8. maddedeki nitelikleri taşıyor olmaları halinde eğitim merkezlerine planlamaları yapılır. Bu kişilerden, Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen devamsızlık süresini aşmamış olanlar eğitim-öğretime kaldığı yerden devam eder, eğitim-öğretimi tamamlayıp atanmaya hak kazanmış olanlar ise Personel Dairesi Başkanlığına bildirilir.

  • İntibak Eğitimi

POMEM ve PMYO’ya geçici kaydı yapılan adaylar en az 2 hafta süre ile intibak eğitimine tabi tutulurlar. Bu süre içerisinde eğitim merkezlerinin müdürlükleri tarafından Sağlık Yönetmeliği hükümlerine göre sağlık kurulu raporları aldırılır. İntibak eğitiminin başlamasından itibaren adayların güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmaları yapılır. İntibak süresi içerisinde kabul görüp görmeyeceğine dair sağlık kurulu raporları ve buna bağlı yapılacak olan tetkik ve tedaviler hariç diğer sağlık giderleri, iaşe ve ibateleri okul müdürlüklerince karşılanır.

  • Kesin Kayıt ve Kabul

Geçici kaydı yapılan adayların yönetmeliklerce “Adaylarda aranılacak nitelikler” başlığı altında düzenlenen esaslara göre okul müdürlüklerince güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması tamamlattırılır. Güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanan ve “geçici kayıt”, “intibak eğitimi” şartlarını yerine getiren adayların kesin kayıtları yapılır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan, Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen nitelikleri taşımadıkları anlaşılan, istifa eden, ya da vefat eden adayların dosyaları müdürlüklerin onayları ile işlemden kaldırılmak üzere Başkanlığa gönderilir. Adaylardan, eğitim-öğretim yılının başlangıcına kadar, noterden tasdikli yüklenme senedi getirilmesi istenir, yüklenme senedinin getirilmemesi hâlinde adayın dosyası işlemden kaldırılmak üzere Başkanlığa gönderilir. Yüklenme senedi miktarı, her eğitim-öğretim yılı için Başkanlık tarafından belirlenir.

İlginizi Çekebilir: Kişi Güvenlik Belgesi   

Polislik Başvuru Evrakları ve Ücreti

Polislik başvuru yapmak için evrakları Polis Akademisine teslim etmeniz gereklidir. POMEM ve PMYO giriş sınavına başvurular, her yıl Polis Akademisi Başkanlığı tarafından tespit ve ilan edilen tarihler arasında Polis Meslek Yüksek Okul Müdürlüklerine şahsen yapılır. Eksik belge, posta yolu ile veya başvuru zamanı geçtikten sonra yapılan başvurular kabul edilmez.

  • T.C. kimlik beyanı
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu
  • Lisans diplomasının veya geçici bitirme belgesinin aslı ve fotokopisi
  • Erkek adaylardan askerlik durum beyanı
  • Evli ise evli olduğuna dair beyan
  • Sınav başvuru dilekçesi (https://www.pa.edu.tr/)
  • KPSS Sonuç Belgesinin aslı ve fotokopisi
  • Sağlık bilgi formu (https://www.pa.edu.tr/ sayfasından indirebilirsiniz)
  • Mezuniyet belgesi
  • Sınav giriş belgeniz de fotoğrafınız yoksa biyometrik fotoğraf göndermelisiniz.
Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) Başvuru Ücreti1.050.00 TL
PAEM İlk Derece Amirlik Eğitimi Sınavları Başvuru Ücreti1.050.00 TL
Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) Sınav Başvuru Ücreti1.050.00 TL
Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) Sınav Başvuru Ücreti1.050.00 TL
Sınav İtiraz Ücreti80 TL
Çarşı Mahalle Bekçiliği Giriş Sınavı Başvuru Ücreti1.050.00 TL

31. Dönem POMEM Giriş Sınavı aşamalarına katılmaya hak kazanan adaylar 1.050.00 TL (bin elli) olan sınav başvuru ücretini 18 Nisan 2024 Perşembe günü saat 09.00’dan 25 Nisan 2024 Perşembe günü saat 17.00’ye kadar Polis Akademisi Başkanlığı Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğünün Türkiye Halkbank Gölbaşı Şubesi/ANKARA “31. Dönem POMEM Giriş Sınavı” isimli hesabına yatıracaktır. Başvuru ücreti sadece Halkbank şubelerinden, Halkbank ATM’lerinden ve Halkbank internet bankacılığından yatırılacaktır. Diğer bankaların şubelerinden, internet bankacılığı ve ATM’lerinden başvuru ücreti yatırma işlemi yapılmayacaktır.

Polis Akademisi Sınavına Götürülmesi Gereken Belgeler

Polislik şartlarını taşıyan adaylar PMYO, POMEM ve PAEM giriş sınavına gelirken şu belgeleri yanında getirmesi gerekir:

  • Aday Başvurusu Belgesi: Polis Akademisi aday işlemleri sisteminden yapılan online başvurunu tamamladığına dair aday başvuru belgesinin çıktısını yanınızda olmalı.
  • Aday Sağlık Bilgi Formu: Polis Akademisi internet sitesinde sınav giriş belgesi ile birlikte yayınlanan aday sağlık bilgi formunu eksiksiz ve doğru şekilde doldurup hazır bulundurulması gerekir.
  • Aday Beyanı: Aday beyanı evrakı ile fiziksel yeterlilik parkuruna katılmak için hiçbir engelin olmadığı onaylanmış olur. Polis Akademisi internet sitesinden, giriş belgesi ile birlikte bu evrakı da indirebilirsiniz.
  • Yaş Düzeltme Belgesi: Yaş düzeltmesi yaptıran kişiler için gerekli olan bir belgedir. Yaş düzeltme işlemi yaptırılmışsa, bu belgenin de hazır bulundurulması gerekir.
  • Şehit ve Malullük Belgesi: Emniyet Genel Müdürlüğü mensubu kişilerin çalışırken şehit veya malul olması durumunda, başvuru yapan eş ve çocukları, elektronik ortamda düzenlenmiş olan şehit veya malul bilgisinin yer aldığı belgeyi yanında bulundurmalıdır. EGM dışı herhangi bir kurumdan şehit veya malul olanların eşi ve çocuklarıysa onaylı şehitlik veya malullük belgesini Polis Akademisi başvuru komisyonuna sunmalıdır.

Polislik Alım İlanı

Polislik şartlarını taşıyan her birey polis olabilir. Polis Akademisi Başkanlığı tarafından toplam 7.500 polis alımı başvuruları 4 – 14 Nisan 2024 tarihleri arasında tamamlandı. Yapılan değerlendirme işleminin ardından 31. Dönem POMEM sınavlarına katılmaya hak kazanan adaylar pa.edu.tr internet adresinden 17 Nisan’da ilan edildi. Yapılan açıklamada, “31. Dönem POMEM Giriş Sınavı aşamalarına katılmaya hak kazanan adaylar sonuçlarını e-Devlet şifreleri ile www.pa.edu.tr internet adresinden sorgu yapmak suretiyle öğreneceklerdir.” ifadeleri yer aldı. Adaylar POMEM sınavlarına girmeden önce Ön Sağlık Kontrol Komisyonu tarafından ön sağlık kontrolünden geçirilir. POMEM Giriş Sınavları, Fiziki Yeterlilik Sınavı ve Mülakat Sınavı şeklinde yapılır.

İnternet üzerinden ilan edilen yer ve tarihte adayların POMEM Giriş Sınavları yapılacaktır. Liseden sonra polis olmak isteyen PMYO başvurur. Polis olma şartları PMYO ve POMEM için farklıdır. PMYO TYT puan türünden en az 250,00 puan almanız gerekmektedir.(Taban puan yıldan yıla değişiklik gösterebilmektedir.) Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı TYT puan türünden en az (250.000) ham taban puan ve üzeri puan alanlar, şehit ve vazife malulü olanların eş ve çocuklarından ise 2024 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı TYT puan türünden en az (200.000) ham taban puan ve üzeri puan almış olmak. (NOT: Emniyet Teşkilatında çalışan veya Emniyet Teşkilatından emekli olanların eş ve çocukları bu kapsamda yer almamaktadır.)

Adaylar, başvuru tarihleri ve detayları için Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sitesini takip edebilirler. Başvuruların sonuçları, adaylara duyurulan tarihlerde ilan edilecek ve başarılı olan adaylar polis meslek eğitimine alınacak. 31. Dönem POMEM alımları kapsamında, 2024 yılında https://ais.pa.edu.tr/ adresinden başvurular alındı. Geçtiğimiz haftalarda ise 30. Dönem POMEM mülakat sınavına katılacak adayların sınav yeri ve tarihleri belli oldu. 31. Dönem Pomem alımları ise 2024 yılı içerisinde yapılacaktır. Polislik şartları hakkında bilgi almak ve bu konu hakkında idari dava açmak için Kadim Hukuk ve Danışmanlık ile irtibata geçebilirsiniz.

12 yorum

  1. Enes Murat Şahin 18 Kasım 2023 3:42 PM

    Merhaba 25 yaşında önlisans mezunuyum pomeme girebilmem için askerlik yapmış olmam şartmı ?

  2. Umur Yıldırım 24 Kasım 2023 11:30 AM

    POMEM için askerlik şartı bulunmuyor. Girebilirsiniz. Kadim Hukuk ve Danışmanlık - Ankara Avukat

  3. Musa 27 Kasım 2023 3:50 AM

    Sözleşmeli uzman çavuş olarak çalışan birisi sözleşme bitmeden polislik mülakatina girip kazanırsa ve sözleşmeyi fesih ederse güvenlik soruşturmasında sakınca olurmu

  4. Umur Yıldırım 1 Aralık 2023 3:18 PM

    Hiç bir sorun çıkmaz.

  5. ahmet yılmaz 27 Mart 2024 8:29 PM

    lise mezunları latılabiliyormu

  6. zennure 28 Mart 2024 3:15 PM

    merhaba ben halen üniversite okuyorum polis olmak istiyorum acaba yapmış oldukları sınavlar çok mu zor

  7. Deniz 1 Nisan 2024 9:45 PM

    Merhaba şuan lise 3. Sınıfım liseden sonra 16 buçuk yaşımda olucam bu yüzden sanırım polisliğe basvuramayacagım üniversiteyi 4 yıl okursam eğerki 21 yasımda mezun olurum peki bu süre zarfında polisliğe başvurabilecek miyim bu arada pöh olabilmek için üniversiteden sonra hangi okula gitmem lazım .

  8. BUKET 3 Nisan 2024 8:26 AM

    22 YAŞINDAYIM ÖZEL GÜVENLİK İŞİ YAPIYORUM VE LİSE MEZUNUYUM KADIN POLİS YA DA JANDARMA OLMAK İSTİYORUM. NERDEN BAŞLAYABİLİRİM. NE YAPMAM GEREKİYOR ŞUAN.

  9. BUKET 3 Nisan 2024 8:29 AM

    22 YAŞINDAYIM ÖZEL GÜVENLİK İŞİ YAPIYORUM VE LİSE MEZUNUYUM KADIN POLİS YA DA JANDARMA OLMAK İSTİYORUM. NERDEN BAŞLAYABİLİRİM. NE YAPMAM GEREKİYOR ŞUAN NERDEN BAŞLAMAM GEREKİYOR TAM OLARAK

  10. Fatma 11 Nisan 2024 11:42 PM

    2008 20 Ağustos doğumluyum ve PMYOda eğitim görmek istiyorum 2026-2027 dönemi için mi başvuruda bulunmam gerekiyor ailem beni 1 sene erken okula yazdırdığı için liseden 17 yaşımda mezun olacağım 1 sene bekleyeceğim 2026 yılında tut sınavına girmem gerekiyor değil mi?

  11. Emir 12 Nisan 2024 1:50 PM

    Merhaba ben sivil polisi olmak istiyorum hangi sınavlara girmem şart ?

  12. Osman 3 Temmuz 2024 6:33 PM

    Merhaba ben on lisans mezunuyum ve 21 yaşındayım pmyo sınavına girebilirmiyim yoksa pomem şartmı teşekkürler

Yorum Gönderin

X
kadim hukuk ve danışmanlık