İdare Hukuku
İdare Hukuku kamuya tanınmış olan hukuksal üstünlüğün, ülkede yaşayan bireylerin hak ve hürriyetleri ile dengelenmesini ele alan hukuk alanıdır. Bu disiplin kamu iradesini ifade etmekte de ve yapısal bütünlüğü korunmaktadır.
Özel şirketler, dernekle ve vakıflar idare hukuku kapsamında incelenmemektedir. Bu alanlar hukuksal alanda ticaret hukukunun alanına girmektedir.İdare hukukunun yapısında kuruluşu ve işleyişi yasal zemine uygun olarak hazırlanmıştır.
İdare Hukuku
İdarelerin kuruluşu ve görevleri merkezden ve yerinden yönetim kıstaslarına göre anayasal olarak belirlenmiştir. İdare hukuku aynı zamanda statü hukuku olarak da kabul edilmektedir. Bu hukuk yönetmeliği kapsamında meydana gelen uyuşmazlıklar idari yargıda çözülmektedir. Anayasaya göre idarenin iş ve işlemlerine karşı yargı yolu tamamen açık bulunmaktadır.
İdare hukuku kamu yöntemi içerisinde bulunan kurum ve kuruluşların işleyişlerini kişilere olan yetki ve sorumlulukları incelemektedir. Temelini anayasadan alan bu hukuk disiplininin amacı, kamu yararını gerçekleştirmek ve idarenin işleyişini belirlemektir
Bundan dolayı da idarenin gerçekleştireceği idari işlemler, gerçek ve tüzel kişileri de yakından ilgilendirmektedir. İşlemlerin hukuka aykırı olması durumunda, aykırılıkların giderilmesi bu hukukun alanına girer.
İdare hukuku kapsamında açılabilen davalar:
- İptal Davaları
- Kentsel Dönüşüm Hukuku ve İptal Davaları
- Tam Yargı Davaları
- Devletin Özel Mülkiyetindeki Taşınmazlar İçin Düzenlenen Ecrimisil Düzeltme İhbarnamesinin İptali Davaları
- Belediye Cezalarına Karşı Açılan İptal Davaları
- İdarenin Düzenleyici İşlemlerinin İptali Davaları
- Kamu İhaleleri Konusunda Danışmanlık ve Meydana Gelebilecek İhtilafların Mahkeme Önüne Taşınması Durumlarında Dava Takibi
- Diğer Kanunların Açıkça İdare Mahkemesini Görevlendirdiği Davalar
- Tahkim Yolu Öngörülmüş İmtiyaz Şartlaşma ve Sözleşmelerinden Doğan Uyuşmazlıklardan Hariç, Kamu Hizmetlerinin Birinin Yürütülmesi Adına Uygulanan İdari Sözleşmeler Sebebiyle Taraflar Arası Çıkan Anlaşmazlıklara İlişkin Tüm Davalar
İdare Mahkemesi Yargılama Sistemi Nasıldır?
İdare mahkemeleri, yazılı yargılama sistemine göre yargılama yapmaktadır. İdari yargılamalarda inceleme ve analizlerin tamamı evraklar üzerinden gerçekleştirilir. İdare mahkemesi, idari davaların açılmasından sonra davayla ilgili gerekli olan tüm bilgi ve belgeleri talep edebilir.
İdare Hukuku, dava tarafları idari davayı açtıktan sonra, bu davalara ilişkin olarak delillerin tespitini istemek için Danıştay ve Vergi Mahkemeleri’nden talep edebilir. Bu mahkemelerde tüm yargılama sistemi evraklar üzerinden yapılmaktadır.
Bundan dolayı da tanık dinlenmesi ya da ifade alınması söz konusu değildir. Fakat bazı davalarda belgeler ve veriler toplandıktan sonra bilirkişi görüşüne başvurulabilir. İstisnai davalarda ise ivedi yargılama usulü kullanılması mümkün olabilmektedir.
Bundan dolayı da idarenin gerçekleştireceği idari işlemler, gerçek ve tüzel kişileri de yakından ilgilendirmektedir. İşlemlerin hukuka aykırı olması durumunda, aykırılıkların giderilmesi bu İdare Hukuku alanına girer.
-
Uzman Erbaş Sözleşme Feshi – Tazminat ve İdari Dava
3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu gereği uzman erbaşlar; iki yıldan az, beş yıldan fazla olmamak şartıyla sözleşme yaparak göreve başlar.…
Devamını Oku » -
Subay Sicil Yönetmeliği – Askeri Hukuk
Subay Sicil Yönetmeliği; subayların rütbe terfii, rütbe kıdemliliği, kademe ilerlemesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayırma işlemlerini; bu işlemlere esas olacak sicil…
Devamını Oku » -
Pomem ve Pmyo Sağlık Şartları-Yürütme Durdurma-İptal Davası
Pomem ve Pmyo sağlık şartları polis olmak için adayların en merak ettiği konulardan biridir. Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Meslek Eğitim…
Devamını Oku » -
Yapı Tatil Zaptı ve Yıkım Kararına İtiraz ve İptal Davası
Yapı tatil zaptı ve yıkım kararına itiraz ve iptal davası süreci idarenin fiil ve eylemlerinden kaynaklanması ve bu işlemlerin idare…
Devamını Oku » -
İdari İşlemin Geri Alınması – İdare Hukuku
İdari işlemin geri alınması iptal davasına alternatif bir yoldur. Fakat uygulamada pek karşılaşılmayan ve sonuç alınmayan bir süreçtir. İdari işlemlerin…
Devamını Oku » -
Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması Güvenlik Soruşturması-HAGB
(HAGB) Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması güvenlik soruşturması üzerindeki etkisi tarafımıza sıklıkla yöneltilen sorulardandır. HAGB’yi kısaca izah etmek gerekirse; sanık hakkında…
Devamını Oku » -
Belediye Encümen Kararına İtiraz Dilekçesi Örneği
Belediye encümeninin görev ve yetkileri, 5393 sayılı Belediye Yasa’nın 34. m. sayılmıştır. Bu görevi yerine getirirken gerçekleştirilen işlemlere idari işlemler…
Devamını Oku » -
İdare Hukukunda Mobbing – 657 Sayılı Kanunda Mobbing
İdare hukukunda mobbing açık olarak düzenlenmemiştir. 657 sayılı yasada mobbing uygulamasının bir parçası olarak değerlendirilecek fiillere yönelik idari disiplin cezaları…
Devamını Oku » -
375 Sayılı KHK ile Kamu Görevinden Çıkarma-Geçici 35. Madde
375 sayılı KHK kapsamında kamu görevinden çıkarma geçici 35. maddesi yasa dışı oluşumlarla ilgisi olduğu değerlendirilenlerin rütbelerinin alınması suretiyle kamu…
Devamını Oku » -
TSK Sicil İptal Davası Nedir? – Zamanaşımı ve Emsal Karar
Sicil iptal davası askeri personeller tarafından sıkça açılan bir idari dava türüdür. Sicil; personelin görev performansını gösteren ve belli bir…
Devamını Oku »