Tebliğname Nedir? İtiraz Nasıl Yapılır?

tebligname

Tebliğname; temyiz kanun yoluna başvurulması üzerine, başvuru hakkında ne şekilde karar verilmesi gerektiğine ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gerekçeli görüşüdür. Yani detaylı açıklayacak olursak tebliğname, yargılama konusu dosyada Bölge Adliye Mahkemesi karar verdikten sonra taraflardan birinin temyiz başvurusunda bulunması neticesinde dosyanın Yargıtay’da incelenmesi safhasında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının söz konusu karara ilişkin görüşünün incelemeyi yapacak olan Yargıtay ilgili Ceza Dairesi’ne yazılı olarak bildirdiği belgedir. Tebliğname, savcılık tarafından düzenlenerek temyiz incelemesini yapacak olan Yargıtay Ceza Dairesine gönderilir. Yargıtay ilgili Ceza Dairesi tarafından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen tebliğname incelenir ve bu tebliğname Daire tarafından şu kişilere tebliğ edilir:

  • Hükmü temyiz etmiş olan sanık veya müdafi
  • Hükmü temyiz etmiş olan katılan veya vekiline,
  • Hükmü temyiz etmemiş olsa bile tebliğnamede aleyhlerine sonuç doğurabilecek görüşe yer verilmiş olan sanık veya müdafine,
  • Hükmü temyiz etmemiş olsa bile tebliğnamede aleyhlerine sonuç doğurabilecek görüşe yer verilmiş olan katılan veya vekiline.

Tebliğname; taraflara tebliğ edilir. Yapılacak tebligat, ilgililerin dava dosyasından belirlenen son adreslerine yapılmasıyla geçerli olacaktır. İlgili taraf, tebliğden itibaren bir hafta içinde tebliğnameye yazılı olarak cevap verebilir. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu m.297/2 uyarınca; temyiz başvurusu üzerine karşı taraf cevap verdikten sonra veya cevap süresi bittikten sonra, dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilir ve temyiz talebine ilişkin tebliğname düzenlenir. CMK m.297/3 uyarınca; “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca düzenlenen tebliğname, hükmü temyiz etmeleri veya aleyhlerine sonuç doğurabilecek görüş içermesi halinde sanık veya müdafii ile katılan veya vekillerine ilgili dairesince tebliğ olunur”. Taraflara tebliğ edilmesi ve ilgili tarafların süresi içinde cevap verme hakkı tanınmalıdır.

İlgili Makale: İnfaz Hesaplama

Tebliğname Nedir?

Tebliğname, taraflardan birinin temyiz başvurusu üzerine dosyanın gönderildiği Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının yerel mahkeme veya bölge adliye mahkemesi kararıyla ilgili görüşünü temyiz incelemesini yapacak olan Yargıtay Ceza Dairesine yazılı olarak bildirdiği belgedir. Yani tebliğname, Yargıtay’a gelen ceza dosyaları hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının görüşlerini içeren belgedir. Yargıtay Ceza Dairelerine temyiz için gelen ceza dosyaları öncelikle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gelir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, duruşma tutanaklarını, savunmaları, ilk derece mahkemesi kararını, istinaf sonucu verilen kararı, temyiz dilekçelerini inceler. İncelemeleri sonucunda, sanık hakkındaki, kararının onanması, bozulması veya düzeltilerek onanmasına ilişkin sunduğu yazılı beyanına tebliğname denir.

Yargıtay’a yapılan temyiz başvuruları öncelikle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından incelenir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dosya içerisinde bulunan yerel mahkeme kararı, istinaf kararı, yargılamayla ilgili yapılmış olan işlemleri, dilekçeleri inceler ve sonucunda bir tebliğname isimli bir evrak düzenler. Tebliğname, dosya içerisindeki tüm belgelerin incelenmesi sonucunda temyiz nedenleri gözetilerek kararın onanması veya bozulmasına dair görüş belirtir ve dosyayla birlikte ilgili ceza dairesine gönderilir. Tarafların tebliğnameye karşı cevap verme süresi kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 2 hafta olarak belirlenmiştir.

CMK Madde 297 – Temyiz Dilekçesinin Tebliği ve Cevabı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Görevi

  1. 296 ncı maddeye göre hükmü veren bölge adliye mahkemesince reddedilmeyen temyiz istemine ilişkin dilekçesinin bir örneği karşı tarafa tebliğ olunur. Karşı taraf, tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde yazılı olarak cevabını verebilir. [126]
  2. Cevap verildikten veya bunun için belirli süre bittikten sonra dava dosyası, bölge adliye mahkemesi tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir. [127]
  3. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen tebliğname, hükmü temyiz etmeleri veya aleyhlerine sonuç doğurabilecek görüş içermesi hâlinde sanık veya müdafii ile katılan veya vekillerine ilgili dairesince tebliğ olunur. İlgili taraf tebliğden itibaren iki hafta içinde yazılı olarak cevap verebilir.
  4. Üçüncü fıkra uyarınca yapılacak tebligatlar, ilgililerin dava dosyasından belirlenen son adreslerine yapılmasıyla geçerli olur.
  5. 262 ve 263 üncü madde hükümleri saklıdır.

tebligname nedir
tebligname nedir

Tebliğnamede Belirtilecek Kararlar

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gelen dosyaya dair tebliğname hazırlanması amacıyla bir savcı görevlendirir. Savcı hazırlamış olduğu tebliğnameyi dosyayla birlikte ilgili ceza dairesine gönderir. Hazırlanmış olan tebliğname içerisinde üç karardan biri bulunur ve ceza dairesinin tebliğname içerisinde bulunan bu üç karardan birine hükmetmesini talep eder. Temyiz başvurusu üzerine Yargıtay ilgili dairesinin ne şekilde karar verilmesi gerektiğine ilişin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görüşünü barındıran tebliğnamenin gerekçeli olması; temyiz başvurusu üzerine hangi kararın verilmesi yönünde görüş bildirildiğinin açıkça ifade edilmesi, bu çerçevede onama, düzelterek onama veya bozma kararlarından birisine yönelik görüş bildirilmesi gerekmektedir. Tebliğnamede bulunabilecek üç adet husus şunlardır:

  • Kararın usul ve yasaya uygun olduğundan onanması,
  • Kararın usul ve yasaya aykırı olduğundan bozulması,
  • Kararın usul veya esas yönünden hata veya eksiklik içermesi nedeniyle düzeltilerek onanması.

Temyiz kanun yoluna başvurulması üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tebliğname düzenlenmesi zorunlu olmakla birlikte, gerekçeli olarak düzenlenen tebliğnamede, ileri sürülen bütün temyiz nedenlerinin ve temyiz edilen hükümlerin değerlendirilmesi de gerekmekte olup, ileri sürülen bazı temyiz nedenleri hakkında tebliğnamede görüş bildirilmemesi halinde, bu hususlarla ilgili ek tebliğname düzenlenmesinin talep edilmesi mümkündür. Kararın onanması, incelemeye konu mahkeme kararında usuli bir eksiklik olmadığını, hukuka uygun olduğunu ifade ederken, kararın bozulması söz konusu kararda usule ya da esasa ilişkin bir hukuka aykırılık olduğunu ifade eder. Bunun dışında kimi durumlarda verilen kararda ufak hatalar yer alıyorsa o kısımlar düzeltilerek karar kabul edilir buna da düzeltilerek onama kararı denir.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Tarafından Tebliğnamenin Düzenlenmesi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 2797 sayılı Yargıtay Kanunu 6. maddesinde; “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı; Cumhuriyet Başsavcısı, Cumhuriyet Başsavcıvekili, Cumhuriyet Başsavcı Başyardımcısı ile Cumhuriyet Başsavcı yardımcılarından oluşur”, Yargıtay İç Yönetmeliği 34. maddesinde; “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı başyardımcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı yardımcıları ile bir bütündür. Çalışmaları bu temel ilkeye göre yürütülür.” şeklinde belirlenmiştir. Bunun yanı sıra Yargıtay Kanunu 27. maddede; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nı temsil ettiği öngörülmüş ve Yargıtay İç Yönetmeliği 38. maddesinde ise; “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay ceza daireleri sayısı kadar bölümlere ayrılır. Her bölümdeki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı yardımcıları, bölümlerinin bakmakla görevlendirildiği konularla ilgili dosyaları inceleyip tebliğnameye bağlayarak dairesine verirler.” şeklinde hüküm kurulmuştur.

Yukarıda mevzuattaki yerinden bahsedilen tebliğnameler Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı adına düzenlenmektedir. Bu nedenle; tebliğnamelerin imza kısımlarında “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Y.” ifadesi yer almakta olup, bu da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı yerine düzenlendiğini ifade etmektedir. Nitekim; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Başyardımcısı ile yardımcılarının görevlerinin düzenlendiği Yargıtay Kanunu 28. maddesinde bu kişilerin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı adına işlem yapma yetkisine haiz olduğu ve onun yerine imza attığı düzenlenmiştir.

teblignameye itiraz nasil yapilir
teblignameye itiraz nasil yapilir

Tebliğnameye İtiraz Nasıl Yapılır?

Tebliğname; temyiz kanun yoluna başvurulması üzerine, başvuru hakkında ne şekilde karar verilmesi gerektiğine ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gerekçeli görüşüdür. CMK m.297/3 uyarınca; “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca düzenlenen tebliğname, hükmü temyiz etmeleri veya aleyhlerine sonuç doğurabilecek görüş içermesi halinde sanık veya müdafii ile katılan veya vekillerine ilgili dairesince tebliğ olunur.” Tebliğnamenin taraflara tebliğ edilmesi, adil/dürüst yargılanma ilkesi çerçevesinde, silahların eşitliği ve çelişmeli yargılama ilkelerinin bir gereği olup, ilgili taraflar tebliğnameye karşı 2 haftalık süresi içinde cevap verebilirler. Tebliğnamedeki görüşler şu anlama gelir:

  • Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararın onanması istenmişse; yerel mahkemece verilen temyize konu kararın kanuni usul ve esaslara uygun olduğu,
  • Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararın bozulması istenmişse; yerel mahkemece verilen temyize konu kararın usul ve esas yönünden madde madde gösterilen eksiklik ve hataları içerdiği,
  • Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararın düzeltilerek onanması istenmişse; yerel mahkemece verilen temyize konu kararın usul ve esas yönünden kimi eksiklik ve hataları içerdiği ve fakat bunların bozma nedeni olacak derecede görülmeyip Yargıtay Ceza Dairelerince düzeltilebilecek nitelikte olduğu,

Tebliğname Yargıtay Ceza Dairelerinin iş yükünü hafifleten, yönlendirici, hızlı ve doğru karar vermelerine yardımcı bir belgedir. Ancak bu görüşler Ceza Daireleri için bağlayıcı değildir dolayısıyla daireler tebliğnamedeki görüşün aksine de karar verebilmektedirler. Tebliğnamedeki görüş aleyhinize ise itiraz etme gibi bir zorunluluğunuz yoktur. Ancak Yargıtay Ceza Dairelerinin çoğunlukla tebliğnamede ileri sürülen görüşe uygun karar verdiğini dikkate alır iseniz CMK297/3 gereği tebliğnamenin tarafınıza tebliğinden itibaren iki hafta içinde yazılı olarak cevap vermeniz yararınıza olur. Tebliğnameye yapılan itiraz cevap olarak yazılı ve temyiz incelemesi yapılacak ceza dairesine sunar.

Ek Tebliğname Nedir?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının temyize konu dosyanın önüne gelmesiyle dosyadaki yerel mahkeme kararlarını, istinaf kararlarını ve dosyadaki diğer tüm işlemleri inceleyerek yazdığı tebliğname içerisinde eksiklikler yer alabilmektedir. İşte bu eksikliklerin giderilmesi amacıyla ek tebliğname düzenlenir. Tarafların temyiz istemleri hakkında ve temyiz edilen yerel mahkeme, istinaf mahkemesi kararlarının niteliği fark etmeksizin bunlar hakkında görüş verilmemesi eksiklik olarak görülüp ek tebliğname yazılmasını gerektirir. Tebliğnameye itiraz etmek ve süreci hızlı ve düzgün yürütme için alanında uzman bir ceza avukatı ile çalışmanız önerilir.

Tebliğname, ceza dairelerinin iş yükünü azaltır. Tebliğnameye cevap verme zorunluluğu olmasa da iki hafta içinde cevap verilmesinde fayda vardır. Temyiz edilen yerel mahkeme veya bölge adliye mahkemesi kararının mahiyeti ne olursa olsun, tarafların temyiz istemine ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görüş belirtmelidir. Bu hususların eksik olması halinde örneğin Yargıtay savcılığı temyiz talebine yönelik görüşünü belirtmemişse, ek tebliğname düzenlenmelidir. Ayrıca beraat veya mahkumiyet kararı dışında ceza verilmesine yer olmadığına dair karar temyiz ediliyorsa ve temyiz talebine ilişkin görüş bildirilmemişse yine ek tebliğname düzenlenecektir.


Tebliğname Örneği

tebligname ornegi
tebligname ornegi

T.C.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı

Yargıtay (…) Ceza Dairesi Yüksek Başkanlığına 

Bölüm : 16. Bölüm Duruşma Talepli

Tebliğname No: 2025/…

Mahkemesi: İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairesi

Karar Tarihi ve No: (…) gün ve 2025/… E. 2025/… K.

Sanık: Silahlı terör örgütüne üye olma

Suç Suç Tarihi: (…)

Uygulama: Sanık hakkında; TCK’nın 314/2, 3713 sayılı Kanunun 5/1, TCK’nın 62, 53 ve 58/7 ve 58/9 maddeleri uyarınca 7 yıl 6 ay hapis cezasına, mükerrirleri özgü infaz rejimine ve infazdan sonra denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulmasına yönelik Mahkeme kararına ilişkin istinaf başvurusunun, hüküm fıkrasındaki tekerrür uygulamasına dair bölümdeki “58/7 nci ve” ibaresi çıkartılarak hükmün düzeltilmesine karar verilmesi suretiyle esastan reddi

Tebliğ Tarihi: (…) (UETS)

Temyiz Eden ve Tarihi: Sanık 03/07/2019, Sanık müdafii02/07/2019

Yukarıda özet bilgileri yazılı dosya incelendi.

  1. Hükmedilen cezanın süresine göre koşulları bulunmadığından, sanık ….’ın duruşmalı inceleme isteminin CMK’nın 299. maddesi gereğince REDDİ
  2. Gerekçeli karar başlığında suç tarihinin “18/07/2017” yerine “15/07/2016” olarak gösterilmiş olması mahallinde düzeltilmesi mümkün yazım hatası olarak kabul edilmiştir.

Yapılan yargılamaya. dosya içeriğine, toplanıp karar yerinde gösterilen ve değerlendirilen delillere, oluşa ve mahkemenin soruşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, suçun oluşumuna ve niteliğine uygun kabul ve uygulamasına, hukuka uygun, yasal ve yeterli olarak açıklanan gerekçeye göre, sanık ve müdafiinin usule, eksik incelemeye, sübuta, suçun unsurlarının oluşmadığına, ceza miktarının fazlalığına ve sair hususlara ilişkin temyiz itirazları yerinde görülmediğinden, 5271 sayılı CMK’nın 302/1. maddesi uyarınca, usul ve yasaya uygun olan Bölge Adliye Mahkemesi kararına yönelik TEMYİZ İSTEMİNİN ESASTAN ‘in , REDDİYLE HÜKMÜN ONANMASI,

Talep ve dosya tebliğ olunur. (Tarih)

….

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Y.

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı

X
kadim hukuk ve danışmanlık