Ceza Hukuku
Ceza Hukuku Başta Türk Ceza Kanunu olmak üzere kanunlarla suç ve cezanın belirlenmesi ve devlet gücü tarafından infazının uygulanmasını ifade eden hukuk dalıdır.
Ceza hukuku bir takım ilkelerden hareketle insanların temel hak ve özgürlüklerine sınırlar çizer. Devlet tarafından Ceza Hukuku kullanılarak Kamunun menfaatleri ve toplumsal düzenin korunması için kanunlarda yazılı ve belirli şekilde sınırlamalar ve cezalandırmalar gerçekleştirilir.
Ceza Hukuku Nedir ?
Cezalandırmanın amacı teorisyenlere göre:
- Halkın adalet duygusunu tatmin etme,
- Kişinin cezasını çekerek arınması ve toplumun arasına tekrar dönebilmesi,
- Topluma ibret olması için kişiye ceza kesilmesi ve bu şekilde suçun artışının önlenmesi,
- Suç işleyen kişinin toplumdan uzak tutularak zararsız hale getirilmesi,
- Kişinin ceza ile ıslah edilmesi ve tekrar suç işlememesi için ceza ile korku verilmesi şeklinde özetlenebilir.
Türk Ceza Kanunu amacını ilk maddesinde açıklamıştır. Kanuna göre Ceza Hukukunun amacı: kamu düzen ve güvenliğini sağlamak, , hukuk devleti ilkesinin gereklerini yerine getirmek, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını, kişi hak ve özgürlüklerini korumak ve suç işlenmesini önlemektir.
Ancak önemli olan husus şudur ki kanunda da görüleceği üzere Türk Ceza Kanununun amaçları arasında suçluları cezalandırmak şeklinde bir amaç yoktur. Suçlar ve bu suçların cezaları genel anlamda Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiştir. Ancak Ceza Hukuku nun uygulama alanı Türk Ceza Kanunu ile sınırlı değildir.
Suç ve ceza belirleyen birçok kanunun yanı sıra ayrıca bazı kanunlar Türk Ceza Kanununa atıfta bulunmaktadır. Suçun iki farklı yaptırımı vardır: ceza, güvenlik tedbiri. Suç; toplum düzeninin devamlılığı için korunması gerekli olan hukuki değerlerin ihlal edilmesi niteliğinde haksızlık oluşturan insan davranışlarıdır. Suç bir haksızlıktır ancak her haksızlık suç değildir. Haksızlığın suç oluşturması için kanunda tanımlanması gereklidir.
Bazı davranış ve fiiller haksızlık oluştursalar da özel yaptırım (tazminat vb.) ve idari yaptırımlar uygulanılarak bu haksızlık giderilmeye çalışılır.
Ceza Hukuku
Fakat ceza hukuku yaptırımları kişi hak ve hürriyetlerine müdahale oluşturduğu için bu yaptırımların son çare olarak uygulanması gerekir.
Ceza Hukuku göre belirlenen cezaların uygulanması devlet tarafından yapılır. Ancak devletin cezaları uygularken, Orantılılık ilkesini ve hukuk devleti ilkesini gözeterek hareket etmesi gerekir.
Devlet tüm işlem ve eylemlerinde hukuk kurallarına uygun hareket etmek, vatandaşlarına hukuki güvence sağlamak zorundadır.
Ayrıca devlet hiçbir vatandaşını aşağı veya üstün görmeden herkesin kanun önünde eşit olmasını sağlamakla yükümlüdür. Bu ilke de cezalandırılma bakımından önem arzetmektedir.
Ayrıca 1982 Anayasasında Ceza Hukuku için bir takım ilkelere yer verilmiştir:
- Kişilere idam cezasının verilemeyeceği,
- Basın-yayın araçlarının müsadere edilemeyeceği,
- Salt sözleşmesel yükümlülükten dolayı kimsenin hapsedilemeyeceği,
- Kişilere işledikleri suç veya suçlar nedeniyle insan haysiyetine uymayacak yaptırımların uygulanamayacağı,
- Savunma hakkı ve adil yargılanma hakkı,
- Tabii hakim ilkesi,
- Ceza sorumluluğunun şahsi olduğu ilkesi,
- Suçta ve cezada kanunilik ilkesi gibi.
Kadim Hukuk Ve Danışmanlık devlet ve kişi arasındaki bu davalarda devlet gücü karşısında kişilerin hak ve hürriyetlerin korunmasına katkı sağlamak için veya kişilerin mağduriyetleri doğduğunda haklarının aranmasına hizmet etmek için var gücüyle çalışmaktadır.
-
Taksirle Yaralama Suçu ve Cezası – Türk Ceza Kanunu (TCK 89)
Taksirle yaralama suçu ve cezası TCK 89. maddede düzenlenmiştir. Taksirle yaralama suçu, kasten yaralama suçundan bağımsız bir suç olup, fail…
Devamını Oku » -
İntihara Yönlendirme Suçu ve Cezası–Türk Ceza Kanunu (TCK) 84
Hukuk sistemimizde intihar suç olarak kabul edilmemektedir. Fakat kişiyi intihara yönlendiren kişi ceza hukukunda cezalandırılır. Buna kapsamda Türk Ceza Kanunu’nun…
Devamını Oku » -
Cinsel Taciz Suçu ve Cezası – Türk Ceza Kanunu (TCK) 105
Günümüzde cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların artışı, cinsel taciz suçu hakkında bilgi vermemizi zorunlu kılmıştır. Adalet Bakanlığının en son 2018…
Devamını Oku » -
Kasten Öldürme Suçu ve Cezası – Türk Ceza Kanunu (TCK) 81-82-83
Kasten öldürme suçu insanlık tarihi boyunca daima suç olarak görülmüştür. İnsanın en temel ve en korunması gereken haklarından olan yaşam…
Devamını Oku » -
İftira Suçu ve Cezası – Türk Ceza Kanunu (TCK) 267-269
İftira “bir kimseye kasıtlı ve asılsız suç yükleme” olarak tanımlanır. İftiranın suç olarak düzenlenişi tarihte bilinen ilk kanun metinlerine kadar…
Devamını Oku » -
Ceza İstinaf Dilekçesi Örneği – Asliye/Ağır Ceza Mahkemesi
İstinaf kanun yoluna ceza istinaf dilekçesi ile yapılır. Bu nedenle dilekçenin hatasız ve doğru hazırlanması son derece önemlidir. İstinaf kanun…
Devamını Oku » -
Dolandırıcılık Suçu ve Cezası – Türk Ceza Kanunu (TCK) 157-158
Dolandırıcılık suçu çok eski zamanlardan beri işlenen bir suç tipidir. Ülkemizde hırsızlık suçundan sonra en fazla işlenen suçlar arasındadır. Bu…
Devamını Oku » -
Cinsel Saldırı Suçu ve Cezası (Tecavüz) – Türk Ceza Kanunu (TCK) 102
Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak ceza hukuku alanında yayınladığımız makale dizimize “Cinsel Saldırı Suçu ve Cezası” ile devam ediyoruz. Cinsel…
Devamını Oku » -
Mala Zarar Verme Suçu ve Cezası Türk Ceza Kanunu (TCK) 151-152
Mala zarar verme suçu Türk Ceza Kanunu’nun 10. Bölümünde yer alan Mal Varlığına Karşı Suçlar arasında düzenlenmiştir. TCK 151. madde…
Devamını Oku » -
Adli Kontrol Kararı, Şartları ve Süresi – İtiraz Dilekçe Örneği
Adli kontrol kararı, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 109. ve 115.maddeleri arasında düzenlenmiştir. Tutuklamaya alternatif bir tedbirdir. Fakat uygulamada tutuklamayı tamamlayan, onun…
Devamını Oku »