Vekillikten çekilme, avukatın belli bir işi yapmaktan ya da davayı takip etmekten hatta kişiyi savunmaktan kendi isteği ile çekilmesidir. Vekillikten çekilme dilekçesi ile bu işlem yapılır. 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 41. maddesi: “Belli bir işi takipten veya savunmadan isteği ile çekilen avukatın o işe ait vekâlet görevi, durumu müvekkiline tebliğinden itibaren on beş gün süre ile devam eder. Şu kadar ki, adli müzaheret bürosu yahut baro başkanı tarafından tayin edilen avukat, kaçınılmaz bir sebep veya haklı bir özrü olmadıkça, görevi yerine getirmekten çekinemez. Kaçınılmaz sebebin veya haklı özrün takdiri avukatı tayin eden makama aittir.” hükmüne haizdir.
Avukatların vekillik görevlerinden çekilmesi mahkemeye verecekleri dilekçe ya da zapta geçirecekleri beyanları ile gerçekleşir. Avukatlar kural olarak istedikleri işi kabul edebilir ya da reddedebilir. Bu nedenle avukatın ilgilendiği ya da yürüttüğü dosyadan çekilmek istemesi, müvekkiline ve mahkemeye bildirdiği takdirde mümkündür. Avukatlık Kanunu’nun 41. maddesinde avukatın kendi isteği ile dosyadan çekilmek istemesi düzenlenmiştir. Ayrıca avukat haklı bir durum ortaya çıktığında ya da zorunluluk hali doğduğunda dosyadan çekilebilir. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak bu yazımızda Avukatın vekillikten çekilme dilekçesinden diğer adıyla istifa dilekçesinden bahsedeceğiz.
Vekillikten Çekilme Nedir?
Vekillikten çekilme, avukatın belli bir işi veya davayı takip etmekten veya savunmadan kendi isteğiyle çekilmesidir. Avukatlık Kanununda düzenlenmiş olan vekillikten çekilme konusu, avukatın temsil ettiği kişinin vekilliğinden istifa etmesi anlamına gelir. Vekillikten çekilme avukatın gördüğü lüzum üzerine ve kendi isteğiyle yapılabilmektedir. Yani haklı bir sebebin olması veya olması önemli değildir.
Vekillikten çekilmenin mahkeme ve karşı taraf bakımından hüküm ifade edebilmesi için, bu konudaki beyanın dilekçeyle bildirilmesi veya tutanağa geçirilmesi ve temsil olunan kişiye bildirilmesi gerekmektedir. Vekillikten istifanın bildiriminin şekli HMK m. 81’de belirtilmiştir. Avukat duruşma dışında istifa etmiş ise bu bildirimini mahkemeye yazılı olarak bir dilekçeyle yapmalıdır. Eğer duruşma esnasında istifa ediliyorsa bu hususunun tutanağa geçirilmesi gerekmektedir. Avukatın görevden çekilme dilekçesini vermesi gereken yer, ilgilendiği dosyanın bulunduğu mahkemedir.

Vekillikten Çekilme Nasıl Yapılır?
Vekillikten çekilmenin mahkeme ve karşı taraf bakımından hüküm ifade edebilmesi için bu konudaki vekillikten çekilme dilekçesinin bildirilmesi veya tutanağa geçirilmesi gereklidir. Aynı şekilde vekillikten çekilme işleminin temsil olunan kişiye bildirilmesi gereklidir. Vekillikten istifanın bildiriminin şekli HMK m. 81’de düzenlenmiştir. Avukat duruşma dışında istifa etmiş ise bu bildirimini mahkemeye yazılı olarak vekillikten çekilme dilekçesi ile yapılması gerekir. Avukat bunun yanı sıra duruşma esnasında da vekillikten istifa edebilir ancak bu durumda bu hususun zapta yani duruşma tutanağına geçirilmesi gerekmektedir. Son olarak avukat vekillikten çekilmek istediği zaman bunu noter kanalıyla ihtarname yollayarak da yapabilir.
Vekillikten çekilme dilekçesinde avukatın haklı bir sebep gösterme zorunluluğu yoktur. Avukat gördüğü lüzum üzerine vekillik görevinden istifa edebilir. Avukatın vekillikten çekilme sebepleri olarak müvekkilin gerekli yargılama masraflarını karşılamaması, müvekkilin avukata hakaret etmesi veya bilgi ve belgeleri avukata göndermemesi gösterilebilir. Vekillikten çekilme dilekçesi mahkemeye sunulduğunda mahkemece müvekkile tebliğ olur ve avukatın hukuki sorumluluğu istifa dilekçesinin müvekkile tebliğinden itibaren 15 gün daha devam eder. Aşağıda hukuk, ceza ve idare mahkemelerinde sunulacak vekillikten çekilme dilekçesinin örneğine yer verilmiştir:
Hukuk Vekillikten Çekilme Dilekçesi
Ankara (..) Aile Mahkemesine
Dosya No: 2025/ XX E.
Davacı/ Davalı
Müvekkil: Adı ve Soyadı (T.C. Kimlik No) – Adres
Vekili: Av. Umur YILDIRIM Söğütözü Mah. Söğütözü Cad. Koç İkiz Kuleleri B Blok Kat: 4 No: 7, 06530 Çankaya/ANKARA
Davacı/Davalı
Karşı Taraf: Adı ve Soyadı (T.C. Kimlik No) – Adresi
KONU: Vekillikten çekilme dilekçemizdir
Açıklamalar
Yukarıda esas numarası yazılı dosyasında, gördüğümüz lüzum üzerine davacı/davalı müvekkilin vekilliğinden çekildiğimizi bildiririz. Bu sebeple çekilme dilekçemizin asile tebliği ile, UYAP sisteminden vekil kaydımızın silinmesini ve bundan sonra yapılacak tüm tebligatların davacı/davalı asilin adresine yapılmasına karar verilmesini arz ve talep ederiz. …/…/2025
Vekillikten Çekilen
Av. Umur YILDIRIM
Ceza Vekillikten Çekilme Dilekçesi
Ankara (..) Asliye Ceza Mahkemesine
Dosya No: 2025/ XX E.
Mağdur/ Müşteki: Adı ve Soyadı (T.C. Kimlik No) – Adresi
Vekili: Av. Umur YILDIRIM
Söğütözü Mah. Söğütözü Cad. Koç İkiz Kuleleri B Blok Kat: 4 No: 7, 06530 Çankaya/ANKARA
Sanık: Adı ve Soyadı (T.C. Kimlik No) – Adres
Müdafi: Adı ve Soyadı – Adresi
Konu: Vekillikten çekilme dilekçemizdir
Açıklamalar
Yukarıda esas numarası yazılı dosyasında, gördüğümüz lüzum üzerine müşteki/mağdur müvekkilin vekilliğinden çekildiğimizi bildiririz. Bu sebeple çekilme dilekçemizin asile tebliği ile, UYAP sisteminden vekil kaydımızın silinmesini ve bundan sonra yapılacak tüm tebligatların müşteki/mağdur asilin adresine yapılmasına karar verilmesini arz ve talep ederiz. …/…/2025
Vekillikten Çekilen
Av. Umur YILDIRIM
İdare Vekillikten Çekilme Dilekçesi
Ankara (..) İdare Mahkemesine
Dosya No: 2025/ XX E.
Davacı: Adı ve Soyadı (T.C. Kimlik No) – Adresi
Vekili: Av. Umur YILDIRIM
Söğütözü Mah. Söğütözü Cad. Koç İkiz Kuleleri B Blok Kat: 4 No: 7, 06530 Çankaya/ANKARA
Davalı: Kurum Adı – Adres
Vekili: Adı ve Soyadı – Adresi
Konu: Vekillikten çekilme dilekçemizdir
Açıklamalar
Yukarıda esas numarası yazılı dosyasında, gördüğümüz lüzum üzerine davacı müvekkilin vekilliğinden çekildiğimizi bildiririz. Bu sebeple çekilme dilekçemizin asile tebliği ile, UYAP sisteminden vekil kaydımızın silinmesini ve bundan sonra yapılacak tüm tebligatların davacı asilin adresine yapılmasına karar verilmesini arz ve talep ederiz. …/…/2025
Vekillikten Çekilen
Av. Umur YILDIRIM