Tensip tutanağı (zaptı) kelime anlamıyla davada ilk duruşmadan son duruşmaya kadar olan işlemleri tasnif etmek ve belirlemek için tutulan tutanaktır. Tensip tutanağının diğer adı tensip zaptıdır. Tensip tutanağı; davanın açılmasından sonra mahkemenin davaya ilişkin yapılacak olan işleri belirttiği, dosyanın rotasını gösteren usulü işlemdir. Tensip tutanağı davanın açılmasından sonra ilk duruşmadan önce hazırlanır. Mahkeme duruşmadan önce duruşma günü belirler, dosyanın taraflarına (davacı, davalı, sanık, tanık, bilirkişi vb ) davetiye gönderir, ilgili kurumlardan müzekkere ile bilgiler talep eder. Bu tür hazırlık işlemlerinin düzenlendiği tutanağa; tensip zaptı adı verilir. Tensip zaptının başında;
- Davanın görüleceği mahkemenin adı,
- Dosya numarası ile hakimin (başkan ve üyelerin) ve zabit katibi adı,
- Sanık ve varsa müdafii ile kanuni temsilcisi,
- Mağdur ve varsa vekili ile kanuni temsilcisinin adı (sanık ve mağdurda nüfus bilgileri ile birlikte),
- Ceza dosyası ise Cumhuriyet Savcılığının tarih ve numaralı iddianamesi ile davanın açıldığı ve mahkemece hangi tarihte hangi esas numarası ile iddianame kabul yapıldığı,
- Suç,
- Suç tarihi,
- Tutukluluk-tahliye durumları varsa tutuklanma ve tahliye tarihleri yazılır.
Mahkememize tevzi edilmekle incelendi yazılıp gereği düşünüldü denilerek yapılacaklar sıra numarası ile yazılmaya başlanır. Ceza davalarındaki tensip zaptı maddelerine örnek verilecek olursa;
- Sanık tutuklu ise tutukluluk durumunun değerlendirmesi yapı tutukluluk halinin devamına/ tahliyesine/tahliyesine veya adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verilir,
- Sanığın tutukluluk halinin devamında karar verilirse tensip zaptının tebliğden itibaren 7 gün içinde itirazı kabil olduğu belirtilir.
- Sanığın üzerine atılı suçun niteliği, dosyada mevcut bilgi ve belgeler otopsi tutanağı, olay yeri inceleme tutanağı, suçta kullanıldığı iddia edilen tabancaya ait kriminal raporun bilgisi verilir.
Tarafınıza tensip tutanağı geldiğinde dikkatle okumalısınız. Çünkü mahkeme tarafından gönderilen tensip zaptında yer alan bu hususlar eksiksiz yerine getirilmelidir. Davanın devamında bir hak kaybına uğramamak adına Kadim Hukuk ve Danışmanlık ile irtibata geçebilirsiniz.
Tensip Tutanağı Nedir?
Tensip tutanağı; ilk duruşmadan önce yapılacak iş ve işlemleri belirleyerek davayla ilgili bir yol haritası çıkarmak üzere hazırlanan aynı zamanda ilk aşamada değerlendirilmesi gereken taleplerin karşılandığı tutanaktır. Tensip tutanağı ile birlikte duruşma aşamasına kadar yapılması gereken işlemler, dosyaya kazandırılması gereken evraklar için gereken yazışmaların yapılması, hukuk davalarında tarafların dava dilekçesinde gösterdikleri ancak henüz sunmadıkları delillerin sunulması için süre verilmesine karar verilebilir. Tensip zaptı ile gerekli aşamalar tamamlandı ise duruşma tarihi de verilir.
Tensibin amacı; hukuka uygun hükme ulaşmak için yargılamanın olanaklarını araştırarak, yerinde ve uygun adımlarla hükme erişmeyi kolaylaştırmaktır. Tensip, hukuk bilimin belirlediği usul ve esaslara göre bir davanın adil olan sonuçla sağlıklı şekilde sonuçlandırılması için izlenen bir rotadır. Tensip zaptı ile mahkeme dava dosyasında yapılacak işlemleri gidilecek rotayı, taraflardan yapılmasını istediklerini belirtir.
Tensip tutanağı ile dava bir şekle girer, davacının ilk aşamada değerlendirilmesi gereken talepleri karara bağlanır, taraflara usul kuralları hatırlatılır, davanın mahiyetinin gerektirdiği işlemler yapılır. Tensip zaptı ile dosya kapsamında nelerin incelenip değerlendirildiği ve nasıl bir yol çizildiği konusunda bilgi sahibi olmak mümkündür. Öte yandan dosyayı toparlayan bir işleve sahip olan tensip zaptı sayesinde hakim ayrı tutanaklar açılıp ayrı kararlar alınmak zorunda kalmaz.
Tensip zaptının dikkatli bir şekilde değerlendirilerek gereklerinin yerine getirilmesi davanın başarıyla sonuçlandırılabilmesi için büyük önem taşımaktadır. Tensibin amacı; hukuka uygun hükme ulaşmak için yargılamanın olanaklarını araştırarak, yerinde ve uygun adımlarla hükme erişmeyi kolaylaştırmaktır. Tensip, hukuk bilimin belirlediği usul ve esaslara göre bir davanın adil olan sonuçla sağlıklı şekilde sonuçlandırılması için izlenen bir rotadır.
Tensip Tutanağının Hazırlanması
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda tensip tutanağı düzenlenmesine ilişkin bir hüküm yer almamaktadır. Kanunda düzenlenmemiş olmakla birlikte tensip tutanağı hukuk davalarında çok önemli bir işleve sahiptir. Hukuk davalarından olan boşanma davası, tazminat davası, miras, alacak, tapu iptal davası, icra davası vb. düzenlenen tensip tutanağı davanın gidişatını önemli ölçüde belirler. Tensip zaptı, Bölge Adliye ve Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Cumhuriyet Başsavcılıkları İdarî ve Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmeliğin 200 maddesinde tensip tutanağı başlığı altında düzenlenmiştir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda tensip tutanağı düzenlenmesine ilişkin bir hüküm yer almamaktadır. Kanunda düzenlenmemiş olmakla birlikte tensip tutanağı hukuk davalarında çok önemli bir işleve sahiptir.
Hukuk davalarından olan boşanma davası, tazminat davası, miras, alacak, tapu iptal davası, icra davası vb. düzenlenen tensip tutanağı davanın gidişatını önemli ölçüde belirler. Mahkeme tensip tutanağı ile;
- Davanın taraflarının kendilerine tebliğ edilen dilekçelere cevap süresi içinde cevap verebileceklerini,
- İlk duruşmaya kadar toplanması gereken delillerin toplanmasına,
- Tarafların her türlü delillerini göstermesinin istenmesine,
- Tarafların ya da 3. kişilerin yapması gereken başkaca bir yükümlülük varsa bu durumun kendilerine bildirilmesine karar verir.
Delillerin gösterilmesi için tensip tutanağında mahkeme tarafından kesin süre verilebilir. Hak kaybına uğramamak adına sürelere dikkat etmekte fayda vardır. Yargılamanın tensip zaptı düzenlenmesinden sonraki aşamalarından biri olan ön inceleme aşamasında da talep olması durumunda hakim tarafından delil bildirilmesi için süre verilebilir. Davanın açılmasından sonra dilekçeler aşamasının başında her dosya için tensip zaptı düzenlenmelidir. Basit yargılama usulünün uygulandığı mahkemelerde tensip zaptının düzenlenmesiyle birlikte duruşma günü de verilmektedir.
Tensip Tutanağında Yer Alacak Hususlar
Tensip tutanağında yer alacak hususlar hâkimin takdirinde olmak kaydıyla; tensip tutanağının başına mahkemenin adı, mahkeme çeşitli sıfatlarla görev yapıyorsa hangi sıfatla görev yaptığı, hâkim veya hâkimlerin ve zabıt kâtibinin ad ve soyadları ile sicil numaraları, tarafların kimlikleri ile T.C. kimlik numaraları, varsa kanunî temsilcileri ve vekillerinin ad ve soyadları ile adresleri yazıldıktan sonra aşağıdaki hususlara yer verilebilir.
- Dava dilekçesinin 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 119 uncu maddesinde düzenlenen unsurları taşıyıp taşımadığının tespiti ile eksiklik bulunması hâlinde ne gibi işlemin yapıldığı.
- Davanın türü.
- Davanın tabi olduğu yargılama usulü
- Karşılıklı dilekçelerin ve eklerinin tebliği ile gerekli işlemlerin yapılması
- Tarafların, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 121 inci maddesi ve 129 uncu maddesinin ikinci fıkrası gereğince delil olarak gösterdikleri belgeleri dilekçelerine ekleyerek vermeleri ile başka yerden getirilecek belgelere ilişkin gerekli bilgileri vermeleri, davacının delilleri için gider avansının kullanılacağı, davalının gerekiyorsa tespit edilecek delil avansını da yatırması, tarafların bu hususları yerine getirmedikleri takdirde, basit yargılama usulüne ilişkin hükümler saklı olmak üzere 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 140 ıncı maddesinin beşinci fıkrası gereğince ancak ön inceleme aşamasında bu eksiklikleri tamamlayabilecekleri, aksi hâlde bu delillerinden vazgeçmiş sayılacakları.
- Dilekçelerin tamamlanmasından sonra ön incelemenin duruşmalı yapılıp yapılmayacağına karar verileceği, ön incelemenin duruşmalı yapılmasına karar verilmesi hâlinde duruşma tarihinin dilekçelerin tamamlanmasından sonra belirleneceği ve avanstan karşılanarak bildirileceği.
- Ön incelemede yargılamaya devam edilmesine karar verilmesi hâlinde, ön incelemenin sonunda ya da daha sonra tahkikat duruşması için gün verileceği.
- Dosyanın durumuna göre gerek görülen diğer hususlar.
Tensip tutanağının düzenlenmesinden sonra ilgili her aşamada gerekli kararlar verilerek işlemler yerine getirilir.
Tensip Hazırlandı Ne Demektir?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes e-devlet (https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/) üzerinden kendisinin taraf olduğu her türlü dava ve icra dosyasının bilgilerini görebilmektedir. Dava açan veya hakkında dava açılan davanın tarafı kişi uyap vatandaş veya e- devlet üzerinden yapacağı sorgulama ile dosyada tensip hazırlandı ibaresini görebilir. Tensip zaptı hazırlanmasının ne ifade ettiği hususunda akıllarda soru işareti doğabilir.
E-devlet üzerinde vatandaşın taraf olduğu bir davanın aşamasında tensip hazırlandı ibaresi yer alıyorsa; dosyada hakim tarafından inceleme başlamış ve dosyanın incelemesinin yapılması adına bir takım işlemler yapılmış demektir. Tensip tutanağı ile birlikte duruşma aşamasına kadar yapılması gereken işlemler, dosyaya kazandırılması gereken evraklar için gereken yazışmaların yapılması, hukuk davalarında tarafların dava dilekçesinde gösterdikleri ancak henüz sunmadıkları delillerin sunulması için süre verilmesine karar verilebilir. Tensip zaptı ile gerekli aşamalar tamamlandı ise duruşma tarihi de verilir. Mahkeme Bu aşamadan sonra tensiple karar verilen hususlar taraflara tebliğ edilecektir. İçinde tensip zaptının bulunduğu tebligat yerleşim yeri adresine gelecektir.
Tensip Tutanağının Hazırlanma Süresi ve Tebliği
Hukuk davalarında tensip tutanağının hazırlanması çok uzun sürmemekle birlikte bir hafta içerisinde hazırlandığı ifade edilebilir. Zira tensip tutanağında yer alması gereken hususlar bellidir ve bu doğrultuda kısa bir süre içerisinde hazırlanmaktadır. Hatta genellikle birkaç gün içersinde hazırlanabileceği de söylenmektedir. Ancak kesin olarak bir süre tayin edilmemiştir. Tensip zaptı, özünde mahkemenin duruşmaya yaptığı hazırlıkları belirtir. Hukuk davalarında 1-2 günde tensip zaptı hazırlanır. Ceza davalarında 15 günlük iddianamenin kabulü süreci de bulunduğundan, tensip zaptının hazırlanması iddianamenin mahkemeye verilmesinden sonra 15-20 günü bulabilmektedir.
Dava açıldıktan hemen sonra ve ilk duruşmadan hemen önce tensip zaptı hazırlanarak taraflara tebliğ edilir. Tensip tutanağı düzenlendikten sonra davacıya tebliğ edilir ve dava dilekçesinin zorunlu unsurlarında eksiklik varsa eksikliği tamamlaması için gerekli ihtarı da içerir biçimde tebliğ yapılır. Davalıya ise aynı zarf içerisinde dava dilekçesi ve tensip tutanağı yer alacak şekilde tebliğ yapılmalıdır.
Hukuk yargılamasında davacıya gönderilen tensip tutanağında, dilekçesinin eksiksiz olup olmadığı belirtilir. Eğer dilekçede herhangi bir eksiklik söz konusu ise HMK madde 119’a göre hakim eksikliklerin giderilmesi için davacıya bir haftalık kesin süre verilir. Eğer verilen ek süre içerisinde eksiklik tamamlanmamış olursa dava açılmamış sayılacaktır. Davacının dilekçesinde bir eksiklik bulunmaması durumunda ise; dava dilekçesinin davalıya tebliği ile sonraki dilekçelerin karşılıklı olarak verileceğine ilişkin açıklama yapılır.
Ceza Davalarında Tensip Zaptı
İddianamenin kabul edilmesinin ardından ceza davasıyla ilgili bir yol haritası çıkarabilmek maksadıyla tensip zaptı düzenlenmektedir. Ceza davalarında hukuk davalarından farklı olarak tensip tutanağının düzenlenmesi çok daha uzun sürebilmektedir. Bu süre iddianamenin mahkemeye sunulmasından itibaren yaklaşık 2-3 haftayı bulabilmektedir. Ayrıca davanın reddi, yetkisizlik ve görevsizlik gibi usule ilişkin kararların tensip zaptı ile verilmesi mümkündür. Dosyada tutuklu olması durumunda tutukluluğun değerlendirilmesi de tensip ile yapılarak, tutukluluğun devamına veya sonlandırılmasına tensiben karar verilir. Tensiple tahliye edilmesi durumunda da tensip kararı ile tahliye işlemleri yapılır.
UYAP vatandaş portalından (https://vatandas.uyap.gov.tr/main/vatandas/giris.jsp) sorgulandığında ya da UYAP sms sorgulamalarında dosya durumunun “Tensip Zaptı Hazırlandı” şeklinde görünmesi, dosyanın ilgili mahkemeye gönderildiğini ve tensip zaptının hazırlandığını ifade eder.
Asliye Ceza Mahkemesi Tensip Zaptı Örneği
T.C.
Kırşehir
3. Asliye Ceza Mahkemesi Basit Yargılama Usulü Gereğince
Tensip Zaptı
Dosya No : 2023/… Esas
Hakim:
Katip:
Davacı: K.H.
Müşteki Sanık: Ad Soyad, T.C. No., Adres
Müşteki Sanık: Ad Soyad, T.C. No., Adres
Müdafii: Av. Umur Yıldırım, Ankara
Suç: Basit Yaralama
Suç Tarihi ve Yeri: …/…/2023 Kırşehir/Merkez
Kırşehir Soruşturma Bürosu’nun …/…/2023 tarih ve 2023/… sayılı iddianamesi ile açılan dava mahkememize tevzi edilmekle incelendi.
Gereği Düşünüldü:
- Sanığa atılı suçun alt ve üst haddi değerlendirilerek dosya kapsamında; 24/10/2019 tarihinde resmi gazetede yayımlanmak suretiyle 01/01/2020 tarihinde yürürlüğe giren 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunun 251. Maddesi uyarınca Basit Yargılama Usulünün uygulanmasına,
- Müşteki sanıklara ve müşteki sanık … müdafiine iddianame ve hedef süre formu eklenmek suretiyle ” Dosya kapsamında 5271 sayılı CMK’ nın 251. Maddesi gereğince Basit Yargılama Usulünün uygulanmasına karar verilmiş olmakla; 5271 sayılı CMK’ nın 251/2 maddesi uyarınca 15 gün içerisinde mahkememize yazılı olarak savunmanızı-beyanlarınızı sunmanız gerekmektedir. CMK’ nun 251/3 maddesi gereğince süre dolduktan sonra duruşma yapılmaksızın karar verileceği hususu ihtar olunur.” ihtarını içeren tebligat çıkartılmasına,
- Mahkememizce gerekli görülmesi halinde CMK’nun 251/6. Maddesi gereği duruşma açılarak genel hükümler uyarınca yargılama yapılmasına ve duruşma günü belirlenerek tarafların celbine,
Bu nedenle dosyanın duruşma yapılmaksızın incelenmek üzere …/…/2024 tarih ve saat …:…’e bırakılmasına karar verildi.
Katip Hakim
Ceza Davası Tensip Zaptı Örneği
T.C.
ANKARA
14. ASLİYE CEZA MAHKEMESİ
Tensip Tutanağı
DOSYA NO: Esas
HAKİM: …
KATİP: …
DAVACI: K.H.
MÜŞTEKİ: T.S
VEKİLİ:Av. Umur Yıldırım Koç Kule B Blok No:7 Söğütözü/Ankara
SANIK: M.T
SUÇ: Yazılı ve Görsel Medya İle Hakaret
SUÇ TARİHİ: 03.06.2020
Ankara Uzlaştırma Bürosu’nun 01/04/2021 tarih ve 2021/4212 sayılı iddianamesi ile açılan dava mahkememize tevzi edilmekle incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
- Müşteki adına duruşma gününü bildirir uyarılı çağrı kağıdı çıkarılmasına ve iddianamenin tebliği ile sms gönderilmesine,
- Müşteki vekili adına duruşma gününü bildirir çağrı kağıdı çıkarılmasına. iddianamenin eklenmesine,
- Sanık adına duruşma gününü bildirir uyarılı çağrı kağıdı çıkarılmasına ve iddianamenin tebliği ile sms gönderilmesine,
- Sanığın adli sicil kaydının uyap ekran üzerinden alınarak dosya arasına eklenmesine,
- Tanıklar Fatma Kahya, Murat Yıldız ve Mehmet Soylu adına duruşma gününü bildirir uyarılı çağrı kadı çıkarılmasına,
- Duruşmanın bu nedenle 14/10/2019 günü saat: 10:10’a bırakılmasına karar verildi. 21/06/2019
Katip Sicil No Hakim Sicil No
Asliye Hukuk Mahkemesi Tensip Zaptı
T.C.
Nurdağı
Asliye Hukuk Mahkemesi Tensip Tutanağı
Esas No: 2023/… Esas
Hakim:
Katip:
Davacı: (Ad Soyad) -T.C.No –
Vekili: Av. Umur Yıldırım
Davalı: Ad Soyad – T.C.No –
Dava: Tazminat (Trafik Kazası (Maddi Hasarlı) Nedenli)
Dava Tarihi: …/…/2023
Mahkememize tevzi edilen dava dilekçesi mahkememiz esasının yukarıda belirtilen sırasına kaydı yapıldı.
Gereği Düşünüldü:
Davacı tarafından davalılara karşı Tazminat (Trafik Kazası (Maddi Hasarlı) Nedenli) davası açılmakla yargılamanın HMK’nun 118 vd. maddelerine göre yazılı yargılama usulüne göre yürütülmesine,
A) Dava dilekçisinin HMK’nun 119 ve 121 maddelerinde düzenlenen unsurları taşıyıp taşımadığının tespiti ile eksiklik olması halinde eksikliğini giderilmesi için davacı tarafa 1 haftalık kesin seri verilmesine,
B) Dava dilekçisinin usulüne uygun olması halinde davalıya HMK’nın 122. Maddesi gereğince tebliğine,
A) Davalının dava dilekçesinin kendisine tebliğ tarihinden itibarine iki haftalık kesin süre içerisinde HMK’nın 126, 127 ve 129. Maddeleri gereğince cevap dilekçesi sunabileceği, ancak durum ve koşullara göre cevap dilekçesinin bu süre içerisinde hazırlanmasının çok zor yahut imkansız olduğu durumlarda, yine bu süre zarfında mahkemeye dilekçe ile başvurması halinde talep ve durum değerlendirilerek talep haklı görüldüğünde cevap süresinin bitiminden başlamak, bir defaya mahsus olmak üzere ve bir ayı geçmemek üzere ek süre verilebileceği,
B) Cevap dilekçesini davacı sayı kadar örnek eklenmesi gerektiği,
C) HMK’nın 131/1 maddesi gereğince cevap dilekçesi verilmesinden sonra cevap süresi dolmamış olsa bile ilk itirazların ileri sürelemeyeceği,
D) HMK’nın 128. Maddesi gereğince süresi içerisinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalının davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkar etmiş sayılacağı, Hususlarının, iş bu tensip zaptının tebliği ile davalıya İHTAREN BİLDİRİLMESİNE,
- Cevap dilekçisi verildiğinde eksiklik olması halinde HMK. 130. Maddesi gereğince davalı tarafı eksikliği gidermesi için 1 haftalık kesin süre verilmesine, bu süre içerisinde eksikliğin giderilmemesi halinde cevap dilekçesinin verilmemiş sayılacağının davalı tarafa ihtarına,
- Cevap dilekçesinde delil bildirildiğinde, başka yerlerden temin edilecek deliller için ilgili yerlere müzekkere yazılmasına, masrafın davalı tarafından yatırılan delil avansından karşılanmasına,
- a) davalı tarafından cevap dilekçesi verilmesi halinde cevap dilekçesinin davacıya tebliğine, HMK 136. maddesi gereğince tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde cevaba cevap verebileceğinin ihtarına,
- b) davacı tarafından cevaba cevap dilekçesi verilmesi halinde cevaba cevap dilekçesinin davalıya tebliğine HMK 136 maddesi gereğince tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde ikinci cevap dilekçesinin verebileceğinin ihtarına,
- HMK 136/2 maddesi uyarınca davacının cevaba cevap, davalının ise ikinci cevap dilekçesi hakkında dava ve cevap dilekçelerine ilişkin hükümlerin niteliğine aykırı düşmediği sürece kıyasın uygulanacağının taraflara ihtarına,
- Tarafların HMK.’nun 121. Ve 129. Maddesinin ikinci fıkrası gereğince delil gösterdikleri belgeleri dilekçelerine ekleyerek vermeleri, başka yerden gelmesini istedikleri belgeler için gerekli bilgileri bildirmelerine, tarafların dilekçelerinde belirtmiş oldukları delillerden başkaca kurum ve kuruluşlardan celbi gerekenler için müzekkere yazılmasına, davacının delilleri için gider avansının kullanılacağı, davalının tespit edilmesini istediği delillerin avansının yatırılmasına, bu hususların yerine getirilmemesi halinde HMK’nun 140 maddesi gereğince eksiklerin ön inceleme aşamasında tamamlanmasına,
- İddia ve savunmanın genişletilip değiştirilmesi konusunda ıslah ve karşı tarafın açık muvafakati hükümlere saklı kalmak kaydı ile 6100 sayılı HMK’nın 141/1 maddesi gereğin tarafların cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçeleri ile serbestçe iddia ve savunmalarını genişletebileceklerinin yahut değiştirebileceklerinin, dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra iddia ve savunmalarını genişletemeyecekleri ve değiştiremeyeceklerinin taraflara ihtarına, (tensip zaptının tebliği ile ihtar yapılmış sayılmasına)
- Öncelikle dava şartlarının mevcut olup olmadığı, akabinde ilk itirazlarda dosya üzerinde incelemesinin yapılarak, gerektiğinde bu yönlerden duruşma yapılmadan evrak üzerinde karar verilmesine veya gerek görüldüğünde ön inceleme duruşmasında, dava şartları ve ilk itirazlar hakkında taraflar dinlendikten sonra karar verilmesine,
- HMK’nın 139/1 maddesi gereğince dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra ön incelemenin duruşmalı yapılıp yapılmayacağına karar verilmesine, ön incelemenin duruşmalı yapılmasına karar verilmesi halinde, bur duruşma günü tespit edilerek taraflara ön inceleme duruşma gün ve saatinin meşruhatlı davetiye ile bildirilmesine, çıkarılacak davetiye üzerine, HMK 139 ve 150/1 maddesi uyarınca; “Belirlenen gün ve saatte duruşmada hazır bulunmadığınız takdirde, tarafların hiçbirinin duruşmaya katılmaması veya davayı takip etmemesi durumunda, davanın HMK 150/1 maddesi uyarınca işlemden kaldırılacağı, karşı taraf davayı takip ettiği takdirde duruşmaya yokluğunda devam olunacağı, sulh için gerekli hazırlığın yapılması duruşmaya sadece taraflardan birinin gelmesi ve yargılamaya devam etmek istemesi durumunda, gelmeyen tarafın yokluğunda yapılan işlemlere itiraz edemeyeceği, davetiyenin tebliğinden itibaren iki haftalık kesin süre içerisinde tarafların dilekçelerinde gösterdikleri, ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmaları veya başka yerden getirilecek belgelerin getirilebilmesi amacıyla gereken açıklamayı yapmaları, bu hususların verilen süre içinde yerine getirilmemesi halinde o delile dayanmaktan vazgeçmiş sayılacaklarına karar verileceğin ihtaren bildirilir.” Hususunun şerh düşürülmesine,
- Taraflar arasındaki uyuşmazlığın ön inceleme aşamasında çözümlenmesi halinde ve herhangi bir eksikliğin kalmadığının tespit edilmesi halinde tahkikat duruşmasına geçilmesine, aksi halde ön inceleme duruşmasının sonunda tahkikat duruşması için gün verilmesine, hazır olmayan tarafa çıkartılarak tahkikat gününün bildirir meşruhatlı davetiyeye ” Belirlenen gün ve saatte geçerli özrü olmadan mahkemede hazır bulunmadıkları halinde, duruşmaya yoklukların devam olunacağı ve yapılan işlemlere itiraz edemeyecekleri, tahkikatın sona eriği duruşmada sözlü yargılamaya geçileceğin, sözlü yargılama için duruşmanın ertelenmesi halinde taraflara ayrıca tebligat gönderilemeyeceği ve HMK m150 hükmü saklı kalmak kaydıyla yokluklarında karar verileceği ihtaren bildirilir. ” hususunun şerh düşürülmesine,
- Usulüne uygun olarak düzenlenmiş vekaletname uyarınca Ankara Barosu avukatlarından Av. Umur Yıldırım’ın davacı vekili olarak, dava ve duruşmalara kabulüne,
- Nurdağı Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliğine müzekkere yazılarak …. plakalı aracın … tarihli trafik kaza tutanağının onaylı suretinin istenilmesine,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verildi. …/…/2023
Katip Hakim
e-imzalıdır e-imzalıdır
Sulh Hukuk Mahkemesi Tensip Tutanağı Örneği
T.C.
ANKARA
SULH HUKUK MAHKEMESİ
TENSİP TUTANAĞI
ESAS NO:
HAKİM:
KATİP:
DAVACI:
VEKİLİ:
DAVALI:
VEKİLİ:
DAVA:
DAVA TARİHİ:
Mahkememize tevzi edilen dava dilekçesi mahkememiz esasının yukarıda belirtilen sırasına kaydı yapıldı.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
- Dava dilekçesinin HMK’nun 119/ b,c,ç,ğ,h bentlerinde düzenlenen zorunlu unsurları içerdiği anlaşılmakla kabulüne,
- Tarafların sulh için gerekli hazırlığı yapmalarına,
- Duruşmaya sadece taraflardan birinin gelmesi ve yargılamaya devam etmek istemesi durumunda gelmeyen tarafın yokluğunda yapılan işlemlere itiraz edemeyeceğinin bilinmesine,
- Davanın HMK’nun 316-320. maddeleri gereği basit yargılama usulü ile yürütülmesine,
- Ön İnceleme duruşması davetiyesine HMK nun 139. Maddesinin a,b,c,ç bentlerinde yer alan hususların davetiyeye şerh edilmesine,
- Tarafların dilekçeleri ile birlikte, tüm delillerini açıkça ve hangi vakıanın delili olduğunu da belirterek bildirmek; ellerinde bulunan delillerini dilekçelerine eklemek ve başka yerlerden getirilecek belge ve dosyalar için de bunların bulunabilmesini sağlayan bilgilere dilekçelerinde yer vermek zorunda olduklarının ihtarına,
- İş bu dava tensip zaptının davacı tarafa tebliğine, HMK’nın 139. maddesi gereğince davetiyenin tebliğinden itibaren iki haftalık kesin süre içinde dilekçelerinde gösterdikleri, ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmaları veya başka yerden getirtilecek belgelerin getirtilebilmesi amacıyla gereken açıklamayı yapmaları, bu hususların verilen süre içinde yerine getirilmemesi hâlinde o delile dayanmaktan vazgeçmiş sayılacağının iş bu tensip zaptıyla ihtarına,
- Dava dilekçesi ve eklerinin HMK’nun 122 maddesi uyarınca davalıya tebliğine, masrafın gider avansından karşılanmasına, davalıya çıkan tebligat evrakına tensip zaptının da eklenmesine, tebligat zarfı üzerine HMK’nun 122 maddesi gereği dava dilekçesinin kendisine tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde davaya cevaplarını, usulü itirazlarını ileri sürebileceği ve HMK 139. maddesi gereğince cevap dilekçesinde dayanılan delillerin gösterilmesi ve belgeleri mahkemeye sunmaları veya başka yerden getirtilecek belgelerin getirtilebilmesi amacıyla gereken açıklamayı yapmaları, bu hususların verilen süre içinde yerine getirilmemesi hâlinde o delile dayanmaktan vazgeçmiş sayılacaklarının iş bu tensip zaptıyla ihtarına, verilen süre içerisinde cevap verilmemesi halinde HMK 128 maddesi gereği dava dilekçesinde dayanılan vakaları inkar etmiş sayılacağının ihtarına,
- Cevap dilekçesinde delil bildirildiğinde, delilin toplanmasına gerek görülürse başka yerlerden temin edilecek deliller için ilgili yerlere müzekkere yazılmasına, masrafın davalılar tarafından yatırılan delil avansından karşılanmasına,
- Usulüne uygun vekaletname suretine binaen ….. davacı vekili olarak yargılamaya kabulü’ne,
- Taraflara dava konusu taşınmaza emsal olabilecek kira sözleşmelerini sunmaları için tensip tutanağının tebliğinden itibaren 2 haftalık süre verilmesine,
- Davacı vekiline, dava konusu taşınmazın tapu bilgileri, ada, parsel ve bağımsız bölüm numarasını bildirmesi için tensip tutanağının tebliğinden itibaren 2 haftalık süre verilmesine, bildirildiği takdirde ilgili tapu müdürlüğüne müzekkere yazılarak dava konusu taşınmazın tapu kayıtlarının Mahkememize gönderilmesinin istenilmesine,
- Davacı vekiline, kira ödemelerinin ne şekilde yapıldığı, banka aracılığı ile yapılıyor ise ilgili banka şubesi ve hesap numarasını bildirmesi için tensip tutanağının tebliğinden itibaren 2 haftalık süre verilmesine, bildirildiği takdirde ilgili banka şubesine müzekkere yazılarak dava konusu dönem olan ….. tarihinden günümüze kadar davalı tarafından yatırılan bedellere ilişkin hesap ekstrelerinin Mahkememize gönderilmesinin istenilmesine,
- Davacı vekiline, kira bedelinin tespitini talep ettiği tarih itibari ile güncel kira bedelini bildirip, varsa eksik harcı ikmal etmek üzere duruşma gününe kadar süre verilmesine,
- Davacı vekiline kira sözleşmesini sunmak üzere tensip zaptının tebliğinden itibaren 2 haftalık süre verilmesine,
- Taraflara ön inceleme ve tahkikat duruşmasını bildirir meşruhatlı davetiye tebliğine,
- Ön inceleme ve tahkikat duruşmasının birlikte yapılacağı anlaşıldığından, ön inceleme ve tahkikat duruşmasının ….. günü saat ….. bırakılmasına tensiben karar verildi.
Katip Hakim
İş Mahkemesi Tensip Tutanağı Örneği
T.C.
ANKARA
İŞ MAHKEMESİ
TENSİP ZAPTI
ESAS NO:
HAKİM:
KATİP:
DAVACI:
VEKİLİ:
DAVALI:
VEKİLİ:
DAVA: Tespit (İşe İade İstemli)
DAVA TARİHİ:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
- Taraflara Duruşma gününü bildirir davetiye gönderilmesine,
- Bozma kararına uyulup uyulmama konusunun duruşmada dikkate alınmasına,
- Davalıya müzekkere yazılarak,
- Davacının kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı bordrosunda belirtilen ….. TL yardım toplamının miktar yönünden açık kalmayacak şekilde kalem kalem açıklanmak üzere,
- Ayrıca işyerinde servis imkanının olup olmadığı varsa davacının servis imkanından yararlanıp yararlanmadığı ya da davacıya yol parası olarak ücret ödemesi yapılıp yapılmadığı yapılmış ise miktarını belirtmek üzere,
2 haftalık kesin süre verilmesine, yerine getirilmediği takdirde iki taraf arasında imzalı olarak düzenlenmiş ….. TL’nin giydirilmiş brüt ücreti hesabında esas alınacağı hususunun ihtarına, ihtaratın işbu tensip zaptının tebliği suretiyle yapılmış sayılmasına, Bu nedenle duruşmanın …. günü saat …. bırakılmasına tensiben dosya üzerinde karar verildi.
Katip Hakim
Tüketici Mahkemesi Tensip Tutanağı Örneği
T.C.
ANKARA
TÜKETİCİ MAHKEMESİ
TENSİP VE ÖN İNCELEME HAZIRLIK TUTANAĞI
ESAS NO:
HAKİM:
KATİP:
DAVACI:
VEKİLİ:
DAVALI:
VEKİLİ:
DAVA: Satıcının Hakem Kurulu Kararına İtirazı
DAVA TARİHİ:
DAVA USULÜ: Basit Yargılama
Mahkememize tevdi edilen dava dilekçesi, mahkememiz esasının yukarıda belirtilen numarasına kaydedilmekle, dosya incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
- Dava dilekçesinin kabulüne, dava dilekçesinin yasal unsurlarının tam olduğu anlaşıldığından davalı tarafa tebliğine,
- Yargılamanın basit yargılama usulüne göre yapılmasına,
- Usulüne uygun vekaletname gereğince Ankara Barosu Avukatlarından ….. davacı vekili olarak dava ve duruşmalara kabulüne,
- Davalı tarafa, dava dilekçesinin tebliğinden itibaren 6100 sayılı HMK’nın madde 317/2 ve 318. gereğince, 2 hafta içerisinde davaya cevap dilekçesini ibraz etmesi ve dilekçe ile birlikte tüm delillerini açıkça ve hangi vakanın delili olduğunu belirterek, ellerinde bulunan delillerini dilekçelerine eklemesi ve başka yerlerden getirtilecek belge ve dosyalar içinde, bunların bulunabilmesini sağlayan bilgileri açıklaması gerektiğinin ihtarına,
- Dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra ön incelemenin duruşmalı olarak yapılmasına,
- Taraflara iş bu tensip tutanağının tebliğine, yükümlülüklerin bu şekilde bildirilmesine ve ihtarların bu suretle yapılmasına,
- ….. İlçe Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığının ….. tarih ve ….. sayılı karar dosyasının tamamının UYAP sisteminden mahkememize gönderilmesinin istenilmesine,
- …. müzekkere yazılarak, davalı … ile şirket arasında düzenlenen ….. tarihli Hizmet Sözleşmesi ve eklerinin, Seans Döküm Çizelgesinin, davalı tarafından yapılan ödemelere ilişkin tüm ödeme belgelerinin ve dava ile ilgili tüm bilgi ve belgelerin gönderilmesinin istenilmesine,
- Dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra 6502 Sayılı Kanun’un 73/4 ve HMK’nın 320/1 maddeleri uyarınca dosya üzerinden ön inceleme yapılmasına,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda tensiben karar verildi.
Katip Hakim
Ticaret Mahkemesi Tensip Tutanağı Örneği
T.C.
ANKARA
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TENSİP TUTANAĞI
ESAS NO:
BAŞKAN:
ÜYE:
ÜYE:
KATİP:
DAVACI:
VEKİLİ:
DAVALI:
VEKİLİ:
DAVA: Tazminat (Şirket Yöneticilerinin Sorumluluğundan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ:
Mahkememizin ….. Esas sayılı dava dosyasından verilen ….. tarihli ara kararına istinaden mahkememiz dosyası ile birleşen Ankara Asliye Ticaret Mahkemesi’nin ….. Esas sayılı dosyasının mahkememiz dosyasından tefrik kararı gereğince dosya mahkememizin yukarıda esas sırasına kaydı yapıldı.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
- Tensip zaptı ile tefrik kararının taraf vekillerine tebliğe çıkarılmasına,
Yargılamanın … günü saat ….. bırakılmasına tensiben oybirliği ile karar verildi.
Başkan Üye Üye Katip