Süre tutum dilekçesi, ilk derece mahkemesi olan asliye ceza ve ağır ceza mahkemelerinin verdiği kararlara karşı üst mahkemeye yapılacak istinaf başvurusu için, herhangi bir süre kaybı olmaması adına gönderilen dilekçedir. Süre tutum dilekçeleri istinaf ve itiraz kanun yoluna başvuru yapılmadan önce kararı veren mahkemeye verilir. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin 24.10.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararına göre, CMK m. 273’te yer alan “Hükmün açıklanmasından itibaren” ibaresi iptal edilmiş ve istinaf süre tutum dilekçesinin sunulmasına dair zorunluluk 24.07.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere kaldırılmıştır.
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararından önce süreler tefhim tarihinden itibaren işletildiğinden süre tutum dilekçesi sunulması bir zorunluluk olarak kabul ediliyordu. Uygulamada her ne kadar süre tutum dilekçesi olarak adlandırılsa da bu dilekçenin özü istinaf başvuru dilekçesi olarak kabul edilir ve gerekçeli kararın açıklanmasından sonra istinaf başvurusunda ayrıntılı itiraz gerekçeleri sunulur. Bu nedenle önceleri sadece ceza yargılamalarında kabul edilen süre tutum dilekçeleri, idari yargıda ve hukuk mahkemelerinde işlemiyordu. Bu iptal kararı ile artık süre tutum dilekçeleri tamamen kaldırılmıştır. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak bu yazımızda artık hukuk sistemimizde kullanılmayan ancak yine de uygulamada yer bulan süre tutum dilekçesi örneğine yer vereceğiz.
Süre Tutum Dilekçesi Nedir?
Süre tutum dilekçesi, yerel mahkeme tarafından verilen kararın üst mahkemece incelenmesi talebini ileten karara karşı yapılan itiraz dilekçesidir. Süre tutum dilekçesinin verilmesinin amacı istinaf veya itiraz kanun yoluna başvurulması konusunda kanunda öngörülen sürenin durdurulması ve hak kaybına uğranmasının engellenmesidir. Süre tutum dilekçesinin sunulması ile mahkeme tarafından kararın kesinleşmesi engellenir. CMK madde 275’e göre süre tutum dilekçesinin gönderilmesi ile gerekçeli karar tebliğ edilene kadar yasal istinaf süresi askıya alınırdı. Ancak yukarıda da bahsedildiği üzere Anayasa Mahkemesi tarafından sürelerin gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlatılacağı hüküm altına alındığından, süre tutum dilekçelerinin uygulamada pek bir önemi kalmamıştır.
Ceza mahkemelerinde istinaf ve itiraz süresi, yeni getirilen düzenlemeler ile 2 haftalık bir süreye tabi tutulmuştur. Bu süre artık gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlamaktadır. Ancak önceleri kısa kararın tefhiminden yani tarafların yüzüne karşı kararın okunmasından itibaren başlamaktaydı. Tefhim ile süreler başlasa bile, ceza mahkemelerinin kısa kararı açıklaması neticesinde gerekçe belirtilmediğinden dolayı hangi gerekçeye binaen kararı üst yargı yoluna götürüleceği hususu mesnetsiz kaldığından, bu usul kaldırıldı ve günümüzde artık süre tutum dilekçelerinin bir önemi kalmadı. Anayasa Mahkemesi tarafından Ceza Muhakemesi Kanunu’nun değişik 273. maddesinin birinci fıkrasında, “Hükmün açıklanmasından itibaren.” şeklinde yazılı kısmın, Anayasa İç Tüzüğü’nün 46. maddesinin 1. fıkrasının b bendine aykırı olduğu kabul edilmiştir.

Hukuk Mahkemesi Süre Tutum Dilekçesi Örneği
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ İLGİLİ HUKUK DAİRESİNE
Gönderilmek Üzere
ANKARA (..) AİLE MAHKEMESİNE
DOSYA NO: 2025/.. Esas
KARAR NO: 2025/.. Karar
DAVA CI: Adı ve Soyadı (T.C. Kimlik No) – Adres
VEKİLİ: Av. Umur YILDIRIM
Söğütözü Mah. Söğütözü Cad. Koç İkiz Kuleleri B Blok Kat: 4 No: 7, 06530 Çankaya/ANKARA
KONU: İstinaf Yoluna Başvuru Süre Tutum Dilekçemizdir.
AÇIKLAMALAR
Ankara (..) Aile Mahkemesinin yukarıda esas numarası yazılı dosyasında ../../2025 tarihinde vermiş olduğu karar usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle istinaf kanun yoluna başvuruyoruz. Gerekçeli kararın tarafımıza tebliğinden sonra ayrıntılı istinaf sebep ve gerekçelerimizi sunmak üzere, dilekçemizin süre tutum dilekçesi olarak kabulüne karar verilmesini talep ederiz.
SONUÇ ve İSTEM: Yukarıda izah edilen nedenlerle gerekçeli karar tarafımıza tebliğ edilinceye kadar süre tutum isteğimizin kabulüne karar verilmesini vekaleten saygıyla arz ve talep ederim. ../../2025
Davacı Vekili
Av. Umur YILDIRIM
Ceza Mahkemesi Süre Tutum Dilekçesi Örneği
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ İLGİLİ CEZA DAİRESİNE
Gönderilmek Üzere
ANKARA (..) ASLİYE CEZA MAHKEMESİNE
DOSYA NO: 2025/.. Esas
KARAR NO: 2025/.. Karar
MÜŞTEKİ/MAĞDUR: Adı ve Soyadı (T.C. Kimlik No) – Adres
VEKİLİ: Av. Umur YILDIRIM
Söğütözü Mah. Söğütözü Cad. Koç İkiz Kuleleri B Blok Kat: 4 No: 7, 06530 Çankaya/ANKARA
KONU: İstinaf Yoluna Başvuru Süre Tutum Dilekçemizdir.
AÇIKLAMALAR
Ankara (..) Asliye Ceza Mahkemesinin yukarıda esas numarası yazılı dosyasında ../../2025 tarihinde vermiş olduğu karar usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle istinaf kanun yoluna başvuruyoruz. Gerekçeli kararın tarafımıza tebliğinden sonra ayrıntılı istinaf sebep ve gerekçelerimizi sunulacaktır.
Usul ve kanun gereği, kısa karar tefhim olduğundan, tarafımızca süre tutum dilekçesi verme zarureti hâsıl olmuştur. Gerekçeli kararın tebliği ile gerekçeli istinaf dilekçemizi sunacak olup, gerekçeli karar tarafımıza tebliğ edilinceye kadar, istinaf süresinin işlememesi adına işbu dilekçe ile süre tutum talebinde bulunmaktayız.
SONUÇ ve İSTEM: Yukarıda izah edilen nedenlerle gerekçeli karar tarafımıza tebliğ edilinceye kadar süre tutum isteğimizin kabulüne karar verilmesini vekaleten saygıyla arz ve talep ederim. ../../2025
Müşteki/Mağdur Vekili
Av. Umur YILDIRIM