Güvenlik Soruşturması Formu

guvenlik sorusturmasi formu

Güvenlik soruşturması formu, kamu kurumlarına atanacak olan kişilerin atama öncesinde güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılabilmesi için aday kişiden bilgilerinin bulunduğu belgedir. Bu belge aday tarafından elle doldurulur. Kamuya girmek için yeterli KPSS puanı, yaş, eğitim ve diğer şartları taşıyan adaylar atanmaya hak kazanır. Sonrasında güvenlik soruşturması formu doldurularak başvuru yapılan kuruma teslim edilir. Başvuru yapılan kurum bu formu Emniyet Genel Müdürlüğü ve diğer kurumlara göndererek gerekli araştırmaları yapar. Sonrasında atanmanızın uygun olup olmadığına değerlendirme komisyonu karar verir. Tarafımıza çok fazla “güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu nasıl doldurulur” ve “form doldururken bazı bilgileri yazmalı mıyım?“, “adli sicil bilgilerini gizlersem sorun olur mu?” türünden sorular gelmektedir. Biz de bu sorulara elimizden geldiğince cevap vermeye çalıştık şu güne kadar ancak bu konuyla ilgili kısa bir rehber hazırlamanın daha doğru olduğu kanaatindeyiz. Aşağıda; “güvenlik soruşturması formuna eksik bilgi yazıp yazamayacağınız hakkında” ve “bilgi gizlemesi konularına” da değineceğiz.

Güvenlik soruşturması formu; kurumların kendi iç düzenlemelerine bağlı olarak kişilerin göreve başlamadan önce haklarında yapılan araştırma için doldurulan bir formdur. Güvenlik soruşturması bir kişi hakkında bir kurumun veya makamın talebi üzerine yapılmaktadır. Güvenlik soruşturması formu, Personel genel müdürlüğünün sayfasında yer almaktadır. Güvenlik soruşturması formu nedir, güvenlik formu nereden alınır, nasıl doldurulur? Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü veya Türk Silahlı Kuvvetlerine bir çok personel alımı başvuruları başladı. Adaylar başvuru aşamasında güvenlik formu araştırmalarını sürdürüyor. Peki, güvenlik soruşturması formu nedir, güvenlik formu nereden alınır, nasıl doldurulur? Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü veya Türk Silahlı Kuvvetleri güvenlik soruşturması formu nasıl doldurulur?

guvenlik sorusturmasi formu indir
guvenlik sorusturmasi formu indir

Güvenlik Soruşturması Formu Nasıl Doldurulur?

Kamu görevine alınacak polis, asker ve memurlar güvenlik soruşturması formu nasıl doldurulur? Sorusunu oldukça çok araştırmaktadır. Hep akıllara soru işareti bırakmaktadır. Güvenlik soruşturması formunu doldurmasını bilmeyen bir çok memur adayı internet üzerinden “Güvenlik soruşturması formu nasıl doldurulur” hususunu aramaktadır. Güvenlik Soruşturması Formu Nasıl Doldurulur? Bu sorunun cevabını size 7 adımda vermeye çalışacağız. Bu aşamaları takip ederek güvenlik soruşturması formunu eksiksiz doldurabilirsiniz. Adım adım tüm aşamaları takip ederek formu doldurma sürecini tamamlayacaksınız. Formu doldururken yapılacak bir hata ileride telafisi mümkün olmayan durumlara neden olabilir. Bu nedenle dikkatli ve titiz doldurulmalıdır.

Güvenlik Soruşturma Formu kalem ile doldurulmaz. Güvenlik Soruşturma Formunun en güvenli ve hatasız şekilde doldurulması Bilgisayar ortamında gerçekleşmektedir. Bilgisayar ortamında doldurulan güvenlik soruşturması formu çıktı alınarak mavi kalem ile imza altına alınmaktadır. Güvenlik Soruşturma Formunun kalem ile doldurulup teslim edildiğinde geçersiz sayılacaktır.

Önemli Not: Form bilgisayara indirilmeli ve burada doldurulmalıdır. Kesinlikle elle doldurulmamalıdır. Sadece imza elle atılacaktır.

guvenlik sorusturmasi formu nasil doldurulur
guvenlik sorusturmasi formu nasil doldurulur

Adım 1: 

Bu kısımda adınızı, soyadınızı, uyruğunuz, TC kimlik numaranızı yazınız. Burada önemli husus şudur: şayet önceden isim soyadı değişikliği yaptıysanız önceki isim ve soyadı yazmalısınız. Fotoğraf yapıştırma işlemini en son yapacaksınız. Formu tamamen doldurup bilgisayar üzerinden çıktısını aldıktan sonra fotoğrafı YAPIŞTIRACAĞIZ. Vesikalık fotoğrafınız yeterli olacaktır. Fotoğrafınızı yüzünüz belli olacak şekilde forma uygun keseceksiniz. Fotoğrafı yapıştırmanız gerekmekte olup kesinlikle zımbalamayın.

Adım 2:

İkamet adresinizi, halen oturduğunuz adresi, iş ve ev telefonunuzu, en son bitirdiğiniz okulun adı, yeri ve öğrenim gördüğünüz yılları yazacaksınız. İkamet adresine oturduğunuz evin adresini yazmanız yeterlidir. İkamet ile oturduğunuz yer farklıysa ayrı ayrı adres yazmalısınız. Bu adres ileride tebliğat yapılacak adres olacaktır. Aynı zamanda size ulaşabilecekleri iş ve ev telefonu yazmalısınız. Yoksa – koyabilirsiniz. Okul kısmına en son mezun olduğunuz okulu yazacaksınız. Okula girişi ve mezuniyet tarihinizi yıl olarak belirtmeniz yeterlidir. Son olarak okuldan ayrılış sebebini belirtmelisiniz. Buraya mezuniyet veya tasdikname yazmalısınız.

Adım 3: 

Bu alana aile fertlerinin bilgilerini yazacaksınız. Aile bireylerinizin kimlik bilgileri sizlerde bulunmaması halinde nüfustan müdürlüğünden veya e devlet üzerinden aile nüfus kaydınıza ilişkin belgeyi alarak doldurabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz husus 18 yaşından büyük olan çocuklarınızın kimlik bilgilerini yazmak olacaktır. 18 yaşından küçükler yazılmaz. Fakat kardeş için 18 yaşından büyük veya küçük ayrımı yoktur. Kardeşlerin hepsi yazılmalıdır. Askerlik durumunu kısmına; askere gitme tarihiniz, terhis tarihiniz varsa cezalarınız ve askerlik yaptığınız yer yazılmalıdır. Eğer askere gitmediyseniz – (tire) koyarak geçiniz. Bunları hatırlamayan adaylar https://www.turkiye.gov.tr/ girecek. Arama kısmına askerlik durum belgesi yazacak. Burada tüm askerlik bilgilerine ulaşabilir.

Adım 4:

Çalıştığınız iş yeri ve sizin pozisyonunuzla ilgili olarak doldurulması gereken bir adım olarak ifade edilebilir. Daha önce bir iş yerinde çalışmışsanız bu bilgileri doldurmanız gerekmektedir. Ayrılış sebebinin belirtilmesi gerekmektedir. Ayrılış sebebini eğitim, yeni iş, sağlık şeklinde yazabilirsiniz. Öncesinde çalıştığınız bir iş yeri yoksa – koyarak geçiniz.

Adım 5:

Hakkınızda verilmiş mahkumiyet hükmü veya devam eden ceza davası olup olmadığını hakkında bilgi vermeniz gerekiyor. Kesinlikle doğru bilgiler veriniz. Eğer yoksa hayır kutucuna X koyunuz. Varsa evet kısmına X koyunuz. Evet kısmını işaretlemişsiniz kararın hangi mahkeme tarafından, hangi tarihte verildiğiniz esas ve karar numarasıyla yazınız. Örnek; Ankara 16. Asliye Ceza Mahkemesi 15.11.2019 tarih, 2019/201 esas, 2020/15 kararlı kararı gibi. Son olarak hükmün açıklanmasının geriye bırakılması (HAGB) kararınız varsa burada evet kısmı işaretlenmelidir. Aynı şekilde kararı veren mahkeme ve diğer bilgileri alta yazılmalıdır.

Adım 6:

Bu kısım kimliğinizi önünüze koyarak doldurunuz. Nüfus cüzdanınızda ne yazıyorsa olduğu gibi eksiksiz buraya yazınız. Eski nüfus cüzdanınız varsa değiştiriniz. Yeni nüfus cüzdanına göre doldurunuz.

Adım 7:

Güvenlik soruşturması formu doldurmak isteyen kişiler öncesinde benzer şekilde doldurulmuş olan örneklerini incelemek isteyebiliyor. Güvenlik formunu doldurduktan sonra mühür ve onaylama işlemleri ilgili kurumlarda memurlar tarafından yapılacaktır. Sizin bu kısımla ilgili bir doldurma işlemi yapmamanız gerekmektedir. Bu kısımları boş bir şekilde bırakmanız gerekmektedir.

Tüm bu adımlar eksiksiz yerine getirildikten sonra çıktı alınmalıdır. Sonrasında vesikalık fotoğrafınız üst kısımdaki yerine yapıştırılmalı ve mavi tükenmez kalem ile imzalanmalıdır.

Güvenlik Soruşturması Formu Nedir?

Bakanlık veya ilgili kurumların personel alımı sürecinde adayların başvuru aşamasında sisteme yüklemesi gereken “güvenlik formu”, memurluğa girerken yapılacak güvenlik taraması için gerekli olan bir formdur. Diğer bir tanımla kamu kurumlarına atanacak olan kişilerin atama öncesinde güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılabilmesi için aday kişiden bilgilerinin bulunduğu beTüm yazılarlgedir. Bu form ile adayların güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılır. Güvenlik formu tam ve eksiksiz doldurulmalıdır. Güvenlik formunda, adayların T.C Numarası, askerlik durumu ve aile bilgilerinin talep ediliyor. Güvenlik formunun doldurulabilmesi için öncelikle formun indirilmesi gerekmektedir.

Güvenlik soruşturması formu doldurmak isteyen kişiler öncesinde benzer şekilde doldurulmuş olan örneklerini incelemek isteyebiliyor. Güvenlik formunu doldurduktan sonra mühür ve onaylama işlemleri ilgili kurumlarda memurlar tarafından yapılacaktır. Sizin bu kısımla ilgili bir doldurma işlemi yapmamanız gerekmektedir. Bu kısımları boş bir şekilde bırakmanız gerekmektedir. Güvenlik soruşturması formunu bilgisayar ortamında doldurmanız ve sonrasında çıktısını almanız gerekmektedir. Bilgisayar çıktısı alındıktan sonra ise imza, mühür ve fotoğraf yapıştırma işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Güvenlik soruşturması formu doldurulurken istenilen kişisel bilgilerde kısaltma yapılmadan olduğu gibi yazılması gerekmektedir.

Güvenlik Soruşturması Formu İndir

Aşağıda yer alan güvenlik soruşturması formunu bilgisayar ortamında doldurduktan sonra çıktısını alın. Fotoğrafınızı üst kısımdaki boşluğa yapıştırın ve mavi tükenmez kalemle her zaman kullandığınız matbu imzanız ile imzalayın. Sizin yahut ailenizin 18 yaşından önce işlediği iddia edilen yahut işlemiş olduğu suçlara ilişkin her türlü yargılamalar, arşive alınma şartları oluştuktan sonra arşiv kaydından silinme şartları oluştuğu için silinmiş bulunan suçlar, hakkında memnu hakların iadesi kararı verilmiş bulunan suçlar, 5 yıllık süresi dolmuş KDAE kararlarına konu suçlar (özellikle uyuşturucudan alınan denetimli kararları) ve süresi geçmiş HAGB kararları memuriyete etki etmediğinden yazmanıza gerek yoktur.

Güvenlik Soruşturması Formu Nereden Alınır?

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu genel olarak bireyin kişisel bilgileri, askerlik durumu ve ailesi ile ilgili bilgiler olmak üzere çeşitli bilgileri doldurabileceği bir formdur. EK-2 Güvenlik Soruşturması Formunun “UYARI” bölümünde belirtilen hususlara uygun olarak doldurulması önerilmektedir. Forma fotoğraf eklenerek çıktısının alınması ve ilgili bölümün imzalanması suretiyle taratılıp belirtilen sisteme yüklenmesi gerekmektedir. (EK-2 Güvenlik Soruşturması Formu dışında başka form kullanılmayacaktır.) Güvenlik soruşturması formunu bir yere gidip almanıza gerek yoktur. Her kurumun internet sitesinde güvenlik soruşturması formu bulunmaktadır. Şayet bulamadığınız takdirde buraya tıklayarak güvenlik soruşturması formunu indirebilirsiniz.

Güvenlik Soruşturması: Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunup bulunmadığının, ahlaki durumunun, yabancılar ile ilgisinin ve sır saklama yeteneğinin mevcut kayıtlardan ve yerinden araştırılmak suretiyle saptanması ve değerlendirilmesidir.

guvenlik sorusturmasi formu nedir
guvenlik sorusturmasi formu nedir

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formunda Neler Sorulur?

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu başvuru yaptığınız kurumda evrakları teslim ettiğiniz birim tarafından onaylanacaktır. Evrakları teslim alan memur mühürleyecek ve formu sizden alacaktır.  Formda sırayla istenen bilgiler;

  1. Kişisel bilgiler; Ad – soyad, uyruk, TCKN, İkamet Adresi ve İrtibat Bilgileri (e-mail/tel.no.) istenmektedir.
  2. Öğrenim durumunuz; (En Son Mezun Olduğu Okulun Adı ve Yeri, Giriş Tarihi, Mezuniyet Tarihi, Ayrılma Nedeni)
  3. Çalıştığı İşyeri; (En Son Çalıştığı İşyeri Ünvanı ve Adresi, Çalışma Süresi)
  4. Aileye dair bilgiler; (Anne, baba, eş, kardeş veya varsa çocuklarının ad-soyad, adres irtibat bilgileri ve TCKN)
  5. Askerlik durumu; (Başlama tarihi, terhis tarihi, cezaları, birliğin adı ve yeri)

Bu bilgilerden sonra sizlere cevabı VAR ( ) , YOK ( ) olan “Hakkınızda verilmiş bulunan mahkûmiyet kararı veya halen devam eden ceza davası var mıdır?” soru sorulur.

Daha sonrasında “kendisi veya yakın akrabaları ile ilgili belirtilmesinde fayda gördüğü diğer hususlar” başlığı altında (Ceza Davasına Konu Olup Olmadığı, Mahkûmiyet Hükmünün Bulunup Bulunmadığı, Çifte Vatandaşlık Durumu vb.) bazı bilgiler istenmektedir.

Tüm bu bilgilerin ışığında formun doğruluğunu beyan edip imza atmanız gereken alan bulunmaktadır. Güvenlik araştırma formunu doldururken mutlaka doğru bilgiler doldurduğunuza emin olmalısınız.

Güvenlik Soruşturması Formu Fotoğraf, Müdür, Adres ve İmza

Güvenlik soruşturması formunda fotoğraf kısmına vesikalık fotoğrafınızı o boyutta keserek yapıştırmanız gereklidir. Kesinlikle zımba kullanmayın. Güvenlik formunda imza kısmına mavi kalem ile elle imza atmalısınız. Bilgisayar ortamında formu doldurduktan sonra çıktısını alın. Sonra fotoğrafınızı yapıştırın ve mavi kalem ile imzalayın. Mühür kısmı ise sizinle ilgili değildir. Bunu teslim alan memur yapacak. Bu kısma siz dokunmayacaksınız.

Güvenlik soruşturması formunda adres kısmına adresiniz sığmıyor ise mahalleyi mah. sokak ismini sok. şeklinde kısaltabilirsiniz. Yine adres sığmıyorsa yazının puntosunu küçülterek yazabilirsiniz. Güvenlik soruşturması formu tek sayfaya sığmıyorsa yazı boyutunu küçülterek tek sayfaya sığdırabilirsiniz. Bu şekilde 2 sayfa olarak düzenlemenin önüne geçebilirsiniz.

Memur, polis ve askeri personel alımları belli şartlara göre yapılır. Bu şartlar kanunda düzenlenmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 48. madde memur alımında genel ve özel şartları düzenlemiştir. 676 sayılı KHK ile Devlet Memurları Kanunu 48. maddeye “güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak” şartı eklenmiştir. Her ne kadar bu madde Anayasa Mahkemesi tarafından 2019 yılında iptal edilmiş olsa da 2021 yılında 7315 Sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu çıkarılmıştır. Bu kanun kapsamın da kamu görevine girmek isteyen aday güvenlik soruşturması formu doldurmak zorundadır. 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu toplam 16 maddeden oluşuyor. Kanunun bazı maddeleri ayrıntılı bir şekilde düzenlememiştir.

Güvenlik soruşturması formu indirmek için TIKLAYINIZ.
X
kadim hukuk ve danışmanlık