Güvenlik Soruşturması Davasını Kazananlar

Güvenlik Soruşturması Davasını Kazananlar

guvenlik sorusturmasi davasini kazananlar

Güvenlik soruşturması davasını kazananlar mahkeme kararının idareye tebliğden itibaren 30 gün içinde göreve başlarlar. Bu süreç hiçbir şekilde 30 günü geçemez. Anayasa gereği idare mahkemesi kararları 30 gün içinde uygulanmak zorundadır. Güvenlik soruşturması kamu görevine giriş için gerekli şartlardan biri olup, kişiler hakkında gizlilik çerçevesinde araştırma yapılmasıdır. Kişinin adli sicil kaydı, kolluk kuvvetleri tarafından aranıp aranmadığı gibi hususlar güvenlik soruşturmasında incelenir. Eğer kişi hakkında kamu kurumuna atanmasına engel bir durum bulunuyorsa güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanır ancak gizlilik esas olduğu için sebep belirtilmez. Olumsuz gelen güvenlik soruşturmasına karşı dava yoluna başvurulabilir ve kişiler hakkında tesis edilen işlem hukuka aykırı ise iptal edilir. Bu durumda, güvenlik soruşturması davasını kazananlar mahkeme kararının idareye tebliğden itibaren 30 gün içinde göreve başlarlar. Bu süreç hiçbir şekilde 30 günü geçemez. Anayasa gereği idare mahkemesi kararları 30 gün içinde uygulanmak zorundadır.

Güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan memur adayları 60 gün içinde idare mahkemesine yürütme durdurma istemli iptal davası açmalıdır. İdare mahkemesi yargılama sürecinde yürütme durdurma kararı veya nihayetinde iptal kararı vermesi durumunda idare (kurumunuz) kararı uygulamak zorundadır. Bu süre en fazla 30 gündür. Güvenlik soruşturmanız ile ilgili olarak açtığınız davada aldığınız iptal kararının kurum tarafından uygulanmaması durumunda ivedilikle durumu izah eden bir dilekçe ile kurumunuza başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu durum görevi ihmal etme anlamına gelmekte olup hakkınızda uygulanması gerekip uygulanmayan bu karar maddi ve manevi olarak hak kaybına neden olduğu sürece ilgili memurdan rücu hakkınız da bulunmaktadır.

guvenlik sorusturmasi davasini kazananlar dava
guvenlik sorusturmasi davasini kazananlar dava

Güvenlik Soruşturması Davayı Kazanma Süreci

Güvenlik soruşturmasının olumsuz gelmesi durumunda kişilerin idareye karşı iptal davası açması mümkündür. Kişinin güvenlik soruşturmasının olumsuz gelmesi halinde kamu görevine atanmamasına yönelik karar verilebileceği gibi var olan atama onayının iptal edilmesi gibi bir işlem de tesis edilebilir. Bu idari işlemlere karşı 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda öngörülen usuller gözetilerek idareye karşı iptal davası açılabilir.

Güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanmasının nedeni hakkında araştırma yapılan kişiye açıklanmamaktadır. Ancak kişinin sebebini öğrenmediği bu idari işleme karşı itiraz yoluna başvurması da mümkün değildir. Yalnızca idare mahkemesine vereceği bir dilekçe ile bu işleme karşı iptal davası açabilir. Kişinin iptal davası açmasıyla güvenlik soruşturmasının neden olumsuz sonuçlandığını öğrenmesi mümkün hale gelir. Çünkü idari işlemin sebep unsuru dava aşamasında muhatap olan kişiye açıklanmalıdır.

Güvenlik soruşturmasına karşı açılan bir iptal davasında kural olarak yazılı yargılama usulü uygulanır ve idare incelemelerini evraklar üzerinden yapar. Mahkemeye verilen dilekçede en önemli husus yürütmenin durdurulması talebidir. Yürütmenin durdurulması kararı telafisi güç ve imkansız zararlar doğuracak açıkça hukuka aykırı durumlarda verilen geçici bir tedbir kararıdır. Talep edilmediği takdirde mahkemenin resen bu kararı vermesi mümkün değildir.

Dava açıldıktan sonra ilk inceleme yapılır ve dosyaya bir esas numarası verilir. Davayı açan kişi hakkında güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan kişi olmalıdır, bu kişinin yakınları söz konusu davayı açamaz. Davalı tarafında dilekçede doğru bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir aksi takdirde her ne kadar esas davalıya dosya gönderilse de dava süreci istenmeyecek şekilde uzayacaktır. Bunun dışında idarenin bu dava dilekçesine karşı cevap vermesi için 30 günlük bir süre verilir. Bu cevap dilekçesinin tebliğinden itibaren de davayı açan tarafa 30 günlük bir cevaba cevap dilekçesi süresi verilir. Akabinde idare ikinci savunmasını yapar ve dilekçeler aşaması sonlanır. Yani mahkeme artık kararını verir.

Güvenlik soruşturması davasını kazananlar boşta geçen süre boyunca mahrum kaldıkları tüm parasal ve özlük haklarını idareden faizi ile alabilirler. Bunun için iptal davasını kazanmaları gerekir. İptal davası sonucunda maaşları, SGK ödemeleri, ek gelirler ve faizlerini idareden alabilirler.

Güvenlik Soruşturması Davasını Kazananlar Tazminat Alabilir mi?

İdare mahkemesine 2 tür dava açılabilir. Bunlardan ilki iptal davası, ikincisi tam yargı davasıdır. İptal davasında; işlemin iptali talep edilir. İdare mahkemesi yapılan yargılama neticesinde işlemi iptal ettiği takdirde idari işlem hiç tesis edilmemiş gibi hüküm ve sonuç doğurur. Yani güvenlik soruşturmanız olumsuz sonuçlanması durumunda iptal davası açabilirsiniz. Açılan bu davada mahkeme işlemi hukuka aykırı bulması durumunda atamanız gerçekleştirilir. Bu durumda maddi ve manevi tazminata hükmedilmez. Sadece hukuka aykırı işlem iptal edilir.

İkinci dava türü ise tam yargı davasıdır. Bu dava çeşidinde hukuka aykırı idari işlemin iptali ile birlikte işlemden kaynaklı maddi ve manevi tazminat talep edilir. Güvenlik soruşturması davasını kazananlar tam yargı davası açması durumunda tazminat hakları idare tarafından 30 gün içinde ödenir. Birinci dava türünü yani iptal davasını açmanız durumunda tazminata hükmedilmez. İptal davasından sonra idareye başvurarak maddi manevi tazminat talep edebilirsiniz. İptal davasından sonra idareye tazminat başvurusu yapılarak, 60 gün içinde verilen cevaba göre tam yargı davası açılabilir.

2577 sayılı İYUK’da, tam yargı davalarında dava açma süresi ayrıca düzenlenmiştir. İdari işlemlerden kaynaklanan tam yargı davaları için 12.maddede düzenlenmiştir. İlgililer haklarını ihlal eden bir idari işlem dolayısıyla Danıştay yahut idare ve vergi mahkemelerine doğrudan doğruya tam yargı davası veya iptal ve tam yargı davalarını birlikte açabilecekleri gibi ilk önce iptal davası açarak bu davanın karara bağlanması üzerine, bu husustaki kararın veya kanun yollarına başvurulması halinde verilecek kararın tebliği veya bir işlemin icrası sebebiyle doğan zararlardan dolayı icra tarihinden itibaren dava süresi içinde tam yargı davası açabilirler.

X
kadim hukuk ve danışmanlık