“Dava dosyası karara çıkmış ne demek” sorusu, tarafımıza çok sık sorulmaktadır. Bu bildiri insanları meraklandıran aynı zamanda korkutan bir husustur. Davanın karara çıkmış ifadesi ile yargılama aşamasındaki davada karar verildiği anlamına gelmektedir. Yani “mahkemenin davayla ilgili nihai bir karar verdiği” anlamına gelir. Fakat, kararın kesinleşmesi ve hukuken uygulanabilir hale gelmesi için bazı ek adımlar gerekebilir. Mahkemenin verdiği karar, gerekçeli olarak taraflara açıklanır ve resmi şekilde tebliğ edilir. Karara çıkan dosyanın içeriğine göre, tarafların bu karara itiraz veya temyiz hakları da bulunmaktadır. “Dava dosyası karara çıkmış” ifadesi, hukuki sürecin farklı aşamalarında kullanılabilir. Bu durumlar şunlardır:
- Dava Sonuçlandığında: Adli ve idari yargı mahkemelerinde görülen bir dava sonuçlandığında sistemde bu ifade yer alır.
- İtirazlar ve Temyiz Aşamalarında; Üst mahkemeye İtirazlar veya temyiz talepleri değerlendirilip bir karar verildiğinde de bu ibareyle karşılaşılabilir.
Mahkemenin vermiş olduğu karar, öncelikle yazılır ve gerekçeli olarak taraflara tebliğ edilir. Karar verilen davanın niteliğine göre işbu karara karşı tarafların istinaf, temyiz ve itiraz hakları bulunmaktadır. Kararın kesinleşmesi için bu kanun yollarına karşı ön görülen sürenin geçmesi veya kanun yollarının sonuçlanması gerekmektedir. Hukuki süreçlerde sıklıkla karşılaşılan “Dava dosyası karara çıkmış” ifadesi, davanın seyrini öğrenmek isteyen vatandaşların E-Devlet, UYAP veya avukatları aracılığıyla dosyalarını takip ettiklerinde gördükleri bir durumdur. Kadim Hukuk olarak bu makalede “Dava dosyası karara çıkmış” ifadesi detaylı olarak ele alınmıştır.
Dava Dosyası Karara Çıkmış Ne Anlama Gelir?
Bir davanın karara çıkmış olması, “mahkemenin davayla ilgili nihai bir karar verdiği” anlamına gelir. Bu süreçte hakim, dava dosyasında yer alan delilleri ve tarafların beyanlarını değerlendirerek bir hüküm oluşturur. Ancak, kararın kesinleşmesi ve hukuken uygulanabilir hale gelmesi için bazı ek adımlar gerekebilir. Mahkemenin verdiği karar, gerekçeli olarak taraflara açıklanır ve resmi şekilde tebliğ edilir. Karara çıkan dosyanın içeriğine göre, tarafların bu karara itiraz veya temyiz hakları da bulunmaktadır. Sürecin tamamlanması, yasal sürelerin geçirilmesine veya tarafların itiraz etmesine bağlıdır.
Karara çıkan dava, mahkeme ilamı taraflara tebliğ edildikten sonra itiraz süresince karara itiraz edilmemesi ya da bu süre içinde karar kabul edilirse kesinleşir. Buna göre itiraz süresince karar kesinleşmez. Taraflardan biri karara olağan kanun yollarında itiraz ederse, karara çıkmış dosya bir üst mahkemenin incelemesi ve kararını verene kadar netleşmez.
Dava dosyasının karar çıkmış olması ile birlikte kişi davacı ise haklı olduğu, davalı ise haksız olduğunu ortaya çıkmaktadır. Veyahut tam tersi şeklinde de olabilmektedir. Ancak karar kesin değil ise bu karar aleyhine olan davalı veya davacı tarafından üst mahkemeye itiraz, istinaf ve temyiz başvuru dilekçesi sunulmaktadır. Davanın tarafı olan kişilerin hak kaybına uğramaması adına gerekçeli kararın tebliğ edilmesinden itibaren süresi içerisinde üst mahkemelere başvuru yapmaları haklarını aramaları ve tüm yasal yolları denemeleri açısından çok önemlidir.

E-devlette Dosya Durumu Karara Çıkmış Ne Demek?
E-devlette dava dosyası karara çıkmış ibaresi ile dava hakkında karar verildiği ve davanın sonuçlandığı ifade edilir. E-devlet üzerinden dosyası sorgulandığında bu ibare yer alıyorsa kişi dosyası hakkında mahkemenin bir karar verdiğini anlayabilir. E-devlet ile kişiler davalarının durumu hakkında hızlı ve kolay bir şekilde bilgi alabilir. E-devlet üzerinden dava dosyaları hakkında bilgi edinebilmek teknolojinin sağladığı bir kolaylıktır. Bu sayede kişiler dosyalarını takip edip hak kayıplarını önleyebilirler. E-devlet üzerinden dosya takibi yapmak ve karar durumunu öğrenmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
- E-Devlet Giriş: Öncelikle e-devlet resmi internet sitesine giriş yapılır. Siteye erişim sağlamak için T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi girilmelidir. Güvenli işlem için bu bilgiler gereklidir.
- E-Hizmetler Menüsü: Giriş yaptıktan sonra “E-Hizmetler” alanına girilir. Buradan “Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama” seçeneğine tıklanır.
- Dosya Görüntüleme: İlgili vatandaş UYAP ölümüne giriş yapıldığında, hakkınızda açılmış olan davalar veya davacı olduğunuz dosyaların tamamı görüntülenebilir. Bu sayede, tüm dava dosyalarına erişim sağlanabilir ve süreç detaylı şekilde takip edilebilir.
E-devlet vatandaş UYAP (https://www.turkiye.gov.tr/uyap-portali-vatandas-girisi), vatandaşların dava sürecini hızlı ve pratik bir şekilde takip etmesine olanak tanır. Birden fazla dava durumunuz varsa bile, hepsini tek bir platformdan kontrol edebilir ve karışıklıkları engelleyebilirsiniz.
Davanın Karara Çıkmasından Sonra Dosya Hemen Kapanır mı?
Dava dosyasının karara çıkmasından sonra hemen kapanması tek bir şekilde mümkündür; Bu da verilen kararın kesin hüküm olmasıdır. Eğer mahkeme tarafından verilen hüküm kesin ise üst mahkemeye başvuru yolu kapalı olduğundan artık yargılama kesin kararın verilmesiyle birlikte sona ermektedir. Mahkeme tarafından verilen karar istinafa, temyize ve itiraza tabi olarak verilmiş ise bu üst mahkemelere başvurmak için kanunda süreler öngörülmüştür. Adli yargıda istinaf ve temyiz süreleri 2 haftalık süreler, idari yargıda ise temyiz ve istinaf süreleri 30 günlük olarak Kanun’da düzenlenmiştir. Eğer karar aleyhine verilen veya lehine olmasına rağmen kararda yanlışlık olduğunu düşünen davanın tarafı olan kişiler, bu süreler içerisinde başvurularını yapmadığında karar kesinleşmekte olup dava dosyasına kesinleşme şerh belgesi yüklenmektedir. Bu şekilde de dava dosyası itiraz edilmeden kesinleşerek kapatılmaktadır.
“İstinaf kanun yolu açık olmak üzere” , “Temyiz yolu açık olmak üzere”, “İtiraz yolu açık olmak üzere” Ne Demektir?
Mahkeme tarafından yargılama sonunda verilen kararın son kısmında ” istinaf kanun yolu açık olmak üzere” , ” temyiz yolu açık olmak üzere”, ” itiraz yolu açık olmak üzere” şeklinde ibareler bulunuyorsa bu verilen kararın kesin olmadığını ve üst mahkemeye götürülme yoluna gidilebileceği anlamına gelmektedir. Kararda itiraz edilecek üst makamların neresi olduğu ve süreleri muhakkak bildirilmek zorundadır. Genel kural adli yargıda istinaf merci Bölge Adliye Mahkemesi, temyiz merci ise Yargıtay’dır. İdari yargıda ise istinaf merci Bölge İdare Mahkemesi, temyiz merci ise Danıştay’dır. Siz dava sonucunda verilen karara karşı istinaf ve temyiz yoluna başvurmanızın hemen akabinde dosyanın hangi daireye düştüğü belli olmamaktadır. Dava dosyası üst mahkemeye tevzi edildikten sonra mahkeme tarafından havale işlemleri yapılarak yeni esas ve daire bilgileri belli olmaktadır.
Dava Dosyasının Karara Çıkması Sonrası Aşamalar
Dava dosyası karara çıkmış ifadesi ile yargılama aşamasındaki davada karar verildiği anlamına gelmektedir. Dava dosyasının karara çıkması demek yargılamanın tamamen bittiği ve kesin karar verildiği anlamı taşımamaktadır. Bu aşamadan sonra devamında kararın kesinleşmesi gerekir. Kararın kesinleşmesine kadar aşamalar;
- Gerçekli Kararın Yazılması ve Onaylanması: Mahkeme vermiş olduğu kararı, dosyadaki tüm deliller ve dayanaklarla birlikte gerekçeli olarak yazıp imzalar ve UYAP sistemine yüklenir.
- Tebligatlar: Yazılan gerekçeli kararın dosyanın tarafı olan her kişiye tebliğ edilerek ulaştırılması gerekir.
- İstinaf, Temyiz ve İtiraz Süreci: Taraflar, tebliğ edilen karara karşı istinaf, temyiz ve itiraz kanun yollarına başvurabilir. İlgili kanun yolu ve başvuru süresi gerekçeli kararda belirtilmektedir.
Karara Çıkmış Dosya Hakkında Bilgi Nasıl Alınır?
Dava dosyası karara çıkmış ile ilgili bilgi almak için şu adımlar izlenmelidir.
- Adım: E-Devlet kimlik doğrulama işlemi yapmalısınız. E-Devlet sisteminize girmelisiniz. Sadece kendi dosyalarınızın sorgulamasını yapabilirsiniz.
- Adım: Arama çubuğuna dava dosyası sorgulama yazdıktan sonra çıkan sekmeye tıklamanız gerekir.
- Adım: Bu menüde tarafı olduğunuz dosyaların güncel durumu bir tablo içinde yazar. Satır üzerinde yer alan sekmeye basarak, dosya ile ilgili temel bilgilere ulaşabilirsiniz.