Dava dosyası karara çıkmış ifadesi ile yargılama aşamasındaki davada karar verildiği anlamına gelmektedir. Genel olarak E-Devlet’te “dava karara çıkmış” ifadesi yazmaktadır. E devlette yazan bu ifade, mahkemenin dosya üzerindeki incelemeyi tamamlayarak bir karar verdiği anlamına gelir. Fakat, kararın kesinleştiği anlamına gelmez. Tebliğ sonrası itiraz süresi geçmeden karar kesinleşmez. Mahkemenin dava ile ilgili nihai kararını verdiği anlamı taşımaktadır. Karar aşamasında davanın görüldüğü mahkeme dava hakkında tüm delilleri, beyanları değerlendirerek konu hakkında hüküm kurmaktadır. Ancak kararın kesinleşmesi ve hukuken sonuç doğurabilmesi için bazı aşamaların tamamlanması gerekir. “Dosya durumu karara çıkmış” ifadesi, hukuki sürecin farklı aşamalarında kullanılabilir. Bu durumlar şunlardır:
- Dava Sonuçlandığında: Hukuk, ceza veya idare mahkemelerinde görülen bir dava sonuçlandığında sistemde bu ifade yer alır.
- İtirazlar ve Temyiz Süreçlerinde: İtirazlar veya temyiz talepleri değerlendirilip bir karar verildiğinde de bu ibareyle karşılaşılabilir.
Mahkemenin vermiş olduğu karar, öncelikle yazılır ve gerekçeli olarak taraflara tebliğ edilir. Karar verilen davanın niteliğine göre işbu karara karşı tarafların istinaf, temyiz ve itiraz hakları bulunmaktadır. Kararın kesinleşmesi için bu kanun yollarına karşı ön görülen sürenin geçmesi veya kanun yollarının sonuçlanması gerekmektedir. Hukuki süreçlerde sıklıkla karşılaşılan “Dosya Durumu Karara Çıkmış” ifadesi, davanın seyrini öğrenmek isteyen vatandaşların E-Devlet, UYAP veya avukatları aracılığıyla dosyalarını takip ettiklerinde gördükleri bir durumdur. Bu ifade, mahkemenin dava dosyasını inceleyip bir karara vardığını belirtir. Peki, bu ifade ne anlama gelir? Hangi süreçlerden sonra bu durum oluşur? Kadim Hukuk olarak bu makalede “dosya durumu karara çıkmış” ifadesinin detaylarını ele alacağız.
Gerekçeli Karar Nedir?
Dava dosyası karara çıkmış, mahkemelerde görülen davalar için sıkça kullanılan bir terimdir. Bir davanın karara çıkmış olması,” mahkemenin davayla ilgili nihai bir karar verdiği” anlamına gelir. Bu süreçte hakim, dava dosyasında yer alan delilleri ve tarafların beyanlarını değerlendirerek bir hüküm oluşturur. Ancak, kararın kesinleşmesi ve hukuken uygulanabilir hale gelmesi için bazı ek adımlar gerekebilir. Mahkemenin verdiği karar, gerekçeli olarak taraflara açıklanır ve resmi şekilde tebliğ edilir. Karara çıkan dosyanın içeriğine göre, tarafların bu karara itiraz veya temyiz hakları da bulunmaktadır. Sürecin tamamlanması, yasal sürelerin geçirilmesine veya tarafların itiraz etmesine bağlıdır.
Gerekçeli karar, mahkemenin vermiş olduğu kararın gerekçesini, delilleri değerlendirmesini içeren yazılı metindir. Bir dosya karara çıktıktan sonra mahkeme, dosya üzerindeki incelemeleri tamamlayarak kararını açıklamış demektir. Ancak bu kararın kesinleşebilmesi için taraflara tebliğ edilmesi ve itiraz sürelerinin sona ermesi gerekir. Karar kesinleştikten sonra ilgili işlemler (örneğin, boşanma kararı için nüfus müdürlüğüne bildirim) yapılır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 297. maddesi gereği;
Hükmün kapsamı
MADDE 297
(1) Hüküm “Türk Milleti Adına” verilir ve bu ibareden sonra aşağıdaki hususları kapsar:
a) Hükmü veren mahkeme ile hâkim veya hâkimlerin ve zabıt kâtibinin ad ve soyadları ile sicil numaraları, mahkeme çeşitli sıfatlarla görev yapıyorsa hükmün hangi sıfatla verildiğini.
b) Tarafların ve davaya katılanların kimlikleri ile Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, varsa kanuni temsilci ve vekillerinin ad ve soyadları ile adreslerini.
c) Tarafların iddia ve savunmalarının özetini, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususları, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan delilleri, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesini, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebepleri.
ç) Hüküm sonucu, yargılama giderleri ile taraflardan alınan avansın harcanmayan kısmının iadesi, varsa kanun yolları ve süresini.
d) Hükmün verildiği tarih ve hâkim veya hâkimlerin ve zabıt kâtibinin imzalarını.
e) Gerekçeli kararın yazıldığı tarihi.
(2) Hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir.”
Madde gereği gerekçeli kararda mahkemenin kanaat oluşturduğu deliller, bu delillerin nasıl değerlendirildiği ve ilgili yasal düzenlemeler yer alır.
Gerekçeli kararın taraflara tebliği edilmesi gerekmektedir. Nitekim HMK madde 298 gereği de taraflara gerekçeli karar tebliğ edildikten sonra istinaf, temyiz ve itiraz için süreler başlayacaktır.

Gerekçeli Karar Ne Zaman Açıklanır?
Dava dosyası karara çıkmış ibaresini gördükten sonra gerekçeli karar yazılmaya başlanır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 294. maddesine göre, mahkeme, usule veya esasa ilişkin bir nihai kararla davayı sona erdirir. Yargılama sonunda uyuşmazlığın esası hakkında verilen nihai karar, hükümdür. Gerekçeli kararın tefhim tarihinden başlayarak bir ay içinde yazılması gerekir.
Dava dosyası karara çıkmış ifadesi ile kararın verildiği ancak henüz yazılmadığı ifade edilir. Gerekçeli karar yazılıp taraflara tebliğ edildikten sonra tarafların kanun yolları için süreleri başlamaktadır. Bu gerekçeli kararda hükmün dayandığı tüm deliller ve değerlendirmeler ile kanun yolu ve başvuru süresi yazmaktadır.
E-devlette Dosya Durumu Karara Çıkmış Ne Demek?
E-devlette dosya durumu karara çıkmış ibaresi ile dava hakkında karar verildiği ve davanın sonuçlandığı ifade edilir. E-devlet üzerinden dosyası sorgulandığında bu ibare yer alıyorsa kişi dosyası hakkında mahkemenin bir karar verdiğini anlayabilir. E-devlet ile kişiler davalarının durumu hakkında hızlı ve kolay bir şekilde bilgi alabilir. E-devlet üzerinden dava dosyaları hakkında bilgi edinebilmek teknolojinin sağladığı bir kolaylıktır. Bu sayede kişiler dosyalarını takip edip hak kayıplarını önleyebilirler. E-devlet üzerinden dosya takibi yapmak ve karar durumunu öğrenmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
- E-Devlet Giriş: Öncelikle e-devlet resmi internet sitesine giriş yapılır. Siteye erişim sağlamak için T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi girilmelidir. Güvenli işlem için bu bilgiler gereklidir.
- E-Hizmetler Menüsü: Giriş yaptıktan sonra “E-Hizmetler” alanına girilir. Buradan “Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama” seçeneğine tıklanır.
- Dosya Görüntüleme: İlgili vatandaş UYAP ölümüne giriş yapıldığında, hakkınızda açılmış olan davalar veya davacı olduğunuz dosyaların tamamı görüntülenebilir. Bu sayede, tüm dava dosyalarına erişim sağlanabilir ve süreç detaylı şekilde takip edilebilir.
E-devlet vatandaş UYAP (https://www.turkiye.gov.tr/uyap-portali-vatandas-girisi), vatandaşların dava sürecini hızlı ve pratik bir şekilde takip etmesine olanak tanır. Birden fazla dava durumunuz varsa bile, hepsini tek bir platformdan kontrol edebilir ve karışıklıkları engelleyebilirsiniz.
Dava Dosyasının Karara Çıkması Sonrası Aşamalar
Dava dosyası karara çıkmış ifadesi ile yargılama aşamasındaki davada karar verildiği anlamına gelmektedir. Dava dosyasının karara çıkması demek yargılamanın tamamen bittiği ve kesin karar verildiği anlamı taşımamaktadır. Bu aşamadan sonra devamında kararın kesinleşmesi gerekir. Kararın kesinleşmesine kadar aşamalar;
- Gerçekli Kararın Yazılması ve Onaylanması
Mahkeme vermiş olduğu kararı, dosyadaki tüm deliller ve dayanaklarla birlikte gerekçeli olarak yazıp imzalar ve UYAP sistemine yüklenir.
- Tebligatlar
Yazılan gerekçeli kararın dosyanın tarafı olan her kişiye tebliğ edilerek ulaştırılması gerekir.
- İstinaf, Temyiz ve İtiraz Süreci
Taraflar, tebliğ edilen karara karşı istinaf, temyiz ve itiraz kanun yollarına başvurabilir. İlgili kanun yolu ve başvuru süresi gerekçeli kararda belirtilmektedir.