Cinsel Sorunlar Nedeniyle Boşanma

cinsel sorunlar nedeniyle bosanma

Cinsel sorunlar nedeniyle boşanma, özünde yaygın bir boşanma sebebi olmakla birlikte özellikle ülkemizdeki değer yargıları sebebiyle asıl boşanma sebebi cinsel sorunlar olmasına rağmen başka gerekçelerle boşanma davası açılmasıyla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Cinsellik, evlilik birliğini ayakta ve sağlıklı tutan en önemli ögelerdendir. Yargıtay kararlarında da ifade edildiği üzere cinsel ilişki ve cinsel tatmin evliliğin en önemli özelliklerdendir.

Cinsel ilişkinin kadının veya erkeğin kusurundan dolayı kurulamaması, cinsel uyumsuzluk gibi cinsel sorunlar hukuki olarak evlilik birliğinin temelinden sarsılması şeklindeki genel boşanma sebebi olarak kabul edilmekte olup, aynı zamanda bir tazminat sebebidir. Eşler arasında cinsel ilişki kurulamaması, cinsel yetersizlik, cinsel tiksinti, cinsel uyumsuzluk, cinsel isteksizlik, erken boşalma, iktidarsızlık, vajinismus gibi hususlar boşanma sebebi olarak gündeme gelebilmektedir. Kısacası, cinsel sorunlar boşanma sebebi olarak değerlendirilebilir ve bu sebepler dolayısıyla boşanma hükmü tesis edilebilir. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak bu makalemizde “Cinsel sorunlar nedeniyle boşanma” konusuna değineceğiz.

İlgili Makale: Boşanma Davası

Cinsel Sorunlar Nedeniyle Boşanma Nedir?

Evlilikte taraflardan biri cinsel ilişkiden kaçınıyorsa diğer taraf için haklı bir boşanma nedeni oluşacaktır. Yerleşik Yargıtay içtihatlarına göre; cinsel birleşmeyi gerçekleştiremeyen, cinsel ilişkiden kaçınan, cinsel birleşmeyi başaramayan kişi kusurlu kabul edilmiştir. Bu nedenle diğer taraf cinsel yaşamın olmamasından dolayı evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma davası açabilecektir.

Cinsel ilişki kurulabilmesi için evlilikte makul sürenin geçmesi gerekmektedir. Örneğin; 5 gündür evli olan kişilerin cinsel ilişki kurulabilmesi için makul süre oluşmamıştır. Ancak 6 ay geçmesine rağmen eşler cinsel birliktelik yaşamadılarsa makul süre oluşmuştur.

Eşler arasında cinsel ilişkinin kurulamaması nedeniyle açılan boşanma davalarında, mahkeme tarafından ilk olarak taraflar arasında cinsel ilişkinin kurulmasını engellemekte olan fizyolojik bir sorunun olup olmadığının tespit edilmesine dair rapor alınmasına karar verir. Taraflardan birinin cinsel ilişki kurmasını engellemekte olan ve tedavisi mümkün olmayan bir sorunun bulunması boşanma nedeni olarak kabul edilebilecek; ancak kusur durumundan bahsedilemeyeceğinden bu sorun tazminat nedeni olmayacaktır.

Ters ilişki doğal olmayan yolardan cinsel ilişki kurulmasını anlamına gelmektedir. Eşini doğal olmayan yollardan cinsel ilişkiye zorlamak cinsel şiddet içeren bir davranış şeklidir ve boşanmayı gerektirir. Hayatın olağan akışına uygun olmayan cinsel taleplerin tamamı haklı boşanma nedeni oluşturacaktır.

cinsel sorunlar nedeniyle bosanma nedir
cinsel sorunlar nedeniyle bosanma nedir

Eşler Arasında Cinsel İlişki Kurulamaması

Eşler arasında cinsel ilişkinin kurulamaması sebebiyle açılan boşanma davalarında, mahkeme tarafından öncelikle taraflar arasında cinsel ilişkinin kurulmasını engelleyen fizyolojik bir problemin olup olmadığının tespit edilmesine dair rapor alınmasına karar verilecektir. Taraflardan birinin cinsel ilişki kurmasını engelleyen ve tedavisi mümkün olmayan bir rahatsızlığının bulunması boşanma sebebi olarak kabul edilebilecek; fakat kusur durumundan bahsedilemeyeceğinden bu durum tazminat sebebi olamayacaktır.

Bununla birlikte, vajinismus veya erken boşalma gibi tedavi edilebilir ve geçici bir rahatsızlığın bulunması halinde mahkemece öncelikle boşanma yerine eşlerin tedavi olmasına karar verilecektir. Ancak, cinsel problemi olan eş tedaviden kaçınıyorsa, bu problem geçici ve tedavi edilebilir olsa bile tedaviden kaçınan eş kusurlu kabul edilecek ve hem boşanmaya hem de kusurlu olan eşin tazminat ödemesine hükmedilebilecektir.

Cinsel sorunlar nedeniyle boşanma corona döneminde oldukça artmıştır. Zira eşler bu dönemde çok fazla birlikte vakit geçirmekte ve cinsel birliktelikte birbirlerini tanımaktadır.

Cinsel Şiddet Boşanma Nedeni Midir?

Karşı taraf üstünde kontrol ve güç oluşturmak amacı ile kişinin isteği dışında cinsel ilişkide bulunmak yada zararlı cinsel davranışlara zorlamak hukukumuzda cinsel şiddet olarak adlandırılır. Cinsel şiddet evli çitler arasında da geçerli bir durumdur. Bir eşin diğer eşi isteği dışında ilişkiye zorlaması, normal olmayan yoldan cinsel ilişki talebi evlilik birliğini temelinden sarsacak derecede olgulardır. Bu eylemlerin tamamı birer boşanma nedenidir. Kadına fiili livata yapmak suretiyle cinsel şiddet uygulanması, anormal cinsel ilişki talepleriyle cinsel şiddet uygulanması, eşi isteği olmaksızın cinsel ilişkiye zorlamak suretiyle cinsel şiddet uygulanması hususlarını Yargıtay birçok incelemesinde boşanma sebebi olarak kabul etmiştir.

Ayrıca bilerek sürekli olarak cinsel ilişkinden kaçınmak, cinsel yönden küçük düşürmek, cinsel hayatı başkalarına anlatmak gibi hususlarda Yargıtay kararları doğrultusunda cinsel şiddet olarak kabul edilmiştir. Cinsel şiddet kanıtlanması oldukça güç bir boşanma nedenidir. Alınacak sağlık raporları, eşin bu konuda baskılarını doğrulayacak duyama dayalı olmayan tanık beyanları önemli kanıt yolları olacaktır. Ancak önemle belirtmek gerekir ki kanıtlamayan hususların sadece dilekçede belirtilmesi hatalı bir yaklaşımdır, ayrıca hukuki sorumluluk doğuracaktır. Bu nedenle cinsel şiddet iddiası olan tarafın bu konuda avukat yardımı almadan hareket etmesi aleyhine sonuçlar doğurabilecektir.

Cinsel Sorunlar Nedeniyle Boşanma Durumları

Cinsel sorunlar nedeniyle boşanma; eşlerin, aralarındaki cinsel ilişki kaynaklı problemler nedeniyle evlilik birliğinin erdirme, boşanma kararı almasıdır. Cinsen sorunlar nedeniyle boşanma, esasında oldukça yaygın bir boşanma nedeni olmakla beraber, toplumun değer yargıları, sosyo – kültürel dinamikleri, çevre etkisi vs. faktörlerden dolayı gizlenmekte, başka gerekçeler öne sürülerek boşanma davası açılmaktadır. Cinsellik, sağlıklı bir evlilik birliğinin en mühim unsurları arasında yer alır.

  • Cinsel Sırların Anlatılması (Cinsel Mahremiyetin İhlali)

Eşlerden birinin eşi ile arasındaki cinsel sırları başkalarına anlatması, cinsel mahremiyetin ihlali anlamına geleceğinden evlilik birliğini temelinden sarsan ağır kusurlu bir davranış olarak kabul edilmektedir ve dolayısıyla da hem bir boşanma hem de bir tazminat sebebidir.

  • Cinsel Şiddet

Eşlerden biri istemediği halde diğer eş cinsel ilişki konusunda zorlama ve baskı yapıyorsa burada kusurlu bir davranıştan söz edilmektedir. Aynı zamanda eşlerden birinin diğer eşi doğal olmayan yoldan ilişkiye zorlaması da hukuka aykırı olup kusurlu bir davranıştır. Yargıtay tarafından eşlerin karşılıklı istekleri dışında birbirlerini normal olmayan fantezilere veya sapıklıklara zorlaması da cinsel şiddet olarak kabul edilmektedir.

  • Kısırlık

Evlilik devam ederken kadının rahminin ameliyatla alınması ve bu yüzden doğurganlık yeteneğini kaybetmesi durumunda, geçirdiği ameliyattan sonra kadının cinsel organının cinsel ilişkiye elverişsiz olmadığı doktor raporu ile ispatlanabiliyorsa rahminin alınması sonucu kadında oluşan kısırlık tek başına boşanma sebebi sayılmamaktadır.

Cinsel İlişkiden Kaçınma Boşanma İspat

Herhangi bir sağlık problemi olmamasına rağmen psikolojik olarak cinsel ilişkiden kaçınma söz konusu ise, mahkemece eşlerden hangisinin cinsel ilişkiden kaçındığı ve dolayısıyla kusurlu olduğu tespit edilmelidir. Zira cinsel ilişkinin kurulamamasında kusurlu olan taraf, talep olması halinde diğer tarafa tazminat ödeyeceğinden kusurun tespiti oldukça önemlidir.

Yargıtay, cinsel ilişkinin kurulamaması halinde kusurlu olmayan eşin cinsel ilişki kurulmasını beklemeye zorlanamayacağına ve somut bir olayda, cinsel ilişki kurulamadığı için evi terk ederek ailesinin yanına giden eşin haklı bir davranışta bulunarak kusurlu olmadığına hükmetmiştir. Cinsel ilişkiden kaçınma boşanma davalarında ispat açısından son derece zordur. Bu durumun ispatı ancak eşler arasında mesajlaşma veya konuşmalar ile mümkündür.

Yargıtay kararlarına göre; sağlık açısından cinsel ilişkiye girmesinde bir sakınca olmayan fakat uzun bir süre cinsel ilişkiye girmeyi reddeden eş kusurludur ve boşanma sebebi olarak bu durum öne sürülebilmektedir. Ancak; her somut olay kendi koşullarında değerlendirilecektir. Mesela; eşinin bulaşıcı cinsel hastalık taşıması durumunda cinsel ilişkiye korunmadan girmekten kaçınmak gerçekte cinsel ilişki kurmaktan kaçınmak anlamına gelmeyecektir.

Belirli bir süre cinsel ilişkinin kurulamamasının ardından eşlerin cinsel ilişki yaşaması, cinsel ilişkinin kurulmasından önceki kusurun affı anlamına gelecektir ve bu sebeple açılan bir boşanma davası devam ederken taraflar cinsel ilişki yaşarsa, bu durum Yargıtay tarafından davanın reddi gerekçesi olarak kabul edilmektedir.

Yargıtay uzun süre eşler arasında cinsel birliktelik kurulamamasını boşanma sebebi saymaktadır.

Kadının Cinsel İlişkiden Kaçınması Yargıtay Kararı

Yargıtay’a göre cinsel sorunlar nedeniyle boşanma sebebi örnekleri şunlardır:

  • Eşlerin evlendikten sonra uzun süre içinde cinsel ilişki kurulamaması, (Yargıtay. 2. H.D., 07.11.2012 T., E. 2012/7131, K. 2012/26359)
  • Eşlerin cinsel ilişki kuramamasının nedeni cinsel bir hastalığı olması durumunda eş tedaviden kaçınması, (Yargıtay. 2. HD. 22.01.2014 T., E. 2013/18676, K. 2014/1119)
  • Cinsel ilişkiden nedensiz ve sürekli kaçınılması, (Yargıtay. 2. H.D. 22.10.2009 T., 15175- 18062)
  • Bir eşin diğerini doğal olmayan yollardan cinsel ilişkiye zorlaması, (Yargıtay. 2. H.D. 10.4.2014 T., E. 2014/6248, K. 2014/8677)
  • Bir eşin diğeri ile istek dışı şekilde cinsel ilişki kurması, (Yargıtay. 2. H.D. 02.07.2012, E. 2012/415, K. 2012/18147)
  • Penil protez taktırılması, (Yargıtay, 2. H.D. 14.06.2006 T., 1924-9478)
  • Doğal olmayan yollardan cinsel ilişkinin gerçekleştirilmesi, (Yargıtay 2. H.D. 10.4.2014 T., E. 2014/6248, K. 2014/8677)
  • Cinsel uyum ve doyumun sağlanmaması, (Yargıtay . 2. H.D. 8.11.1990 T., E. 1990/4618, K. 1990/10510)
  • Eşin frengiye yakalanması,
  • Kocanın ruhi şok sonucu cinsel ilişkide bulunamayacağının sağlık kurulu raporuyla tespit edilmiş olması,
  • Eşin cinsel iktidarsızlığı ve tedaviden kaçınması, cinsel sorunlar nedeniyle boşanma sebebi örnekleridir.

Yargıtay’ın bir kararına göre, “Taraflar 5 gün bir arada kalmışlardır. Bu süre taraflar arasında cinsel uyumsuzluk bulunduğunu kabul için yeterli değildir. Yalnızca cinsel ilişkinin 5 gün içinde kurulamamış olması evlilik birliğinin temelden sarsıldığını göstermez.” Başka bir Yargıtay kararına göre ise, “Davalının cinsel ilişkiye girmediği tanık sözleri ve doktor raporuyla doğrulanmıştır. Beş ay gibi uzun bir süre ilişki kurulamamış olması evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olduğunu gösterir. Bu hususların gözetilmemiş olması, boşanma yerine davanın reddinin uygun bulunması doğru bulunmamıştır.” Yargıtay’ın aynı konuda açılmış iki ayrı davada verdiği iki farklı karar ışığında şu sonuç çıkarılmaktadır: Evlendikten sonra 5 gün içerisinde cinsel ilişki kurulamaması boşanma davası açmak için yeterli sayılmazken, evlendikten sonra 5 ay geçtiği halde cinsel ilişki kurulamaması ise boşanma nedeni sayılacaktır.


(…Davacı koca, eşinin cinsel ilişkiye yanaşmadığını ileri sürmüş davalı ise kocasının hoyratça hareketleri yüzünden ilişkiden kaçındığını beyan etmiştir. Bu durumda davalının sözleri, iddiayı ikrar niteliğinde olmayıp gerekçeli inkardan ibarettir. Hal böyle olunca, isbat yükü davacıya düşer. Çünkü herkes iddiasını ispat etmekle yükümlüdür. (M.K.6) bu konuda kazai içtihatlar söz birliği içinde olduğu gibi, bilimsel görüşlerde aynı doğrultudadır. Davacı karısının ilişkiden kaçındığını ispat etmek zorundadır. Oysa davacı, tanıkların beyanı buna elverişli değildir. Söylenen sözler tamamen davacıdan duymaya dayanmakta ve bir tahmin ve kanaatı, değişik biçimde izah etmekten ibarettir…)

KARAR : Davacı koca, eşinin tedavi ettirilmesine rağmen evlendikleri günden itibaren dört yıla varan suredir, cinsel ilişkiye yanaşmadığını ve bu durumun şiddetli geçimsizliğe yol açtığını ileri sürerek boşanmaya karar verilmesini talep etmiştir.

Davalı kadın davaya karşı verdiği yazılı cevapta hoyrat itici ve taşkın hareketleri nedeniyle cinsel ilişkinin gerçekleşmediğini savunarak, boşanma talebine katıldığını kusurun davacıda olduğunu bildirmiş ancak duruşmalara gelmediği gibi savunmasını kanıtlayan hiç bir delille göstermemiştir.

X
kadim hukuk ve danışmanlık