Bir Bira Kaç Promil? Alkol Promil Sınırı Kaç?

Bir Bira Kaç Promil? Alkol Promil Sınırı Kaç?

bir bira kac promil

Bir bira kaç promil? Alkol promil sınırı kaç? Bu sorular her araç kullanıcısın merak ettiği sorulardandır. Alkollü araç kullanmak yasaktır. Fakat alkollü araç kullanmak demek belli bir sınırın üstünde alkol almak demektir. Alkol her ne kadar tüketildiğinde keyif verse de dozajı ayarlanmadığında veya alkollü olarak araç kullanıldığı zamanlarda tehlikeli olabilir. Alkollü olarak araç kullanımı neticesinde kaza riski artmakta olup, alkol sebebiyle her yıl yüzlerce trafik kazası meydana gelmekte ve insanlar hayatlarını kaybetmektedir. Alkol tüketiminin ardından araç kullanılması ile kaza riski kat be kat artmakta olup, alkolün kullanılması sonucunda oluşan nörolojik değişimler dikkate alınarak araç kullanmamak kişinin kendisinin ve trafikteki diğer insanların sağlıkları açısından daha güvenli olacaktır. Tarafımıza sıklıkla sorulan; 1 bira kaç promil, 2 bira kaç promil, 1 kadeh şarap kaç promil, bir duble rakı kaç promil ve iki duble rakı kaç promil sorularının cevapları şu şekildedir:

  • 1 Bira Kaç Promil: Bir adet biranın promil değeri yaklaşık olarak 33-53 oranındadır. Bu oran biranın 33 cl veya 50cl olmasına bağlı değişebilir.
  • 2 Bira Kaç Promil: Birada 33-53 promil aralığında alkol bulunmaktadır. Bir bardak birada bulunan bu oran iki bardak bira söz konusu olduğunda değişir. Biranın kaç cl olduğuna bağlı olarak oranlamada farklılık olur.
  • 1 Kadeh Şarap Kaç Promil: Şarap kana hızla karışan içkilerden biridir. Bir kadeh şarapta yaklaşık olarak çıkabilecek alkol oranı 0,3 promil olabilmektedir. Bu oran şarabın içerdiği alkol miktarına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
  • Bir Duble Rakı Kaç Promil: Rakı kana hızlı karışan alkol türleri arasında yer alırken bir duble rakının 0.25 promil alkol içermesi söz konusudur. 80 ml ölçü baz alındığında duble rakıdan söz edilmiş demektir. 40 ml rakı ise tek duble rakıyı ifade eder.
  • 2 Duble Rakı Kaç Promil: Bir duble rakı 80 ml olurken tek duble rakı 40 ml’dir. Bir duble rakı yaklaşık olarak 0.25 promil alkol içerebilir. Bu durumda iki duble rakı alan bir sürücü 0.50 promil alkol sınırına erişmiş olur.

Alkollü olarak araç kullanımının önüne geçilmesi amacıyla cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.  Alkollü araç kullanımın polis tarafından tespit edilmesi durumunda cezai yaptırımlar ve ehliyete el koyma tedbirleri uygulanmaktadır. Alkol alınarak trafiğe çıkılması sonucunda kazalar meydana gelebilir bu sebeple Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak alkollü olarak trafiğe çıkmamanızı tavsiye ederiz. Trafiğe çıkarken alkol alınmamasını tavsiye etsek de bazı durumlarda alkol alınsa da yasal olarak belirlenen sınırlar altında kalınması nedeniyle kişiler hakkında cezai işlem yapılmamaktadır. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak bu yazımızda alkol promil sınırlaması üzerinde duracağız. Bir bira kaç promil? Alkol promil sınırı kaç? sorularının cevaplarını vereceğiz.

Bir Bira Kaç Promildir?

Bir bira kaç promil olarak hesaplanır sorusunun cevabı için kesin bir bilgi verilmesi mümkün olmamaktadır. Bir biranın kaç promil olduğu biranın tipine, alkol oranına ve biranın hacmine göre değişkenlik göstermektedir. Kadın ve erkeklerde de promil oranı değişkenlik gösterebilir. Ancak kesin olmamakla birlikte ortalama değerler aşağıda listelenmiştir;

  • %0,5 Alkol Oranlı 330 cl 1 şişe: 0,33 promil
  • %0,5 Alkol Oranlı 330 cl 2 şişe :0,69 promil
  • %0,5 Alkol Oranlı 330 cl 5 şişe :1,73 promil
  • %0,5 Alkol Oranlı 500 cl 1 şişe :0,53 promil
  • %0,5 Alkol Oranlı 500 cl 2 şişe :1,05 promil
  • %0,5 Alkol Oranlı 500 cl 5 şişe :2,63 promil
  • %12 Alkol Oranlı 1 Kadeh şarap : 0,40 promil
  • %12 Alkol Oranlı 3 kadeh şarap: 1,21 promil
  • %12 Alkol Oranlı 5 kadeh şarap : 2,02 promil

Alkol Promil Sınırı Kaçtır?

Ülkemizde promil sınırlamasına bakılırken aracın şahsi, ticari veya kamu hizmeti aracı olmasına göre farklı muamele yapılmaktadır. Son düzenlemeler ile birlikte ticari araç ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin alkollü olarak trafiğe çıkmaları tamamen yasaklanmıştır. Önceki düzenlemelerde ticari araçlar için 0,20 promil alkole kadar müsamaha gösterilmekte iken yeni düzenlemeler ile birlikte  alkollü olarak trafiğe çıkmalarına müsamaha gösterilmeyecek trafik polisleri tarafından cezai işlemler uygulanmaktadır.

Ticari araç ve kamu hizmetinde kullanılan araçların sürücüleri dışındaki diğer sürücüler için yasal sınır olarak bir litre kanda yarım gram alkole eşit olan,  0,50 promil sınır olarak belirlenmiştir. Trafik polisleri tarafından yapılan kontrollerde kişilerin 0,50 ve üzeri promil alkollü olduğunun belirlenmesi ile kişilere cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Promil hesaplamasında alkolün ağırlığı, kanın ise hacmi dikkate alınarak hesaplama yapılmaktadır. Promil hesaplamaları, yaş, kilo, cinsiyet, metabolizma hızı gibi değişkenlere bağlı olarak her kişide farklı değerlendirilmektedir.

bir bira kac promil sinir
bir bira kac promil sinir

Alkol Düzeyi Nasıl Hesaplanır?

Alkol düzeyinin hesaplanması ile ilgili olarak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Trafik Araştırma Merkezi tarafından açıklanan verilere bakacak olursak (https://www.trafik.gov.tr/alkollu-arac-kullanimi);

Ölçüm değeriPromil hesabı (Miligram alkol/mililitre kan)1 litre kandan ne kadar alkol var ?Hacim olarak kandaki alkol oranı
0,2 Promil20 mg alkol/100 ml kan (20:100=0.2)0.2 gram alkol%0.025 (binde 0.25 alkol)
0,5 Promil50 mg alkol/100 ml kan (50:100=0.5)0.5 gram alkol% 0.063 (binde 0.63 alkol)
0,8 Promil80 mg alkol/100 ml kan (80:100=0.8)0.8 gram alkol% 0.1 (binde 1 alkol)
1 Promil100 mg alkol/100 ml kan (100:100=1)1 gram alkol% 0.13 (binde 1.3 alkol)
1.5 Promil150 mg alkol/100 ml kan (150:100=1.5)1.5 gram alkol% 0.19 (binde 1.9 alkol)
2 Promil200 mg alkol/100 ml kan (200:100=2)2 gram alkol% 0.25 (binde 2.5 alkol)
3 Promil300 mg alkol/100 ml kan (300:100=3)3 gram alkol% 0.38 (binde 3.8 alkol)
4 Promil400 mg alkol/100 ml kan (400:100=4)4 gram alkol% 0.5 (binde 5 alkol)
5 Promil500 mg alkol/100 ml kan (500:100=5)5 gram alkol% 0.6 (binde 6 alkol)

* 1 mililitre alkolün ağırlığı 0.789 gram, 1 gram alkolün hacmi 1.268 mililitredir.

Alkolün Vücut ve Davranış Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Alkolün vücut ve davranış üzerindeki etkileri ile ilgili olarak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Trafik Araştırma Merkezi tarafından açıklanan verilere bakacak olursak;

Ölçüm DeğeriVücut ve Davranış Üzerindeki Etkileri
0.2 PromilRuh halinin değişmesi, vücut ısısında hafif bir yükselme, davranışlar üzerindeki kontrolün azalması
0.5 PromilBelirgin bir gevşeme, dikkatin azalması, koordinasyon ve muhakeme bozukluğunun başlaması. YASAL SINIR
0.8 PromilKoordinasyon, algı ve muhakemede belirgin bozulma, tepki zamanının, kendini kontrol etme becerisinin zarar görmesi
1 PromilSarhoşluk belirtileri, muhtemel mahcup edici davranışlar, bir an neşeli bir an üzgün olmak gibi ruh halinde gidip gelmeler.
1.5 PromilAyakta durma, yürüme ve konuşmada güçlük çekme, denge ve koordinasyonun kaybedilmesi, belirgin olarak sarhoşluk hali.
2 PromilAğrı ve diğer fiziksel duyumların azalması, ağlama ve gülme arasında gidip gelmek gibi belirgin duygusal tutarsızlıklar.
3 PromilReflekslerin azalması, bilinçte bulanıklık, pek çok kişide bilinç kaybı.

1 Bira Vücuttan Kaç Saatte Atılır?

Alkolün vücuttan atılma süresinin tam olarak belirlenebilmesi mümkün değildir. Alkolün vücuttan atılmasında etkili faktörlerden bazıları;

  • Alkol ile birlikte tüketilen yiyecekler,
  • Cinsiyet,
  • Kişinin kilosu,
  • Kişinin metabolizma hızı,
  • Alınan alkolün çeşidi,
  • Kişinin aç veya tok olma durumu,
  • Alkollü içeceğin alkol oranı bakımından farklılık göstermektedir.

Alkol içilmesinin sonrasında alkolün atılması için egzersiz yapmak veya uymak alkolün vücuttan atılmasında etkili yöntem değildir. Alkol karaciğer çalışması yoluyla vücuttan atılır ve atılma süreci zamanla gerçekleşir. Dışarıdan herhangi bir müdahale ile sürecin hızlanması mümkün değildir. Ortalama bir kişi 1 bardak birayı 10-24 saat içerisinde vücuttan atabilmektedir.

Alkol Denetimleri Nasıl Yapılmaktadır?

Alkollü iken araç kullanımı kaza riskini artırmakta olup bu sebeple alkollü sürücülerin trafiğe çıkmasının engellenmesi amacıyla trafik polisleri tarafından denetim yapılmaktadır. Trafik polisleri sürücünün alkollü olup olmadığını denetlemek için alkol metre kullanabilir. Ancak her denetim süresinde alkol metrenin bulunması mümkün olmamaktadır. Bu durumda Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği hükümlerine göre trafik polisi, sürücünün durumuyla ilgili gözlemlerini yazdığı alkol test raporu düzenleyebilir. Alkol oranının ölçümü veya sürücü hakkında yapılan gözlemlere göre alkol oranının yasal sınırlama üzerinde olduğunun anlaşılması durumunda cezai işlemler yapılır.

Sürücünün yapılan işlemlere itirazının bulunması halinde ise Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği hükümlerine göre, öncelikle bu konuda eğitilmiş ve kan almaya yetkili personel tarafından kan numunesi alınarak tahlil için Polis Kriminal Laboratuvarına sevk edilmektedir. Polis Kriminal Laboratuvarında tahlil yapılmasının mümkün olmaması durumunda sürücü kanındaki alkol miktarının tespiti için adli tıp merkezlerine ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı tahlil yapabilecek teknik ve tıbbi imkanlara sahip olan en yakın sağlık kuruluşlarına gönderilmektedir. Tahlil imkânının bulunmadığı sağlık kuruluşlarında hekim tarafından yapılan muayene sonucuna göre düzenlenen rapor dikkate alınmaktadır.

alkol promil siniri kac
alkol promil siniri kac

1 Bira İçtim Araç Kullanabilir Miyim?

Bilimsel araştırmalar neticesinde çok az da tüketilse sürücülük için güvenli olmadığı tespit edilmiştir. Araç kullanımı esnasında alkollü olmaya müsamaha edilebilmesi için yasal sınır olan 0,50 promilin altında olması gerekmektedir. Ancak yasal limit seviyesinde de olsa alkol tüketimi sonrası araç kullanımı cezai yaptırımları engellese de can güvenliğinizi garanti etmez. Bir adet biranın promil değeri yaklaşık olarak 33-53 oranındadır. Bu oran biranın 33 cl veya 50cl olmasına bağlı değişebilir. Bu nedenle alkol sınırında kalacağınız düşünüldüğünde içmemenizi öneririz. Zira polis çevirmesinde alkollü araç kullanmadan ceza alabilirsiniz.

Alkollü araç kullanımının etkisi bakımından yaş, cinsiyet, araç kullanım deneyimi gibi faktörler bakımından farklılık görülmekte ise de genel kabul yaş, cinsiyet ve deneyimin de güvenli sürüş için yeterli olmadığı şeklindedir. Tüm sebepler dikkate alındığında ve alkolün en ufak miktarının bile sürüş üzerindeki etkisi görüldüğünde en doğru olanın alkolsüz olarak araç kullanmak olduğu açıktır.

Alkollü Araç Kullanırsam Ne Kadar Ceza Alırım?

Yasal olarak belirlenen sınırlar dışında alkollü olarak araç kullanımı neticesinde kamu güvenliği için kişilerin cezalandırılması yoluna gidilir. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 48/5 maddesi gereğince alkollü olarak araç kullanan kişiler para cezası ile cezalandırılır, aracı trafikten men edilir ve sürücü belgesi alkol  dolayısı ile kaçıncı kere hakkında işlem yapıldığına göre değişmekle birlikte kanunda belirtilen süre ile Trafik Polisince geri alınır.

Sürücünün alkol miktarı tespiti, alkolmetre ile yapılan test sonucuna göre belirlenir. Şayet sürücü alkolmetreyi üflemezse sürücü kan testine gönderilir. Ülkemizde ticari araç sürücüleri ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin alkollü olarak trafiğe çıkmaları tümüyle yasaklanmış, diğer sürücüler içinse yasal sınır olarak bir litre kanda yarım gram alkole eşit olan, 0.50 Promil belirlenmiştir. Yani alkollü araç kullanmanın cezası;

  • 1. defa alkollü araç kullanırsa: 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 48/5 maddesi gereğince 6.439 TL. (Erken ödeme indirimi ile % 25 İndirimli 4.829 TL) para cezası ile cezalandırılır, aracı trafikten men edilir ve sürücü belgesi (6) ay süreyle Trafik Polisince geri alınır.
  • 2. defa alkollü araç kullanırsa: Aynı sürücü aynı suçu işlerse; yine Kanun’un ilgili maddesi gereğince 8.075 TL. (Erken ödeme indirimi ile % 25 İndirimli 6.056 TL) para cezası ile cezalandırılır, aracı trafikten men edilir ve sürücü belgesi (2) yıl süreyle Trafik Polisi’nce geri alınır.
  • 3. defa alkollü araç kullanırsa: Aynı sürücü üçüncü kez alkollü olarak araç kullanırken tespit edilirse, kanunun ilgili maddesinde belirtildiği şekilde 12.977 TL. (Erken ödeme indirimi ile % 25 İndirimli 9.732 TL) para cezası ile cezalandırılır, aracı trafikten men edilir ve sürücü belgesi (5) yıl süreyle Trafik Polisi’nce geri alınır. Ayrıca (6) aydan az olmamak üzere hafif hapis cezası uygulanılır. (5) yıl süreyle geri alınan sürücü belgesi sahipleri, 5. yılın sonunda, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri muayenesi sonrasında durumu uygun olanlara belgeleri iade edilir.

Yorum Gönderin

X
kadim hukuk ve danışmanlık