Avukat bir serbest meslek mensubudur. Avukatın yaptığı iş bir kamu hizmetidir. Avukatlar hakkında yasal düzenlemeler Avukatlık Kanununda yer almaktadır. Bu kanun kapsamında avukatlık mesleğinde branşlaşma bulunmadığı gibi “ceza avukatı” ya da “ağır ceza avukatı” şeklinde alanlar bulunmaktadır. İnternet üzerinden “Diyarbakır ceza avukatı” veya “Diyarbakır ağır ceza avukatı” olarak çıkan internet siteleri gerçeği yansıtmamaktadır. Kanunda ceza avukatı şeklinde bir avukatlık dalı tanımlanmamıştır. Ceza davalarına giren avukatların kendini ceza avukatı olarak takdim etmesi dahi hukuka aykırıdır. Fakat halk arasında ceza davalarına giren avukatlara ceza avukatı veya ağır ceza avukatı denilmektedir. Diyarbakır ceza avukatı;
Görülen davalara bakar.
Diyarbakır avukatları hakkında detaylı bilgiyi baronun sitesinden alabilirsiniz. https://www.diyarbakirbarosu.org.tr/
Ceza avukatı; asliye ceza mahkemesi ve ağır ceza mahkemesi görev alanına giren tüm davalara bakan avukattır. Bir sonraki başlıkta ağır ceza avukatı tarafından bakılacak davalar yazılacağı için burada sadece asliye ceza mahkemesi görev alanına giren davalar sayılacaktır.
Ağır ceza mahkemesi, ilk derece sıfatıyla kanunda öngörülen ceza miktarı bakımından en ağır suçlara bakan mahkemedir. Ağır ceza mahkemesinin görevi, 5235 Sayılı Kanunun 12. maddesinde belirtilmiştir. Diyarbakır ağır ceza avukatı altta belirtilen ceza davalarına bakan avukata denir. Diyarbakır ağır ceza avukatı müvekkil ile vekalet ilişkisini kurduktan sonra tüm soruşturma ve kovuşturma sürecini titizlikle yürütür.
5235 Sayılı Kanun’un 12. Maddesinde ağır ceza mahkemesi görev alanına bir suçun girmesi için suç vasfı ve ceza miktarı önem arz eder. Ağır ceza mahkemesinin görevi kapsamına girdiği açıkça belirtilmeyen suçlara asliye ceza mahkemesi görevlidir. Kişi, 18 yaşından küçük ise çocuk ağır ceza mahkemesi görevlidir.
Avukatın bir il barosuna kayıt olması gerekliliği Avukatlık Kanunu’nda düzenlenmiştir. Ancak avukat işlerini tüm Türkiye genelinde alabilir. Burada asıl olarak dikkat edilmesi gereken nokta ceza davasının düzgün, profesyonel ve eksiksiz yürütülmesidir. Diyarbakır ceza avukatı Diyarbakır merkez ve ilçeleri başta olmak üzere tüm Türkiye genelinde hizmet verir. Diyarbakır ceza avukatının hizmet verdiği yerler;
Diyarbakır ceza avukatı ücretleri belirlerken taraflar serbestçe anlaşabilir. Burada önemli olan avukatın bilgi ve tecrübesi, dosyaya sarf edeceği emek ve uyuşmazlığın konusudur. Bu kapsamda ücret belirlenir. Fakat belirlenen bu ücret Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinden düşük olamaz. Bu ücret devlet tarafından belirlenen en düşük ücrettir.
İstanbul Barosunu Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi;
a) Sanık Müdafiliği 90.000,00 TL
b) Mağdur/Katılan Vekilliği 58.000,00 TL
a) Sanık/SSÇ Müdafiliği 60.000,00 TL
b) Mağdur/Katılan Vekilliği 40.000,00 TL
Devlet tarafından belirlenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca;
Ceza davaları profesyonel hukuki destek ve avukatlık hizmeti gerektiren davalar olduğundan, davayı yürütecek ceza avukatı seçilirken oldukça titiz davranılmalıdır. Ceza davası neticesinde çıkacak sonucun hayatınızı tamamen etkileyeceği unutulmamalıdır. Dava sürecinde yapılacak hatalı bir işlemin ileride telafisinin mümkün olamayacağı hatırda tutularak, ceza avukatının dosyayı iyi anlaması ve yorumlaması gerekmektedir. Diyarbakır avukatları;
Diyarbakır avukatları soruşturma aşamasında şikayet ve ihbarın yapılmasından, kovuşturma aşamasında davanın takip edilmesi ve devamında istinaf ve temyiz süreçlerini titizlikle takip eder. Bu nedenle Diyarbakır avukatları seçilirken avukatın daha önce hangi davalara baktığı ve mesleki deneyimi incelenmelidir.
Kadim Hukuk ve Danışmanlık | Diyarbakır Ceza Avukatı olarak; Diyarbakır ceza avukatı ve Diyarbakır ağır ceza avukatı olarak uzman ve tecrübeli avukat kadromuz ile tüm Türkiye genelinde hizmet vermekteyiz.