Babadan – Dededen Miras Kalan Tarla Tapuları Nasıl Alınır?

dededen miras kalan tarla tapulari nasil alinir

Babadan ya da dededen miras kalan tarla tapularının üzerine alınması için miras intikal işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ancak mirasın intikal etmesi için gereken işlemler hızlı bir şekilde tamamlanmalıdır aksi takdirde mirasçılar artacak ve taşınmazın tapusunun devri için her bir mirasçının onayının alınması gerektiği için süreç daha da uzayacaktır. İntikal işlemlerinin başlatılması için tüm mirasçıların başvurmasına gerek yoktur. Herhangi bir mirasçı bu başvuruyu üstlenebilir. Bir mirasçının başvurusu tüm mirasçılara intikal işlemin gerçekleşmesini sağlayabilir.

Burada öncelikle yapılması gereken husus mirasçıların belirlenmesidir. Mirasın intikali için, öncelikle noterden bir mirasçı belgesi alınması şarttır. Bu belge, mirasçıların kimler olduğunu resmi olarak ortaya koyar. Bu belge noter veya sulh hukuk mahkemesinden alınır. Ardından, bu belge ile birlikte Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne başvurarak tarla tapusunun devri talep edilmelidir. Başvuru sırasında, gereken belgelerin eksiksiz bir şekilde sunulması büyük önem taşımaktadır.

Mirasçıların devri gerçekleştirebilmesi için öncelikle veraset ilamı alması ve mümkünse kendi aralarında anlaşması gerekir. Ancak aralarında anlaşma sağlanamaması halinde mahkemeye başvuru yapılabilir. Mirasçılar arasında miras paylaşımı yapıldıktan sonra da tapuda devir işlemleri gerçekleştirilir. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak bu yazımızda “Babadan – dededen miras kalan tarla tapuları nasıl alınır” konusundan bahsedeceğiz.

dededen miras kalan tarla tapulari intikali
dededen miras kalan tarla tapulari intikali

Dededen Kalan Miras Tarla Tapusu Nasıl Alınır?

Dededen kalan miras tarla tapularının alınabilmesi için öncelikle miras intikal işlemlerinin halledilmesi gerekir. Bunun için noter veya sulh hukuk mahkemeleri aracılığıyla veraset ilamı alınması gerekmektedir. miras intikal işlemlerinin ardından ise, mirasçıların birden fazla olması durumunda iki farklı yol izlenerek tapuların tescil edilmesi mümkündür. Bu yollar;

  • Miras paylaşım(taksim) sözleşmesi
  • Miras paylaşım(taksim) davası

Miras paylaşım sözleşmesi pek tabi daha kısa süren bir yoldur. Mirasçıların yazılı olarak yapacakları ve tüm mirasçıların imzalamış olacakları bir miras taksim sözleşmesi ile tapuları kendi adlarına tescil ettirebilirler. Ancak mirasçıların kendi aralarında anlaşamamaları durumunda miras taksim davası açılması gerekmektedir. Miras taksim davası neticesinde miras bırakandan elbirliği mülkiyet şeklinde intikal eden miraslar paylaştırılmaktadır. Bir mirasçının talebi üzerine mahkeme, terekeyi tam olarak öder. Mümkünse, onun bir taşınmazının tamamı bir mirasçıya verilecek şekilde paylaşılır. Taşınmazlar arasında değer farkları varsa, bu farklar para ile denkleştirilerek, mirasçıların payları arasında denklik sağlanmaktadır.

İlgili Makale: İnfaz Hesaplama

Babadan Kalan Miras Tarla Tapusu Nasıl Alınır?

Kural olarak mirasçılar, notere başvurarak veraset ilamı (mirasçılık belgesi) alır ve bu belge ile miras haklarının olduğunu gösterirler. Öncelikle mirasçıların kendi aralarında anlaşarak mirası paylaşabilmeleri mümkündür. Ancak çoğu zaman taraflar anlaşma sağlayamaz ve mahkemeye başvururlar. Mahkeme, taşınmazın satışına karar verebileceği gibi satış gelirini mirasçılar arasında da paylaştırabilir. Miras paylaşımı yapıldıktan sonra, tapuda devir işlemleri yapılmalıdır. Her mirasçı, kendi payına düşen kısmı tapuda üzerine geçirebilir.

Babadan kalan tarlanın paylaşımı miras hukukuna göre yapılır ve mirasçılar arasında eşit paylar verilir. Babadan kalan mirasların, ailelerimizdeki değerli bağları ve anıları taşıdığı bir gerçek. Bu süreçte mirasçıların miras intikal işlemlerini tamamlayabilmeleri için birtakım belgelere sahip olmaları gerekmektedir. Bu belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Miras bırakanın ölüm belgesi,
  • Mirasçının kimlik fotokopisi,
  • Varsa vasiyetname,
  • Veraset ilamı,
  • Tapu bilgilerini içeren belgeler.

Dededen Kalan Miras Tarla Tapusunun İntikali Nasıl Yapılır?

Miras intikalinin gerçekleştirilebilmesi için bir takım adımların izlenmesi gerekmektedir. Bunun için öncelikle miras belirlenmeli, miras bırakanın vefat belgesi alınmalı, noter veya mahkeme aracılığıyla mirasçılık belgesi alınmalı ve ardından tapu siciline başvuruda bulunulması gerekmektedir.

  • Miras Belirleme: Miras intikal işlemlerine başlanılması için ilk olarak mirasçıların kalan mirasları belirlemeleri gerekmektedir. Taşınmazlar ev, mesken, dükkân, tarla ve benzeri gayrimenkuller olabilmektedir.
  • Miras Bırakanın Vefat Belgesi: Mirasın belirlenmesi ile birlikte miras bırakanın vefat belgesinin alınması da gerekmektedir. Vefat belgesinin alınabilmesi için nüfus müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir.
  • Veraset İlamı Alınması: İntikal eden mirasların alınabilmesi için öncelikle noter veya mahkeme kanalı ile veraset ilamı alınması gerekmektedir.
  • Tapu Siciline Başvuru: Mirasın intikal edeceği kinin yukarıda sayılan işlemleri tamamlayıp gerekli belgeler ile birlikte tapu siciline başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar: Bu süreç boyunca dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise, mirasçılar arasında uzlaşmazlık durumlarının olmamasıdır. Eğer birden fazla mirasçı söz konusuysa, mirasın paylaşımına dair anlaşmazlıklar çıkabilir. Bunun için avukattan destek almanızı öneririz.

Tapu İşlemleri İçin Resmi Sitesini Kullanabilirsiniz: https://www.tkgm.gov.tr/

Dededen / Babadan Kalan Miras Tarla Tapusunu Almak Ne Kadar Sürer?

Dededen veya babadan kalan miras tarla tapusunun alınması işlemleri izlenecek yollara ve toplanacak belgelere göre değişmektedir. Miras taksim sözleşmesi ile tarafların miras kalan tarla tapularının alınası çok kısa sürebileceği gibi bazen mirasçıların hepsinin bulunamaması imzalarının alınamaması sebebi ile süreç uzayabilmektedir. Özellikle mirasın dededen kalması durumunda birden çok mirasçı olacağından süreç daha uzun sürecektir. Durumun mahkemeye taşınması halinde taşınmazlarının değerinin belirlenmesi daha sonrasında taksimi süreci yaklaşık 1-2 sene sürebilmektedir.

Dededen ya da babadan kalan miras tarla tapularının alınması noktasında anlaşma sağlanamadığı takdirde izaleyi şuyu davası açılarak mirasların satılması ve bedellerinin taraflara ödenmesine karar verilmesi de mümkündür. Ancak bu davada miras kalan taşınmazlar genellikle normal değerlerinin daha altı bir miktara satıldığı için kişiler tarla ya da taşınmazdan beklediği değeri alamamaktadır. Bu sebeple kişilerin miras kalan taşınmazların taksimi noktasında tarafların anlaşma sağlaması daha hızlı sürecek ve tarafları çoğu mali külfetten kurtaracaktır.

5403 Sayılı Toprak Koruma Ve Arazi Kullanımı Kanunu Ve Düzenleme Alanı

5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu; toprağın geliştirilmesi, korunması, tarım arazilerinin sınıflara ayrılması, asgari tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin belirlenmesi, miras kalan tarla vasfındaki arazilerin mirasçılar arasındaki ihtilaflar nedeniyle parçalanmasının ve bu nedenle tarımdaki verimsizliğin azalmasının önlenmesi, tarımsal arazilerin planlı kullanımının sağlanması amacıyla düzenlenmiştir.

Tarla vasfındaki araziler, ülkenin tarımsal faaliyetlerinin gerçekleşme alanı olması ve beslenme, ekonomik gibi alanlarda büyük bir orana sahip olması nedeniyle fazlasıyla önem taşımaktadır. Ülkedeki tarım arazilerinin verimini kaybetmesi ve verimsiz tarım faaliyetleri nedeniyle de hasat edilen ürünler pahalılaşmakta ve vatandaş pahalılaşan bu ürünleri temin etmekte zorluk çekmektedir. Tarım arazilerinin verimsizleşmesinin en büyük nedeni de bu arazilerin küçük parçalara ayrılması ve kullanışsız hale gelmesidir.

dededen miras kalan tarla tapulari bolunerek alinir mi
dededen miras kalan tarla tapulari bolunerek alinir mi

Tarla Bölünebilir mi? 

Tarla vasfındaki arazilerin bölünüp bölünmemesi hususu 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu kanuna ek olarak ise 15 Mayıs 2014 tarihinde Toprak Koruma Ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun yürürlüğe girmiş ve tarlaların bölünebilmesi, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklükleri gibi hususları düzenlemiştir. 15 Mayıs 2014 tarihli bu düzenleme ile tarım arazileri yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında ifraz edilemez, bölünemez.

Tarla vasfındaki bu arazilerin elbirliği mülkiyetten paylı mülkiyete geçiş işlemi ile aynı zamanda paylı mülkiyet olarak intikal edilmesi, vasıf değişikliği, pay temliki gibi işlemler bakanlığın iznine tabidir. Uygulamada yukarıda sayılan işlemler için Tapu Müdürlüğüne yapılan başvurular, Tapu Müdürlüğünün Tarım ve Orman Bakanlığından görüş alması ile gerçekleşir. Yapılacak bu işlemler harçlardan ve damga vergisinden muaftır.

Tarım arazileri 2014 yılından sonra gelen değişiklikle beraber yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında bölünemez. Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklükleri ise kanunun ekler kısmındaki tabloda belirtildiği üzere bakanlık tarafından bölgeler arasındaki il ve ilçe farklılıkları göz önünde bulundurularak hesaplanmış değerlerdir. Örneğin Ankara İli Polatlı İlçesi için dikili tarım arazisi yönünden yeter gelirli arazi büyüklüğü 10 dönüm (dekar)’dür. Ankara İli Polatlı İlçesi için bölünme sonrasında oluşacak her bir parçanın 10 dönümün altında bir alana sahip olmaması gerekecektir. Polatlı İlçesinde belirlenen yeter gelirli arazi büyüklüğü olan 10 dönüm ve altında kalacak her bir parça için de bakanlıkça da böyle bir bölünme – ifraz işlemine onay gelmeyecektir.

İFRAZ NEDİR? TARLADA İFRAZ İŞLEMİ YAPILABİLİR Mİ?

İfraz işlemi en kısa tabirle bir arazinin parsellere ayrılarak bölünmesi işlemidir. İfraz işlemi neticesinde bir arazi parçalara ayrılabilir ve her parçası yeni parsel numaralarına sahip olur. Böylelikle bir araziden yeni parsel numaralı araziler elde edilir. Ülkemizde tarım arazilerinin gerek paydaşlar, gerek mirasçılar arasındaki ihtilaflar nedeniyle parça parça ayrılması tarım arazilerinin verimsizleşmesine neden olmakta, tarla vasfındaki araziler için yapılacak ifraz işlemleri bakanlığın onayına tabi olmaktadır. Bakanlık bu tür işlemlerin onaylanmasında tarlanın yola olan uzaklığı, tali bir yola erişimi, etraftaki diğer tarım arazilerinin konumu, çevre şartları gibi birçok faktöre göre inceleme yapıp onay kararı verir. Bakanlık onayı sonrasında ise ifraz işlemi neticesinde tapu müdürlüğünce 30 gün içinde tescil veya terkin işlemini gerçekleştirir.

Miras Kalan Tarla Nasıl Paylaştırılır?

Miras kalan bir tarım arazisinin, belirlenen bu yeter gelirli tarım arazisi büyüklüğünün altında kalması halinde paylaştırılması mümkündür. Tarım arazisinin büyüklüğünün yeter gelirli tarım arazisi büyüklüğü altında kalması halinde ise kanuna göre birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden ilki mirasçıların, paylarının hepsini tek bir mirasçıda toplaması yöntemidir. Böylelikle mirasçılar arasındaki bu işlemle tarla vasfındaki araziler tek bir pay halinde kalacaktır.

Mirasçılar tarla vasfındaki arazilerini aile içerisinde kuracakları bir limited şirkete devrini gerçekleştirebilir veya kanun çerçevesinde kuracakları aile malları ortaklığına devrini sağlayabilirler. Bu yöntemler sonucunda paylaşılamayan tarla vasfındaki arazilerin mirasçılara elbirliği halinde intikal etmesi nedeniyle tüm mirasçıların onayı ile 3. bir kişiye satışı gerçekleştirilebilir. Mirasçılar, bu yöntemlerin hiçbirisinde ortak bir karar alamazsa Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açarak tarla vasfındaki arazinin Mahkeme kanalı ile paylaştırılmasını isteyebilirler. Sulh Hukuk Mahkemesinde açılacak İzale-i Şüyu davası ile mirasçılar tarlanın aynen taksim ile bölünmesini, bu gerçekleşmiyor ise tarlanın satılarak elde edilen bedelin miras payı oranında mirasçılara bölünmesini kararlaştırabilirler.

X
kadim hukuk ve danışmanlık