Trafik Kazası Kusur Oranı Tespiti

trafik kazasi kusur orani tespiti

Trafik kazası kusur oranı tespiti trafik kazasında en önemli durumdur. Trafik kazası kusur oranı tespiti şu şekilde yapılır; tutulan tutanak, olayı yeri fotoğrafları, bilirkişi raporları, kamera görüntüleri, uzman görüşleri ve adli tıp kurumu raporlarının birlikte değerlendirilmesi ile yapılır. Fakat uygulamada sıklıkla yapılan yanlış kaza tespit tutanağı üzerinden kusurun belirlenmesidir. Ceza yasalarına göre suç sayılan eylemler cezalandırılırken ve Trafik Yasasına göre kurallara aykırı hareketlere para cezası uygulanırken, bunlar bir “zarar” doğurmamışsa, sorumluluk hukukunun konusunu oluşturmaz. Bu sebeple Trafik kazalarında, kazanın meydana gelmesinden ve zararın ortaya çıkmasından sorumlu olan kişilerin tespitinde “kusur “ ögesi temel ölçütümüzdür. Bu kusur genellikle sürücü veya yardımcı kişilere yükletilmektedir. Trafik kazalarından sonra bir tazminat davası konu olduğunda veyahut zararlarınızın sigorta tarafından karşılanması aşamasında kusurun bir “zarara neden olduğu kanıtlanmalı; başka bir anlatımla, “kusur” ile “zarar” arasında uygun nedensellik bağı kurulabilmelidir.

Trafik kazalarında sorumluluğun sınırı kişilerin şahsi araçlarıyla karıştıkları kazalar ile sınırlı değildir. 2918 Sayılı KTK’nun 85/Son maddesine göre “işleten, sürücünün veya yardımcı kişilerin kusurundan kendi kusuru gibi sorumlu” olduğundan ve bu sorumluluk Yasa’nın 91 ve devamı maddelerine göre belli bir sınıra kadar sigortacı tarafından üstlenilmiş bulunduğundan, tümü için sorumluluğun ölçüsü “kusur oranı” dır. Motorlu araç işletenler ve taşımacılar teknik arıza nedeniyle de sorumludurlar. Her ne kadar motorlu araç işletenlerin sorumluluğuna “ tehlike sorumluluğu” denilmekte ve bu tür sorumluluklar “ kusursuz sorumluluk” olarak nitelenmekte ise de tazminat hesaplarında söz konusu değer ölçütü yine “kusur oranı” olacaktır. Bu hususu aşağıda “Trafik kazası kusur oranı tespiti” hakkında detaylı bir şekilde ele alacağız.

İlgili Makale: İnfaz Hesaplama

Trafik Kazası Kusur Oranı Tespiti Ne Anlama Gelir?

Trafik kazası kusur oranları, bir trafik kazasının meydana gelmesi sonucu, kazanın taraflarından hangisinin daha hatalı olduğunu anlamamıza yardımcı olan oranlardır. Bu kusur oranları kazanın karşı tarafının zararının ne kadarının sizin sigorta şirketinizden karşılanacağını ve ilerleyen süreçte açılan tazminat davalarını etkilemektedir. Adli mevzuat ve yargılama hükümleri saklı kalmak üzere; trafik kazalarına karışan sürücülerin kusur oranları, olay bir bütün kabul edilip, yüz veya sekiz sayısı tam kötü puan esas alınarak değerlendirmek suretiyle hesaplanır. Yani kaza sonucu %100 veya 8/8 kusur verilen taraf kazanın asli kusurlusu olarak değerlendirilir.

Bu %100 ve 8/8 tam kötü puanlar, tek başlarına asli kusurlu hareketi yaptıkları tespit edilenler ile diğer trafik kural, kısıtlama, yasaklama ve talimatlarına uymayanlardan tam kusurlu sayılanlar dışında taraflar arasında kusur durumuna göre paylaştırılmaktadır. Asli kusurun birden fazla sürücü tarafından yapıldığı hallerde de kusurun paylaştırılması usulü uygulanmaktadır. Kazada asli kusurlu hareketlerden herhangi biri, kazaya karışan araç sürücülerinden birden fazlası tarafından yapılmış veya kaza bu hareketler dışında kurallarla, yasaklamalara, kısıtlamalara ve talimatlara uyulması nedenlerinden doğmuşsa, karayolunu kullananlar için kusur oranı yönetmelikte belirtilen esaslara göre yapılır.

Trafik kazası kusur oranı belirlenirken kullanılan iki önemli kavram asli kusur ve tali kusur kavramlarıdır. Asli kusur; kazanın ana sebebi olarak belirlenen tarafı temsil eder. Tali kusur ise kaza sırasında gereken önlemi almamış olan ya da dikkatli davranmayan taraf anlamına gelir. Tramer heyeti tarafından belirlenen kusur oranları şu şekilde sıralanabilir:

  • Asli kusur:%100
  • Tali kusur:%0

Sigorta şirketleri tarafından belirlenen kusur oranlarında asli ve tali kusur için kullanılan sınırlar farklılık gösterir. Bu bağlamda sigorta şirketleri %75 oranındaki kusurları asli, %25 oranındaki kusurları tali saymaktadır.  Son olarak adli ve sigorta tahkim heyeti tarafından belirlenmiş olan kusur oranları asli kusur için %70, tali kusur için %30 şeklindedir.

trafik kazasi kusur orani tespiti nedir
trafik kazasi kusur orani tespiti nedir

Trafik Kazalarında Hangi Durumlarda Asli Kusurlu Olunur?

Araçlar trafikte seyir halinde ya da park halindeyken çarpma, çarpılma gibi farklı risklerle karşı karşıya kalır. Trafik Kanunları kaza ve kaza kusur durumlarını olaya karışan aracın durumuna göre belirlerken kazada kusur oranı hesaplama son derece önemlidir. Kazalar hem maddi hem de manevi kayıplara sebep olabilecek kadar büyük olduğunda devreye giren sigorta poliçeleri her ne kadar zararı tazmin etse de doğru kaza kusur oranı hesaplama maddi kayıplarınızı poliçe türü ve limitleriniz dahilinde karşılayabilmenizi sağlar. Kazada kusur oranı hesaplama asli ve tali kusur durumlarına göre yapılır. Karayolları Trafik Kanunu’nun 84.maddesinde ve Yönetmeliğin 157.maddesine göre, araç sürücüleri trafik kazalarında;

  • Kırmızı ışıklı trafik işaretinde veya yetkili memurun dur işaretinde geçme,
  • Taşıt giremez trafik işareti bulunan karayoluna veya bölünmüş karayolunda karşı yönden gelen trafiğin kullanıldığı şerit, rampa ve bağlantı yollarına girme,
  • İkiden fazla şeritli taşıt yollarında, karşı yönden gelen trafiğin kullanıldığı şerit ve yol bölümüne girme,
  • Arkadan çarpma,
  • Geçme yasağı olan yerlerde geçme,
  • Doğrultu değiştirme manevralarını yanlış yapma,
  • Şeride tecavüz etme,
  • Kavşaklarda geçiş önceliğine uymama,
  • Kaplamanın dar olduğu yerlerde geçiş önceliğine uymama,
  • Manevraları düzenleyen genel şartlara uymama,
  • Yerleşim birimleri dışındaki karayolunun taşıt yolu üzerinde, zorunlu haller dışına park etme veya duraklama ve her durumda gerekli tedbirleri almama,
  • Park için ayrılmış yerlerde veya taşıt yolu dışında kurallara uygun olarak park edilmiş araçlara çarpma hallerinde,

Asli kusurlu sayılırlar.

 Sürücünün veya yayaların kural dışı hareketleri veya taşıtların teknik arızaları, bir başka sürücüyü tehlikeye düşürme hallerinde sürücü, doğması muhtemel bir kazayı önlemek, can ve mal güvenliğini korumak amacı ile trafik zaruretleri, Karayolları Trafik Kanununun öngördüğü temel kurallardan birini ihlal etmeyi mecbur kılmış ve bu davranış bütün tedbirlere rağmen bir kazaya sebebiyet vermiş ise bu araç sürücüsü asli kusurlu sayılamaz. Asli kusurlu hareketleri yapanların, bu hareketi yapmalarına, zorlayıcı bir başka hareket veya durumun varlığı açıkça tespit edilmedikçe kusur oranları düşürülemez. Trafik kazalarına karışan ve sürücüler dışında kalan kişilerin kusur durumları trafik kurallarına, kısıtlama, yasaklama ve talimatlara uymamadaki tutum ve davranışlara göre belirlenir. Kaza mahallinde yapılan incelemeler sonunda tespit edilen iz ve delillere ilave olarak kazaya karışanların olay hakkındaki ifadeleri ile varsa şahit ifadeleri, kusur tayininde dikkate alınır.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununa Göre Kusur Durumları

Bir trafik kazasında kusur oranları genellikle yüz tam puan üzerinden hesaplanır ve şu şekilde olabilir:

  • %0
  • %25
  • %50
  • %75
  • %100

Kusur oranın %0 olması, kusursuzluk halini yani karşı tarafın asli kusurlu olma durumu ifade eder. Bu sebeple, asli kusur, %100 kusur demektir.  Diğer yandan, kusurun %25 olması ise, karşı tarafın %75 kusurlu olması demektir. Son olarak, kusurların %50 olması durumun da her iki tarafın aynı oranda kusurlu olduğunu anlamına gelmektedir. Örneğin; kusurunuz %25 ise, karşı aracın maddi zararının %25’ini sizin sigorta şirketiniz limitleriniz dâhilinde karşılar.

  • Trafik Kazası Yüzde 0 Kusur: Trafik kazalarında tarafınızın kusur oranı %0 olarak belirlenmesi demek, meydana gelen kazada sizin herhangi bir kusurunuzun olmadığını ve karşı tarafın %100 tam ve asli kusurlu olduğu anlamına gelmektedir. Bu sebeple bu oranın belirlendiği bir kazada karşı tarafın sigorta şirketi tarafından tüm maddi zararların karşılanması gerekmektedir. Tabi ki de bu hasar karşılama miktarı poliçedeki miktar ile sınırlı olacaktır.
  • Trafik Kazası Yüzde 25 Kusur: Kaza sonucu tarafınıza verilen kusur oranının %25 olması demek hafif kusurlu olduğuz anlamına gelmektedir. Ama bu durum karşı tarafın asli kusurlu olmasını değiştirmez. Bu durumda karşı tarafın sigorta şirketi tarafından maddi hasarlarınızın %75’i karşılanacaktır.
  • Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur: Bu durum kazanın taraflarını eşit oranda kusurlu olduğu anlamına gelmektedir. Sigorta şirketleri tarafların maddi hasarlarının yarısını karşılayacaktır.
  • Trafik Kazası Yüzde 75 Kusur: Tarafınıza %75’lik bir kusur oranının belirlenmesi durumu kazada asli kusurlu taraf olduğunuz anlamına gelmektedir. Bu durumda karşı taraf %25 hafif kusurlu olarak nitelendirilir. Bu durumda karşı tarafın sigorta şirketi sizin maddi hasarlarınızın %25’lik dilimini karşılayacaktır.
  • Trafik Kazası Yüzde 100 Kusur: Tarafınıza %100’lük bir kusur oranı tespit edilmesi halinde tam ve asli kusurlusunuz demektir. Karşı tarafın sigorta şirketince her hangi bir maddi hasarınız karşılanmamakla birlikte, sizin sigorta şirketinizce karşı tarafın bütün maddi hasarları karşılanacaktır. Tabi ki de bu hasar karşılama miktarı poliçedeki miktar ile sınırlı olacaktır.

Trafik Kazası Kusur Oranı Nasıl Tespit Edilir?

Trafik kazası sonrasında kusur oranı belirleme işlemleri için kazaya karışan taraflar belirli aşamaları gerçekleştirmelidir. Eğer bu aşamaların gerçekleşmesi için tarafların müdahalesi söz konusu olamıyor ve anlaşmazlık doğuyorsa kolluk kuvvetlerinin belirleme aşamalarını gerçekleştirmesi için müracaat edilir. Tarafların trafik kazası için kusur oranı belirlenmesi adına takip etmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • Tutanak Tutmak: Maddi hasara sebep olan kazalarda ilk yapılması gereken tarafların tutanak tutmasıdır. Bu tutanaklar tarafların uzlaşması sonucunda kendilerince tutulabilir. Eğer taraflar arasında anlaşmaya varılamazsa, tutanak tutma işlemlerinin yapılması için kolluk kuvvetlerine (jandarma, polis vb.) müracaat edilir.
  • Sigorta Şirketine Tutanak İletme: Kaza için tutulan tutanakların, kaza sonrası fotoğraflarla birlikte ilgili sigorta şirketine gönderilmesi gerekir. Buradaki temel maksat şirketlerin kusur oranını ve hangi tarafın kusurlu olduğunu belirlemesidir.
  • Tutanakların Trafik Sigortaları Bilgi Merkezine Gönderimi: Kazaya karışan araç sahiplerinin poliçe yaptıkları şirketler, ilgili dosyayı açar ve TRAMER kaydı oluşturur. TRAMER; Trafik Sigortaları Merkezi’dir. Bu merkezde araçlar için sağlıklı sigorta fiyatları belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülür ve kazaya karışan araçların kusur oranları belirlenir. Sigorta şirketi ve taraflar TRAMER incelemesine 5 iş günü içinde itiraz etmezse tespit edilen oranlar kabul edilmiş sayılır.

İnternet Üzerinden Trafik Kazası Kusur Oranı Öğrenme – Sorgulama

Trafik kazalarında kusur oranları internet üzerinden kolaylıkla öğrenilebilmektedir. Bu konuda kişilerin yapması gereken Sigorta bilgi ve Gözetim Sistemi Üzerinden sorgulama yapmaktır. Kazaya ait kusur oranını https://www.sbm.org.tr/ üzerinden giriş yaparak öğrenebilmeleri mümkündür. Kişi tutanak, bildirim ve tasdik sürecinin ardından kusur oranını öğrenmek için Sigorta bilgi ve Gözetim Sistemi sitesine giderek “Kaza Tespit Tutanağı Sorgulaması” başlığı üzerinden ilerleyerek kazaya karışan aracın bilgilerini girerek hızlı bir şekilde öğrenebilir.

trafik kazasi kusur orani tespiti nasil yapilir
trafik kazasi kusur orani tespiti nasil yapilir

Trafik Kazası Kusur Oranı Tespitine İtiraz

Kazaya karışan araçlar için düzenlenmiş trafik sigortası poliçesinin sigortacısının aynı şirket olduğunda, oluşan kazanın taraflarının sigorta şirketi tarafından yapılan kusur değerlendirmesinin kendilerine iletilir. Bundan sürecin sonunda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Tutanak Değerlendirme Komisyonuna 5 iş günü içinde bu kusur değerlendirmesine karşı bir defa için özel olmak üzere itiraz hakları saklıdır. Bu söylenen itiraz süresinin tamamlandığının ispat yükü iddia edene aittir.

SBM, belirlenen sorumluluk oranlarını eş zamanlı olarak ilgili sigorta şirketlerine ve iletilen iletişim bilgileri üzerinden sigortalılara bildirir. Sigorta şirketlerinin kusur değerlendirmesinde mutabakata varmaları durumunda her bir sigortalı bir defaya mahsus olmak üzere sorumluluk oranlarının bildiriminden itibaren 5 iş günü içinde bu Genelgede tanımlanan usullere göre, değerlendirmeye etki edebilecek ilave bilgi ve belge sunmak kaydıyla, sigorta şirketlerinden kusur oranlarının tekrar değerlendirilmesini isteyebilir. Bu başvuru üzerine sigorta şirketleri bu Genelgede tanımlanan usul çerçevesinde 3 iş günü içerisinde kusur oranlarına yönelik yeniden değerlendirmede bulunur.

Polisin Tuttuğu Kusur Oranına İtiraz

Trafik kazalarında sanıklara hükmedilecek cezalar kusurun derecesine göre sekiz de bire kadar indirilebilir. Olaya karışmış her fail için ayrı ayrı  8/8 oranına göre kusur paylaştırması yapılır. Baka bir deyişle paylaştırmaların toplamı hiçbir şekilde cezada 8/8′ i, hukukta %100 oranını aşamaz. Kusur oranı bu kapsamda değerlendirilir. Örneğin bir trafik kazasında yayanın kusuru faraza 3/8, sürücünün kusuru faraza 6/8 oranda olarak paylaştırılamaz. Aksi halde kusur oranlarının toplamı 8/8 nispeti geçmiş olur. Oysa ki yanlara 3/8 + 5/8 olarak kusur yüklenmesi gerekmektedir.

Kusurun tespiti ölümlü ya da ağır yaralanmalı kazalarda bilirkişi huzuruyla olay yerinde kesif yapılarak; olay yerinin özellikleri, fail ve mağdurların (veya ölenlerin) bulundukları yerler, sürücünün seyir yönü, vs. saptanıp, göz önünde tutularak düzenlenecek krokiyle belirlendikten sonra kusura etkili tüm faktörler rapora göre kusur derecesi belirlenecektir. Kanunlarımızda polisin tuttuğu kusur oranına itiraz hususunda bir hüküm bulunmamaktadır. Fakat uygulamada polisin tuttuğu kusur oranına itiraz farklı şekillerde yapılmaktadır. Bunlar;

  • Polis tarafından düzenlenen kaza tespit tutanağına öncelikle Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü nezdinde itiraz etmeniz ve bu tutanağın düzeltilmesini talep edebilirsiniz.
  • Kazanın gerçekleştiği yer Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edebilirsiniz.
  • Son çözüm ise Asliye Hukuk Mahkemesine dava açmaktır.

Trafik Kazalarından Kaynaklanan Tazminat ve Ceza Davalarında Kusur

Tazminat hesaplarında kusur temel ölçülerden biridir. Kusursuz sorumluluklarda dahi, bazı ayrık durumlar dışında, kusur(sorumluluk) ölçüsü belirlemek gerekmektedir. kusur incelemesi yapılırken, eylemin yasa, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenen kurallara aykırılığını saptamak yeterli olmayıp, ayrıca hangi eylem ve davranışın zararı doğurduğu üzerinde durulmalıdır. Bir eylem ve davranış, kurallara aykırı olmakla birlikte, zarar bu eylemin sonucu değilse, eylem ile zarar arasında nedensellik bağı kurulamıyorsa, kurallara aykırı davranan kişi, zarardan sorumlu tutulmaz.

Trafik kazalarında kusur değerlendirmesi için görevlendirilen bilirkişilerin çoğu, yalnızca trafik kurallarına uyulup uyulmadığı yönünden değerlendirme yapmakta, eyle ile zararlı sonuç arasındaki nedensellik bağını, zararın hangi eylem ve davranıştan doğduğunu dikkate almamaktadır. Trafik kazalarında  “kusur” ögesi temel ölçüdür ve bu genellikle sürücü veya yardımcı kişilerin kusurudur. 2918 sayılı KTK’nın 85.maddesine “işleten, sürücünün veya yardımcı kişilerin kusurundan kendi kusuru gibi sorumlu” olduğundan ve bu sorumluluk kanunun 91 ve devamı maddelerine göre belli bir sınıra kadar sigortacı tarafından üstlenilmiş bulunduğundan, tümü için sorumluluk ölçüsü “kusur oranı” dır. Motorlu araç işletenler ve taşımacılar teknik arıza nedeniyle de sorumludurlar. Her ne kadar motorlu araç işletenlerin sorumluluğuna “tehlike sorumluluğu” denilmekte ve bu tür sorumluluklar “ kusursuz sorumluluk” olarak nitelenmekte ise de, tazminat hesaplarında söz konusu değer ölçüsü “kusur oranı” dır.

  • Trafik kazaları (TCK 455, 459) taksirli suçlardan sayılmaktadır. Taksirin tanımı TCK’ da yapılmamış ise de; 4785 sayılı Yasanın 1. maddesiyle TCK’nın 45. maddesine failin öngördüğü neticeyi istememesine rağmen neticenin meydana gelmesi halinde bilinçli taksir vardır; bu halde ceza üçte bir oranında artırılır” seklinde son fıkra eklenerek “bilinçli taksir”in tanımına yer verilmiştir.
  • Ayrıca, 4785 sayılı Yasanın 2. maddesiyle de taksirli suçlardan dolayı hükmolunan hürriyeti bağlayıcı ceza fiil şuurlu (bilinçli) taksir halinde ise para cezasına çevrilemeyeceği seklinde düzenleme getirilmiştir. Kanunumuzun şuurlu ve şuursuz olarak ayırdığı taksir çeşitlerini doktrinin söyle tanımladığını görmekteyiz.
  • “Hukuki anlamda taksir neticenin fail tarafından öngörülebilir (tahmin edilebilir) olduğu halde öngörülmemesi (şuursuz taksir, bilinçsiz taksir) seklinde ortaya çıkabileceği gibi, neticenin öngörüldüğü halde istenmemesi şeklinde de (şuurlu taksir, bilinçli taksir, öngörülü taksir) olabilir. Diğer bir deyişle öngörülebilir nitelikteki neticenin öngörülmemesi seklindeki taksire şuursuz taksir, öngörülen neticenin gerçekleşmesinin istenmemesine rağmen harekete devam edildiği durumdaki taksire şuurlu taksir denir.

Kusur Oranında Kast ve Taksir

Mevzuatımıza yeni bir kavram olarak giren “şuurlu taksir”de fail, hareketiyle zararlı bir neticeye sebep olabileceğini öngörmekte ancak, bu neticenin gerçekleşmesini istemeyip, gerçekleşmeyeceğini ummakta, buna güvenmektedir. Başka bir deyişle bilinçli taksir; iyice düşünmemek, temkinli hareket etmekte ağır kusurlu olmaktır. Bu durumda fail arzulamadığı bir sonuçtan sorumlu tutulmaktadır.

Örneğin, buzlu bir yolda yolcu yüklü aracın tekerleklerine zincir takmaksızın kendisine güvenerek yolculuğa çıkan bir sürücü, istiap haddinden fazla bir yükle. sefere çıkıp da lastiğin patlaması sonucu kazaya neden olan sürücü, kalabalık ya da yerleşim alanlarında yarışa çıkarak yayalara çarpan sürücüler, karşı şeritten bir diğer aracın geldiğini gördüğü ve aralarında az bir mesafe kaldığını fark ettiği ve sollayamadığı takdirde, gelen araçla çarpışacağını tahmin ettiği halde becerisine güvenerek sollamaktan çekinmeyen ve araçla çarpışan sürücünün taksiri birer bilinçli taksirdir.

Bilinçsiz taksirde fail, öngörmesi gereken neticeyi öngörmemekte; bilinçli taksirde ise, öngördüğü halde neticenin gerçekleşmemesi için çalışmakta ancak neticenin meydana gelmesini önleyememektedir. Bu gibi durumlarda failler sebep oldukları bir trafik kazasında bir veya birkaç kişinin yaralanması veya ölümüne neden olmuşlardır. Kendilerinde belli bir olayın gerçekleşmesini muhtemel addedilecek düşünme yeteneği vardır. Tabir caizse fail neticeyi öngördüğü halde, gerçekleşmeyeceğine olan güveni, gerçekleşeceği düşüncesinden güçlüdür. Yoğunlaşmış taksirde fail, tecrübesine, mesleğinin gerekli kıldığı yükümlülüğe aykırı bir biçimde güvenerek; “bir şey olmaz” düşüncesiyle buzlu havada zincir takmamış, haddinden fazla yükle sefere çıkmıştır. O, bir kazanın olmayacağına güvenmiş ve bu güvenle hareketine devam etmiştir. Örneğin, kalabalık bir caddede süratli araç kullanan sürücü genel bir düşünce ile birine çarpabileceğini öngörür, ancak kendi mahareti ve hünerine güvendiği için çarpma sonucunun oluşmayacağına inanır. O halde “bir şey olmaz” düşüncesiyle bir kazaya sebebiyet verildiğinde bilinçli taksirden fail sorumlu tutulacaktır.

Kanuna Göre Taksirin Çeşitleri

  • Dikkatsizlik
  • Tedbirsizlik
  • Meslek ve Sanatta Acemilik
  • Nizamlara Emirlere Talimatlara Uyuşmazlık

Kusuru Etkileyen Hususlar

  • Mağdurun Kusuru
  • Üçüncü Kişinin Kusuru
  • Teknik Kusur

Bu hususlar kusurun hesaplanmasında yardım alınan değerlendirilen hususlardır. Bu sebeplerle, gerçekleşen bir kazada kusurun oranı tayin edilir.

Trafik Kazası Kusur Oranı Tespiti Hakkında Yargıtay Kararları

4. Hukuk Dairesi 2021/9643 E. 2021/4268 K.

  • Trafik Kazası Kusur Oranı Tespiti

Dosya kapsamında bulunan ATK … Trafik İhtisas Dairesi Başkanlığı’nın 13.09.2017 tarihli raporunda davalı sürücü Rıfat’ın yönetimindeki ambulans ile seyri sırasında seyir istikametine göre yolun sol tarafından orta refüj üzerinden kontrolsüz ve aniden yola giren yaya Gültekin’e çarptığı, kazanın ani şekilde olduğu, mahal şartları ve CD çözüm tutanağı dikkate alındığında, davalı …’a atfı kabil kusur bulunmadığının bildirildiği anlaşılmaktadır. Olayın gece saati 22:15 sıralarında karanlıkta ve aniden meydana gelmesi, davacılar murisinin dava dışı kişiler tarafından kovalanması sonucu yola atlaması gözetildiğinde, dosyada bulunan ATK … Trafik İhtisas Dairesi Başkanlığı kusur raporunun oluşa uygun olup, bu haliyle davalı sürücünün kusursuz olduğu kabul edilerek davalı tarafın sorumlu tutulmaması gerekir. Bu yön gözetilmeksizin İlk Derece Mahkemesince davalı sürücünün (2/8) oranında kusurlu olduğunun kabul edilmesi ve davalı … harçtan muaf olduğu ve sorumlu tutulmaması gerektiği halde sorumlu tutulmuş olması doğru değildir. Anılan nedenlerle Bölge Adliye Mahkemesi kararının kaldırılarak ilk derece mahkemesi kararının bozulması gerekmiştir.

X
kadim hukuk ve danışmanlık