Misyon Koruma Davaları

misyon koruma davalari

Misyon koruma görevi, Emniyet teşkilatının polis memur ve amirlerini yazılı ve sözlü mülakatlara tabi tutarak, Türkiye Cumhuriyeti devletinin yurt dışındaki teşkilatlanmalarında örneğin Büyük elçilikler ve Başkonsolosluklarda görevlendirmedir. Polis memur ve amirlerinin tabi tutulduğu sınavları başarı ile geçmeleri ve tabi tutuldukları kursları da başarı ile bitirmelerinin ardından isimleri Dışişleri Bakanlığı’na bildirilir ve ilgili yurtdışı teşkilatlanmalarında belli süre ile görevlendirilirler. Misyon koruma davalarını size işlem tesis edildikten sonra 60 gün içinde açmanız gereklidir. Uygulamada tüm aşamaları geçen fakat görevine başlatılmayan, yani yurtdışına daha gönderilmemiş personelin 60 günlük süresi halen başlamamış olacaktır. Bunun için kuruma dilekçe ile başvurup atamanızı talep edebilirsiniz. Sonrasında 30 gün içinde verilen cevaba veya zımni ret durumuna göre idari dava açabilirsiniz.

Misyon koruma sınav ve mülakatlarına katılım sağlayan polis memur ve amirleri başarısız olmaları durumunda ve tesis edilen işlemde hukuka aykırılık olduğunu düşünmeleri halinde işbu sınav ve mülakat sonuçlarına karşı dava açma hakkına sahiptirler. Açılan davlarda idare mahkemesince detaylı değerlendirmeler yapılmakta ve hukuka aykırılığın varlığının tespit edilmesi haline idari işlemin iptali kararları verilebilmektedir. Kadim Hukuk olarak bu makalemizde “Misyon koruma davaları” hakkında bilgi vereceğiz.

İlgili Makale: Tam Yargı Davası

Misyon Koruma Davası Nedir?

Misyon Koruma, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kendi bünyesindeki polis memurları ve polis amirleri için sınav düzenleyerek yurt dışında bulunan Türk Büyük Elçiliklerine, Başkonsoloslukları’na veya Daimi Temsilcilikleri’ne kendi personelini geçici olarak görevlendirdiği sınava verilen isimdir. Sınav şartlarını taşıyıp kursu bitirenlerin isimleri Dış İşleri Bakanlığına bildirilerek güvenlik ataşesi olarak yurt dışı misyonlarda 2 yıl görev yapılabilmektedir. Sınav şartları, sınav sonuçları, sınav sonrası atama yapılmaması, mülakat gibi birçok işlem nedeniyle idari dava açılmaktadır.

Misyon koruma davası, yurtdışında görev almak isteyen polis memur ve amirlerinin tabi tutuldukları sınav ve mülakatlara ilişkin olarak açılan davadır. Misyon koruma davalarında kişi sınav komisyonuna, sınav sorularına, sınav sonucuna, mülakat usulüne karşı itirazlarda bulunabilmektedir. Misyon koruma davası açılabilmesi için sınav ve mülakat sonuçlarının kişiye tebliğ edilmesinin ardından 60 günlük süre içerisinde dava açılması gerekmektedir.

Misyon koruma davaları emniyet teşkilatına karşı idare mahkemesinde açılmaktadır. Açılan davlarda idare mahkemesince detaylı değerlendirmeler yapılmakta ve hukuka aykırılığın varlığının tespit edilmesi haline idari işlemin iptali kararları verilebilmektedir.  Kişi hakkında tesis edilen olumsuz sonuca ilişkin olarak 60 günlük sürenin değerlendirilmemesi halinde işlemin iptali için başka bir yola başvurulması mümkün olmayacaktır. Misyon koruma görevlendirmesinin nadiren yapılması nedeniyle kişilerin bu şanslarını iyi değerlendirmesi tavsiye edilmektedir.

İlgili Makale: İnfaz Hesaplama
misyon koruma gorevi
misyon koruma gorevi

Misyon Koruma Görevi Nedir?

Misyon koruma görevi, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Misyon Koruma Sınavı, polis amirleri ve memurlarının yurtdışında bulunan Türk Büyük Elçiliklerine, Başkonsolosluklarına veya Daimi Temsilciliklerine geçici olarak görevlendirilmelerine denir. Daimi Temsilciliklerine geçici olarak görevlendirilmesine Misyon Koruma Görevi adı verilmektedir. Misyon Koruma görevini ifa etmek isteyen polis amir ve memurları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Misyon Koruma Sınavına katılım sağlayarak başarılı olmak zorundadırlar. Misyon Koruma Sınavı hakkında yasal düzenleme “Dış Temsilciliklerin Korunmasında Geçici Süreli Görevlendirilecek Emniyet Genel Müdürlüğü Personeli Hakkında Yönetmelik” düzenlenmiştir.

Yurtdışında ülkemizi temsil etmek amacıyla görev yapan Türk Büyükelçilikleri, başkonsolosluklar ve dış temsilciliklerinin bu görevi güvenli bir biçimde ifa etmeleri gerekmektedir. Bunun için ise Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Müdürlüğü kadrosunda görevli personel görevlendirilmektedir. Bu Makalemizde Kadim Hukuk Danışmanlık olarak misyon koruma görevi hakkında bilgilendirme yapacağız.

Ülkemizin yurtdışındaki temsilciliklerinin güvenliğini sağlamak için yurt içinde Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Müdürlüğü personelinin geçici olarak görevlendirilmesine Misyon Koruma denilmektedir. Geçici görevlendirme için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sınav yapılmaktadır. Sınavdan başarılı olan personel düzenlenen kursu başarı ile bitirenler Dışişleri Bakanlığına bildirilir. Daha sonra bu personel güvenlik ataşesi olarak görevlendirildiği ülke dış temsilciliğine atanmaktadır.

Yurt dışında bulunan Türk Büyük Elçiliklerinin, Başkonsoloslukların ve Daimi Temsilciliklerin en üst amirinin (Misyon Şefi) veya görevlendireceği bir diplomatik kariyer memurunun talimatları çerçevesinde, bu dış temsilciliklere ait bina ve konutların güvenliğinin sağlanması ile misyon görevlilerinin korunmalarına ilişkin görevlerine “Misyon Koruma” adı verilir. Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin misyon koruma görevi için Dış Temsilciliklerin Korunmasında Geçici Süreli Görevlendirilecek Emniyet Genel Müdürlüğü Personeli Hakkında Yönetmelik düzenlenmiştir. Bu yönetmelikle Türkiye’nin dış temsilciliklerinde koruma görevlisi olarak Dışişleri Bakanlığı kadrosunda geçici süreli görevlendirilecek Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin seçim, eğitim, atama, görev, yetki, sorumluluk, disiplin ve performans değerlendirme işlemlerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Misyon Koruma Sınavı Başvuru Şartları

Öncelikle sınava katılabilmek için bir takım şartların varlığı gerekmektedir. Bu şartların yokluğu halinde başvuru yapılamaz. Bu şartlar sınava katılacak personelin müracaat tarihi itibariyle,

a) Emniyet hizmetleri sınıfında fiilen en az beş yıl görev yapmış olmak,

b) Birimin en üst dereceli amiri tarafından muvafakat verilmiş olmak,

c) On sekiz yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş tashihlerinde, tashihten önceki yaş esas alınmak kaydıyla, sınavın yapıldığı yılın bir ocak tarihi itibariyle otuz yedi yaşından gün almamış olmak,

ç) Taksirli suçlar hariç olmak üzere ertelenmiş olsa dahi hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı verilmemiş olmak,

d) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ya da son üç yıl içerisinde aylıktan kesme cezası almamış olmak,

e) Son iki performans değerlendirmesinden iyi veya çok iyi performans puanı almış olmak,

f) Yurt dışı eğitimi dâhil, herhangi bir sebeple altı aydan fazla yurt dışında bulunmuş personel için; kadrolarının tahsisli olduğu birimde göreve başlama tarihinden itibaren, son yurt dışı görevi kapsamında yurt dışında kaldığı süre kadar emniyet teşkilatında fiilen görev yapmış olmak,

g) Aylıksız izinli olmamak,

ğ) Misyon koruma görevi için atanıp, sağlık sebepleri haricindeki nedenlerle atandığı göreve gitmemiş, görev süresi tamamlanmadan kendi isteğiyle merkeze dönmüş veya merkeze geri çağrılmış olmamak,

h) Daha önce misyon koruma görevi yapmamış olmak,

ı) Süresi altı ayın üzerinde olan yurt dışı görevinde bulunmuyor veya yurt dışı eğitimi görmüyor olmak,

i) Sınava başvuru tarihi itibariyle başkomiser, komiser, komiser yardımcısı, başpolis veya polis memuru rütbesinde bulunmak,

j) Beden kitle indeksinin en az 18 (dahil), en fazla 28 (dahil) arasında olduğunu resmi bir sağlık kuruluşundan belgelemek,

k) Komiser Yardımcılığı Kursunda eğitim görmüyor olmak,

l) Yazılı ve sözlü sınavda başarılı olmak,

m) PBS kayıtlarında son dört performans atışında ayrı ayrı 80 ve üzeri puan almış olmak,

şartları aranır.

Misyon Koruma Sınavı Duyurusu ve Başvuru

Sınav yapma kararı Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı tarafından müştereken alınır. Sınavla ilgili duyuru Emniyet Genel Müdürlüğü Dışilişkiler Dairesi Başkanlığı tarafından yapılır. Sınava katılmak isteyen personel, Genel Müdürlükçe belirlenen tarihler içinde görev yaptığı asli kadrosunun bulunduğu birimden başvurur.

Başvurular, Genel Müdürlük personel bilgi sistemi ve birimlerdeki özlük bilgileri esas alınarak yukarıda belirtilen şartlara göre değerlendirilir. Dış Temsilciliklerde koruma görevlisi olacaklarda aranılan şartları taşıyan ve taşımayan personel şeklinde iki ayrı liste düzenlenir. Bu listeler, birimin en üst dereceli amiri veya bu amirin yetkilendirdiği amir tarafından onaylanır ve verilen süre içerisinde Dışilişkiler Dairesi Başkanlığına gönderilir.

misyon koruma sinavi
misyon koruma sinavi

Misyon Koruma Sınavı Nasıl Yapılır?

Misyon Koruma Sınavı yazılı ve mülakat sınavlarından oluşmaktadır. Koruma amiri olacaklar için ayrı, koruma memuru olacaklar için ayrı olmak üzere Ankara’da yapılır. Sınav süreci Başkanlık tarafından yürütülür. Herhangi bir nedenle sınava katılamayan aday başarısız sayılır. Misyon sınavı:

  1. Toplam 100 soru sorulmaktadır.
  2. Sorular 4 şıklıdır. Çoktan seçmeli test tipindedir.
  3. Amir ve Memurlara statülerine göre zorluk dereceli sorular sorulmaktadır.
  4. Sınav süresi 110 dakikadır.

Misyon koruma sınavı çoktan seçmeli test sınavı şeklinde yapılır. Yazılı sınav, Genel Müdürlükçe aksine bir karar verilmedikçe Ankara’da yapılır. Yazılı sınav aşağıda belirtilen konu ve oranlara göre yapılır ve yüz tam puan üzerinden değerlendirilir.

a) İnsan Hakları (%10),

b) Anayasa ve İdare Hukuku (%10),

c) Polisi ilgilendiren mevzuat (%20),

ç) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (%10),

d) Protokol Bilgisi (%10),

e) Silah Bilgisi (%20),

f) Güncel ve Kültürel Konular (%10),

g) Yabancı Dil (%10).

Dışişleri Bakanlığının ayrı ayrı olarak talep ettiği amir ve memur sayısının  iki katı personel genel başarı puanı sıralamasına göre en yüksek puan alan adaydan başlanmak üzere mülakat sınavına çağrılır.

Yazılı sınav başarı listesi, Dışilişkiler Dairesi Başkanlığının Pol-Net adresinden ilan edilir. Bu ilanla sonuç duyurusu tamamlanmış sayılır. Ayrıca bir tebligat yapılmaz. Sınava ait her türlü evrak, tutanak ve belgeler yeni açılacak sınava kadar Dışilişkiler Dairesi Başkanlığında saklanır. Yazılı sınav sonuçlarına maddi hata bulunduğu iddiasıyla, yazılı sınav başarı listesinin duyurusunu takip eden iki iş günü içinde yazılı olarak Dışilişkiler Dairesi Başkanlığına itirazda bulunulabilir. Süresi içinde itirazda bulunmayan adayların itirazları dikkate alınmaz. İtirazlar yedi iş günü içerisinde sonuçlandırılarak ilgilisine bildirilir.

Misyon Koruma Mülakatı Nasıl Yapılır?

Mülakat sınavı; yazılı sınav başarı listesi sıralamasına göre Ankara’da yapılır. Mülakat sınavı, sınav komisyonu tarafından dış temsilcilikleri koruma görevi için gerekli mesleki yeterliliği belirlemek üzere adayın; temsil yeteneğinin, bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade yeteneği ile yabancı dil bilgisinin puan vermek suretiyle değerlendirilmesidir. Mülakat sınavı;

a) Temsil yeteneği 40 puan,

b) Bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade yeteneği 40 puan,

c) Yabancı dil bilgisi 20 puan,

olmak üzere toplam yüz puan üzerinden yapılır. Sınav komisyonunun her bir üyesi tarafından verilen puanlar ayrı ayrı Mülakat Sınavı Aday Değerlendirme Formuna kaydolunur. Sınav komisyonunun yüz tam puan üzerinden verdiği puan adayın mülakat sınavı puanını oluşturur. Mülakat sınavı puanı 50 puanın altında olan personel başarısız sayılır ve nihai sıralamaya dahil edilmez.

Nihai başarı sıralaması, yazılı sınav ile mülakat sınavında başarılı sayılanların yazılı sınav puanları ile mülakat sınavı puanlarının aritmetik ortalaması alınarak koruma amir ve memurları için ayrı ayrı hesaplanır. Koruma amir ve memurları, nihai başarı puanı en yüksek toplam puana ulaşan adaydan başlamak üzere kendi aralarında sıralanır. Koruma amir ve memurları için ayrı ayrı düzenlenecek nihai başarı sıralaması Dışilişkiler Daire Başkanlığının Pol-Net adresinden ilan edilir. Bu ilanla sonuç duyurusu tamamlanmış sayılır. Ayrıca adrese bir tebligat yapılmaz.

Başarılı Adayların Görev Öncesi Eğitimi

Misyon koruma sınavında başarılı olan personel, yurt dışı görev öncesi eğitim programına tabi tutulur. Bu program iki bölümden oluşur. Birinci bölümde göreve hazırlık eğitimi, ikinci bölümde ise önemli kişilerin ve önemli tesislerin korunması eğitimi verilir. Görev öncesi eğitim programının süresi ve eğitim konuları Dışişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından müştereken belirlenir. Görev öncesi eğitim programına katılacak personel, harcırah ve yol masrafları kadrolarınca karşılanmak üzere, geçici görevli olarak Ankara’ya çağrılır.

Adayların görev öncesi eğitim programına katılması şarttır. Programa izinsiz olarak veya idarece kabul edilebilir bir mazeret sunmaksızın altı ders saatinden fazla süre katılmayanlar eğitim programından çıkarılır ve dış göreve atanma hakkını kaybederler. Hastalık ve diğer zorunlu nedenlerle, programa katılamayanlar ile katılıp da devam edemeyenler hakkında tesis edilecek iş ve işlemler Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir.

Başarılı Kursiyerlerin Atanması Usulü ve Maaş

Dışişleri Bakanlığınca ataması yapılacağı bildirilen personel, masrafları kendileri tarafından karşılanmak suretiyle tam teşekküllü bir Devlet hastanesinden, atama tebligat tarihi itibariyle son altı ay içerisinde alacakları her türlü iklim şartlarında görev yapabileceklerine dair sağlık kurulu raporunu Dışişleri Bakanlığına ibraz eder. Sağlık kurulu raporunun olumsuz olması veya her türlü iklim koşullarında görev yapabileceğine dair sağlık kurulu raporunun ibraz edilememesi halinde, personel dış temsilciliklere atanma hakkını kaybeder.

Nihai başarı listesindeki sıralamaya göre, görevlendirme için aranan şartları taşıdığı Başkanlıkça bildirilen personelin atama işlemleri Dışişleri Bakanlığınca yerine getirilir. Koruma görevlilerinin görev süresi bir yıldır, Dışişleri Bakanlığı ve Genel Müdürlük tarafından uygun görülmesi halinde bu süre bir yıl daha uzatılabilir.

Misyon Koruma maaşları dolar üzerinden yatmaktadır. Gittiğiniz ülkeye göre değişiklik gösterse de Türkiye aldığınız maaştan bir hayli fazladır. Türkiye’deki maaşınız ve ortalama 4-5 bin dolar maaş alırsınız misyon korumada. Bu maaşın bir kısmını orada barında ve kişisel ihtiyaçlarınız için kullanırken bir kısmı birikebilir. Misyon koruma görevine giden polisler büyük bir maddi birikim elde ederler.

Misyon Koruma Sınavına  ve Mülakatına İtiraz

15.1.2015 günlü, 29237 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Dış Temsilciliklerin Korunmasında Geçici Süreli Görevlendirilecek Emniyet Genel Müdürlüğü Personeli Hakkında Yönetmeliğin 4’üncü maddesi, “k) Sınav: Misyon koruma sınavını, I) Sınav dönemi: Başkanlıkça yapılan iki sınav duyurusu arasında kalan süreyi ifade eder.”, 8’inci maddesi, “Sınav, yazılı ve mülakat sınavlarından oluşur.”, 14’üncü maddesi, “Nihai başarı sıralaması, bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesi gereğince yapılan yazılı sınav ile 12 nci maddesi gereğince yapılan mülakat sınavında başarılı sayılanlarım yazılı sınav puanları ile mülakat sınavı puanlarının aritmetik ortalaması alınarak koruma amir ve memurları için ayrı ayrı hesaplanır. Koruma amir ve memurları, nihai başarı puanı en yüksek toplam puana ulaşan adaydan başlamak üzere kendi aralarında sıralanır. (…) (5) Nihai başarı listesi, müteakip sınav sonucu ilan edilinceye kadar geçerlidir.”, 15. maddesinde, “Misyon koruma sınavında başarılı olan personel, yurt dışı görev öncesi, Başkanlıkça eğitim programına tabi tutulur.”, 17’nci maddesi, “(1) Nihai başarı listesindeki sıralamaya göre, görevlendirme için aranan şartları taşıdığı Başkanlıkça bildirilen personelin atama işlemleri Dışişleri Bakanlığınca yerine getirilir.”, 18’inci maddesi, “Koruma görevlilerinin görev süresi bir yıldır, Dışişleri Bakanlığı ve Genel Müdürlük tarafından uygun görülmesi halinde bu süre bir yıl daha uzatılabilir.” hükümlerine yer verilmiştir.

İlgili maddede yer alan düzenleme gereği yapılan sınavlarda aslında kişinin hangi hususlara mahkeme huzurunda itirazda bulunabileceği de görülmektedir. 15.1.2015 günlü, 29237 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Dış Temsilciliklerin Korunmasında Geçici Süreli Görevlendirilecek Emniyet Genel Müdürlüğü Personeli Hakkında Yönetmeliğin 4’üncü maddesi  gereği Misyon koruma davalarında kişi sınav komisyonuna, sınav sorularına, sınav sonucuna, mülakat usulüne karşı itirazlarda bulunabilmektedir. Misyon koruma davası açılabilmesi için sınav ve mülakat sonuçlarının kişiye tebliğ edilmesinin ardından 60 günlük süre içerisinde dava açılması gerekmektedir.

misyon koruma davalari nereye acilir
misyon koruma davalari nereye acilir

Misyon Koruma Davaları Nerede Açılır?

Misyon koruma davalarında davalı taraf emniyet Genel Müdürlüğü olduğu için yetkili mahkeme Ankara mahkemeleri olacaktır. Görevli mahkeme ise davanın idare tarafından tesis edilen bir işlemden kaynaklı olması sebebi ile idare mahkemesi olacaktır. kişinin davayı süresi içerisinde görevli mahkemede açması gerekmektedir. yetki yönünden yanlış yerde açılan davalarda mahkeme dosyayı resen yetkili mahkemeye gönderecektir.

İdari davalarda 60 günlük hak düşürücü süreye dikkat edilmesi elzemdir. 60 günlük sürenin ardından kişinin idari işleme karşı dava yoluna gitmesi mümkün olmayacaktır. Bu 60 günlük süre olumsuz kararının kişiye tebliğ edilmesi ile başlamaktadır. Bu tür davalarda birçok bilgi ve belgenin dava açılırken idareye sunulması gerekmektedir. bu sebeple erken reaksiyon alarak bilgi ve belgelerin toplanması süreci de hesaba katılmalı ve dava yoluna gidilmesi tavsiye edilmektedir.

Misyon Koruma Davalarında Zamanaşımı ve Avukat

Misyon koruma davası bir idari dava türüdür. İdari davalarda özel sürelere bağlı davalar dışında, dava açma süresi kişinin idari işlemi öğrenmesinin ardından 60 gündür. Bu 60 günlük süre hak düşürücü bir süredir. Kişinin 60 günlük hak düşürücü süreyi geçirmesi halinde dava açma hakkı ortadan kalkacaktır. Bu noktada misyon koruma davalarında kişilerin hızlı bir şekilde reaksiyon alması gerekmektedir. misyon koruma görevlendirmesi çok nadir bir görevlendirme olup bu şansı olan kişilerin hukuka aykırı bir işlem ile mağdur edilmeleri durumunda haklarını aramaları gerekmektedir.

Misyon korum davalarında mahkemece öncelikle davanın usule uygun olarak açılıp açılmadığına ardından ise esasına bakılmaktadır. Usulden kasıt davanın süresi içerisinde açılıp açılmadığı, Arafların ve yetkili mahkemenin doğru olup olmadığıdır. Bu sebeple süresinden sonra açılan davalarda mahkemece davanın esasına girilmeden usulden red kararı verilecektir.

Misyon koruma davalarında alanında uzman idare avukatları ile çalışmak, sınav komisyonuna, sınav sorularına, sınav sonucuna, mülakat usulüne ilişkin kanunlarda yer alan düzenlemelere aykırılık teşkil eden hususların tespitinde ve mahkemeye ibrazında önem arz etmektedir. Bununla birlikte yine mahkemeye sunulacak olan bilgi ve belgelerin toplanması ile bu bilgi ve belgeler kullanılarak dava dilekçenizin hazırlanması noktasında faydalı olacaktır. Misyon koruma davalarında dava dilekçenizde detaylı anlatımlara yer vererek hangi noktalarda hukuka aykırılığın mevcut olduğunun mahkemece değerlendirilmesinin sağlanması gerekmektedir. Misyon koruma davaları noktasında emsal iptal kararlarının dava dosyasında mevcut olması da mahkemenin kanaati noktasında önem arz edecektir.

X
kadim hukuk ve danışmanlık