Misyon Koruma Davaları

misyon koruma davalari

Misyon koruma görevi, Emniyet teşkilatının polis memur ve amirlerini yazılı ve sözlü mülakatlara tabi tutarak, Türkiye Cumhuriyeti devletinin yurt dışındaki teşkilatlanmalarında örneğin Büyük elçilikler ve Başkonsolosluklarda görevlendirmedir. Polis memur ve amirlerinin tabi tutulduğu sınavları başarı ile geçmeleri ve tabi tutuldukları kursları da başarı ile bitirmelerinin ardından isimleri Dışişleri Bakanlığı’na bildirilir ve ilgili yurtdışı teşkilatlanmalarında belli süre ile görevlendirilirler. Misyon koruma davalarını size işlem tesis edildikten sonra 60 gün içinde açmanız gereklidir. Uygulamada tüm aşamaları geçen fakat görevine başlatılmayan, yani yurtdışına daha gönderilmemiş personelin 60 günlük süresi halen başlamamış olacaktır. Bunun için kuruma dilekçe ile başvurup atamanızı talep edebilirsiniz. Sonrasında 30 gün içinde verilen cevaba veya zımni ret durumuna göre idari dava açabilirsiniz.

Misyon koruma sınav ve mülakatlarına katılım sağlayan polis memur ve amirleri başarısız olmaları durumunda ve tesis edilen işlemde hukuka aykırılık olduğunu düşünmeleri halinde işbu sınav ve mülakat sonuçlarına karşı dava açma hakkına sahiptirler. Açılan davlarda idare mahkemesince detaylı değerlendirmeler yapılmakta ve hukuka aykırılığın varlığının tespit edilmesi haline idari işlemin iptali kararları verilebilmektedir. Kadim Hukuk olarak bu makalemizde “Misyon koruma davaları” hakkında bilgi vereceğiz.

İlgili Makale: Tam Yargı Davası

Misyon Koruma Davası Nedir?

Misyon Koruma, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kendi bünyesindeki polis memurları ve polis amirleri için sınav düzenleyerek yurt dışında bulunan Türk Büyük Elçiliklerine, Başkonsoloslukları’na veya Daimi Temsilcilikleri’ne kendi personelini geçici olarak görevlendirdiği sınava verilen isimdir. Sınav şartlarını taşıyıp kursu bitirenlerin isimleri Dış İşleri Bakanlığına bildirilerek güvenlik ataşesi olarak yurt dışı misyonlarda 2 yıl görev yapılabilmektedir. Sınav şartları, sınav sonuçları, sınav sonrası atama yapılmaması, mülakat gibi birçok işlem nedeniyle idari dava açılmaktadır.

Misyon koruma davası, yurtdışında görev almak isteyen polis memur ve amirlerinin tabi tutuldukları sınav ve mülakatlara ilişkin olarak açılan davadır. Misyon koruma davalarında kişi sınav komisyonuna, sınav sorularına, sınav sonucuna, mülakat usulüne karşı itirazlarda bulunabilmektedir. Misyon koruma davası açılabilmesi için sınav ve mülakat sonuçlarının kişiye tebliğ edilmesinin ardından 60 günlük süre içerisinde dava açılması gerekmektedir.

Misyon koruma davaları emniyet teşkilatına karşı idare mahkemesinde açılmaktadır. Açılan davlarda idare mahkemesince detaylı değerlendirmeler yapılmakta ve hukuka aykırılığın varlığının tespit edilmesi haline idari işlemin iptali kararları verilebilmektedir.  Kişi hakkında tesis edilen olumsuz sonuca ilişkin olarak 60 günlük sürenin değerlendirilmemesi halinde işlemin iptali için başka bir yola başvurulması mümkün olmayacaktır. Misyon koruma görevlendirmesinin nadiren yapılması nedeniyle kişilerin bu şanslarını iyi değerlendirmesi tavsiye edilmektedir.

İlgili Makale: İnfaz Hesaplama

Misyon Koruma Sınavına  ve Mülakatına İtiraz

15.1.2015 günlü, 29237 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Dış Temsilciliklerin Korunmasında Geçici Süreli Görevlendirilecek Emniyet Genel Müdürlüğü Personeli Hakkında Yönetmeliğin 4’üncü maddesi, “k) Sınav: Misyon koruma sınavını, I) Sınav dönemi: Başkanlıkça yapılan iki sınav duyurusu arasında kalan süreyi ifade eder.”, 8’inci maddesi, “Sınav, yazılı ve mülakat sınavlarından oluşur.”, 14’üncü maddesi, “Nihai başarı sıralaması, bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesi gereğince yapılan yazılı sınav ile 12 nci maddesi gereğince yapılan mülakat sınavında başarılı sayılanlarım yazılı sınav puanları ile mülakat sınavı puanlarının aritmetik ortalaması alınarak koruma amir ve memurları için ayrı ayrı hesaplanır. Koruma amir ve memurları, nihai başarı puanı en yüksek toplam puana ulaşan adaydan başlamak üzere kendi aralarında sıralanır. (…) (5) Nihai başarı listesi, müteakip sınav sonucu ilan edilinceye kadar geçerlidir.”, 15. maddesinde, “Misyon koruma sınavında başarılı olan personel, yurt dışı görev öncesi, Başkanlıkça eğitim programına tabi tutulur.”, 17’nci maddesi, “(1) Nihai başarı listesindeki sıralamaya göre, görevlendirme için aranan şartları taşıdığı Başkanlıkça bildirilen personelin atama işlemleri Dışişleri Bakanlığınca yerine getirilir.”, 18’inci maddesi, “Koruma görevlilerinin görev süresi bir yıldır, Dışişleri Bakanlığı ve Genel Müdürlük tarafından uygun görülmesi halinde bu süre bir yıl daha uzatılabilir.” hükümlerine yer verilmiştir.

İlgili maddede yer alan düzenleme gereği yapılan sınavlarda aslında kişinin hangi hususlara mahkeme huzurunda itirazda bulunabileceği de görülmektedir. 15.1.2015 günlü, 29237 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Dış Temsilciliklerin Korunmasında Geçici Süreli Görevlendirilecek Emniyet Genel Müdürlüğü Personeli Hakkında Yönetmeliğin 4’üncü maddesi  gereği Misyon koruma davalarında kişi sınav komisyonuna, sınav sorularına, sınav sonucuna, mülakat usulüne karşı itirazlarda bulunabilmektedir. Misyon koruma davası açılabilmesi için sınav ve mülakat sonuçlarının kişiye tebliğ edilmesinin ardından 60 günlük süre içerisinde dava açılması gerekmektedir.

misyon koruma davalari nereye acilir
misyon koruma davalari nereye acilir

Misyon Koruma Davaları Nerede Açılır?

Misyon koruma davalarında davalı taraf emniyet Genel Müdürlüğü olduğu için yetkili mahkeme Ankara mahkemeleri olacaktır. Görevli mahkeme ise davanın idare tarafından tesis edilen bir işlemden kaynaklı olması sebebi ile idare mahkemesi olacaktır. kişinin davayı süresi içerisinde görevli mahkemede açması gerekmektedir. yetki yönünden yanlış yerde açılan davalarda mahkeme dosyayı resen yetkili mahkemeye gönderecektir.

İdari davalarda 60 günlük hak düşürücü süreye dikkat edilmesi elzemdir. 60 günlük sürenin ardından kişinin idari işleme karşı dava yoluna gitmesi mümkün olmayacaktır. Bu 60 günlük süre olumsuz kararının kişiye tebliğ edilmesi ile başlamaktadır. Bu tür davalarda birçok bilgi ve belgenin dava açılırken idareye sunulması gerekmektedir. bu sebeple erken reaksiyon alarak bilgi ve belgelerin toplanması süreci de hesaba katılmalı ve dava yoluna gidilmesi tavsiye edilmektedir.

Misyon Koruma Davalarında Zamanaşımı

Misyon koruma davası bir idari dava türüdür. İdari davalarda özel sürelere bağlı davalar dışında, dava açma süresi kişinin idari işlemi öğrenmesinin ardından 60 gündür. Bu 60 günlük süre hak düşürücü bir süredir. Kişinin 60 günlük hak düşürücü süreyi geçirmesi halinde dava açma hakkı ortadan kalkacaktır. Bu noktada misyon koruma davalarında kişilerin hızlı bir şekilde reaksiyon alması gerekmektedir. misyon koruma görevlendirmesi çok nadir bir görevlendirme olup bu şansı olan kişilerin hukuka aykırı bir işlem ile mağdur edilmeleri durumunda haklarını aramaları gerekmektedir.

Misyon korum davalarında mahkemece öncelikle davanın usule uygun olarak açılıp açılmadığına ardından ise esasına bakılmaktadır. Usulden kasıt davanın süresi içerisinde açılıp açılmadığı, Arafların ve yetkili mahkemenin doğru olup olmadığıdır. Bu sebeple süresinden sonra açılan davalarda mahkemece davanın esasına girilmeden usulden red kararı verilecektir.

Misyon Koruma Davalarında Avukatın Önemi

Misyon koruma davalarında alanında uzman idare avukatları ile çalışmak, sınav komisyonuna, sınav sorularına, sınav sonucuna, mülakat usulüne ilişkin kanunlarda yer alan düzenlemelere aykırılık teşkil eden hususların tespitinde ve mahkemeye ibrazında önem arz etmektedir. Bununla birlikte yine mahkemeye sunulacak olan bilgi ve belgelerin toplanması ile bu bilgi ve belgeler kullanılarak dava dilekçenizin hazırlanması noktasında faydalı olacaktır.

Misyon koruma davalarında dava dilekçenizde detaylı anlatımlara yer vererek hangi noktalarda hukuka aykırılığın mevcut olduğunun mahkemece değerlendirilmesinin sağlanması gerekmektedir. Misyon koruma davaları noktasında emsal iptal kararlarının dava dosyasında mevcut olması da mahkemenin kanaati noktasında önem arz edecektir.

ogretmen maaslari ne kadar

Öğretmen Maaşları Ne Kadar?

Nafaka indirim davası, nafaka yükümlüsü ya da alacaklısının maddi durumunda gelen değişiklik sebebiyle nafaka miktarının değiştirmek için açılan davaya denir. […]

sgk idari para cezalari

SGK İdari Para Cezaları

Nafaka indirim davası, nafaka yükümlüsü ya da alacaklısının maddi durumunda gelen değişiklik sebebiyle nafaka miktarının değiştirmek için açılan davaya denir. […]

gorev sirasinda amirine saygisizlik etme

Görev Sırasında Amirine Saygısızlık Etme Suçu Disiplin Cezası

Nafaka indirim davası, nafaka yükümlüsü ya da alacaklısının maddi durumunda gelen değişiklik sebebiyle nafaka miktarının değiştirmek için açılan davaya denir. […]

X
kadim hukuk ve danışmanlık