KTK 52/1-d Kusur Oranı Nedir?

ktk 52 1 d kusur orani

KTK 52/1-d kusur oranı; “Kol ve grup halinde araç kullanırken, araçlar arasında Yönetmelikte belirtilen esaslara uygun olarak diğer araçların güvenle girebilecekleri açıklığı bırakmamak” tanımlanmıştır. Yani KTK 52/1-d kusur oranı “Konvoy halinde araçlar arasında gerekli mesafe bırakmamak” olarak açıklanır. KTK 52/1-d Tali Kusur maddesidir. Başka bir deyişle kazanın meydana gelmesinde ikincil bir etkendir. 2918 sayılı 13.10.1983 tarihli Karayolları Trafik Kanunu’nda kişilerin karayollarında can ve mal güvenliğinin sağlanması için getirilmiş yasal bir mevzuattır. Bu kanun kapsamında trafikte kişilerin düzen içinde ve güvenli bir şekilde seyahat etmeleri güvence altına alınmıştır.

Trafik kazalarında kusur oranları asli ve tali olmak üzere ikiye ayrılır. Asli kusur; bir trafik kazasının asıl sebebi olan tarafa yükletilen kusurdur. Tali kusur ise, bir trafik kazasında kişinin gerekli önlemleri almaması ve gerekli özen ve dikkati göstermemesi durumunda kişiye yükletilen kusur oranıdır. Kusur oranlarının belirlenmesi; sigorta şirketinden alınacak paranın hesaplanması veya karşı taraftan alınacak/verilecek paranın hesaplanması açısından önem arz etmektedir. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak bu yazımızda KTK 52/1-d maddesindeki kusur oranından bahsedeceğiz.

KTK 52/1-d Kusur Oranı Nedir?

KTK 52/1-d kusur oranı “Konvoy halinde araçlar arasında gerekli mesafe bırakmamak” olarak açıklanır. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun İkinci Bölüm Hız Kuralları başlığı altında; 52. Maddesi hızın gerekli şartlara uygunluğunun sağlanması hususunu düzenlemektedir. Bu maddenin 1. Fıkra D bendi ise şu şekildedir: “Sürücüler; (…) kol ve grup halinde araç kullananlar, araçları arasında yönetmelikte belirtilen esaslara uygun olarak diğer araçların güvenle girebilecekleri açıklıklar bulundurmak, zorundadırlar.” Kol ve grup halinde araç kullanılması, halk arasında konvoy halinde araç kullanılması olarak bilinmektedir.

Bununla birlikte kişilere belli bir yüzde üzerinden kusur atfedilir. Bu hesaplamalar yapılırken çeşitli etkenler de göz önünde bulundurulur. Örneğin yaya ya da kazaya karışan diğer araçların durumu gibi. Kusur oranları genel olarak %0, %25, %50, %75 ve %100 olarak belirlenir. Ancak trafik kazasına karışan karşı tarafın kusur durumu, tali kusurlu olarak belirlenen kişinin kusur oranını da etkilemektedir. Şu şekilde örneklemek gerekirse;

  • Her iki taraf da tali kusurlu ise; kusur oranları %50 – %50 olacaktır.
  • Taraflardan birisi tali kusurlu iken diğeri asli kusurlu ise; kusur oranları sırasıyla %25 – %75 olacaktır.
  • Taraflardan birisi tali kusurlu iken diğeri kusursuz ise; kusur oranları sırasıyla %100 – %0 olacaktır.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 52. Madde 1. Fıkra d bendi hükmü tali kusur olarak kabul edilmektedir. Yani bir trafik kazasının oluşması için ikinci derecede etkilidir. Kusurun tali ya da asli olup olmaması tazminat davaları için önemlidir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre; kol ya da grup halinde yani konvoy halinde araç kullanılırken, araçların güvenle gideceği açıklık bırakılmaması halinde bir trafik kazası meydana gelirse sürücü tali kusurlu olacaktır.

ktk 52 1 d kusur orani nedir
ktk 52 1 d kusur orani nedir

KTK 52/1-d Kusur Oranına İtiraz

KTK 31/1-a maddesindeki kusur oranının tali kusur olduğundan bahsetmiştik. Trafik kazasında polis gelirse polis bir tutanak hazırlayabilir, bunun dışında kişiler kendi aralarında da kaza tespit tutanağı hazırlayabilir. Kişilerin kendi aralarında hazırladığı tutanağa e-devlet sistemi üzerinden itiraz edilebilir. Çünkü sigorta şirketleri de bu tutanakları baz alabilmektedir. 52/1-d trafik cezası hem para cezası hem de ceza puanı içerir. Kol ve grup halinde araç kullanırken, araçlar arasında diğer araçların güvenle girebilecekleri açıklığı bırakmamak, 52/1-d trafik cezası 690,00 TL idari trafik para cezası ile cezalandırılmaktadır. 15 gün içinde ödenmesi durumunda 517,50 TL’dir.

Bunun dışında polisin ya da jandarmanın trafik kazasında tuttuğu tutanaklar resmi belge sayılmaktadır. Resmi belgelere e-devlet üzerinden itiraz mümkün olmadığı için mahkemeye başvurarak bu tutanaklara itiraz edilmesi gerekmektedir. Eğer tutanak tarafların kendi aralarında tuttuğu kaza tespit tutanağı ise, sigorta şirketi de bu belgeyi teyit ettiyse kişi 7 gün içerisinde e-devlet üzerinden itiraz edebilir. Ancak tutanak, polisin ya da jandarmanın tuttuğu kaza tutanağı ise; mevzuatta bir süre öngörülmediği için her zaman mahkemeye itiraz edilebilir. İtirazlar Sulh Ceza Hâkimliklerine yapılmaktadır.

X
kadim hukuk ve danışmanlık