KTK 46/2-g Kusur Oranı Nedir?

ktk 46 2 g kusur orani

KTK 46/2-g kusur oranı, Karayolları Trafik Kanunu’nun “Karayollarında trafiğin akışı” başlıklı 46. maddesinin 2. fıkrasının g bendinde; “Aksine bir işaret bulunmadıkça sürücülerin; trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde ardı ardına birden fazla şerit değiştirmeleri” olarak tanımlanmıştır. 2024 yılı itibariyle, KTK 46/2-g maddesine göre trafik cezası 6.439 TL olarak belirlenmiştir. 46/2-g ihlali durumunda sürücülere 20 ceza puanı verilir. 2918 sayılı 13.10.1983 tarihli Karayolları Trafik Kanunu’nda kişilerin karayollarında can ve mal güvenliğinin sağlanması için getirilmiş yasal bir mevzuattır. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu; 18.10.1983 tarihinde 18195 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Yasada çeşitli trafik kuralları, kişilere yükletilen hak ve yükümlülükler, ilgili kuruluşların yetki ve sorumlulukları gibi hususlar yer almıştır. Kanunun İkinci Bölüm Karayollarında trafiğin akışı başlığı altında 46. Maddede şerit değiştirerek trafik güvenliğini tehlikeye atma düzenlenmiştir.

Karayolları Trafik Kanunu’nun 46. Maddesinde aksine bir işaret bulunmadıkça sürücülerin; trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde ardı ardına birden fazla şerit değiştiren kişilerin alacağı cezalar belirlenmiştir. Madde hükmüne göre sürücüler yönetmelikte yer alan düzenlemeye göre tehlikeye sokmayacak şekilde şerit değiştirerek hareket etmelidir. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak bu yazımızda Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 46/2-g maddesindeki trafik cezasının ne olduğundan bahsedeceğiz.

KTK 46/2-g Trafik Cezası Nedir?

2918 sayılı 13.10.1983 tarihli Karayolları Trafik Kanunu’nu kişilerin can ve mal güvenliğinin sağlanması için çeşitli kurallar ve trafik ihlallerini düzenlemiştir. Aşağıdaki tabloda ilgili maddeye ilişkin olarak ceza miktarı yer almıştır. Aşağıda yer alan idari para cezası tutarının 30 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25’lik bir indirim yapılmaktadır.

“46-2-g maddesini ihlal eden sürücülere 6.439,00 TL idari para cezası verilir.”

MaddeHız SınırıCeza Puanıİdari Para Cezası%25’lik İndirimli Ceza
KTK 46/2-GŞerit değiştirerek trafik güvenliğini tehlikeye atmaÖngörülmemiştir.6.439,00 TL4.829,00 TL

Bununla birlikte, trafik cezalarının tebliğ tarihinden sonraki ilk 30 gün içerisinde ödenmesi halinde %25 oranında indirim yapılmaktadır. İndirimli halleri de yukarıdaki tabloda verilmiştir. Bununla birlikte bu kişilere yalnızca idari para cezası uygulanmaz. Kişilerin sürücü belgeleri için bir ceza puanı sistemi bulunmaktadır. Bu sisteme göre, 1 yıl içerisinde toplam 100 ceza puanı doldurulursa kişinin sürücü belgesine 2 ay süre ile alınır. Bu süre içerisinde de çeşitli eğitimlere katılması gerekir. KTK m. 46/2-g’deki ihlalde ceza puanı öngörülmemiştir.

ktk 46 2 g kusur orani nedir
ktk 46 2 g kusur orani nedir

KTK 46/2-g Kusur Oranı Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

Karayolları Trafik Kanunu’nun 47. Maddesi şerit değiştirerek trafik güvenliğini tehlikeye atma kabahatini işleyenler için cezaları düzenlemektedir. Yasaya göre; şerit değiştirerek trafik güvenliğini tehlikeye atan kişilere, 6.439,00 TL idari para cezası verilir. Bu cezanın tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ödenmesi yani erken ödeme dönemi içerisine alınması halinde, ödenecek idari para cezası %25 indirim yapılarak 4.829,00 TL olacaktır. KTK 46/2-g kusur oranına itiraz edilir ve kabul edilirse ceza ortadan kalkar.

46/2-g trafik cezası maddesi ihlalin konusu Kanun’da “Aksine bir işaret bulunmadıkça sürücülerin; trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde ardı ardına birden fazla şerit değiştirmeleri” şeklinde açıklanmıştır.

Kişi hakkında hükmedilecek idari para cezasına, İnternet Vergi Dairesi (GİB) sistemi üzerinden incelenebilir. Kişiye hız sınırı ihlali nedeniyle kesilen idari para cezası üzerinde yer alan seri numarası ile sorgu yapılabilir ve bu sistem üzerinden kişiler ödeme yapabilir. 30 günlük süre cezanın sistemde yer aldığı tarihten itibaren değil tebliğ tarihinden itibaren başlamaktadır. Cezanın ödenmiş olması trafik cezasına itiraz etme hakkınızı engellemez. Bu nedenle trafik cezalarına olan 15 günlük itiraz süresi içerisinde itiraz hakkınızı da kullanabilirsiniz.

KTK 46/2-g Kusur Oranına Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik cezalarının tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde hem ödeme yapılabileceği hem de itiraz edilebileceği yukarıda yer almaktadır. Bununla birlikte trafik cezalarına itiraz için görevli ve yetkili mahkeme cezanın yazıldığı yerdeki Sulh Ceza Hakimlikleri’dir. İtiraz için gerekli bazı evraklar ve hazırlanan itiraz dilekçesi Sulh Ceza Hakimliği’ne teslim edilerek itiraz edilir. Bu evraklar arasında, karar tutanağı, ruhsat, sürücü belgesi, kimlik fotokopisi, ödeme yapıldıysa buna dair dekont olacaktır.

Trafik cezalarına itiraz etmek için bazı sebepler doğmaktadır. Bunlar radar uyarı levhası olmayan bölgelerde şerit değişimi yapılması, delil ya da fotoğraf yer almadan ceza tutanağının gönderilmesi gibi sebeplerdir. Bunların yanı sıra, yol ya da trafikten kaynaklı şerit değişimi yapılmışsa da itiraz edilebilmektedir. KTK 46/2-g kusur oranı dilekçe itiraz edilir. KTK 46/2-g kusur oranı itiraz dilekçesi aşağıda yer almıştır.

KTK 46/2-g Trafik Cezası İtiraz Dilekçesi

(Cezanın Yazıldığı Yer) NÖBETÇİ SULH CEZA HAKİMLİĞİ’NE

İtiraz Eden: (Ad-Soyad) (T.C.: ) (Adres)

Vekili: Av. Umur YILDIRIM

Söğütözü Mah. Söğütözü Cad. Koç İkiz Kuleleri No:2/B/7 Çankaya/ANKARA

İtiraz Konusu İdari Para Cezası: (Ceza tutarı) TL

Tutanak Tanzim Tarihi: (Tarih)

İtiraz Konusu Cezanın Tebliğ Tarihi: (Tarih)

Konu: (…) Trafik Denetleme Büro Amirliği`nin (…) tarihli ve (…) sayılı  Trafik İdari Para Ceza Tutanağında yazılı idari para cezasının iptali istemimizi içerir.

AÇIKLAMALAR

Müvekkilimin (…) tescil plakasına kayıtlı hususi otomobiline; karayolları trafik kanunu`nun 46/2-g maddesi hükmüne istinaden “şerit değiştirerek trafik güvenliğini tehlikeye atma” suçunun işlendiği gerekçesiyle gıyabında kesilen ekte sunulu (…) tarihli, toplam (…) TL bedelli trafik cezası tutanağı düzenlenip, (…) tarihinde tarafımıza tebliğ edilmiştir. (EK-1 Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatının Fotokopisi)

Söz konusu ceza tutanağında belirtilmiş olan “şerit değiştirerek trafik güvenliğini tehlikeye atma” suçu tarafımızca işlenmemiştir. Şöyle ki; Söz konusu cezanın yazıldığı (…) caddesi yaklaşık (…) kilometre mesafededir. Bu yol üzerinde (…) tane kavşak ve (…) tane trafik ışığı bulunmaktadır. Bu ışıklar arasında ortalama (…) metre mesafe bulunmakla birlikte söz konusu cadde tek gidiş ve dönüş olarak her iki istikamette de tek şerittir. Bu şartlar altında belirtilen şerit değiştirme ihlalleri hem yolun yapısı ve trafik ışıkları düzenlemesiyle imkansızdır.

(…)

Bütün bunlara ilaveten; idari makamca tesis edilen söz konusu ceza yönelik olarak, herhangi bir belge, kayıt, fotoğraf ve cihaz bilgisi olmadığı gibi sadece ilgili memur tarafından düzenlenmiş karar tutanağı bulunmaktadır. Yukarıda detaylıca açıkladığımız nedenlerle itiraza konu trafik tutanağında yazılı para cezasının iptaline karar verilmesi için hakimliğinize başvurma zorunluluğumuz hasıl olmuştur. (Tarih)

Hukuki Nedenler: 2918 Sayılı Kanun ve ilgili sair mevzuat.

Hukuki Deliller: (…) plakalı araca ait ruhsat fotokopisi, Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatının Fotokopisi, Trafik Cezasının Yazıldığı Yerin Haritası ve Yolun Fotoğrafları, Tanıklar, ve sair her türlü yasal delil.

Sonuç ve Talep: Yukarıda arz ve izah etmeye çalıştığımız nedenlerle, İtirazımızın kabulü ile yasalara aykırı olarak düzenlenen trafik ceza tutanağında yazılı para cezasının iptaline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. (Tarih)

İtiraz Eden Vekili

Av. Umur YILDIRIM

Ekler:

  1. (…) plakalı araca ruhsat fotokopisi.
  2. Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatının Fotokopisi
  3. Trafik Cezasının Yazıldığı Yerin Haritası ve Yolun Fotoğrafları
  4. Vekaletname

Yorum Gönderin

asgari ucret

Asgari Ücret Nedir? Asgari Ücrete Zam Olacak Mı?

Nafaka indirim davası, nafaka yükümlüsü ya da alacaklısının maddi durumunda gelen değişiklik sebebiyle nafaka miktarının değiştirmek için açılan davaya denir. […]

3600 gunden emeklilik

3600 Günden Emeklilik Nedir? Şartları Nelerdir?

Nafaka indirim davası, nafaka yükümlüsü ya da alacaklısının maddi durumunda gelen değişiklik sebebiyle nafaka miktarının değiştirmek için açılan davaya denir. […]

ankaradaki karakollarin adres telefon

Ankara’daki Karakolların Adres – Telefon – İletişim Bilgileri

Nafaka indirim davası, nafaka yükümlüsü ya da alacaklısının maddi durumunda gelen değişiklik sebebiyle nafaka miktarının değiştirmek için açılan davaya denir. […]

X
kadim hukuk ve danışmanlık