G-78 Tahdit Kodu

g 78 tahdit kodu

G-78 tahdit kodu, bulaşıcı hastalık taşıyan yabancılar hakkında konularak süresiz olarak Türkiye’ye girişleri engellendiği koda denir. Ancak hatalı teşhis yapılmışsa veya daha sonra yabancı tedavi olup sağlığına kavuşmuşsa yapılacak başvuru neticesinde Türkiye’ye giriş yasağı kalkar. Tahdit kodu; suçun önlenmesi, güvenliğin sağlanması ve kanunların uygulanması için güvenlik birimleri başta olmak üzere ilgili resmi makam ve merciler ülkemizde bulunan ve ülkemize gelmek isteyen yabancılar hakkında gereken inceleme ve araştırmaları yapmakta, bunun sonucunda yabancıların ülkemize gelmeleri ve kalmaları konusunda karar verilmektedir.

Tahdit kodu süresi 5 aydan 5 yıla kadar uzayabilir. Tahdit kodu verilmesinin pek çok farklı nedeni olabilmektedir. Turistik ya da ticari amaçlarla, çalışmak veya eğitim için, yerleşmek maksadıyla, sığınmacı, göçmen ya da mülteci olarak kısacası her ne amaçla olursa olsun ülkemize gelen yabancıların izlemesi gereken prosedürler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bu kişilere uymaları gereken kurallar ve yerine getirmeleri gereken sorumluluklar yüklenmektedir.

Ülkemizde bulunan yabancıların bu kurallara ve prosedürlere aykırı davranmaları halinde kişiye yaptırımlar uygulanabilmektedir. Uygulanacak yaptırım; idari para cezası olabileceği gibi geçici ve sürekli olarak ülkeye girişin yasaklanması ve sınır dışı etme gibi yaptırımlar uygulanabilmektedir. Uyulmayan ve ihlal edilen kurallar ile bunlar için öngörülen yaptırımlar tahdit kodları ile tanımlanmaktadır. Tahdit kodu kişinin hangi kuralları ihlal ettiğini ve bunun yaptırımının ne olduğunu göstermektedir. “G-78” kodu da kişiye izah edilen amaçla verilen tahdit kodlarından sadece biridir.

İlgili Makale: Tahdit Kodu Nedir?

G-78 Tahdit Kodu Nedir?

Tahdit kodu, Emniyet teşkilatı tarafından oluşturulmuş sınır dışı edilmiş yabancının pasaport bilgi kısmına eklenen “Ç-G-N-V” gibi harf ve rakamlardan oluşan kişinin bazı yaptırımlara tabi olduğunu gösteren kodlardır. Bu yaptırımlar; ülkeye girişin yasaklanması, ülkemizden deport edilmesi, vize öncesi belirli şartların yerine getirilmesi gibi pek çok türden oluşabilir. Yabancı tahdit kodları harf ve numara ile sınıflandırılmaktadır. “G” kodu ile sınıflandırılmış pek çok yabancı tahdit kodu mevcuttur. Bu kodlardan bir tanesi de “G-78” kodudur.

G-78 kodu bulaşıcı hastalık taşıyan yabancı kişilere verilen bir koddur. Kamu sağlığını ve kamu güvenliğini tehdit edecek bir şekilde hastalık taşıyan yabancılara G-78 kodu konulmaktadır. Bu kişilere G-78 kodu konulmak suretiyle Türkiye’ye girişleri de süresiz bir şekilde yasaklanabilmektedir. Söz konusu kod özellikle fuhuş hallerinde konulmaktadır. Özellikle deport sorgulama ve kaldırma ile ilgili olarak tahdit kodlarının ayrıntılarının bilinmesi gerekmektedir.

Göç İdaresinden Bilgi Alabilirsiniz: https://www.goc.gov.tr/sinir-disi-etme
g 78 tahdit kodu nedir
g 78 tahdit kodu nedir

G-78 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılabilir?

Tahdit kodu, yabancı kişiler hakkında bazı durumlarda bilgilendirici bazı durumlarda ise ülkeye giriş yasağının veya deport sebebinin neden kaynaklandığını belirten koda denmektedir. Tahdit kodları listesi Göç İdaresi Tarafından yabancılar hakkında tesis edilmektedir.  G-78 kodu da bulaşıcı hastalık taşıyan yabancı kişilere verilen koddur. G-78 kodu tamamen giriş yasağı ile alakalı bir tahdit kodudur. Yani bu koda sahip olan yabancı kişilerin ülkeye süresiz şekilde girmesi yasaktır.

Tahdit kodlarının hepsi ülkeye süresiz olarak giriş yasağı koymaz. Kodun anlamına göre giriş yasağı süreli ve geçici nitelik taşıyabilir. Ancak bu yasakların doğru bir hukuki süreç ile kaldırılması da pek çok yolla mümkündür. Tahdit kodları idari makama itiraz veya dava açılması yoluyla kaldırılabilmektedir. G-78 tahdit kodunun kaldırılması;

  • İlgili yabancı kişinin yapılan sağlık kontrollerinde hatalı teşhis yapılarak sınır dışı edildiği,
  • Usule ve hukuka uygun bir şekilde sınır dışı edildikten sonra kişi tedavi olup sağlığına kavuşmuşsa yapılacak yeni başvuru neticesinde Türkiye’ye giriş yasağı kaldırılabilir.

G-78 tahdit kodunun kaldırılması sürecinde öncelikle Göç İdaresine başvurmak gerekir. Bu başvuruyla tahdit kodunun gerekçesi ve dayandığı tıbbi raporlar talep edilir. Elde edilen bu belgeler ve açıklamalar itiraz sürecinin temelini oluşturacaktır. Daha sonrasında da kişinin tedavi durumunu kanıtlaması gerekmektedir. Şöyle ki, eğer yanlış tedavi veya tedavi sonrası iyileşme söz konusu ise buna ilişkin kanıtlar oluşturulmalıdır.

Kişinin tıbbi raporlar ve hastane kayıtları temin etmesi gerekir. Bu bilgi, belge ve evrakların güncel olması da önemli nitelik taşımaktadır. Ayrıca sağlık durumunun bulaşıcı nitelikte olmadığını kanıtlayan belgelerin de hazırlanması gerekir. Bu belge kamu düzeni, kamu sağlığı için tehdit oluşturmadığını kanıtlayıcı nitelikte bir belge olmalıdır. Sonraki süreçte tahdit kodunun kaldırılması noktasında İdare Mahkemesinde dava açılabilmesi mümkün olabilmektedir.

İlgili Makale: İnfaz Hesaplama

G-78 Tahdit Kodunun Kaldırılması İçin Dava Yolu

Tahdit kodlarının kaldırılmasına yönelik farklı farklı süreçler ve hukuki yöntemler mevcuttur. Meşruhatlı davetiye başvurusu ile ya da ilgili idareye başvuru ile veya idareye karşı dava açmak suretiyle tahdit kodlarının kaldırılabilmesi mümkündür. G-78 tahdit koduyla ülkeye girişi sınırsız süreyle yasaklanmış olan kişi özel bir sebep nedeniyle alacağı meşruhatlı vize davetiyesi sayesinde ülkeye giriş yapabilmektedirler. Kişinin bu davetiyeyi alabilmesinde özel sebepler; evlilik, eğitim, araştırma, çalışma ve tedavi gibi sebepler olabilmektedir. Bu şekilde alınan meşruhatlı davetiye sayesinde kişi ülkemize tekrar giriş yapabilmektedir.

Bu durumun istisnasını ise terör örgütü üyeliği ve devlet aleyhine faaliyet gösterme gibi genel güvenliği tehlikeye sokan kişilerdir. Bu kişiler için meşruhatlı davetiye çıkarılması mümkün olmayacaktır. Bu tarz durumlarda idari dava yoluyla ilgili tahdit kodunun kaldırılması daha mümkün olacaktır. Hakkında G-78 tahdit koduyla sınır dışı edilme kararı alınmış kişiler öncelikle idareye başvurmak ve itiraz etmek gibi yollarla tahdit kodunun kaldırılmasını sağlamaya çalışabilirler.  İdarenin olumsuz yanıt verdiği hallerde de idareye başvurulmaksızın idari dava açma yoluna gidilebilmektedir.

doktor guvenlik sorusturmasi

Doktor Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması

guvenlik sorusturmasi iptal davasi

Güvenlik Soruşturması İptal Davası

guvenlik sorusturmasi itiraz nasil yapilir

Güvenlik Soruşturması İtiraz

İlgili Yazılar

X
kadim hukuk ve danışmanlık