Ceza Muhakemesi Kanunu 126. madde (CMK); el konulamayacak mektuplar, belgelere ilişkin hususlar düzenlenmiştir. Maddeye göre, akrabalık (CMK’nın 45. md.) ya da meslek sırrıyla bağlı olanlar (CMK’nın 46. md.) ile şüpheli veya sanık arasında karşılıklı gönderilen mektuplara el konulamaz. Ön koşul, tanıklıktan çekinmeyi gerektiren yakın akrabalık ya da meslek sırrıyla bağlılık bulunmasıdır. Ancak yalnızca bu ilişkilerin varlığı el konulmayı önlemeye yetmemekte ve ayrıca mektubun kişinin yanında olması, suça katıldığına veya suça yataklık yaptığına kuşku duyulmaması koşullarının da gerçekleşmesi gerekir. Suça katılmış ya da yataklık etmiş ise, artık tanık değil sanık olduğu işin, tanıklıktan çekinme hakkının sağladığı olanaklardan yararlanmaması gerekir.
Ceza Muhakemesi Kanunu 126. Madde
Elkonulamayacak Mektuplar, Belgeler
Şüpheli veya sanık ile 45 ve 46. maddelere göre tanıklıktan çekinebilecek kimseler arasındaki mektuplara ve belgelere; bu kimselerin nezdinde bulundukça elkonulamaz.
Ceza Muhakemesi Kanunu 126. Madde Gerekçesi
Madde, elkonulamayacak mektup ve belgeleri göstermektedir. Bunlar:
- Şüpheli veya sanık ile tanıklıktan çekinebilecek olan kimseler arasındaki mektuplar ve belgelerdir. Ancak elkonulamaması için bunların adı geçenlerin nezdinde bulunması gerekir. Nezdinde bulunmaktan maksat yalnız kişinin üzeri olmayıp, mektup ve belgelerin yerleşim yerinde veya işyerinde bulunması da, kavramın kapsamı içindedir.
- Mektup ve belgeler, tanıklıktan çekinebilecek olanlarla, şüpheli veya sanık arasındaki muhabere kapsamında ise ve çekinme hakkına sahip olanların nezdinde bulunuyorlarsa bunlara elkonulamaz. Ancak, tanıklıktan çekinebilecek olanların soruşturulan veya kovuşturulan suça iştirak veya yataklık etmiş olmaları şüphesi varsa, söz konusu mektup veya belgelere elkonulabilecektir. Maddenin “ratio legis”i tanıklıktan çekinme olanağının korunmasıdır.