5 Yıl Suç İşlememe Cezası Bozulursa Ne Olur?

5 yil suc islememe cezasi bozulursa ne olur

5 yıl suç işlememe cezası bozulursa ne olur? Esasında bu soru HAGB (hükmün açıklanmasının geriye bırakılması) veya erteleme kararının denetim süresi içinde yeni bir suç işlenmesi anlamına gelmektedir. HAGB veya erteleme durumunda dosyanız 5 yıl boyunca ertelenir. 5 yıl içinde yeni suç işlerseniz hem ertelenen veya HAGB kararı verilen dosyanızda cezanız önünüze gelir hem de yeni dosyanızdan cezanız gelir. 5 yıl suç işlememe cezasının bozulması çoğunlukla mahkemenin kararlarının ya da denetim süreçlerinin ihlal edilmesi neticesinde doğar.

Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak 5 yıl suç işlememe cezasının bozulması hukuki anlamda oldukça kritik bir öneme sahip olduğunu düşünmekteyiz. Böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde, ceza ve bu cezanın olası sonuçları hakkında kişilerin bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bu durumda mahkeme daha önceki cezanın yeniden değerlendirilmesi yolunu izler.

İlgili Makale: İnfaz Hesaplama

5 Yıl Suç İşlememe (HAGB) Cezası Bozulursa Ne Olur?

5 yıl suç işlememe cezası bozulursa ne olur hadi gelin açıklayalım. CMK’nın 231/11 maddesinde açıklanması geri bırakılmış hükmün, açıklanması için bazı şartlar öngörülmüştür. Bunlardan ilki; denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemesi ve bu mahkumiyet hükmünün kesinleşmesidir. Denetim süresin içinde kasıtlı bir suç işlenmesi halinde açıklanması geri bırakılmış hüküm, kural olarak CMK’nın 231/11 maddesinin ilk cümlesi gereğince hiçbir değişiklik yapılmadan olduğu gibi açıklanır. Bu maddeye göre;

“Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemesi veya denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere aykırı davranması hâlinde, mahkeme hükmü açıklar. Ancak mahkeme, kendisine yüklenen yükümlülükleri yerine getiremeyen sanığın durumunu değerlendirerek; cezanın yarısına kadar belirleyeceği bir kısmının infaz edilmemesine ya da koşullarının varlığı hâlinde hükümdeki hapis cezasının ertelenmesine veya seçenek yaptırımlara çevrilmesine karar vererek yeni bir mahkûmiyet hükmü kurabilir. Açıklanan veya yeni kurulan hükme itiraz edilebilir. İtiraz mercii ancak bu fıkradaki koşullarla sınırlı olarak bir değerlendirme yapabilir.” Bu halde 5 yıl suç işlememe cezası bozulursa:

  • HAGB kararı bozulur ve ceza derhal açıklanır.
  • Sanık, mahkemenin belirlediği cezayı çekmek zorunda kalır.
  • Yeni işlenen suçtan dolayı cezayı da alırsınız. 2 dosyadan hakkınızda ceza verilir.
  • Sabıka kaydına işlenir ve bazı haklarından mahrum kalabilir.

HAGB kararının bozulması durumunda, sanığın suçu işlediği kabul edilir ve buna göre ceza verilir.

Mahkeme, CMK’nın 231/11 maddesinin ikinci cümlesine göre sanığın durumunu değerlendirerek; cezanın yarısına kadar belirleyeceği bir kısmının infaz edilmemesine ya da koşullarının varlığı halinde hükümdeki hapis cezasının ertelenmesine veya seçenek yaptırımlara çevrilmesine karar vererek yeni bir mahkûmiyet hükmü kurabilir. Denetim süresi içinde kasıtlı bir suç işlenmesi halinde açıklanması geri bırakılan hüküm açıklanacaktır.

5 yıl suç işlememe cezası bozulursa: HAGB kararı bozulur ve ceza derhal açıklanır. Sanık, mahkemenin belirlediği 2 cezayı da çekmek zorunda kalır. Yani hem hagb’li dosyada karar açıklanır, hem de yeni dosyadan ceza verilmiş olur.
ertelenen 5 yil suc islememe cezasi bozulursa ne olur
ertelenen 5 yil suc islememe cezasi bozulursa ne olur

5 Yıl İnfaz Yanarsa Ne Olur?

5 yıl infaz yanması, belirli koşullar altında bir cezayı çeken hükümlünün, iyi halden dolayı cezalarının bir kısmını çekmiş sayılması durumudur. Bu durumda, cezanın %1’i kadar bir süre, infaz kurumundan yargısal değerlendirme ve iyi hal kriterlerine göre alınabilir. 5 yıl infaz yanarsa, şu durumlar ortaya çıkabilir:

Ceza Süresinin kısalması/erken tahliye ihtimali: İnfaz süresi yanarsa mahkemelerin ve yargı sürecinin değerlendirmesine bağlı olarak hükümlü belirli bir süre erken tahliye olma hakkına sahip olabilir. Bu hak, cezaevine başvuru yapan ve iyi hal gösteren kişilere verilir. İnfaz yanması, hükümlünün cezaevindeki davranışlarına bağlı olarak değişir. İyi hal, uyumlu davranışlar ve kurallara riayet gibi durumlar, infazın yanmasına etken olabilir. 5 yıl infazın yanması, koşullu salıverme ile de alakalı olup bu durumda hükümlü, belirli koşullar altında denetimli serbestlik sistemine tabi tutulabilir. Bu durumda da mahkeme onayı gereklidir.

Denetimli Serbestlik Müdürlüğü İnternet Sitesi: https://cte-ds.adalet.gov.tr/

5 Yıl Denetim Bozulursa Ne Olur?

Denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere aykırı davranılması hali de söz konusu olabilir. Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemesi veya denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere aykırı davranılması halinde, mahkeme hükmü açıklar. Mahkeme, hükmü açıklamadan önce duruşma açarak sanığı/müdafini ve katılanı/vekilini duruşma gününden haberdar etmeli, duruşmaya katılmaları halinde ifadelerini almalıdır. Sanığın/katılanın mutlaka dinlenmesi gerekmez. Sanığın tekrar dinlenmesi, CMK anlamında sorgu değildir. Bu nedenle zorla getirme kararı verilemez. Çağırma nedeni yazılmak koşuluyla tebligat çıkartılarak duruşmadan haberdar etmek yeterlidir.

Denetimli serbestlik, hükümlülerin belirli koşullar altında serbestçe yaşamalarını sağlayan bir uygulamadır.  Ancak 5 yıl denetim bozulursa sonuçlar doğmaktadır. Şöyle ki;

  • Hükümlü bu süreçte denetimli serbestlik şartlarına uymadığında, mahkeme kararı ile cezaevine geri gönderilebilir.
  • Denetimli serbestlik uygulaması, hükümlülerin erken tahliye olmalarına yardımcı olabilir. Ancak denetim bozulursa, erken tahliye imkanı ortadan kalkabilir.
  • Denetimli serbestlik süresi bozulmuş bir kişi için mahkeme hükümlüye ek yükümlülükler getirebilir.
  • Denetimli serbestlik sürecindeki ihlaller, ceza süresinin uzamasına neden olabilir.  Mahkeme, infazın yeniden başlamasına karar verebilir.

CMK’nın 231/11 maddesinin ilk cümlesine göre denetim süresi içinde kasıtlı suç işleyen ya da denetimli serbestlik tedbirlerine ilişkin yükümlülüklere kabul edilebilir kusuru ve haklı mazereti olmadan aykırı davranan sanık hakkında hüküm açıklanır. Maddenin 11. fıkrasının ikinci cümlesine göre yüklenen yükümlülükleri geçerli ve haklı bir mazereti nedeniyle yerine getiremeyen sanık hakkında bazı istisnalar mevcuttur. Buna göre sanığın durumu itibarıyla hapis cezasının yarısına kadarının infaz edilmemesine veya cezanın ertelenmesine ya da seçenek yaptırımlara çevrilmesi mümkündür. Hüküm, denetimli serbestlik tedbirlerine ilişkin yükümlülüklere aykırı davranılmış olması nedeniyle açıklanmış ise, hükümde değişiklik yapılabilir. Sanığın durumu değerlendirilerek, cezanın yarısına kadar belirlenecek bir kısmının infaz edilmemesine ya da koşullarının varlığı halinde erteleme veya seçenek yaptırıma dönüştürme kararı verilebilir.

X
kadim hukuk ve danışmanlık