“Polis telefonla ifadeye çağırır mı?” sorusu sıklıkla tarafımıza sorulmaktadır. Evet polis telefonla ifadeye çağırabilir. Ancak polisin telefon ile çağırması dışında, telefonda ifade alması, para talep etmesi veya ziynet eşyalarınızı istemesi gibi bir durum söz konusu olamaz. (Çok fazla kendini polis, savcı, hakim olarak tanıtarak dolandırıcılık olayı yaşanmaktadır.) Nitekim gündemde sıklıkla yer alan kendisini polis, hakim, savcı olarak tanıtan dolandırıcılıklarla karıştırılmasına yol açabilir.
İfadeye çağırma; kolluk kuvvetleri tarafından adrese gelerek, telefon ile iletişim kurularak, yakalama üzerine veya tebligat yolu ile davet edilerek yapılabilmektedir. Telefonla yapılan çağrılara dikkat etmek önemlidir; çünkü bazı durumlarda bu çağrılar resmi olmayabilir veya yanlış anlaşılmalara yol açabilir. Eğer telefonla çağrıldıysanız, mümkünse durumu yazılı hale getirmeye çalışmalı ve ifade vermeye gittiğinizde ifadenizin bir örneğini de karakoldan almalısınız.
İfade alma ve sorgu, şüpheli veya sanığın kriminal taktik esaslarına göre hazırlanarak, yetkili merciler tarafından yürütülen bir görüşmeyle beyanlarının alınmasıdır. Şüpheli veya sanığın ifadesinin alınması veya sorgusunun yapılması, suç isnat edilen kişinin bilgisinin, hukuki kurallar göz önünde tutularak hukuken nitelendirilmiş bir olayın mümkün oldukça objektif ve kapsamlı biçimde öğrenilmesi girişimidir. İfade alınması işlemi kolluk kuvvetleri tarafından yapılabileceği gibi Cumhuriyet savcısı tarafından da yapabilir. Cumhuriyet savcısı ya da kolluk kuvvetleri dışındaki kişilerin sorgu yapması kural olarak mümkün değildir. Sorgu yargılamayı yapan mahkeme tarafından bizzat yapılmalıdır. Bu yazımızda Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak; “Polis Telefonla İfadeye Çağırır Mı?” sorusunun cevabını vereceğiz.
Polis Telefonla İfadeye Çağırırsa Ne Yapmalıyım?
Polis telefonla ifadeye çağırır mı sorusunun cevabını üstte verdik. Peki polis telefonla ifadeye çağırırsa ne yapmalısınız? Polisin yazılı bir çağrı kağıdı ile kişiyi ifadeye çağırması mümkün olduğu gibi telefonla ifadeye çağırması da mümkündür. Öncelikle belirtmek gerekir ki polis, adli bir vaka olduğunda bu olayı aydınlatmak için araştırmalar yapar. Yürüttüğü araştırma çerçevesinde gerekli görülürse vatandaşların bilgisine başvurmak için onları arayabilir. Bu durum vatandaşlar tarafından maalesef sıklıkla karşılaşılan dolandırılma vakaları nedeniyle şüphe ile karşılanabilir.
Fakat tarafınızdan para, banka bilgisi gibi mali veriler istenmediği sürece normal bir durumdur ve günümüzde polisin sıklıkla başvurduğu bir yöntemdir. Zira teknolojinin getirdiği hız ve avantaj her alanda olduğu gibi kolluk kuvvetlerince de kullanılmaktadır. Böyle bir arama ile karşılaştığınızda paniklemeden dinlemenizi, hangi polis memuruyla konuştuğunuzu anlamak adına arayan memurun ismini almanızı ve çağrıldığınız karakola gidip ifade vermenizi öneririz.
Nitekim kolluk tarafından yapılan çağrıya uymamanız durumunda koşullar oluşmuşsa hakkınızda zorla getirme kararı çıkarılabilecektir. Tabi ki şüpheli veya müşteki sıfatıyla dinlenilmek üzere çağırıldığınız ifadeye alanında uzman bir avukatın refakatiyle gitmenizi öneririz. Zira alınan ilk ifade düzenlenecek iddianame veya verilecek KYOK kararının temel taşını oluşturabilir. Suç işlediği düşünülen ve şüpheli olarak nitelenen kişi ya da kişilerin olaya ilişkin beyanlarına başvurulması işlemi ifade almadır. Soruşturma sürecine yön veren ve ceza muhakemesi hukukunun amacı olan maddi gerçeğe ulaşmada önemli katkı sağlayan ifade almanın usul ve esasları, Türk mevzuatında 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 145-148 maddeleri arasında ve uygulama detaylarını ortaya koyan Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Yönetmeliği’nde düzenlenmiştir.

Polis Neden İfadeye Çağırır?
Kişi, suçlandığı olay hakkında açıklamalarda bulunmak ve olayı aydınlatmak zorundadır. İfadesi alınacak kişi davetiye ile çağrılmalıdır. Davetiyede kişinin neden çağırıldığına ve ifadenin nerde ne zaman alınacağına dair açıklamalarda bulunulmak zorundadır. Tarafınıza gelen davetiyede neden çağrıldığınıza dair açıklamalara yer verilmediği takdirde en yakın kolluk görevlileri ile iletişime geçip çağrılma sebeplerinizi öğrenebilirsiniz. Davetiye ile çağrılmasına rağmen ifade vermeye gelmeyen kişi hakkında zorla getirme kararı verilebilir. Zorla getirilme kararı, hakim veya savcı tarafından verilebilmektedir. İfadeye gitmemeniz durumunda kolluk tarafından zorla getirilme kararı verilemez.
Savcılık yürüttüğü araştırma çerçevesinde gerekli görülürse vatandaşların bilgisine başvurmak için onları arayabilir. Genel olarak uygulamada polis, çağrı kağıdı ile ilgilinin kapısına gelerek veya fiilen çağırmak suretiyle ifadeye çağırabileceği gibi kolay ve hızlı bir yöntem olması nedeniyle telefon ile de polis merkezine çağırabilir. Bu durum vatandaşlar tarafından son zamanlarda karşılaşılan dolandırılma vakaları nedeniyle şüphe ile karşılanabilir.
Sizden kişisel bilgiler istenmediği sürece normal bir durumdur ve günümüzde polisin sıklıkla başvurduğu bir yöntemdir. Zira teknolojinin getirdiği hız ve avantaj her alanda olduğu gibi kolluk kuvvetlerince de kullanılmaktadır. Böyle bir arama ile karşılaşılması halinde öncelikle sakin olmanızı, polisi paniklemeden dinlemenizi, hangi polis memuruyla konuştuğunuzu anlamak adına arayan memurun ismini almanızı, nerde ne zaman ifade vereceğinizi öğrenmenizi ve çağrıldığınız karakola gidip ifade vermenizi öneririz. Çünkü kolluk tarafından yapılan çağrıya uymamanız durumunda koşullar oluşmuşsa hakkınızda zorla getirme kararı çıkarılabilecektir.
Karakoldan İfadeye Çağrıldım Ne Yapmalıyım?
Öncelikle belirtmek gerekir ki polis, adli bir vaka olduğunda bu olayı aydınlatmak için araştırmalar yapar. Yürüttüğü araştırma çerçevesinde gerekli görülürse vatandaşların bilgisine başvurmak için onları arayabilir. Bu durum vatandaşlar tarafından maalesef sıklıkla karşılaşılan dolandırılma vakaları nedeniyle şüphe ile karşılanabilir. Fakat böyle bir arama ile karşılaştığınızda paniklemeden dinlemenizi, hangi polis memuruyla konuştuğunuzu anlamak adına arayan memurun ismini almanızı ve çağrıldığınız karakola gidip ifade vermenizi öneririz. Zira kolluk tarafından yapılan çağrıya uymamanız durumunda koşullar oluşmuşsa hakkınızda zorla getirme kararı çıkarılabilecektir.
Önemli olan husus alınacak ifadenizde bir avukat eşliğinde gitmenizin fayda sağlayacağıdır nitekim alınan ilk ifade düzenlenecek iddianame veya verilecek KYOK kararının temel taşını oluşturabilir. İlk ifadenin yanlış anlaşılmalara sebebiyet verilmesiyle gereksiz davaların açıldığını, yargının iş yükünün arttığını, tarafların yüksek miktarlarda yargılama giderlerine katlanmak zorunda kaldığı ortadadır. İfadeye çağrılan şahıs, ne kadar eğitimli ve tecrübeli olsa da heyecanının tetiklenmesiyle şahsı ve/veya yakınları aleyhine sonuç doğuracak beyanlarla inanılmaz hatalar yapmakta ve bu hatalar sonucunda kendisini Ağır Ceza Heyetinin ya da Asliye Ceza Mahkemesi hakiminin karşısında bulmaktadır.
Kişinin İfadesi Nasıl Alınır?
Bir olayda mağdur dahi doğrudan olay hakkında bilgi sahibi olamazken, en önemli bilgi sahibi şüphelidir. Şüphenin ortadan kalkması için, kişinin kollukta ya da savcılıkta alınan ifadesi çok önemlidir. İfade teknik bir terim olup, yalnızca şüpheli şahsın dinlenilmesini ifade etmektedir. Örneğin Cumhuriyet savcısının suç ile ilgili kişiyi dinlemesi ifade almadır. Şüpheli ya da sanığın hakim veya mahkeme tarafından ifadesinin alınması ise sorgu olarak adlandırılır.
PVSK madde 15’e göre, “Polis, yaptığı tahkikat esnasında ifadelerine müracaat lazım gelen kimseleri çağırır ve kendilerine lüzum olan şeyleri sorar.” hükmüne haizdir. Dolayısıyla savcılık makamından talimat alır almaz araştırmaya başlayan kolluk kuvvetlerinin kişilerin ifadelerini almak için karakola çağırmaları mümkündür. Bu çağrı kişinin ikametgah adresine çağrı kağıdının gönderilmesi şeklinde olacağı gibi telefon üzerinden kişinin çağırılması şeklinde de olabilir. Polisin kişiyi aradığı telefon numarası genellikle karakola ait, o işe tahsis edilmiş bir telefon numarası olmaktadır. Bunun dışında kişinin yurt dışında vs. yaşaması ile kendisine ulaşılamaması halinde kolluk kuvveti Whatsapp üzerinden de arama gerçekleştirebilir.
Polis Çağrı Belgesi Örneği
Polis çağrı belgesi içerisinde öncelikle kime tebliğ edildiği yazılır ve devamında kişinin hangi kolluk merkezine hangi tarih ve saat içerisinde davet edildiğini içerir. İlgili kişiye çağrı kağıdını gönderen polis memurunun görev yeri, adı soyadı, telefon numarası gibi hususlar da çağrı kağıdının içerisinde yer almaktadır. Bununla birlikte açık adres de belirtilen çağrı kağıdının üst kısmında, polis merkezinin amblemi yer almaktadır. Önemli olan husus tebliğ tarihinin de çağrı belgesi içerisinde yer almasıdır. Çağrı Belgesi Örneği ise şu şekilde verilebilir:
Sayın (Ad-Soyad)
Aşağıda belirtilen konu ile ilgili olarak, (…) günü saat 08:00 ile 17:00 arasında (…) Polis Merkezi Amirliği’ne nüfus cüzdanınızla birlikte müracaatta bulunmanızı rica ederiz.
Konu: (…) konusu hakkında ifade alınmak üzere.
Görevli Polis Memuru
Ad-Soyad: (…)
Görev Yeri: (…)
Telefon No: (…)
Çağrı Tarihi: (…)
Adres: (…)