Vakıf Üniversitelerinin Öğretim Ücreti Davaları

vakif universitelerinin ogretim ucreti davalari

Vakıf üniversitelerinin öğretim ücreti davaları, vakıf üniversitelerinin ücretlerini fahiş arttırması durumunda açılan davaya denir. Vakıf (Özel) Üniversiteleri son yıllarda maliyet ve giderlerinin enflasyon oranlarının üzerinde arttığını gerekçe göstererek yıllık eğitim ücretlerine on iki aylık TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ortalamasının üzerinde olacak şekilde tek taraflı olarak zam yaptığı kamuoyunun bilgisindedir. Bu kapsamda benzer bir olaya ilişkin olarak talep değerinin Tüketici Hakem Heyeti sınırları içinde olduğu bir başvurumuzla ilgili olarak %115 oranında yapılan artışla ilgili Tüketici Hakem Heyeti tarafından yapılan eğitim ücret artış oranına müdahale edilerek artış oranının on iki aylık TÜFE ortalaması olacak şekilde artışına karar verilmiştir. Bu kapsamda alınan kararın incelemesi yapılacaktır.

Vakıf üniversiteleri ve özel öğretim kurumlarının özel eğitim ücretine fahiş zamlar yaptığı sıklıkla gündeme gelmektedir. Vakıf üniversitelerinin yaptığı fahiş zamlar öğrencileri ve velilerini mağdur etmektedir. Bu sebeple öğrenciler ve velileri tarafından dava açılması yoluna gidilmektedir. Özel öğretim kurumlarının uyması gereken esaslar, Özel Öğretim Kurumları Kanunu ve yönetmelik ile düzenlenmiştir. 2024 -2025 Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına az bir süre kalmasıyla beraber özel okullar yeni eğitim öğretim yılı ücretlerini açıklamaya başladı ve açıklanan yüksek zam oranlarının hukuka uygun olup olmadığı hususu büyük bir tartışma konusu yarattı.

Vakıf (Özel) Üniversiteleri son yıllarda maliyet ve giderlerinin enflasyon oranlarının üzerinde arttığını gerekçe göstererek yıllık eğitim ücretlerine on iki aylık TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ortalamasının üzerinde olacak şekilde tek taraflı olarak zam yaptığı kamuoyunun bilgisindedir. Bu kapsamda benzer bir olaya ilişkin olarak talep değerinin Tüketici Hakem Heyeti sınırları içinde olduğu bir başvurumuzla ilgili olarak %115 oranında yapılan artışla ilgili Tüketici Hakem Heyeti tarafından yapılan eğitim ücret artış oranına müdahale edilerek artış oranının on iki aylık TÜFE ortalaması olacak şekilde artışına karar verilmiştir. Bu kapsamda alınan kararın incelemesi yapılacaktır. Vakıf üniversitelerinin uyması gereken esaslar Yükseköğretim Kanunu ve Vakıf Yükseköğretim Kurumları yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak bu makalemizde “Vakıf Üniversitelerinin Öğretim Ücreti Davaları” hakkında açılacak davalar hakkında bilgi verilecektir. Konu ile ilgili olarak hak mahrumiyetine maruz kalmamak adına dava sürecinin avukat yardımı ile yönetilmesini tavsiye ederiz.

İlgili Makale: İptal Davası

Vakıf Üniversiteleri Nedir?

Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliğine göre vakıf,  4721 sayılı Medeni Kanun hükümleri uyarınca kurulmuş, amaç ve faaliyetleri arasında yükseköğretim kurumları kurmaya ilişkin hüküm bulunan, 2547 sayılı Kanun ve bu Yönetmelik hükümleri uyarınca yükseköğretim kurumlarını ve bunlara bağlı birimleri kuran veya kurmak için başvuran tüzel kişiliğe sahip mal topluluklarıdır. Vakıf Yükseköğretim Kurumu ise kazanç amacına yönelik olmamak şartı ile Vakıflar tarafından kurulmuş bulunan üniversite ile yüksek teknoloji enstitüsü ve bunların bünyesinde yer alan fakülteler, enstitüler, yüksekokullar, meslek yüksekokulu konservatuarlar, araştırma uygulama merkezleri ile bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsüne bağlı olmayan meslek yüksekokuludur.

Vakıf üniversitesi, gelirlerini sadece kendi üniversitelerini ve mülkiyeti üniversitelere ait kurum ve kuruluşları geliştirmek amacıyla harcamak kaydıyla, vakıflar tarafından  kanunla kurulmuş bulunan kamu tüzel kişiliğine sahip, yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapan, fakülte, enstitü, yüksekokul, meslek yüksekokul, destek, hazırlık okulu veya birimleri, benzeri kuruluş ve birimlerden oluşan bir yükseköğretim kurumudur.  Kamu tüzel kişiliğine sahip vakıf yükseköğretim kurumları, kendilerine ait mal varlıklarına ve bunlar üzerinde her türlü tasarruf hakkına sahip olup, vakıf üniversiteleri ve vakıf yüksek teknoloji enstitüleri rektörleri ile bağımsız vakıf meslek yüksekokulları müdürleri hariç her düzeydeki yöneticileri ve diğer personelini, kendi organlarının kararı ile görevlendirebilirler.

İlgili Makale: İnfaz Hesaplama
vakif universitelerinin ogretim ucreti davalari nasil acilir
vakif universitelerinin ogretim ucreti davalari nasil acilir

Vakıf Üniversitelerinin Eğitim Ücreti Nasıl Belirlenir?

Yükseköğretim Kanunu Ek madde 9.a göre, vakıf yükseköğretim kurumlarının eğitim – öğretim esasları, öğretim süreleri ve öğrenci hakları ile ilgili hususlar bu Kanun hükümlerine tabidir. Öğrencilerden alınacak ücretler mütevelli heyet tarafından tespit edilir. Vakıf yükseköğretim kurumları, ön lisans, lisans, tezli yüksek lisans ve doktora düzeyindeki her bir diploma programında öğrenim gören öğrencilerden; ilgili programın en yüksek merkezi yerleştirme puanına sahip en az yüzde on beşi kadar öğrenciyi, söz konusu programın öğrenim süresi boyunca ücretsiz okutmakla yükümlüdür. Bu öğrencilerden eğitim ve öğretim süreçlerine ilişkin herhangi bir ücret talep edilmez. Tezli yüksek lisans, doktora ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda en yüksek yerleştirme puanı sıralaması dikkate alınır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.

Vakıf üniversitelerinin fahiş ücret artışlarından dolayı son zamanlarda vakıf üniversitelerinin öğretim ücreti davaları açıldığı görülmektedir. Bu dava ile ödediğiniz ücretin bir kısmını alabilirsiniz. Vakıf üniversitesinde öğrenim görmek bilindiği üzere ücretlidir. Öğrenciler ve veliler ayrık hususlar saklı kalmak üzere vakfın belirlediği ücreti ödemekle yükümlüdür. Yükseköğretim Kanunu hükmünde belirlendiği üzere vakıf üniversitelerinin öğretim ücretleri vakfın mütevelli heyeti tarafından belirlenir. Ancak mütevelli heyet tarafından kanun ve yönetmeliklere aykırı olarak fahiş arttırılan bedele karşı dava açılması mümkündür. Bedele karşı açılacak davalar için görevli mahkeme Tüketici mahkemeleri olacaktır.

Devlet üniversiteleri ücretsiz iken, vakıf üniversitelerinde öğrenim görmek ücrete tâbidir. Anayasa m. 130 ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu Ek m. 9 uyarınca, vakıf üniversiteleri öğrenim ücretlerini kendileri belirlemektedir. Ekonomik gelişmelere bağlı olarak vakıf üniversiteleri öğrenim ücretlerini belirlemekte ve zam yapmaktadırlar. Fakat bu zamlar fahiş bir noktaya ulaşabilmekte ve bir önceki yıla göre %200, %250 oranlarında zam yapıldığı görülmektedir. Bu durumda öğrenciler zor durumda kalmakta, öğrenimlerini yarıda bırakmak ya da borç içine düşmek tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır.

Vakıf üniversiteleri öğrencileri karşısında güçlü durumdadırlar. Diğer tüketiciler başka bir sağlayıcıdan hizmet alabilir veya pazarlık yapabilirler. Oysa öğrenciler başka bir üniversiteye geçemezler veya pazarlık yapamazlar. Dolayısıyla vakıf üniversiteler güçlü konumlarını kullanarak dürüstlük kuralına aykırı olarak fahiş ücret belirleyemez ve zam yapamazlar. Vakıf üniversitelerinin öğrenim ücretlerine fahiş zam yapılması halinde, mahkemeye başvurarak ücret artışının makul bir orana çekilmesi talep edilmelidir. Mahkemece ekonomik gelişmelere uygun, makul ve öğrencinin eğitimini sürdürmesini sağlayacak bir bedel belirlenmelidir.

Vakıf Üniversitelerinin Öğretim Ücreti Davaları Nedir?

Vakıf yükseköğretim kurumlarının eğitim – öğretim esasları, öğretim süreleri ve öğrenci hakları ile ilgili hususlar Yükseköğretim Kanunu hükümlerine tabidir. Öğrencilerden alınacak ücretler mütevelli heyet tarafından tespit edilir. Mütevelli heyet tarafından belirlenen öğretim ücretlerinin fahiş olması durumunda öğrenci ve velilerin dava yoluna gitme hakları bulunur. Yapılan zamların fahiş olması durumunda ilgili kişilerin Tüketici mahkemesine dava açması gerekmektedir. Zira tüketici mahkemesi, tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik tüm uygulamalar için görevli mahkemedir. Ancak Tüketici mahkemesine dava açabilmek için uyuşmazlık tutarının belli bir sınırı geçmesi gerekmektedir.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan duyuru ile 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 68’inci ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği’nin 6’ncı Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ, 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete’de yayımlandığını belirtmiştir. Buna göre, tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurularda uyulması zorunlu parasal sınırlar, 2023 yılı için belirlenen %58,46’lık yeniden değerleme oranına göre tekrar belirlendi. 2024 yılı için yapılacak başvurularda değeri 104.000 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda, İl veya İlçe Tüketici Hakem Heyetleri görevlidir.

Ayrıca, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 77’nci Maddesine Göre 2024 Yılında Uygulanacak Olan İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ, 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete’de yayımlandı.2024 yılı için yapılacak başvurularda değeri 104.000 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda, İl veya İlçe Tüketici Hakem Heyetleri görevlidir. 104.000 TL üzeri başvurularda ise tüketici mahkemesi görevlidir.  İl ve ilçe tüketici hakem heyeti tarafından verilen kararlar bağlayıcıdır.

Vakıf Üniversiteleri Öğretim Ücreti YÖK Kriterleri

Yükseköğretim Kurulu tarafından 17 Temmuz 2024 tarihinde yapılan duyuru ile vakıf üniversitelerinin eğitim ücretlerinin belirlenmesi adına kriterler belirlemiştir. Bu kriterler;

  • Ücretlerin dönemsel değil, yıllık ve tayin edilmiş bir miktar olarak tespit edilmesi,
  • Ücretlerin tercih ve/veya yatay geçiş dönemlerinden önce net bir miktar olarak ve her bir adayın kolayca ulaşabileceği şekilde ilan edilmesi,
  • İlk kayıt esnasında öğrenciye taahhüt edilmiş eğitim-öğretim ücreti artış oranlarının aşılmaması ancak her halükarda yapılacak artışlarda en çok Tüketici Fiyat Endeksindeki (TÜFE) on iki aylık ortalama oranın esas alınması ve bu kapsamdaki güncellemelerin resmi internet sitelerinden duyurulması,
  • Kayıt döneminden sonra her ne ad altında olursa olsun açıkça ilan edilmemiş ilave/beklenmedik ücret ve ücret artışı talebinde bulunmamaları
  • İlan edilen eğitim ve öğretim ücretlerinde TÜFE üzerinden resmi güncelleme oranları dışında herhangi bir ilave değişiklik yapılmamalı ve alınacak bu yöndeki kararlar uygun zamanda ve elverişli araçlarla tüm öğrencilerle paylaşılmasıdır.

TÜİK verilerine göre Ekim 2024 on iki aylık artış ortalamalarına göre TÜFE oranı %62,02’dir.  YÖK tarafından belirlenen kriterlere göre vakıf üniversiteleri TÜFE oranının üzerinde zam yapamayacaklardır. TÜFE oranının üzerinde zam yapılması durumunda, belirlenen sınırın üzerinde ödenen ücretin iadesi istenebilir. Yine belirlenen TÜFE oranı üzerinde yapılan zam sonucu sözleşmenin uyarlaması için dava yoluna gidilebilir. Vakıf üniversitelerine karşı dava yoluna gidebilmek için avukat yardımına başvurmak hak kayıpları yaşanmaması adına önemlidir. Bu bakımdan sürecin avukatla birlikte yönetilmesini tavsiye ederiz.

vakif universitelerinin ogretim ucreti nasil geri alinir
vakif universitelerinin ogretim ucreti nasil geri alinir

Vakıf Üniversitelerinin Öğretim Ücreti Davaları Hakkında Yargıtay Kararları

Yargıtay 13.Hukuk Dairesi 11.03.2020 T. 2017/2170 E. 2020/3172 K. Sayılı kararı

  • Vakıf Üniversitelerinin Öğretim Ücreti Davaları

Davacı, … Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Fakültesi’nde okuduğunu, 2006-2013 yılları arasında ait olduğu yarıyılda ücretlerini ödenmesine rağmen, başarısız olup sonradan tekrar ettiği 22 adet dersten 21 ders için haksız olarak ve yeniden tahsil edilen ücret aslı 56.250,00 TL, haksız her bir ücretin tahsil edildikleri tarihlerden dava tarihine kadar işlemiş kanuni faizleri 21.000,00 TL olmak üzere şimdilik 77.250,00 TL’nin davalı üniversiteden tahsiline karar verilmesini istemiştir.

Davalı, davanın reddini dilemiştir.

Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile 56.250,00 TL’nin dava tarihinden itibaren ıslah edilen 19.470,00TL’nin ise ıslah tarihi olan 01.03.2016 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine, fazlaya ilişkin taleplerin reddine karar verilmiş; hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Davacı, eğitim gördüğü dönem içerisinde başarısız olup tekrar almış olduğu derslere ilişkin olarak davalı üniversiteye mükerrer ödeme yapması nedeniyle eldeki davayı açmıştır.

Mahkemece, davacının davalı kuruma 02.01.2011-20.06.2013 dönemi için toplam 75.720,00 TL tutarında fazladan eğitim ücreti ödediği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.

… Üniversitesi’nin, Yüksek Öğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu gereğince kurulmuş Vakıf Üniversitesidir. 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun Ek 9. maddesine göre, Vakıf yüksek öğretim kurumlarının eğitim-öğretim esasları, öğretim süreleri ve öğrenci hakları ile ilgili hususlar bu Kanuna tabidir, öğrencilerden alınacak ücretler mütevelli heyeti tarafından tespit edilmektedir. Ek 10. madde gereğince vakıf üniversiteleri Yüksek Öğretim Kurumunun gözetimi ve denetimi altındadır.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Genel Kurulu’nun 15.09.2008 tarihli kararında; ”2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun Ek 10. maddesine göre mali, idari ve ekonomik konularda kurulun gözetim ve denetimine tabi olan vakıf yükseköğretim kurumlarında okuyan öğrencilerden kayıt yaptırdıkları dönem ve eğitim – öğretim yılı için ücret alındığı, bir üst sınıfa geçen ve bir önceki eğitim – öğretim yılı dönemi için ücret ödemiş olan öğrencilerden daha önce alıp da başaramadığı ve yeniden alması gereken ücretleri daha önce alınmış/ödenmiş olan alt sınıf dersleri için bir ücret alınmasının uygun olmadığına karar verilmiştir.”

Yüksek Öğretim Kurulu’nun 18.03.2015 tarih ve 12 nolu oturumunda uygulamada yaşanan tereddütlerin giderilmesi amacıyla ”Vakıf Yükseköğretim kurumlarında ders ücreti ödediği yılda/ dönemde başarısız olana öğrenci, bir sonraki yılda/ dönemde bu dersi dönem /eğitim-öğretim yılı dışında ek bir ücret ödemeden alma hakkına sahip iken, başarısız olunan dersi zorunlu olmayan yaz okulunda kendi talebi ile almak istediği taktirde ücret ödemesi gerektiği, ayrıca öğrencilerden dönem tekrarı veya normal eğitim süresine aşan eğitim- öğretim yılı / dönemi için ücret alınıp alınmayacağı hususunun yüksek öğretim kurumları tarafından kararlaştırılabileceğini ” şeklinde düzenlenmesine karar verildiği belirtilmiştir.

Bu durumda vakıf üniversitelerince, öğrencilerin başarısız olduğu ya da hiç almadığı derse ilişkin bir sonraki dönem alacağı dersler için öğretim ücreti dışında her ne ad altında olursa olsun ayrı bir ücret alınması hukuka aykırıdır aksi bir uygulama halinde fazla tahsil edilen ücretler sebepsiz zenginleşme hükümleri uyarınca geri alınabilecektir. Ancak dönemin uzaması nedeniyle öğrenciden ücret alınmasına dair bir engel bulunmamaktadır.

Hal böyle olunca, mahkemece başarısız olunan derslerle ilgili davacı öğrencinin ödediği ücretlerin … Üniversitesi’nin belirlediği dönem ücreti dışında ek ücret olup olmadığı tespit edilerek karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme sonucu karar verilmiş hatalı olup, bozmayı gerektirir.


 Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, 18.03.2020 T. 2017/1899 E. 2020/3378 K. Sayılı kararı

  • Vakıf Üniversitelerinin Öğretim Ücreti Davaları

1. Davacı, eğitim gördüğü dönem içerisinde başarısız olup tekrar almış olduğu derslere ilişkin olarak davalı üniversiteye mükerrer ödeme yapması nedeniyle eldeki davayı açmıştır.

Mahkemece, davacının Başkent Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği gereği 2005–2006 güz yarıyılında sadece üç ders alabildiğini, bu derslerin daha önce iki kez alınan EKON101, SİBU103 ve İŞLE241 kodlu dersler olduğunu, söz konusu yarıyılda yeni hiçbir ders alınamadığını ve Yükseköğretim Kurulu’nun 15.09.2008 tarihli kararında belirlendiği şekilde, sadece daha önce ücreti ödenmiş olan derslerin tekrarından ibaret olan söz konusu dönem için tam dönem ücreti alındığını, bu nedenle 2005–2006 güz yarıyılı bakımından Yükseköğretim Kurulu’nun 15.09.2008 tarihli kararına aykırı bir uygulamanın yapıldığı anlaşıldığını, davacının ödediği 2005–2006 güz yarıyılı dönem ücretinin yalnızca daha önce ücretini ödemiş olduğu dersleri kapsadığı için mükerrer ödeme olduğunu bu durumda Yönetmelik gereği daha önce aldığı dersleri almak durumunda olan öğrenci bakımından Yönetmeliğe uygun olsa bile dönem ücreti alınmasının, Yükseköğretim Kurulu’nun 15.09.2008 tarihli anılan kararının uygulanmaması sonucunu doğuracağını, davacının daha önce iki kez dönem ücreti içinde ödemiş olduğu dersler için tam dönem ücretini ödeyerek mağdur edilmesinin Yükseköğretim Kurulu kararına aykırılık teşkil edeceğini bu nedenlerle Üniversitenin söz konusu yarıyıl ücretini iade etmesi gerektiği kanaatine varıldığını ve davacının, davalı Üniversite tarafından alınan KDV ücretinin haksız olarak alındığı talebine ilişkin ise; davalı Üniversitede KDV uygulamasının 2005-2006 akademik yılından itibaren uygulanmaya başlaması ve devlete vergi olarak ödenen KDV’nin okul ücretine yansıtılmasında Üniversitenin bir kazancı olmadığını, davacının Üniversiteye kaydolduğunda Üniversitenin KDV mükellefi olmadığını ve 2005 yılına kadar KDV ödemediğini, Üniversitenin KDV mükellefi olma tarihinden itibaren KDV tutarını öğretim ücretine yansıttığı anlaşılmasına göre bu durumun yasal bir zorunluluğun yerine getirilmesi olduğunu, KDV’nin haksız şart olmadığı kanaatiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.

Başkent Üniversitesi, Yüksek Öğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu gereğince kurulmuş Vakıf Üniversitesidir. 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun Ek 9. maddesine göre, Vakıf yüksek öğretim kurumlarının eğitim-öğretim esasları, öğretim süreleri ve öğrenci hakları ile ilgili hususlar bu Kanuna tabidir, öğrencilerden alınacak ücretler mütevelli heyeti tarafından tespit edilmektedir. Ek 10. madde gereğince vakıf üniversiteleri Yüksek Öğretim Kurumunun gözetimi ve denetimi altındadır.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Genel Kurulu’nun 15.09.2008 tarihli kararında; ”2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun Ek 10. maddesine göre mali, idari ve ekonomik konularda kurulun gözetim ve denetimine tabi olan vakıf yükseköğretim kurumlarında okuyan öğrencilerden kayıt yaptırdıkları dönem ve eğitim – öğretim yılı için ücret alındığı, bir üst sınıfa geçen ve bir önceki eğitim – öğretim yılı dönemi için ücret ödemiş olan öğrencilerden daha önce alıp da başaramadığı ve yeniden alması gereken ücretleri daha önce alınmış/ödenmiş olan alt sınıf dersleri için bir ücret alınmasının uygun olmadığına karar verilmiştir.”

Yüksek Öğretim Kurulu ‘nun 18.03.2015 tarih ve 12 nolu oturumunda uygulamada yaşanan tereddütlerin giderilmesi amacıyla ”Vakıf Yükseköğretim kurumlarında ders ücreti ödediği yılda/ dönemde başarısız olan öğrenci, bir sonraki yılda/ dönemde bu dersi dönem /eğitim-öğretim yılı dışında ek bir ücret ödemeden alma hakkına sahip iken, başarısız olunan dersi zorunlu olmayan yaz okulunda kendi talebi ile almak istediği taktirde ücret ödemesi gerektiği, ayrıca öğrencilerden dönem tekrarı veya normal eğitim süresine aşan eğitim- öğretim yılı / dönemi için ücret alınıp alınmayacağı hususunun yüksek öğretim kurumları tarafından kararlaştırılabileceğini ” şeklinde düzenlenmesine karar verildiği belirtilmiştir.

Bu durumda, vakıf üniversitelerince, öğrencilerin başarısız olduğu ya da hiç almadığı derse ilişkin bir sonraki dönem alacağı dersler için öğretim ücreti dışında her ne ad altında olursa olsun ayrı bir ücret alınması hukuka aykırıdır aksi bir uygulama halinde fazla tahsil edilen ücretler sebepsiz zenginleşme hükümleri uyarınca geri alınabilecektir. Ancak, dönemin uzaması nedeniyle öğrenciden ücret alınmasına dair bir engel bulunmamaktadır.

Hal böyle olunca, mahkemece başarısız olunan derslerle ilgili davacı öğrencinin ödediği ücretlerin Başkent Üniversitesi’nin belirlediği dönem ücreti dışında ek ücret olup olmadığının tespit edilerek karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde yanılgılı değerlendirme sonucu karar verilmiş olması hatalı olup, bozmayı gerektirir.

doktor guvenlik sorusturmasi

Doktor Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması

guvenlik sorusturmasi iptal davasi

Güvenlik Soruşturması İptal Davası

guvenlik sorusturmasi itiraz nasil yapilir

Güvenlik Soruşturması İtiraz

İlgili Yazılar

X
kadim hukuk ve danışmanlık