Nafaka Ödememe Cezası ve Şikayet

nafaka odememe cezasi

Nafaka ödememe cezası, kanunda nafaka yükümlüsünün nafaka ödememesi durumunda İİK madde 344 kapsamında tazyik hapsiyle cezalandırılması şeklinde tanımlanmıştır. Türk Medeni Kanunu’nun 175. Maddesindeki düzenleme gereğince boşanmadan kaynaklı olarak yoksulluğa düşecek taraf, kusurunun daha ağır olmaması durumunda diğer taraftan süresiz olarak nafaka talebinde bulunabilir. Bu talep sonucunda nafaka alacaklısına, borçlu tarafından düzenli olarak aylık nafaka ödemesinde bulunulması gerekmektedir. Ancak çoğu zaman nafaka borçluları bu yükümlülüklerini ihlal ederek bazen geç ödemede bulunmakta bazen de hiç nafaka ödemesinde bulunmamaktadır.

Nafaka alacaklısına gerekli ödemede bulunmayan ve nafaka yükümlülüğünü ihlal suçunu işleyen kişilere karşı öncelikle icra takibi yolu seçilmeli, daha sonrasında bu yoldan da bir sonuç elde edilememesi durumunda icra ceza hâkimliğine şikayet dilekçesi ile başvurularak kişinin tazyik hapis ile cezalandırılması talebinde bulunulabilir. Kişinin bu yola başvururken, dava şartlarını taşıması önem arz etmektedir. Şikayetin gerekli şartları taşımaması durumunda bu yoldan bir sonuç elde edilmesi mümkün olmayacaktır. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak bu makalemizde nafaka ödememe cezası, nafaka ödememe cezası şikayet dilekçesi ve sürecini sizlere aktaracağız.

İlgili Makale: İnfaz Hesaplama

Nafaka Nedir?

Nafaka, yasaların belirlediği durumlarda, genellikle zaruret içinde bulunan kimseye kanunda belirtilen yükümlüler tarafından verilmesi gerekli mali yükümlülüktür. Ancak çeşitli türlere ayrılması nedeniyle, her nafaka türünün ödenmemesi için ceza öngörülmemiştir. Nafaka alacakları, haciz sırasında birinci sıradadır. Bunun anlamı, nafakasını ödemeyen kişinin başka kişilere veya kurumlara borcu olsa bile, ilk önce nafaka alacağı tahsil edilir. Ayrıca nafaka borcunun alacaklısı, borçlunun mal varlığına süre bakımından önce haciz koyduranlardan bile, daha önce nafaka alacağına kavuşur. Nafaka, tedbir nafakası, yoksulluk nafakası, iştirak nafakası ve yardım nafakası olmak üzere dörde ayrılmaktadır.

  • Yoksulluk nafakası, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak isteyebileceği bir nafaka türüdür. TMK 175.madde gereğince yoksulluk nafakasının şartları; boşanmaya karar verilmiş ve karar kesinleşmiş olmalıdır, taraflardan biri talepte bulunmalıdır, boşanma yüzünden yoksulluğa düşülmesi gereklidir, nafaka talep eden eşin kusursuz ya da daha az kusurlu olması gerekmektedir, takdir edilecek nafakanın bunu ödeyecek olan eşin mali gücü ile orantılı olmalıdır.
  • Tedbir nafakası, evlilik birliği devam ederken eşlerden birinin kendisi için ve müşterek çocuklar için talep ettiği nafakaya, tedbir nafakası denir. TMK’nın 197.maddesine göre evlilik birliği devam etmekle beraber, ayrı yaşamakta haklı olan eşin diğer eşten talep ettiği nafaka tedbir nafakasıdır.
  • İştirak nafakası, çocukların bakımına katkıda bulunmak üzere diğer eş tarafından ödenecek olan nafakaya iştirak nafakası denilmektedir. TMK 182/3. Maddesinin son cümlesi gereğince “eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır. Bu hüküm velayet hakkı kendisine verilmeyen eşin çocuklar için ödeyeceği nafakayı, başka bir ifade ile çocuğun giderlerine iştirak edilen nafakayı düzenlemektedir. Zira tarafların boşanmış olması, velayet kendisine verilmemiş olan anne ya da babanın çocuğun bakım giderlerine katılma yükümlülüğüne son vermez.
  • Yardım nafakası, aralarında akrabalık bağı olan kimselerin yoksulluğa düşmesi durumunda yani ekonomik olarak güçsüz duruma düşmesi nedeniyle maddi durumu daha iyi olan kişilerin yaptığı yardımdır. Yardım nafakası, Türk Medeni Kanunu’nun 364. maddesinde düzenlenen nafaka türüdür. Temelini ailelerin birbirini desteklemesinden alan yardım nafakası uygulamada genellikle alt soy, üst soy ya da kardeşlere yöneltilmektedir.
nafaka odememe cezasi ne kadar
nafaka odememe cezasi ne kadar

Nafaka Ödenmezse Ne Olur?

Nafaka, yasadan doğan ve mahkeme kararı ile meydana gelen bir çeşit yasal yükümlülüktür. Mahkeme kararı ile hükme bağlanan nafakanın ödenmemesi halinde icra takibi başlatılabilir ve icra takibi ile tahsil edilemezse nafaka yükümlüsünün şikayet edilmesiyle birlikte 3 aylık ödenmeyen nafaka tutarı nedeniyle 90 (doksan) gün süreyle tazyik hapsine tabii tutulması gündeme gelebilir. Unutulmamalıdır ki güncel nafaka alacakları hacizde birinci sırada işlem görecek olan alacaklardandır. Dolayısıyla örneğin birden çok kişi veya kuruma borçlu olan bir borçlunun yalnızca maaşına haciz konmuşsa ve bu icra takiplerinden biri nafaka alacağına ilişkin ise, öncelikle nafaka alacağı ödenir; sonrasında bakiye tutar kalmışsa diğer alacaklılara aktarılır.

İcra takibinin türü mahkeme kararıyla hükmedilen nafakanın türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak nafaka ödenmediği zaman icra takibi başlatılırken öncelikle icra dairesine bir dilekçe ile nafaka borcunun ödenmediğine dair başvuru yapılması gerekmektedir. Nafaka borcunun ödenmediğine dair dilekçe ile icra dairesine başvurularak nafaka borçlusu aleyhine icra takibi başlatılması talep edilir. Bu talep sonucunda açılan başlatılan icra takibinde icra/ödeme emri icra borçlusuna tebliğ edilir. İcra nafaka borçlusu kendisine icra/ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde bu takibe itiraz etmediği ve borcu ödemediği takdirde takip kesinleşir ve icra dairesi kanalıyla nafaka borçlusuna yapılacak cebri icra yoluyla borç tahsil edilir.

İcra ve İflas Kanunumuzun 344. Maddesine Göre: “Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir. Borçlunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış olması halinde, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir.”

İlgili madde hükmü gereğince nafakanın ödenmemesi halinde şikayet tarihinden geriye dönük olarak üç aylık nafakanın ödenmemesi sebebiyle nafaka yükümlüsü aleyhine üç aya kadar tazyik hapsine karar verilebilir.

  • Tedbir Nafakası Ödenmezse Ne Olur?

Öncelikle nafaka borcu, yasalar tarafından özel hale getirilmiş, ertelenemeyen ve silinemeyen özel bir borç türüdür. Nafaka borcu, sonraki aylara ertelenemez veya paraya çevrilemez. Nafaka ödenmediği takdirde nafaka alacaklısı tarafından şikâyet dilekçesi verilerek icra takibi başlatılır. Eğer borç yine ödenmezse nafaka borçlusu 3 ay süren tazyik hapsiyle cezalandırılır.

Tedbir nafakası, boşanma davası açılırken veya açıldıktan sonra herhangi bir eşin veya ergin olmayan çocukların geçinmesini sağlamak üzere boşanma davası süresince hükmedilen nafaka türüdür. Tedbir nafakasına boşanma davası sırasında mahkeme ara kararla hükmeder. Ara kararla hükmedilen bu tedbir nafakasının ödenmemesi halinde icra takibi başlatılırken her ne kadar mahkeme tarafından verilen bir karar olsa da bu karar ara karar niteliğinde olduğu için ilamsız icra takibi yapılması gerekir. Tedbir nafakasına ilişkin ara karara rağmen, nafaka kararda öngörülen zamanda ve tutarda yapılmazsa mahkemenin onaylı ara kararı ile icra müdürlüğünden ilamsız icra takibi yapılır.

İlamsız icra takibinde nafaka borçlusuna ödeme emri tebliğ edilir. Ödeme emri kendisine tebliğ edilen nafaka borçlusu ödeme emrine itirazı, kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içerisinde icra dairesine bildirmelidir. Ödeme emrine süresinde itiraz edilmemesi halinde icra takibi kesinleşir ve nafaka borcu borçludan cebri icra yoluyla tahsil edilir.

  • Yoksulluk ve İştirak Nafakası Ödenmezse Ne Olur?

Yoksulluk nafakasında, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Kişi yoksulluk nafakasını, boşanma davası esnasında talep edebileceği gibi boşanma kesinleştikten sonra 1 yıl içerisinde de ayrı bir dava ile talep edebilir. Yoksulluk nafakasına hükmedilebilmesi için boşanma davasında nafaka talep eden eşin diğer eşe nazaran daha az kusurlu veya eşit kusurlu olması gerekmektedir.

Yoksulluk nafakası, mahkemenin nihai kararla hükmedebileceği bir nafakadır. Yoksulluk nafakasına boşanma davasında nihai kararla hükmedilir. Bu nedenle yoksulluk nafakasını ödemeyen nafaka borçlusuna ilamlı icra takibi yapılır. Yoksulluk nafakasına hükmeden kararın bir örneği ile borçlunun nafakayı ödemediğinden bahisle icra takibi başlatılır. İlamlı icra takibinde icra emri kendisine tebliğ edilen borçlunun, icra takibi bir mahkeme kararına dayalı olarak açıldığı için itiraz etmesi mümkün değildir. Borçlu borcun varlığı dışında, zamanaşımı, ödeme ile son bulma gibi itirazları varsa icra emrinin kendisinden tebliğ edildiği tarihten itibaren 7 gün içerisinde icra mahkemesine başvurması gerekir.

İştirak nafakası, velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorunda olması nedeniyle hükmedilen nafakadır. İştirak nafakası da yoksulluk nafakasında olduğu gibi mahkemenin nihai kararla hükmettiği bir nafaka türüdür. Bu nedenle iştirak nafakasının ödenmemesi halinde de ilamlı icra takibi ile nafakanın tahsili sağlanabilir.

Nafaka Ödememe Suçu ve Şikayet

Nafaka, genellikle kusuru daha az olan eşe, yoksulluğa düştüğü de göz önünde bulundurularak ödenen bir mali yükümlülüktür. Bunun yanı sıra kendisi de yoksul olan eş için bu yükümlülüğün getirilmesi mümkün değildir. Ancak yoksulluğa düşmemesine rağmen ödeme yapmayan tarafın ceza alması için diğer eşin şikayet etmesi gereklidir. İcra ve İflas Kanununun 344. maddesi gereğince; nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir, hapsin tatbikine başladıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse borçlu tahliye edilir. Nafaka yükümlülüğünü ihlal suçunun oluşabilmesi için bazı koşulların varlığı aranmaktadır. Bu şartlar şu şekildedir:

  • Mahkeme tarafından verilmiş bir nafaka alacağının var olması gerekir.
  • Mahkeme tarafından verilen nafakaya ilişkin borcun şikâyet esnasında hala devam etmesi gerekmektedir.
  • Nafakaya ilişkin verilen mahkeme ilamına dayalı olarak açılmış bir icra takibinin olması gerekmektedir.
  • Nafaka yükümlülüğünü ihlal suçunu ortadan kaldıran bir halin var olmaması gerekmektedir.

İcra ve İflas Kanunumuzun 344.maddesinde “Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikayeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.” hükmü yer almaktadır. Nafaka alacağının ödenmemesi halinde nafaka alacaklısı icra ceza mahkemesine başvurarak şikayette bulunabilir. Mahkemenin mahkumiyet hükmü kurabilmesi için; nafaka hükmünün verilmesi ile şikayet tarihi arasında bir aylık nafaka borcunun doğmuş olması ya da icra emrinin tebliğinden sonra nafakanın ödenmemesi İcra ve İflas Kanunun 344.maddesinin uygulanması için yeterlidir. Nafaka ödememe cezası tazyik hapsidir.

Nafaka borcunun ödenmemesi nedeniyle şikayet etme hakkı, İcra ve İflas Kanunun 347.maddesine göre “ bu bapta yer alan fiillerden dolayı şikayet hakkı, fiilin öğrenildiği tarihten itibaren üç ay ve her halde fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıl geçmekle düşer. Örneğin 01.04.2024 tarihinde şikayet dilekçesi verilmesi halinde ocak, şubat ve mart aylarının ödenmeyen nafakaları için mahkumiyet hükmü şartlarının oluşması gerekmektedir. Tazyik hapsinde, nafaka borçlusu kendisine düşen yükümlülüğü yani nafaka borcunu ödemesi için ancak belirli bir süreye kadar ki kanunda bu süre üç aya kadar hürriyetinden yoksun bırakılır.

nafaka odenmezse ne olur
nafaka odenmezse ne olur

Nafaka Alacağından Kaynaklı İcra Takibi

Nafaka alacağı kanundan ve mahkeme kararından kaynaklıdır. Nafakanın mahkeme kararı sonucu kişiye ödettirilmesi nedeni ile, ilamlı icranın konusu olabilmektedir. Kişi ödenmeyen nafaka alacağını icraya koymak istiyor ise, nafakaya ilişkin mahkeme kararı ile ilamlı icra yoluna başvurarak daha hızlı sonuç elde edebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken tedbir nafakalarıdır. Tedbir nafakaları hakkında kurulan hükümler ara karar ile kurulur. Bu sebeple ilamlı icraya konu olmazlar. Tedbir nafakası ödeme yükümlülüğünün ihlal edilmesi durumunda ilamsız icra yoluna başvurulabilir.

Nafaka alacağından kaynaklı olarak icra takibi başlatılması durumunda kişi hakkında haciz prosedürleri işletilmeye başlayacaktır. Diğer borçlarda borçlunun emekli maaşına haciz konulması mümkün değilken, nafaka konusunda burada da bir istisna getirilmiştir. Nafakadan kaynaklı borçlardan dolayı kişinin emekli maaşına haciz konulabilmektedir. Nafaka alacaklısı haciz aşamasında imtiyazlı alacaklı olarak yer almaktadır. Kanunda nafaka alacaklısının 3. Sıradan alacaklı olacağı düzenlenmiştir. Kişinin nafaka alacağı hakkında icra takibi yapmasına rağmen halen bir ödeme alamaması durumunda, Aşağıda bahsettiğimiz tazyik hapis hükümlerinin uygulanması için şikayette bulunması gerekir.

Nafaka Ödememe Cezası Ne Kadar?

Nafaka ödememe cezası 3 aya kadar tazyik hapsidir. Türk hukuk sisteminde borçlu bir kimsenin, borcun ödenmemesinden kaynaklı olarak hapis cezasına çarptırılması kural olarak mümkün değildir. Ancak nafaka nedeniyle yürütülen icra takipleri sonucunda borcun tahsil edilememesi sonucunda bir istisna getirilmiştir. Kişinin ödemede bulunmadığı son üç aylık nafaka borcundan dolayı tazyik hapsi ile karşı karşıya kalması mümkündür. Bu durum İcra ve İflas kanunumuzun 344. maddesinde:

“Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir. Borçlunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış olması halinde, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir.” olarak düzenlenmiştir.

Bu madde gereğince kişinin borçlu hakkında nafaka borcundan kaynaklı olarak icra takibi başlatması durumunda geçmişe dönük 3 aylık borçtan kaynaklı olarak, borçlu hakkında tazyik hapis hükümleri uygulanması mümkündür. Kişi hakkında nafaka yükümlülüğünü ihlalden kaynaklı olarak verilecek tazyik hapis süresi 3 ayı geçemez. Mahkeme hükmünün bulunması durumunda çalışmayan eş de nafaka yükümlülüğünü ihlalden kaynaklı olarak tazyik hapse çarptırılabilir. Kişinin borcunu tazyik hapis cezası sürecinde ödemesi durumunda, tazyik hapis hükümlerinin uygulanmasına devam olunmayacaktır. Kişiler bu hapis cezasına karşı anayasamızın 38.maddesini ileri sürerek karşı çıkmaktadır. Ancak nafaka borcunun kanundan kaynaklanması sebebi ile bu yol ile sonuç almak mümkün olmamaktadır.

Nafaka Ödememe Davası Şartları Nelerdir?

İcra ceza mahkemesinde bu hususta karar verilmesi adına şikayet bulunmak için bazı şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Nafaka borcunun ödenmemesi nedeniyle ceza davası açılabilmesi için şartlar;

  • Nafakaya hükmedildiğine ilişkin mahkeme kararı,
  • Nafakanın tahsili için icra takibi başlatılması ve bu icra takibinin kesinleşmesi,
  • Nafaka borcuna ilişkin başlatılan icra takibinden icra/ödeme emrinin tebliğinden itibaren bir ay geçmiş olmalı,
  • Şikayet aylık nafaka borcunun ödenmemesi halinde yapılmalı, birikmiş nafaka borcuna ilişkin şikayet yapılamaz.
  • Ödemesi yapılmamış olan nafaka borcuna ilişkin şikayet en fazla üç ay içinde yapılmış olmalı, üç aylık süre hak düşürücü süre olup üç ayın geçmesi halinde şikayet hakkı ortadan kalkar.

Davanın icra ceza mahkemesine verilecek bir şikayet dilekçesi ile açılması gerekir. Birikmiş nafaka borcuna ilişkin olarak şikayet yoluna başvurulamaz. Aylık nafaka alacağı, kamu alacakları gibi öncelikli alacak konumundayken birikmiş nafaka alacağı adi alacak durumundadır. Kural olarak kişinin emekli maaşına haciz konulması mümkün değildir. Ancak nafaka borçları bu kuralın istisnaları arasında yer almaktadır. Dolayısıyla kişinin başkaca bir malvarlığının bulunmaması halinde emekli maaşına da 1/4(bir bölü dört/dörtte bir) oranında haciz uygulanabilmektedir.

Birikmiş Nafaka Borcunun Talep Edilmesi

Nafaka ödemesine hükmedilen kişinin nafaka borcunu ödememesi halinde geriye dönük olarak nafaka borcu birikmiş ise birikmiş nafaka borcu için de icra takibi başlatılabilir. Nafaka alacaklısı, geriye dönük olarak on yıllık nafaka borcunun ödenmesi için icra takibi başlatabilir. Yoksulluk nafakasını eski eş talep ederken iştirak nafakasını müşterek çocuk on sekiz yaşını tamamlamışsa kendisi, on sekiz yaşından küçükse velayet sahibi ebeveyn talep edebilir. Birikmiş nafaka borcunun, nafaka borcu için yapılan takiplerden farkı birikmiş nafaka borcu adi alacak durumundadır. Adi alacak olduğu için birikmiş nafaka alacağı için icra ceza mahkemesinde şikayet yoluna başvurulamaz ve nafaka borçlusu aleyhine borcunun ödenmemesi halinde tazyik hapsi öngörülmemiştir.

Aylık nafaka alacağı, kamu alacakları gibi öncelik alacak konumundadır. Bu nedenle aylık nafaka borcundan dolayı icra takibi yapılıp borçlunun haczedilen malına haciz konulması durumunda birinci sıradan haciz sahibi olurken birikmiş nafaka borcunda bu durum söz konusu olmayacaktır. Mahkeme tarafından nafakaya ilişkin verilen hükmün kesinleşmesi ile zamanaşımı işlemeye başlar. Nafaka alacakları için zamanaşımı on yıldır. On yıllık zamanaşımı geçen nafaka alacakları için icra takibi başlatılamaz.

Nafaka Ödenmemesi Halinde Emekli Maaşına Haciz

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu md. 93’e göre gelir, aylık ve ödenekler; aynı kanunun 88. maddesine göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu maddeye göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.

Madde metninde de açık olduğu üzere emekli maaşının nafaka alacağı hariç haczedilemeyecektir. Nafaka alacağı söz konusu olduğunda emekli maaşının haczi mümkündür. Birikmiş nafaka borcunda da emekli maaşına haciz konulması mümkündür. Birikmiş nafaka borcunda her ay emekli maaşının dörtte biri haczedilebilir.

nafaka odenmezse ne olur hukuki yollar
nafaka odenmezse ne olur hukuki yollar

Nafaka Ödememe Cezası Yargıtay Kararları

Yargıtay 11. Ceza Dairesi 27.12.2012 Tarih, 2012/23571 Esas, 2012/22611 Karar

  • Nafaka Ödememe Cezası

Nafaka hükmüne uymamak suçundan sanık H.G’nın, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 344/1. maddesi uyarınca 3 aya kadar tazyik hapsi ile cezalandırılmasına dair Bakırköy 1. İcra Ceza Mahkemesinin 25.04.2012 tarihli ve 2012/48-122 sayılı kararına karşı yapılan itirazın kabulü ile anılan kararın kaldırılmasına, şikayet süresi dolduğundan müştekinin şikayet hakkının düşürülmesine ilişkin Bakırköy 2. İcra Ceza Mahkemesinin 07.05.2012 tarihli ve 2012/50 değişik iş sayılı kararını kapsayan dosyanın incelenmesinde;

Şikayetçi vekilinin Bakırköy 2. İcra Müdürlüğünün 2009/18523 esas sayılı dosyasında, birikmiş nafaka alacağı yanında işleyecek nafakayı da talep etmiş olması ve borçlu tarafından dosyaya yapılmış bir ödeme bulunmaması karşısında, ödenmeyen her güncel aylık nafaka için yeni şikayet süresinin başlayacağı gözetilmeden yazılı şekilde karar verilmesinde isabet görülmediğinden bahisle 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 309. maddesi uyarınca, anılan kararın bozulması istemiyle dairemize gönderilen dosya incelenerek gereği görüşüldü.


Yargıtay 19. Ceza Dairesi 01.06.2017 Tarih, 2017/3263 Esas, 2017/5197 Karar

  • Nafaka Ödememe Cezası

Dosya kapsamına göre, davacı ile davalı arasında görülmekte olan boşanma davasının 16/04/2014 tarihli ara kararı ile davacı ve müşterek çocuklar lehine tedbir nafakasına hükmedildiği, yapılan yargılama sonucunda nafaka alacağının dayanağını oluşturan Ayvalık 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2013/712 esas sayılı dosyasının boşanma ile sonuçlanarak anılan nafakaların iştirak ve yoksulluk nafakası olarak devamına ilişkin Ayvalık 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 02/10/2014 tarihli ve 2013/712 esas, 2014/383 sayılı kararının 27/11/2015 tarihinde kesinleştiği, incelemeye konu dosyada suç tarihinin ise 2016 yılı mart ayı olduğu, benzer bir konuya ilişkin olarak Yargıtay 8. Hukuk Dairesinin 18/02/2013 tarihli ve 2012/14143 esas, 2013/1624 sayılı kararında da değinildiği üzere, şikayet tarihi itibariyle boşanma ilamı ve bununla hükmedilen iştirak nafakasına dair ilamın kesinleşmiş olduğunun, eşe ve çocuklara önceki ilamla verilmiş olan tedbir nafakasının boşanma ilamının kesinleşmesi ile son bulacağının (4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 197-169. maddeleri), bu ilama dayanılarak yapılmış ek bir talep ve gönderilmiş yeni bir icra emri bulunmadığının, iştirak ve yoksulluk nafakasına dönüşen tedbir nafakasının İcra Müdürlüğünce tahsilinin ise ancak kesinleşen kararın ayrıca takibe konulması veya aynı dosya üzerinden yeni talep açılarak buna ilişkin icra emrinin tebliğiyle mümkün olacağının anlaşılması karşısında, sanığa isnat edilen suçun oluşmadığı nazara alınmadan, beraatı yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesinde isabet görülmediği…


Nafaka Ödememe Suçu Şikayet Dilekçesi

……İCRA CEZA MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE

İcra Dosya No: ….

ŞİKAYET EDEN

ALACAKLI: (Ad-Soyad) (T.C.) (Adres)

VEKİLİ: Av. Umur YILDIRIM

ADRES: Söğütözü Mah. Söğütözü Cad. No:2/B/7 Koç İkiz Kuleleri Çankaya/ANKARA

BORÇLU: Av. (Ad-Soyad) (Adres)

VEKİLİ: Av. (Ad-Soyad) (Adres)

SUÇ: Nafaka Yükümlülüğünün İhlal Edilmesi

KONU: …( ) Aile Mahkemesinin ../../…. Tarihli ve …./… Esas …./… Karar Sayılı kararı ile nafaka ödeme yükümlülüğü altına giren borçlu…..’nın nafaka borcunu yerine getirmemesinden kaynaklı olarak tazyik hapis ile cezalandırılması talebimizi havi dilekçemizdir.

AÇIKLAMALAR

  • Tarafımızca …01.2024 tarihinde …. Aile Mahkemesi’nin 2024/… Esas sayılı dosyasıyla açılmış olan boşanma davası daha sonradan esas değiştirerek …. Aile Mahkemesi 2024/… Esas numarasını almıştır. Yargılama bu esas numaralı dosya üzerinden halen devam etmekte olup bu davada ekte sunulan …03.2024 tarihli ara kararı gereği sanık (borçlu), dava tarihinden itibaren olmak üzere müvekkilimize aylık 1500 TL tedbir nafakası , müşterek çocuk ….. lehine de 1500 TL tedbir nafakası ödemeye mahkûm edilmiştir. (EK-1)
  • Lakin, hem sözlü hem de yazılı ihtarlarımıza rağmen sanık (borçlu), söz konusu nafakayı ödemediğinden, aleyhine …. İcra Müdürlüğünün 2024/… Sayılı dosyası ile ….03.2024 tarihinde tarafımızdan icra takibi başlatılmıştır. İşbu icra takibinde devam eden aylar için de talebimiz mevcuttur.
  • Sanık (borçlu) …..2024 tarihinde tarafımıza haricen …. TL ödemiştir. Bu husus icra dosyasına sunduğumuz talep dilekçesinde de belirtilmiş olup bakiye borç miktarının hesaplanıp gönderilmesi talebimiz anlaşılmadığından reddedilmiştir. Söz konusu sanık müvekkilimize bu tarihten itibaren hiç ödeme yapmadığından dolayı iş bu şikayetin yapılma zorunluluğu hâsıl olmuştur.
  • Ara karar gereği her ayın …sında ödeme yapmak zorunda olan borçlu hakkında İcra ve İflas Kanunu m.347 gereği 3 aylık şikayet süresi mevcut olduğundan …12.2024, …11.2024 ve …10.2024 tarihlerinde muaccel olan nafaka borçları için şikayetimiz mevcuttur.

HUKUKİ SEBEPLER:

  • İİK (344. maddesi ve diğer tüm maddeler),
  • HMK,
  • Kanunu ve sair ilgili mevzuat

DELİLLER:

  • …( ) Aile Mahkemesinin ../../…. Tarihli ve …./… Esas-…./… Karar Sayılı İlamı,
  • …( ) İcra Müdürlüğü’ nün …./… Esas Sayılı dosyası
  • Sair her türlü delil

SONUÇ ve İSTEM : Yukarıda arz ve izah edilen neden ile nafaka yükümlülüğünü yerine getirmeyen borçlunun İcra ve İflas Kanunumuzun 344. maddesi gereğince tazyik hapis ile cezalandırılmasına, yargılama giderlerinin karşı tarafa yükletilmesine, karar verilmesini vekaleten arz ve talep ederiz. (Tarih)

          Şikayet Eden Alacaklı Vekili
               Av. Umur YILDIRIM

X
kadim hukuk ve danışmanlık