İcra Taahhüt Dilekçesi Örneği

icra taahhut dilekcesi ornegi

İcra dairesinde yapılan taahhüt işlemine icra taahhüdü denir. İcra taahhüdü, icra taahhüt dilekçesi örneği ile yapılır. İcra dairesinin hazırlaması gereken “icra taahhüt dilekçesi örneği” uygulamada avukat tarafından hazırlamaktadır. Borçlu, hacizden önce veya sonra borcunu taksitle ödeyebilir. Her iki durumda da taksitlendirme, satışa engeldir. Bu taksitlendirme işlemi icra taahhüdü olarak adlandırılmaktadır. Taksitle ödeme, İcra ve İflas Kanunu’nun 111.maddesinde düzenlenmiştir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz üzere borçlu icra takibine konu borcunu, hacizden önce veya sonra taksitle ödeyebilir. Hacizden önce taksitle ödeme kanunda düzenlenmemiştir.

Hacizden Önce İcra Taahhüdü Yapılması

Alacaklı ile borçlu, icra takibinde henüz haciz işlemi yapılmadan borcun taksitlendirmesi konusunda anlaşma yapabilirler. Taksit anlaşması değişik biçimlerde olabilmektedir;

  1. İlk olarak alacaklı ve borçlu icra dairesinde bir araya gelir veya haciz sırasında bu konuda anlaşırlarsa bu durum tutanağa geçirilir ve tutanağın altı alacaklı, borçlu ve icra müdürünce imzalanarak taksit anlaşması yapılmış olur.
  2. İkinci olarak borçlunun taksitlendirme teklifini icra müdürü bir muhtıra ile alacaklıya bildirir, alacaklı anlaşmayı kabul ederse bu durumda da taksit anlaşması yapılmış olur.

Hacizden önce taksit anlaşmasının yapılabilmesi için mutlaka alacaklının rızası gerekir. Borçlunun teklifi ne olursa olsun, alacaklı hacizden önce taksit teklifini kabul etmek zorunda değildir. Taraflar taksit miktarlarını ve tarihlerini istedikleri gibi kararlaştırabilirler. Ancak taksit anlaşmasının ihlali durumunda özellikle cezai sonuçların doğabilmesi için bu anlaşmada taksit miktarlarının ve taksitle ödeme tarihlerinin açıkça belirlenmesi gerekir.

Borçlu anlaşmaya uygun biçimde taksitleri ödediği takdirde icra takibine devam edilmez ve haciz işlemi tesis edilemez. Ayrıca taksitle ödeme anlaşması devam ettikçe haciz isteme süresi de işlemeyecektir. Borçlu icra taahhüdüne uygun olarak ödeme yapmazsa alacaklı borcun kalan kısmı için takibe devam edilmesini ve borçlunun mallarının haczini isteyebilecektir. İcra ve İflas Kanunu md.340’a göre, borçlunun taksitleri ödememesi geçerli bir mazerete dayanmıyorsa alacaklı borçlunun taahhüdü ihlal suçundan cezalandırılmasını icra mahkemesinden isteyebilecektir. İcra takibinden önce taahhüt verilecekse “İcra Taahhüt Dilekçesi Örneği” hazırlanmalıdır.

icra taahhut dilekcesi ornegi indir
icra taahhut dilekcesi ornegi indir

Hacizden Sonra İcra Taahhüdü Yapılması

Hacizden sonra icra taahhüdünü ikiye ayrılmaktadır;

  • Borçlunun taksitlendirme teklifi, kanunun aradığı koşulları taşıyorsa alacaklının bu konudaki rızası aranmadan taksitlendirme işlemi yapılacaktır. Başka bir deyişle hacizden sonra borçlunun yaptığı taksitlendirme, taahhüt teklifi İİK m. 111’deki koşulları taşıyorsa alacaklı bu teklifi kabul etmese bile icra taahhüdü kurulmuş olur.

Hacizden sonra taksitlendirme anlaşması için Kanunun aradığı şartlar şunlardır:

  1. Borçlunun yeteri kadar malları haczedilmiş, ancak henüz satış istenmemiş olmalıdır. Alacaklının haciz koydurmasından sonra, ancak satış isteminden önce borçlu bu teklifte bulunabilir. Satış isteminden sonra yapılan teklif alacaklıyı bağlamaz.
  2. Borçlunun teklif ettiği taksitlendirmede;
  • Her taksitin borcun dörtte birinden aşağı olmaması,
  • İlk taksitin derhâl ödenmesi,
  • Kalan taksitlerin süresi en geç aydan aya verilmek suretiyle üç ayı geçmemesi gerekir. Taksitlerin borcun dörtte birinden aşağı olmaması koşuluyla eşit olması aranmamıştır.

Hacizden sonra yapılan icra taahhüdü teklifi, kanunun aradığı koşulları taşıyorsa alacaklının kabulüne gerek olmadan geçerli olacaktır. Bu durumda haczedilen mal satılmayacaktır. Ayrıca alacaklının istemi ile malların muhafaza altına alınması da mümkündür. İcra taahhüdü kapsamında taksitlendirme devam ettiği sürece İcra ve İflas Kanunundaki 106. madde ve 150/e maddesindeki satış isteme süreleri işlemez. Ancak bu sözleşme veya sözleşmelerin toplam süresinin on yılı aşması durumunda, aştığı tarihten itibaren süreler kaldığı yerden işleyecektir.

Borçlu taahhüt ettiği taksitlerden birini zamanında ödemezse icra takibine kaldığı yerden devam edilir. İİK m. 340’a göre borçlu, alacaklının şikayeti üzerine geçerli mazereti olmadan ödeme koşulunu ihlal etmesinden dolayı icra mahkemesince cezalandırılır.

  • Borçlunun teklifi, Kanunun aradığı taksitlendirme şartlarını sağlamıyorsa taksit anlaşması alacaklının kabulüne bağlı olur. Başka bir deyişle alacaklı, borçlunun teklifini kabul etmedikçe taksitlendirme anlaşması geçerli olmayacaktır. Yani hacizden önce taksitlendirmeye ilişkin kurallar uygulanacaktır.

Alacaklının kabulüne bağlı olan icra taahhüdü gereğinin yerine getirilmesi için sözleşmede belirtilen taksit dönemi içinde alacaklı tarafça ödemenin beyan edilmesi ve tahsil harcının yatırılması gerekir. Bu itibarla takip dosyasında borçlunun para yatırdığına ilişkin makbuz ya da alacaklının taksit konusu tutarı haricen aldığına ilişkin bir beyanı ve tahsil harcı yatırıldığına ilişkin bir belge olup olmadığına bakılarak ödeme belgesi yoksa son taksit tarihinden itibaren süreler yeniden işlemeye başlayacaktır. İcra takibinden sonra taahhüt verilecekse bile “İcra Taahhüt Dilekçesi Örneği” hazırlanmalıdır.


İcra Taahhüt Dilekçesi Örneği İndir

……………………………… İCRA MÜDÜRLÜĞÜ

Dosya No: 20…/……. E.

Borç Ödeme Taahhüdünde

Bulunan Borçlu:

Vekili:

Alacaklı:

Alacaklı ………… ile borçlu icra müdürlüğüne geldi. Borçlunun, dosya borcunun tamamını, bugüne kadar işlemiş ve ödeme tarihine kadar işleyecek faizi, vekalet ücreti ve ekte görülen dosya kapak hesabında görüldüğü gibi, ödeyeceği toplam miktar ………………………. TL dir. Borcun kapsamı şu şekilde olup;

  • Borcun aslı…………………. TL .
  • İşlemiş faizi: ………………TL.
  • %……….. komisyon: …………..TL, …………….TL
  • Protesto masrafı olmak üzere takip çıkış : ……………………..TL,
  • İlaveten başvuru harcı ………………….TL,
  • Vekalet harcı: ………………TL,
  • Posta gideri:……………….. TL,
  • Baro pulu: ……………… TL,
  • Peşin harcı: …………….TL,
  • Tahsil harcı: ……………….TL,
  • Vekalet ücreti: ……………………… TL
  • Takip tarihinden bugüne kadar işlemiş faiz………………… TL,
  • Taahhütte belirtilen ödeme tarihlerine göre işleyecek faizlerin toplamı…………………… TL olmak üzere

Toplam …… TL ‘dir. Buna göre borçlu ;

Yukarıda dökümü yapılan ödeme taahhüdü alacaklı vekili ve borçlu tarafından kabul edilmiştir. Borçluya, belirtilen tarihlerde ve belirtilen miktarda borcunu ödeyebileceğini, taahhüt ettiği tarihlerde ödeme yapmadığı taktirde İcra ve İflas Kanunu 340.Maddesinde belirtilen “BORÇLUNUN ÖDEME ŞARTINI İHLALİ HALİNDE CEZA: (Değişik madde : 06/06/1985 – 3222/41 md; değişik madde: 31/05/2005-5358 S.K/11.mad) 111inci madde mucibince veya alacaklının muvafakati ile icra dairesinde kararlaştırılan borcu ödeme şartını, makbul bir sebep olmaksızın ihlal eden borçlunun, alacaklının şikayeti üzerine, üç ay kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin takibine başlandıktan sonra borçlu borcunun tamamını veya o tarihe kadar icra veznesine yatırmak zorun da olduğu meblağı öderse tahliye edilir; ödemelerini tekrar keserse, hakkında tazyik hapsine yeniden karar verilir. Ancak, bir borçtan dolayı tazyik hapsinin süresi üç ayı geçmez.” Hükmün gereği ödeme şartını ihlali suçundan dolayı şikayet olabileceği ve bunun hüküm neticesi taahhüdü ihlal halinde aleyhine tazyik hapsine hüküm olunacağı anlatılarak taahhüt taraflara imza altına alınarak bir nüshası borçluya bir nüshası alacaklı vekiline ve bir nüshası da müdürlüğümüz dosyasına bırakıldı. …/…/2024

Taahhüdü Eden borçlu                                                       Taahhüt Edilen Alacaklı Vekili

Adı ve Soyadı                                                                                   Adı ve Soyadı

İmza                                                                                                             İmza

Yorum Gönderin

istanbul icra mahkemesi

İstanbul İcra Mahkemesi Adres ve Telefon Bilgileri

Nafaka indirim davası, nafaka yükümlüsü ya da alacaklısının maddi durumunda gelen değişiklik sebebiyle nafaka miktarının değiştirmek için açılan davaya denir. […]

adli yardim ucretsiz avukat

Adli Yardım (Ücretsiz Avukat)

Nafaka indirim davası, nafaka yükümlüsü ya da alacaklısının maddi durumunda gelen değişiklik sebebiyle nafaka miktarının değiştirmek için açılan davaya denir. […]

gorevde yukselme davalari

Görevde Yükselme Davaları

Nafaka indirim davası, nafaka yükümlüsü ya da alacaklısının maddi durumunda gelen değişiklik sebebiyle nafaka miktarının değiştirmek için açılan davaya denir. […]

X
kadim hukuk ve danışmanlık