İçerik Başlıkları
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması memur adayları için yapılması öngörülen bir araştırmadır. Yapılan bu araştırma ve soruşturma sürecinin amacı olarak; kamu görevine ilk kez veya tekrardan alınacak kişiler arasından milli güvenliğe ve kamu menfaatine zarar verecek ve bu sebeple sakıncalı görülen kişilerin elenmesi öngörülmüştür. Ancak bu sürecin yanlış yahut eksik yapılması birçok memur adayının haksız ve hukuka aykırı idari işlemlerle karşı karşıya kalmasına da yol açmaktadır. Bir yandan milli güvenliğimiz için faydalı olan bu süreç bazı yönleriyle insanlarda çeşitli mağduriyetlere de yol açmaktadır. Güvenlik soruşturması itiraz ise bu sürecin ilk basamağı olarak nitelendirilebilir.
İşlemi tesis eden idareye yapılan itiraz çok da etkili bir yol değildir. Zira, işlemi tesis eden idare işlemini sehven büyük bir hata yapmadıysa geri almayacaktır ki bu hatalar T.C. kimlik numarasının yanlış olması, isim benzerliğine istinaden yapılan yanlışlıkları kapsamaktadır. Dolayısıyla güvenlik soruşturmasına itiraz dava açmak için size öngörülen 60 günlük hak düşürücü süreyi kesmekten başka bir anlamı olmayan etkisiz bir yoldur.
Güvenlik Soruşturması Olumsuz İtiraz
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda kamu hizmetine girmek isteyen aday memurların hangi şartlara tabi tutularak seçilecekleri 48.maddedeki genel şartlar ile açıkça belirtilmiştir. Bu maddeler arasında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının yapılmış olması ve olumlu sonuçlanmış olması şartı da 2016 yılında çıkarılan bir KHK ile eklenmiştir. Güvenlik soruşturması olumsuz itiraz edilmesi gereken bir durumdur. Devlet kademesinde girilecek her türlü hizmette; memurlar, devlet kurumunda işçiler, doktorlar, askerler, polisler kısacası aklınıza gelen her kamu görevlisi güvenlik soruşturması geçirecektir.
Güvenlik soruşturması olumsuz itiraz edecekler bu itirazlarını işlemi tesis eden idareye yapabilecekleri gibi idare mahkemesinde iptal davası da açabilirler. Aslen idareye itiraz etmek etkisiz bir yol olsa da güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan bazı adayların bu yolu tercih ettiğini görüyoruz. Ne yazık ki bu durum sadece dava açmakta gecikmelere yol açmaktadır. Zira idareler tesis ettikleri işlemleri geri almadıkları gibi 60 günlük cevap süresinde çoğu zaman cevap bile vermezler. Bu nedenle güvenlik soruşturması olumsuz itiraz edeceklerin iptal davası açmak için kendilerine verilen 60 günlük süreyi kaçırmamaları en önemli husustur.
Uzman Erbaş Güvenlik Soruşturması İtiraz
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının yapılmış olması zorunluluğu 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48.maddesinde açıkça belirtilmiş bir husustur. Bu maddeye göre kamu hizmetine girecek adaylarda aranan şartlar arasında güvenlik soruşturmasında olumsuz bir değerlendirme yapılmamış olması gerektiği söylenmektedir. Milli güvenlik ve kamu menfaati gözetilerek gerçekleştirilen bu araştırma ve soruşturma süreci önceleri sadece devlet güvenliğinin daha yüksek olduğu kurumlara girecek memurlarda uygulanmakta iken, 2016 yılında KHK ile getirilen bir hükümle kamu hizmetine girecek tüm adaylarda uygulanmaya başlamıştır.
Uzman erbaşlar maddenin eski halinde de güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması geçirenler arasında iken getirilen hüküm ile durumlarında bir değişiklik olmamıştır. Uzman erbaş güvenlik soruşturmasına itiraz süreci bu yönüyle yeni bir durum değil, yıllardır Türk Silahlı Kuvvetleri’ne girecek olan adaylarda uygulanan bir süreçtir.
Güvenlik Soruşturması İtiraz Dilekçesi
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına tabi tutulan aday memurlar güvenlik soruşturmalarının olumsuz neticelenmesi halinde itiraz etme hakkına sahiptir. Bu itiraz ise idareye verilecek bir itiraz dilekçesi ile yapılabileceği gibi idare mahkemelerinde iptal davası açarak da gerçekleştirilebilir. İdareye verilen itiraz dilekçesi işlemin geri alınması için bir başvuru niteliğindedir. Kurumlara verilen işlemin geri alınmasına yönelik bu itiraz dilekçeleri çoğu zaman reddedilmekte, hatta 60 günlük cevap süresi içerisinde cevaplanmamaktadır. Güvenlik soruşturmasına itiraz dilekçesi bu anlamda düşünüldüğünde etkisiz ve zaman kaybına yol açan bir yöntemdir.
İçeriğinde kısaca başvuru sürecinizden bahsetmeniz ve idareden işlemi geri almasını talep etmeniz yeterli olacaktır. İtiraz dilekçenizle birlikte olumsuzluğun size tebliğinden itibaren başlayan 60 günlük dava açma süreniz kesilecek, idarenin dilekçenize cevap vermesinden itibaren süreniz işlemeye devam edecektir. Bu sebeple başvuru ve cevap tarihlerini titizlikle takip etmeniz gerekmektedir.
Güvenlik Soruşturması İtiraz Dilekçe Örneği
Güvenlik soruşturması nedeniyle yaşanan olumsuzluklara karşı kanun ile bireylere idari başvuru yapma ve idari dava açma hakkı tanınmıştır. Güvenlik soruşturması nedeniyle yaşanan elenme, atanmama, başvuru sürecinin sonlandırılması işlemlerinin kişiye tebliğ edildiği tarihten itibaren başlayan 60 günlük hak düşürücü bir süreye tabidir. Güvenlik araştırmasına itiraz dilekçe örneği indirmek için TIKLAYINIZ.
Güvenlik soruşturmasına itiraz dilekçe örneği şeklinde yapılan aramalarda çeşitli örneklerle karşılaşabilirsiniz. Tek yapmanız gereken sürecin kısa bir özetini yazarak işlemin geri alınmasını talep etmenizdir. Ancak belirtmekte fayda var ki; idareye vereceğiniz bu itiraz dilekçesinin sonucunda beklediğiniz gibi bir geri alma işlemi gerçekleşmeyecektir. Bize göre bu başvuru sadece idari yargılama sürecini uzatan etkisiz bir başvurudur. Güvenlik araştırmasına itiraz dilekçe örneği için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.