Görev yap para kazan dolandırıcılığı, dolandırıcıların son gözdesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Görev yap para kazan olarak adlandırılan dolandırıcılık türünde kötü niyetli kişiler büyük markaların adını kullanarak kişilere ek iş imkanı gibi görünen bir iş vadederek dolandırıcılık yapmaktadırlar. Dolandırıcı şahıslar kişilerden önce belirli görevleri yapmalarını isteyerek karşılığında ufak meblağlar ödül verirler. Sonrasında ise büyük görevler için kişilerden ön ödeme talep ederler ve bu ön ödemelerin miktarı gittikçe yükselir ve sonuçta kişinin parası alınarak kendisine ödeme yapılmaz.
Görev yap para kazan dolandırıcılığı ile her gün yüzlerce belki binlerce kişi mağdur edilmektedir. Görev yap para kazan dolandırıcılığına maruz kalan kişilerin kaybettikleri varlıklarını geri alabilmeleri için bir takım hukuki yollara başvurmaları önemlidir. Aksi durumda kaybedilenlerin geri alınması mümkün olmayacaktır. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak bu makalemizde görev yap para kazan dolandırıcılığına maruz kalma durumunda yapılması gerekenleri inceleyeceğiz.
Görev Yap Para Kazan Dolandırıcılığı Nasıl Yapılıyor?
Görev yap para kazan dolandırıcılığı özellikle sosyal medya platformları üzerinden yapılmaktadır. İnstagram, Telegram veya Tiktok başta olmak üzere sosyal medya uygulamaları üzerinden iş ilanları verilmektedir. İş ilanları ile kişilerden öncelikle sadece para kazanacakları şekilde taleplerde bulunarak kişilerin güveni sağlanmaktadır. İlk verilen görev Trendyol ve benzeri satış uygulaması üzerinden ürünlere yorum ve beğeni atılması olmaktadır. Kişilere belirtilen miktarda yorum ve beğeni atılması sonucunda ödeme yapılacağı belirtilir. İşe başlamadan önce ufak bir miktarda depozito talep edilir ve iş sonunda fazlası ile iade edilir.
Her seferinde artan depozito miktarına karşın daha fazla ödeme alacağı ve pasif gelir elde edeceği ümidiyle kişiler dolandırıcılar tarafından talep edilen miktarı yatırmaktadır. Güvenin sağlanması ile kişi sürekli artan depozito bedelini yatırmakta tereddüt etmemekte ve daha fazla kazanma düşüncesi ile her seferinde daha fazla miktarı dolandırıcıya göndermektedir. Yine aynı şekilde kurulan telegram ve whatssapp gruplarında düzenli olarak görevler paylaşılmakta ve görevler sebebi ile kazanç sağlayan kişilere dair içerikler yayınlanmaktadır. Sonuç olarak kişiler sistemde biriken paralarını çekmek istediklerinde kendilerine yeni görev yapmaları belirtilmekte veya banka masrafı çıktığından bahisle yeniden para yatırmaları talep edilmektedir. Parası yatırılmayan kişi dolandırıldığını bu aşamada anlamaktadır.

Görev Yap Para Kazan Dolandırıcılığı Para İadesi Nasıl Alınabilir?
Dolandırıcılık suçuna maruz kalmış kişi parasını iade almak için neler yapabilir? Bu sorunun cevabını verilen parayı icra takibi ile talep etme veya tazminat davası ile talep ederek iade alınması mümkündür. Verilen parayı iade alabilmek ve borçlunun mal kaçırma ihtimaline binaen ihtiyati haciz de talep edilebilir. Görev yap kazan para dolandırıcılığına maruz kalan kişilerin başvurabileceği hukuki yollara bakacak olursak;
- İhtiyati Haciz: Para alacaklarına ilişkin doğmuş (mevcut) veya doğacak (müstakbel) takibin sonucunun güvence altına alınması için mahkeme kararı ile borçlunun mal varlığına el konulmasını sağlayan geçici bir hukuksal korumadır. İhtiyati haciz bir geçici hukuksal koruma tedbiridir. Görev yap para kazan dolandırıcılığı sebebi ile zararını karşılamak isteyen mağdurun dolandırıcının mal kaçırma ihtimali bulunduğunu dikkate alarak ihtiyati haciz kararı alması önem arz eder. İhtiyati haciz kararı alabilmek için yetkili icra mahkemesine ihtiyati haciz talep edildiğini belirtir dilekçe ile başvurmak gereklidir. Genel uygulama olarak ihtiyati haciz kararı alınabilmesi için mahkeme tarafından teminat talep edilebilir. Bu durumda uyuşmazlık konusu miktarın %15-20 si miktarında teminatı mahkemeye depo etmek gerekebilir.
Teminat yatırılmasının akabinde mahkeme tarafından talebin haklı görülmesi halinde ihtiyati haciz kararı verilmektedir. Bu suretle borçlunun tüm malvarlığı üzerine haciz koyarak satılmasının önüne geçilebilir. İhtiyati haciz kararının verilmesinden itibaren 10 gün içerisinde haciz konulmasını talep etmek ve karar tarihinden itibaren 7 gün içerisinde icra veya dava yoluna başvurmak gerekmektedir.
Görev yap para kazan dolandırıcılığı sebebi ile mağdur olan kişilerin mal varlıklarına kavuşabilmesi için en önemli araçlardan biri olan ihtiyati haciz kararı alabilmek için durumun güzelce anlatılması ve taleplerin doğru olması gerekmektedir. Yine mahkemece gerek görülmesi halinde teminatın yatırılması da kararın alınması için önemlidir. Mal kaçırma ihtimalinin çok yüksek olduğu dolandırıcılık durumlarında hak kaybı yaşamamak adına sürecin avukat vasıtası ile yürütülmesi usulü sebeplerle ihtiyati haczin reddedilmesinin ve sürecin uzun sürmesinin önüne geçecek ve kişinin mal varlığına kavuşması hızlanacaktır.
- İcra Takibi: Görev yap para kazan dolandırıcılığına maruz kalan kişiler için kaybettikleri parayı geri almanın bir yolu icra takibi başlatmaktır. İlamsız icra takibi başlatarak kaybettiklerini geri alma durumu mümkün olabilmektedir. Öncelikle icra yoluna başvurmak için takibi yapmakla yetkili icra dairesine ilamsız icra takip talebi verilmelidir. Takip talebinin verilmesinin akabinde icra dairesi tarafından icra emri hazırlanır ve borçluya gönderilir. Ödeme emrinde borç miktarı, borcun faizi, borcun doğma sebebi, borcun ödenmesi gereken süre gibi hususlar belirtilir.
Borçlu kendisine tebliğ edilen ödeme emrine 7 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir. 7 günlük süre içerisinde itiraz edilmezse takip kesinleştirilir ve dolandırıcı kişinin malvarlığı üzerinde haciz işlemlerinin yapılması talep edilebilir. Borçlunun takibe itiraz etmesi halinde ise itirazın kaldırılması davası açılması gereklidir. İtirazın kaldırılması davasının açılmasının akabinde davanın kabul edilmesi halinde dolandırıcı kişinin mal varlığı üzerinde haciz işlemleri yapılarak alacağa kavuşmak mümkün olacaktır.
Görev yap para kazan dolandırıcılığın maruz kalan kişilerin icra takibi açmak istemesi halinde takip talebi oluşturulurken ellerindeki bilgilere dikkat etmeleri gerekmektedir. Uygulamada çoğu zaman isimlerin adreslerin sahte olduğu görülmektedir. Bu durumda verilen sahte adres ve isimlere tebligat yapılması sorun olmaktadır. Ancak bazı hallerde tebligatın yapılmış sayılması mümkün olmaktadır ve bu durumlarda da takip kesinleştirilerek haciz işlemlerinin yapılabildiği görülmektedir.
- Tazminat Davası: Görev yap para kazan dolandırıcılığı sebebi ile maruz kalınan maddi ve manevi zararın tazmini için tazminat davası açılabilir. Asliye hukuk mahkemesine hitaben yazılacak dilekçe ile maddi ve manevi tazminat miktarları belirtilerek dava açılabilir. Tazminat davasında hakim tüm delilleri değerlendirecek ve kişinin maruz kaldığı maddi ve manevi zararı belirleyecektir. Tazminat davası açılırken talepleriniz doğru belirtilmeli ve dilekçe usulüne uygun olmalıdır. Aksi durum taleplerinizin reddedilmesine sebep olur.
Tazminat davasının kabul edilmesinin akabinde ise ilamlı icra işlemlerine başlanması gerekir. İlamlı icra işlemlerinin yapılmasının akabinde eğer borçlunun üzerinde hacze kabil mal varlığı var ise kişinin dolandırıldığı parayı geri alabilmesi mümkün olacaktır. Tazminat davası açabilmek ve dava sürecini yürütebilmek için avukat desteği almanız sürecin hızlanmasına ve alacağınıza daha hızlı kavuşmanıza sebep olacaktır. Dolayısı ile dava sürecinin avukat vasıtası ile sürdürülmesini tavsiye ederiz.
Görev Yap Para Kazan Dolandırıcılığında Neler Delil Olarak Kullanılabilir?
Görev yap para kazan dolandırıcılığında görevler ve konuşmalar sosyal medya üzerinden yapıldığından delil bulmak kolay olabilir. Bu dolandırıcılık tipine maruz kalırsanız cezai ve hukuki yargılama mercilerine delil olarak sunabilecekleriniz;
- Dolandırıcıların yayınladığı görevlerin ilanları
- Telegram veya Whatssapp uygulamalarının hangisi ile iletişim kurduysanız bu gruplardaki görevlendirme kayıtları,
- Dolandırıcılara ödeme yaptığınız dekontlar,
- Dolandırıcılar tarafından size yapılan ödeme dekontları, banka hesap hareketleri
- Hukuka uygun her türlü delil.
Görev Yap Para Kazan Dolandırıcılığı Suç Duyurusu Nasıl Yapılır?
Görev yap para kazan dolandırıcılığı ile dolandırılmanız halinde bu durumu yetkili mercilere bildirmeniz ve cezai işlemlerin yapılması için süreci başlatmanız gerekmektedir. Bu durumda yapılması gereken ilk şey suç duyurusunda bulunmaktır. Suç duyurusu polis ve jandarma merkezlerinde yapılabileceği gibi direkt olarak savcılığa başvuru ile de yapılabilir. Savcılığa başvuru halinde durumunuzu belirtir dilekçeyi vermeniz gerekmektedir. Yapılan suç duyurusu ile savcılık tarafından suçun araştırılması, delillerin toplanması adına işlemler yapılacak ve soruşturma süreci işletilecektir. Soruşturma sürecinin tamamlanması ve savcının da olayın suç oluşturduğuna kanaat getirmesi halinde iddianame düzenleyerek mahkemeye sunacaktır.
İddianamenin ceza mahkemesine verilmesinin akabinde cezai yargılama süreci başlayacak ve dolandırıcılık suçu işleyenlerin cezai bir yaptırım alması sağlanacaktır. Dolandırıcıların ceza almasının yanında savcılığa verilecek dilekçede belirtilmesi halinde soruşturma aşamasında dolandırıcıların hesaplarına bloke konulabilir ve dolandırıcının bu aşamada mal kaçırmasının da önüne geçilebilir. Dolandırıcının cezalandırılmasına karar verilmesi halinde bu karar hukuk mahkemelerine sunularak zararın tazmini talep edilebilir.