UYAP Vatandaş Portal

uyap vatandas portal

UYAP Vatandaş Portal, Türkiye genelinde bütün adli-idari mahkemeler ve icra dairelerinin kişi tarafından takibinin sağlanması için sunulan bir hizmettir. UYAP Vatandaş Portal hizmeti Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanmış bir sistemdir. Sisteme genel olarak e-devlet sistemi üzerinden giriş yapılmakla birlikte bunun dışında 3 şekilde daha giriş yapılabilmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • E-devlet girişi,
  • E-imza girişleri,
  • M-imza girişleri,
  • UYAP e-İmza ile giriş.

UYAP vatandaş portal ile kişiler haklarında açılan davaları ya da başkaları hakkında açtıkları davalar üzerindeki gelişmeleri kolaylıkla takip edebilir. UYAP vatandaş portal hizmeti üzerinde kişi kendi üzerindeki tüm adli-idari ya da icra dosyalarına ulaşabilir. Kişilerin dosya hakkında ulaştıkları bilgiler oldukça fazladır. Bunlar davanın konusu, davanın değeri, davanın tarafları, davanın hangi aşamada olduğu, duruşma varsa hangi gün ve saatte olduğu, dosyanın hangi mercide olduğu gibi hususlardır. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak bu yazımızda UYAP Vatandaş Portal sisteminden bahsedeceğiz.

Uyap Vatandaş Portal Giriş Linki: https://vatandas.uyap.gov.tr/main/vatandas/giris.jsp

UYAP Vatandaş Portal Nedir?

Vatandaşların yargı sistemine elektronik ortamda daha hızlı erişmeleri, yargı hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmaları hedefiyle UYAP Vatandaş Portal Bilgi Sistemi geliştirilmiştir. Vatandaşlar Türkiye genelindeki tüm Adli ve İdari Yargı birimleri ile İcra Dairelerinde tarafı oldukları dava ve takiplere Online olarak internet üzerinden erişebildikleri sisteme  UYAP Vatandaş Portal denir.

Elektronik ortamda davalarını takip etmek isteyen vatandaşlarımız UYAP Vatandaş Portal Bilgi Sistemine https://vatandas.uyap.gov.tr/vatandas/index.jsp adresinden giriş yapabilmektedir. Bunun yanında E-Devlet şifreleriyle, mobil imza ile ya da Elektronik İmza ile de sisteme giriş sağlanabilmektedir. Sisteme e-devlet şifresi ile giriş yapan vatandaşlarımız UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarını ve evraklarını görebilir fakat veri güvenliği açısından dava açma ve evrak gönderme işlemlerini e-imza girişi olmadan yapamazlar.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası bulunan bütün Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları UYAP Vatandaş Portal Bilgi Sistemini kullanabilir. Yabancı kimlik numarası yani 99 ile başlayan kimlik numarası olan yabancılarda UYAP vatandaş portalı kullanabilir. UYAP, Ulusal Yargı Ağı Projesi olarak adlandırılan web sitesinin kısaltılmış halidir. UYAP; adli sistemin elektronik ortamdaki hali olan bir bilişim sistemidir. Adalet Bakanlığı tarafından tüm ülke sathında kullanılmak üzere kullanılmak üzere geliştirilen bu bilişim sistemi; mahkemeler, savcılıklar, avukatlar, arabulucular, uzlaştırmacılar tarafından kullanılmaktadır. Vatandaşlar için ise, Adalet Bakanlığı tarafından UYAP Vatandaş Portal kullanıma sunulmuştur.

İlgili Makale: İnfaz Hesaplama
uyap vatandas portal nedir
uyap vatandas portal nedir

UYAP Vatandaş Portal Faydaları

UYAP vatandaş portal, kişilerin adli-idari dosyalarındaki gelişmelerden haberdar olmaları için geliştirilen bir sistemdir. Kişiler en kısa sürede haklarında açılan dosyaları, fiziki olarak gördükleri her bilgiyi internet ortamında da inceleyebilir. Buna evrakların içeriği ya da dosyanın genel bilgisi gibi safahat bilgileri de dahildir. Bunun dışında dava açarak, harç bedellerini hesaplayabilirler. Dosyaları ile ilgili yargı birimlerinin telefon numarasına ya da fax numarasına erişim sağlayabilirler. Özetle vatandaşlar, UYAP Vatandaş Portal üzerinden şu işlemleri yapabilirler:

  • Vatandaşlar haklarında açılan ya da başkaları hakkında açtıkları dosyaların tamamını inceleyebilir.
  • Vatandaşlar hukuk davaları açabilirler.
  • Vatandaşlar evrak doğrulama gibi işlemleri yapabilirler.
  • Vatandaşlar dosyalarındaki duruşma gün ve saatlerinin takibini yapabilirler.
  • Vatandaşlar dosyanın safahat sorgulamasını yapabilirler. (Dosya hakkında tüm bilgilere erişebilirler.)

UYAP Vatandaş Portal ile, yalnızca ilk derece yargı mercileri değil Bölge İdare Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemeleri’ndeki dosyalara erişebileceği gibi Yargıtay ve Danıştay gibi mahkemelerdeki dosyalara da erişim sağlayabilirler. Ancak kişisel verilerin güvenliğinin sağlanması için çoğu evrak içeriği görüntülenmemektedir. Bu hususta evrakların genellikle UDF formatında olmasından kaynaklanmaktadır. Son olarak SMS Aboneliği bölümünden seçim yapılarak yeni genel her evrakın tarafınıza SMS ile bilgilendirilmesini sağlayabilirsiniz.

UYAP Vatandaş Portal Sistemine Giriş

UYAP Vatandaş Portal sistemine giriş için öncelikle belirtilen linke https://vatandas.uyap.gov.tr/vatandasportal/index.html adresinden sisteme giriş yapılır. Giriş için yukarıdaki belirtilen 4 yoldan biri tercih edilmelidir ama kişiler genellikle e-devlet sistemini tercih etmektedir. E-devlet sistemi üzerinden giriş yaparken E-devlet Şifresi ile giriş seçeneği seçilir. Kişi T.C. Kimlik Numarasını girer ve e-devlet şifresini de sisteme yazar. Ardından sisteme giriş tuşu tıklanır ve giriş yapılır.

E-devlet sistemi üzerinden giriş dışında e-imza ya da mobil imza ile giriş yapmak isteyen kişiler bu ikisini almalıdır. Ancak vatandaşın e-imzası ya da mobil imzası bulunmuyor olabilir. Bu durumda giriş seçeneklerinden yalnızca e-devlet sistemi üzerinden girişi seçebileceklerdir. Elektronik-imza ile giriş yapacak kişiler için ise öncelikle akıllı kart tipini seçip sonrasında şifre ekranından giriş yapar.

uyap vatandas portal giris
uyap vatandas portal giris

UYAP Vatandaş Sistemi

UYAP Vatandaş Sistemi’ne giriş yaptıktan sonra sol tarafta bir menü kısmı yer almaktadır. En üstte ad ve soyadınız ve menü arama kısmı bulunmaktadır. Altında öncelikle kişiler bilgiler kısmı olup içeriğinde; isim ve adres bilgileri, iletişim bilgilerim, fotoğraf bilgileri, e-tebligat bilgileri, mobil oturum belgeleri şeklinde 5 bölüm yer almaktadır. Burada yer alan adres bilgileri kısmında kayıtlı olan adresiniz ile MERNİS adresiniz aynı olmadığı takdirde dava açma noktasında problemler çıkmaktadır. Bu nedenle adres kısmında yer alan adres bilgilerini güncelle butonuna tıklayarak güncelleme yapılmalıdır.

Kişisel bilgiler kısmının altında ise UYAP İşlemlerim kısmı gelmektedir. Bu bölümün altında 7 tane başlık olup her biri UYAP üzerinden yapılacak işlemlerle ilgilidir. En başta işlemlerim bölümü yer almakta ve yapılan her işlemin takibi sağlanmaktadır. Akabinde ödeme işlemlerim, dosya gizleme, dosya gizliliği kaldırma, evrak doğrulama, harç hesaplama ve UYAP Programları kısımları yer almaktadır. Bunun dışında başvuru yap kısmı yer almaktadır. Başvuru yap kısmında, Adalet Bakanlığı bünyesinde, Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü’nün yazılım, donanım, siber güvenlik gibi alanlarda teknik personel ihtiyacı için özgeçmiş gönderilmesi gibi hususlar bulunmaktadır. Ayrıca iş başvurusu, staj başvurusu, noterlik atama başvurusu ve bilirkişilik bölge kuruluna talep gönderme işlemleri yapılabilir. Dava açılış işlemleri bölümünde açılabilecek davalar ayrı ayrı bölümlendirilmiştir. Bunlar:

  • Hukuk Dava Açılış,
  • İdari Dava Açılış,
  • Danıştay Dava Açılış,
  • İcra Ceza Mahkemesi Dava Açılış
  • Koruma Tedbiri Nedeniyle Tazminat Davası Açılış
  • CBS Evrak Gönderme
  • CBS Şikayet Dilekçesi Gönderme,
  • İdari/Trafik Para Cezasına İtiraz İşlemleri
  • Arabuluculuk Dosya Başvurusu
  • Sulh Ceza Hakimliğine İtiraz

UYAP Dosya Sorgulama

UYAP dosya sorgulama yapabilmek için e devlet aracılığıyla UYAP vatandaş portala giriş yapmanız gereklidir. Sonrasında sorgulamak istediğiniz mahkeme çeşidini seçerek sorgulama yapabilirsiniz. UYAP’ta vatandaşların yargıya daha hızlı erişmeleri, yargı hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmaları hedefiyle Vatandaş Bilgi Sistemi geliştirilmiştir. Vatandaşların internet üzerinden e-Devlet şifresi, e-imza, mobil imza ve e-devlet üzerinden dört seçenekle UYAP Vatandaş Portalına bağlanarak; Türkiye genelindeki tüm davalarına ait bilgileri takip edebilmektedirler. Vatandaşlar; https://vatandas.uyap.gov.tr/index.html adresinden; E-imza ya da mobil imzası olmayan Vatandaşlar ise, UYAP Vatandaş Portalı üzerinden sadece e-Devlet şifresini kullanarak UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarının belli başlı safahat bilgilerini (dava konusunu, değerini, taraflarını, aşamasını, duruşma günlerini, dosyanın Yargıtay’dan dönüp dönmediğini,… gibi) bilgileri görebilmektedirler. UYAP dosya sorgulama aşamaları şu şekildedir;

  • Açılan sayfaya TC Kimlik Numaranızı ve e- devlet şifrenizi girmeniz gerekir eğer e-imzanız varsa e-imza ile de giriş yapmak mümkün.  Sonrasında Vatandaş Portal’a girmiş olacaksınız.
  • Sol tarafta menu arama bölümünde; kişisel bilgiler, hukuk dava açılış, idari dava açılış, dosya işlemleri, cbs evrak gönderme, duruşma sorgulama, ödeme işlemlerim, icra işlemleri, trafik/idari para cezasına itiraz, sulh ceza itiraz dilekçesi gönderme gibi seçenekler yer almaktadır.
  • Eğer hakkınızda bird ava dosyası, dava dilekçesi sorgulamak ve dosya kapsamına hakim olmak istiyorsanız “DOSYA İŞLEMLERİ” yazan seçeneği tıklamalısınız. Altında “DOSYA SORGULAMA” ibaresi yer almakta ve o seçeneği tıklayarak sorgulamak istediğiniz dosyayı yargı türü ve mahkemesini seçerek sorgulayabilirsiniz.
  • Sorgulamayı; hukuk,ceza, icra, adli tıp, idari yargı, satış memurluğu ve arabuluculuk alanlarında yapabilirsiniz.
  • Arama yaptığınızda istediğiniz dava dosyasının içine girmek için “dosya görüntüle” ibaresini tıklamanız gerekmektedir. Böylece dava dosyanız ile ilgili olarak taraf bilgisini, dosyanın açılış tarihini, esas numarasını, dosyadaki taraf olarak rolünüzu, dosyadaki evrakları görebilirsiniz, yeni bir evrak göndermek içinse “evrak gönderme” ibaresini tıklamanız gerekmektedir. Dosyaya harç veya gider avansı gibi ödemeler yapmak için “ödeme” butonunu seçerek ödeme yapacağınız bedeli ödeme tipinize göre ödeyebilirsiniz.
X
kadim hukuk ve danışmanlık