0 (312) 911 9553
·
info@kadimhukuk.com.tr
·
Pzt-Cuma 09:00-18:00
Danışmanlık

Devlet Memurları Kanunu 139. Madde (DMK)

11devlet memurları kanunu 139 madde

Devlet Memurları Kanunu 139. Madde (DMK)

Görevden Uzaklaştıran Amirin Sorumluluğu

Görevinden uzaklaştırılan Devlet memurları hakkında görevden uzaklaştırmayı izleyen 10 iş günü içinde soruşturmaya başlanması şarttır. Memuru görevden uzaklaştırdıktan sonra memur hakkında derhal soruşturmaya başlamayan, keyfi olarak veya garaz veya kini dolayısıyla bu tasarrufu yaptığı, yaptırılan soruşturma sonunda anlaşılan amirler, hukuki, mali ve cezai sorumluluğa tabidirler.

  • İlgili Makale: 
  • 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu (DMK) Tam Metin: 

Devlet Memurları Kanunu 139. madde emsal karar aramak için https://karararama.danistay.gov.tr/

Devlet Memurları Kanunu 139. Madde Açıklaması

Görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanan memur hakkında soruşturma açılması zorunludur. Soruşturma tamamlandıktan sonra görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanamaz. Hakkında ceza kovuşturması yapılan memur hakkında soruşturmanın her aşamasında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanabilir. Tutuklanan veya gözaltına alınanlar için bu tedbir mutlaka uygulanmalıdır.

Görevden uzaklaştırılan memur hakkında en geç on iş günü içinde soruşturma açılmalıdır. Bu süre azami süre olup bu süre geçirilmesi halinde görevden uzaklaştırma tedbirini uygulayan veya soruşturma açmada sorumluğu bulunan amirler sorumludur. Soruşturmanın açılması iş günü olarak belirlendiği için görevden uzaklaştırmayı izleyen iş gününden itibaren on iş günü içinde soruşturma açılır. Hafta sonu veya genel tatil günleri bu on günlük süreye dahil edilmez.

Memurların memuriyet hukukunda bazı hakların kazanılması veya kaybedilmesine önemli etki edecek olan görevden uzaklaştırma tedbiri bu tedbiri uygulamakla yetkilendirilmiş kişilerce savsaklanamaz. Bu tedbir gerekçeli olarak ve kamu hizmetinin gerektirdiği hallerde uygulanır. Keyfi, garaz veya memurun yıpratılması gibi durumlarda kasti olarak bu tasarrufta bulunanların tespiti halinde bunların, mali ve cezai sorumluluğu vardır.

devlet memurları kanunu 139 madde dmk
devlet memurları kanunu 139 madde dmk

] }


Avatar

1990 yılında Kırıkkale’de doğan Umur Yıldırım, orta öğrenimini Bursa Polis Koleji’nde tamamladıktan sonra yüksek öğrenimine Ankara Polis Akademisi’nde başlamış ve 2011 yılında ayrılmıştır. Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başlayarak başarı burs ile üç yılda dönem ikincisi olarak mezun olmuştur. Halen tam burslu olarak Çankaya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü-Kamu Hukuku Bölümünde yüksek lisansına devam etmekte olan Umur Yıldırım, Kadim Hukuk ve Danışmanlık Bürosu’nun kurucusudur.

Yorum Yazın