Anlaşmalı Boşanmanın Çekişmeli Boşanmaya Dönüşmesi

anlasmali bosanmanin cekismeli bosanmaya donusmesi

Anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanmaya dönüşmesi mümkündür. Anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanmaya dönüşmesi, evlilik birliği içerisindeki tarafların anlaşarak boşanma kararı alması sonucu anlaşmalı boşanma davası açması, daha sonra tarafların anlaşmalı boşanmadan vazgeçmesi durumunda davanın  çekişmeli boşanmaya dönüşmesine denir. Anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanmaya dönüşmesinde, tarafların anlaşmazlıklarını çözmek için mahkemeye başvurması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanmaya dönüşmesi, tarafların boşanma sürecindeki anlaşmazlıklarının artması veya yeni anlaşmazlıkların ortaya çıkması nedeniyle de meydana gelebilir.

Taraflar evlilik birliğini kurduktan sonra bazı anlaşmazlıklara düşerek bu evlilik birliğini sonlandırmak isteyebilir. Evlilik birliği içerisinde karşılıklı sevgi ve saygının bitmesi ile boşanmaya karar veren kişiler mahkemeye başvurarak bu evlilik birliğini sonlandırabilir. Taraflar aralarında anlaştığı takdirde ve müşterek hayatlarını etkileyecek konularda uzlaştıkları takdirde anlaşmalı bir şekilde boşanabilir. Ancak bu durumda nafaka, müşterek çocuğun velayeti gibi hususlarda anlaşma sağlanmalıdır.

Tarafların anlaşamamaları halinde çekişmeli boşanma davası da açmaları mümkündür. Her iki durumda da çeşitli şartların gerçekleşmesi gerekir. Bunun yanı sıra anlaşmalı boşanma şeklinde başlayan süreç tarafların boşanma aşamasındaki anlaşmazlıklarının artması ile çekişmeli boşanma davasına da dönüşebilir. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak bu yazımızda anlaşmalı boşanma davasının çekişmeli boşanmaya dönüşmesinden bahsedeceğiz.

Anlaşmalı  ve Çekişmeli Boşanma Davası

Anlaşmalı boşanma davasının gerçekleşmesi için belirli şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. bunlardan en önemlisi hakimin bizzat tarafları dinlemesi ve her ikisinin de hür iradesi ile boşanmak istediklerini beyan etmesidir. Bunun dışında evlilik birliğinin de en az 1 yıl süreyle devam etmiş olması gerekmektedir. Bu hususların tamamı hakim tarafından resen araştırılacaktır. Anlaşmalı boşanma davasının şartları şu şekilde sıralanabilir:

  • Evlilik birliği en az 1 yıl sürmelidir.
  • Eşlerden birisi boşanma davasını açtıktan sonra diğerinin de bu davayı kabul etmesi gerekir.
  • Hakim tarafları duruşma esnasında bizzat dinlemelidir.
  • Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanmalıdır.
  • Hakim anlaşmalı boşanma protokolünü hukuka uygun bulmalıdır.

Tarafların evlilik birliği süresince anlaşmalı bir şekilde boşanmaya karar vermeleri halinde anlaşmalı boşanma protokolü hazırlamaları gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolünde taraflar arasındaki tüm mali konular, mal paylaşımı hatta çocukların velayeti konularında mutabık kalınmalıdır. Ayrıca nafaka ve çocukla kurulacak kişisel ilişki noktasında da anlaşmalı boşanma protokolünde yer almalıdır. Hakim ise nafaka velayet ve kişisel ilişki konularında protokole müdahale edebilir.

Çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davası dışında açılan tarafların üzerinde mutabık kalamadığı konular bulunan hallerde maddi ve manevi süreç yönetiminde gidilecek bir yoldur. Taraflar çekişmeli boşanma davasında birtakım nedenlere dayanmalıdır. Bu hususlar Türk Medeni Kanunu kapsamında sırasıyla yer almaktadır. Tarafların bu nedenlere dayanmaksızın çekişmeli boşanma davası açması mümkün değildir. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Zina
  • Hayata Kast, Pek Kötü, Onur Kırıcı Davranış
  • Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme
  • Terk
  • Akıl Hastalığı
  • Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması diğer adıyla Şiddetli Geçimsizlik

Çekişmeli boşanma davasında taraflar yukarıda yer alan nedenlerden birine dayandıktan sonra davayı açabilir ve yargılama süreci de böylelikle başlar. Bu nedenle tarafların usulüne uygun dilekçelerini sunmaları, delillerini göstermeleri gerekmektedir. Sürecin profesyonel bir şekilde yürütülebilmesi için alanında uzman bir aile hukuku avukatının desteğinin alınması gerekmektedir.

anlasmali bosanmanin cekismeli bosanmaya donusmesi nasil olur
anlasmali bosanmanin cekismeli bosanmaya donusmesi nasil olur

Anlaşmalı Boşanma Davasının Çekişmeli Boşanma Davasına Dönüşmesi Nasıl Olur?

Anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanmaya dönüşmesi, anlaşmalı boşanmaya karar veren tarafların dava sürecinde ya da sonrasında birtakım anlaşmazlıkların ortaya çıkması sebebiyle çekişmeli boşanmaya geçmeye karar verdikleri bir hukuki süreci ifade eder. Anlaşmalı boşanma davası açıldıktan sonra taraflar birtakım hususlar üzerinde anlaşmazlıklar yaşayabilir ve dava bu nedenle çekişmeli boşanma davasına dönüşebilir. Bu davada taraflar velayet, nafaka, tazminat gibi çeşitli hususlarda anlaşmazlıklar yaşayabilir. Bunun dışında eşlerin anlaşmalı boşanma protokolüne uygun davranmaması hatta protokolden vazgeçmesi halinde de dava anlaşmalı boşanma davasından çekişmeli boşanma davasına dönüşebilir.

Taraflar duruşmaya katılmazsa hakim tarafların uygun irade beyanlarını dinleyemeyeceği için de dava çekişmeli boşanma davasına dönüşür. Bunun dışında duruşmaya katılsalar dahi anlaşmalı bir şekilde boşanmak istemediklerini ya da boşanmayı hiç istemediklerini beyan etmeleri halinde hakim davayı çekişmeli boşanma davasına dönüştürür. Bu hususa karar verecek kişi davanın açıldığı aile mahkemesinin hakimidir. Anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanmaya dönüşmesine neden olan husus anlaşmanın bir takım hükümlerinde dava sonuçlanmadan çıkan anlaşmazlıklar olup söz konusu anlaşmazlıklar çocuklara ilişkin, nafakaya ilişkin, tazminata ya da mal paylaşımına ilişkin olabilmektedir.

  • Eşlerin aralarında yaptıkları protokole aykırı hareket etmeleri,
  • Protokolden daha sonra vazgeçmeleri,
  • Duruşmaya katılmamaları ve devamında davayı çekişmeli devam ettiğini bildirmesi,
  • Duruşma esnasında anlaşmanın bozulduğunu beyan etmeleri,
  • Duruşmada boşanma beyanından vazgeçmeleri

Hallerinde aile mahkemesi hakimi; eşler arasındaki anlaşmanın bozulmuş olmasından ötürü anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanmaya dönüşmesi kararı vermektedir. Anlaşmalı boşanma, aşamaları itibariyle çekişmeli boşanma davasına göre daha hızlı ve kısa sürede sonuçlanmaktadır. Anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanmaya dönüşmesi halinde, delil ve tanık gibi farklı kurallarla davanın çekişmeli olarak devam etmesinden dolayı sürecin uzayacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Açtıktan Sonra Anlaşmaktan Vazgeçilmesi

Anlaşmalı boşanma davası, tarafların boşanma ve ferileri hususunda mutabık kalmaları neticesinde Türk Medeni Kanunu’nun 166/3. maddesine dayanarak görülür. Taraflardan birisinin yargılama esnasında anlaşmalı boşanmaktan vazgeçmesi ve davaya çekişmeli olarak devam etme talebi halinde veya hükümden sonra temyiz aşamasında kararı istinaf/temyiz incelemesine göndermesi halinde anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanmaya dönüşür ve çekişmeli boşanma davası olarak yargılamaya devam edilmelidir.

Anlaşmalı olarak açılan bir boşanma davasından sonra taraflar farklı sebepler öğrenerek anlaşmalı şekilde boşanmaktan vazgeçebilir. Bu durumda mahkeme nezdinde dava hiç açılmamış sayılır. Boşanma davasından davacının açık rızası ve davalının kabul etmesi ile boşanma davasından vazgeçilebilir. Ancak boşanma davasından vazgeçen taraf sonrasında aynı şekilde tekrar boşanma davası açabilir. Ancak bir kişi boşanma davası açmaktan vazgeçtiği halde tekrar boşanma davası açamayacağı üç durum vardır:

  • Hayata kast
  • Zina
  • Pek kötü ve onur kırıcı davranış

Bu üç durum halinde boşanma davası açılmasından vazgeçildiği takdirde kişinin eşini affettiği varsayılır. Somut olay kapsamında bu durum hakim nezdinde tekrar değerlendirilmelidir. Anlaşmalı boşanma davasının çekişmeli boşanma davasına dönüşmesi halinde ise taraflara herhangi bir ceza verilmez. Yalnızca anlaşmalı boşanma davasını açmayı talep eden taraf yargılama giderleri ve harçları ödemek zorunda kalacaktır. Ancak eğer sulh olunur, feragat edilir ya da vazgeçilirse belirlenen ücretin yarısına hükmedilir.

anlasmali velayet degisikligi nasil yapilir

Anlaşmalı Velayet Değişikliği Nasıl Yapılır?

bosanma davasinda cocugun velayeti

Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti

bosanma davalarinda taniklik

Boşanma Davalarında Tanıklık

İlgili Yazılar

X
kadim hukuk ve danışmanlık