Tazminat Hukuku
Tazminat Hukuku konu olarak haksız olaylardan yada herhangi bir nedenden dolayı meydana gelen tanzimat anlaşmazlıkları konu alan hukuk dalıdır. Tazminat davaları kişilerin uğradığı hak kayıpları ve zararlarının telafisi olarak açtıkları hukuksal davalardır.
Tazminat Hukuku
Tazminat davaları genel olarak iş hukuku alanında işveren ve çalışan arasında gerçekleşen uyuşmazlıklarda ve eşler arasında oluşan boşanma davalarında yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca Tazminat davaları kaza, ölüme sebebiyet verme ve yanlış tedavi durumlarında, sigorta kanunlarında yoğun şekilde karşımıza çıkan davalardır.
Kadim hukuk ve danışmanlık firmamız tazminat hukuku davalarında uzun süreli tecrübe ve profesyonel bilgiye sahiptir. Tazminat hukuku farklı hukuk dallarını kapsayan ve ilgilendiren konuları içeren hukuk alanı olarak yer almaktadır. Bu nedenle günümüzde farklı uzmanlık alanlarının bir arada bulunması; mükemmel hizmet verebilmek için adeta bir zorunluluk haline gelmiştir.
Kişiler arasında adaletli ve özgür yaşamın devamlılığı için hukuksal sınırların ve eşitliğin korunması için belirli yöntemler uygulanarak düzenin korunması çalışılmaktadır. Bu uygunlanan yöntemlerden birisi de tazminattır.
Tazminat Hukuku Ve Tazminat Davası
Tazminat Hukuku içeriği ve oluşturulan kurallara göre tazminat, kişilerin devlet tarafından yada kişiler tarafından gerçekleştirilen olaylar sonrasında oluşan zararların giderilmesi için yapılan çalışmadır. Bu zarar kişiler yada devlet tarafından da meydana gelebileceği gibi zarar gören kişi de tüzel kişilerde olabilmektedir. Zarar gören Devlet de olabilmektedir. Bu noktada zarar sebebiyet veren olayların hukuka aykırı olaylar olması gerekmektedir. Hukuksal düzenin dışında yer alan olaylar da tazminata hükmedilmemektedir.
Tazminat davası ile ilgili önemli olan bir nokta da tazminat hakkının oluşması için ortaya çıkan zararın oluşan eylem ile ilgi bağı olmasıdır. İlgi bağının ise sonucun mevzu bahis olaydan dolayı meydana gelmesi ve zarara neden olay gerçekleşmeseydi bu zararın meydana gelmeyeceğinin kanıtlanması gerekmektedir.
Tazminat davası birden farklı alanda farklı çeşitler de yer almaktadır. Manevi tazminat, Maddi Tazminat, Cezalandırıcı tazminat şeklinde çeşitleri bulunmaktadır. Maddi tazminat hukuk dışı yaşanan eylem sonrasın da kişilerin mal varlığında azalmaların meydana gelmesinden sonra yaşanan zararın karşılanması için ödenen tazminat türüdür.
Manevi tazminat davası ise yaşanan hukuka aykırı durum sonrasında kişinin acı, ve ızdırap gibi durumların oluşturduğu manevi tahribatın giderilmesi için açılan manevi tazminattır. Cezanlandırıcı tazminat davası ise hukuka aykırı yaşanan olay sonrasında bütün zararın giderilmesi için kararlaştırılan tazminat davasıdır.
-
Mal Beyanı Nedir? Mal Beyanı Dilekçesi Örneği
Mal beyanı İcra İflas Kanunu’nun 74. Maddesinde düzenlenmiş olup kişinin gerek kendisinde gerek üçüncü şahıslar yedinde bulunan mal ve alacaklarına…
Devamını Oku » -
Meslek Hastalığı Nedeniyle Tazminat Davası
Meslek hastalığı nedeniyle tazminat davası açılabilmesi için öncelikle hastalığın meslek hastalığı olması gereklidir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık…
Devamını Oku » -
İntifa Hakkı
İntifa hakkı, taşınırlar, taşınmazlar, haklar ve mal varlığı üzerinde kurulabilen ve sahibine kullanma ve ondan yararlanma hakkı veren bir irtifak…
Devamını Oku » -
Taşınmaz Haciz Talebi
Taşınmaz haciz talebi icra dairesine yapılır. Haciz yapılabilmesi için alacaklının mutlaka haciz talebinde bulunmuş olması gerekmektedir. Alacaklı haciz talebinde bulunmadan…
Devamını Oku » -
İcra Müdürlüğü Maaş Haciz Talebi Dilekçe ve Müzekkeresi Örneği
Borcu tahsil etmenin yollarından biri olan maaş haczi talebi dilekçesi arama motoru üzerinden birçok kez sorgulanan bir hukuki dilekçe türüdür.…
Devamını Oku » -
Ev Haciz Talebi
Ev haciz talebi icra iflas uygulamasında sıkça başvurulan bir yoldur. Alacaklı borcunu, borçlunun evini haczederek karşılamaya çalışır. İcra İflas Hukukuna…
Devamını Oku » -
Araç Haciz Talebi
Araç haciz talebi, alacaklının borcunu tahsil etmek amacıyla borçlunun aracına elkonulması için icra dairesine yaptığı başvurudur. Alacaklının icra dairesine giderek,…
Devamını Oku » -
İşe İade Davası
Çalıştığı işyerindeki iş akdi herhangi bir haklı ya da geçerli nedene dayanmaksızın feshedilen işçilerin işe iade davası açma hakkı bulunmaktadır.…
Devamını Oku » -
Kıdem Tazminatı Nedir
Kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatı, işçinin 4857 sayılı İş Kanunu gereğince iş sözleşmesinin sona ermesi durumunda çalıştığı yılar için ödenen…
Devamını Oku » -
Covıd19 Virüsünün İş Yeri Kira Sözleşmelerine Etkileri
İlk kez 2019 senesinin Aralık ayında Dünya’da görülen ve 2019-nCoV olarak adlandırılan Corona virüsü ya da Covid19 virüsü nedeniyle Dünya…
Devamını Oku »