Evde yemek yapmamak boşanma sebebi sayılıp sayılmayacağı Yargıtay’ın verdiği kararlar ile oluşmuştur. Türk Medeni Kanunu’na göre evde yemek yapmamak doğrudan bir boşanma sebebi olarak sayılmamaktadır. Ancak, evlilik birliğinin sarsılması durumunda boşanma davası açılabileceği belirtilmiştir (TMK Madde 166). Eğer evde yemek yapmamak, evlilik birliğinin “ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmasına” yol açıyorsa, bu durum boşanma sebebi olarak değerlendirilebilir .
Günümüzde kadınların erkekler gibi iş hayatında aktif bir şekilde rol alması ev işlerinde de ikisinin ortak ve yardımlaşmaya dayalı olarak çalışması gerektiğini göstermektedir. Her ne kadar toplumda kadının ev işlerinde aktif rol aldığı şeklinde bir algı bulunsa da günümüzde her ikisi de çalışma hayatında aktif bir şekilde yer aldığından ev işlerinde de ortak bir şekilde yardımlaşmalıdır.
Kadının ya da erkeğin çeşitli eylemleri boşanma sebebi sayılabilir. Örneğin kadının konsomatris olarak işe başlayacağını söylemesi erkek için boşanma sebebi iken erkeğin de kadını ailesinin evine götürüp bırakması kadın için boşanma sebebi sayılacaktır. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak bu yazımızda evde yemek yapmamak boşanma sebebi mi konusundan bahsedeceğiz.
Kanuna Göre Evde Yemek Yapmamak Boşanma Sebebi Mi?
Türk Medeni Kanunu’nun 185. Maddesine göre, “Evlenmeyle eşler arasında evlilik birliği kurulmuş olur. Eşler, bu birliğin mutluluğunu elbirliğiyle sağlamak ve çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermekle yükümlüdürler. Eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar.” Hükmüne haizdir. Yasaya göre eşler evlilik birliğinin kurulması ile birbirlerine yardım etmek zorundadır.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Çalışma Hakkı ve Ödevi başlıklı 49. Maddesi açıkça: “ Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir. Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır.” Anılan maddeden de anlaşılacağı üzere çalışmak herkesin hakkı ve ödevidir. Kadın ve erkek açısından hiçbir ayrım gözetilmeden ilgili düzenleme yapılmıştır. Bu durumda, iş hayatında ortak hak ve ödevlere sahip eşler arasında ev işlerine ilişkin görevlerinde ayrım gözeterek yapılmasının tartışmalara yer açacağı kanaatindeyiz.
Ancak bu husus Yargıtay uygulamaları çerçevesinde değerlendirildiğinde, evin temizliğine ilişkin hususlarla ilgilenmemek boşanma nedeni sayılacaktır. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 9359-16104 şeklinde anılan kararında :”…Kadının ev işlerini yapmadığı, temizliğe dikkat etmediği, çamaşırları yemek tenceresinde kaynattığı, doğum halinde vücudunun bozulacağını ifade ettiği anlaşılmaktadır. Kadının bu davranışları sebebiyle de taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik meydana gelmiştir.” Anılan Yargıtay Kararı’nda açıkça düzenlendiği üzere, kadının ev işlerine gerekli özeni göstermemesi hali ortak hayatı temelinden sarsacak ve evlilik birliğinin devamına imkan vermeyecek bir durum niteliğindedir.
Ev işlerinde ortak dayanışma ve yardımlaşma halinde iş bölümü yapmak gerekmektedir. Yargıtay’ın verdiği kararlara göre kadının yalnızca ev işi yapmaması tek başına boşanma sebebi sayılmayacaktır. Ancak bu durumun evlilik birliği içerisinde büyük problemlere yol açması boşanma sebebi sayılacak ve evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeniyle tarafların boşanmasına karar verilecektir.

Evde Yemek Yapmamak Boşanma Sebebi Mi Yargıtay’ın Görüşü
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin vermiş olduğu emsal kararda “Kadının ev işlerini yapmadığı, temizliğe dikkat etmediği, çamaşırları yemek tenceresinde kaynattığı, doğum halinde vücudunun bozulacağını ifade ettiği anlaşılmaktadır. Kadının bu davranışları sebebiyle de taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik meydana gelmiştir.” hükmü kurulmuştur.
Kararda açıkça görüleceği üzere bir eşin ev işlerini yapmaması, diğer eşe yardım etmemesi, ev işlerinde temizliğe dikkat etmemesi boşanma sebebi olarak kabul edilmiştir. Her ne kadar kararda kadına bu işlerin yüklendiği anlaşılsa da günümüzde hem kadının hem de erkeğin aktif bir şekilde çalışma hayatında yer alması nedeniyle somut olaya göre değerlendirme yapılarak konunun cinsiyetle değil kişilerin çalışıp çalışmaması ile ilgili olduğu gözetilmelidir.
Evde Yemek Yapmamak Konusunda Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davası anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası olarak ikiye ayrılır. Anlaşmalı boşanma davasında tarafların nafaka, velayet gibi konularda uzlaşma sağlaması ile bir boşanma protokolü hazırlaması ve mahkemeye sunması ile dava açılır. Eğer şartlar sağlandıysa tarafların boşanmalarına kısa sürede karar verilir ve istinaf etmeyeceklerine dair bir sözleşme de hazırlandığı takdirde boşanma kararı kısa sürede kesinleşir.
Çekişmeli boşanma davasında ise taraflardan birinin boşanma davası açması neticesinde dosya tevzi edilir ve harçlar ödenir. Aile mahkemesinde açılan dava neticesinde mahkeme tarafından bir tensip zaptı düzenlenir ve kişilere cevap dilekçelerini sunmaları için süre verilir. Ön inceleme duruşması gerçekleştikten sonra tahkikat aşamasına geçen tarafların delilleri örneğin tanıkları vs. dinlenir. Ardından hakim tüm deliller toplandıktan sonra kararını vererek tarafların boşanmalarına karar verir.
Evlilik birliğini sona erdiren haller Türk Medeni Kanunu kapsamında hüküm altına alınmış olup 161 ila 184. Maddeler arasında düzenlenmektedir. Yasaya göre boşanmaya karar verecek merci hakimin kararı ile mümkündür. Ancak hakim kimi durumlarda tarafların kusur oranlarında ya da boşanmanın ferilerinde kişilerin talep ettiği şekilde karar vermeyebilir. Bu gibi durumlarda kişilerin istinaf kanun yoluna başvurmaları ve tüm sürelere riayet etmeleri gerekir.
Boşanma davası süresince tarafların her türlü usulü işlemi yapması, sürelere dikkat edilerek dilekçeleri sunması için alanında uzman bir boşanma avukatının yardımından yararlanması gerekir. Boşanma avukatı, boşanma davasındaki tüm hususlara ayrıntılı olarak dikkat ederek dosyanızda size ayrıntılı bilgileri aktaracaktır. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak bu alanda da hizmet vermekteyiz.