Devlet Memuru Rapor Alınca Maaşı Kesilir Mi?

Devlet Memuru Rapor Alınca Maaşı Kesilir Mi?

devlet memuru rapor alinca maasi kesilir mi

Rapor alan her memur tarafımıza “devlet memuru rapor alınca maaşı kesilir mi?” sorusunu yöneltmektedir. Devlet memurları rapor alınca maaşı kesilir mi sorusu hastalık sebebi ile rapor almak durumunda kalan memurların merak konusudur. Hastalık yediden yetmişe herkesin başına gelebilen doğal bir meseledir. Hasta olan memurlar da doktordan rapor alarak istirahat edebilirler. Kural olarak devlet memurları rapor aldığı sürelerde de maaşlarını tam olarak alırlar. Ancak bu durumun istisnaları bulunmaktadır. Günümüzde gerçekten hasta olması sebebiyle rapor alan kişiler bulunduğu gibi bu hakkı suiistimal ederek hasta olmasa da rapor alarak izin hakkını kullanan kişiler bulunmaktadır. Bu suiistimallerin engellenmesi adına bir takım düzenlemeler yapılmıştır. Devlet memuru rapor alınca;

  • Sağlık kurulu raporu üzerine verilen hastalık izinleri,
  • Kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananların kullandığı hastalık izinleri,
  • Hastalıkları sebebiyle resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak tedavi gördükleri tedavi süreleri,

hariç olmak üzere bir takvim yılı içinde kullanılan hastalık izin süreleri toplamının 7 günü aşması halinde, aşan sürelere isabet eden zam ve tazminatlar % 25 eksik ödenir.

Kanun koyucu gerçekten hasta olan kişiler hariç olmak üzere hasta olmamasına rağmen sürekli rapor alarak haksız kazanç sağlamaya çalışan memurlar için rapor kesintisi de denilen bir sistem düzenlemeye koymuştur. Bu düzenlemeye göre belirli hastalıklar hariç olmak üzere 7 günden fazla rapor alan memurlar için Özel Hizmet ve Yan Ödeme tutarlarından belli oranda kesinti yapılması düzenlemesine gidilmiştir. 657 sayılı Kanunun 152.maddesinin III. Ortak Hükümler başlıklı (c) fıkrası gereğince hastalıkları sebebiyle resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak tedavi gördükleri tedavi süreleri hariç olmak üzere bir takvim yılı içinde kullanılan hastalık izin süreleri toplamının 7 günü aşması halinde, aşan sürelere isabet eden zam ve tazminatlar % 25 eksik ödenir. Yani devlet memuru rapor alınca maaşı belli durumlarda kesilir.

Devlet Memuru Rapor Alınca Maaşı Kesmenin Yasal Dayanağı Nedir?

Devlet memuru rapor alınca maaşı belli şartlarda ve belli bir miktarda kesilir. Devlet memurunun hastalık raporuna dayalı olarak verilen hastalık izin süresinin 7 günü aşan bölümü için zam ve tazminat tutarından %25 eksik ödenmektedir. Hastalık izni kullanan memurun aylığının diğer unsurlarından ise kesinti yapılmamaktadır. Rapor kesintisi adı ile de bilinen uygulama Özel Hizmet ve Yan Ödeme miktarlarından yapılan kesintidir. 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile uygulamaya koyulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararın 2 sayılı cetvelinde Özel Hizmet Tazminatı düzenlenmiştir. Yine aynı kararnamenin 1. Sayılı cetvelinde Zamlar, bilinen adıyla Yan Ödeme puanları düzenlenmiştir. Yan Ödeme tutarı her ne kadar Özel Hizmet Tazminatıyla karşılaştırılamayacak kadar az olsa bile yine de Memurların önemli gelir kalemlerinden önemli bir tanesidir.

Söz konusu bu kesinti Devlet Memurlarına Ödenecek Zamlar ve Tazminatlara İlişkin Karar’ın “Hastalık İzni” başlığıyla 8. Maddesinde düzenlenmiştir. Anılan madde hükmüne göre;” (1) Sağlık kurulu raporu üzerine verilen hastalık izinleri ile kanser, verem, akıl hastalığı, şeker hastalığı ve açık kalp ameliyatı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananların kullandığı hastalık izinleri ve hastalıkları sebebiyle resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak gördükleri tedavi süreleri hariç olmak üzere, bir takvim yılı içinde kullanılan hastalık izin süreleri toplamının 7 günü aşması halinde, aşan günlere isabet eden zam ve tazminatlar %25 eksik ödenir.” şeklinde düzenlenmiştir.

Yapılan düzenleme ile bir takvim yılı içerisinde kullanılan hastalık izin süreleri toplamının 7 günü aşması halinde aşan günlere tekabül eden zam ve tazminatlar %25 eksik ödenir. Görüldüğü gibi memurun 7 gün ve üzeri hastalık izni alması durumunda tüm maaştan değil sadece zam ve tazminat kısmına karşılık gelen kısımdan eksik ödeme yapılmaktadır. Hastalık raporlarında 7 günlük süre takvim yılı başı olan 01 Ocak’ta başlar, takvim yılı sonu olan 31 Aralık’ta biter.

devlet memuru rapor alinca maasi ne olur
devlet memuru rapor alinca maasi ne olur

Her Rapor Alan Memurun Maaşı Kesilir Mi?

Devlet memuru rapor alınca maaşı her zaman kesilmez. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 152’nci maddesi ile yapılan düzenlemeye göre; bir takvim yılında kullanılan hastalık izni süresi toplamı 7 gün ve altında ise memurun maaşından kesinti yapılmaz. Ancak memurun raporlu olduğu ve raporunun hastalık iznine çevrildiği gün sayısı 7’yi aştığı anda, artık aşan kısım için geçerli olmak üzere, memurun zam ve tazminatları %25 eksik ödenir. Bu kuralın istisnası;

  • Hastalık izninin sağlık kurulu raporuna dayanması,
  • Kanser, verem ya da akıl hastalığı, şeker hastalığı ve açık kalp ameliyatı gibi uzun süreli hastalıklara yakalanılması nedeniyle alınan hastalık izinleri,
  • Resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak tedavi görülen süreler sebebi ile memurun maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz.

Rapor Alan Memurun Maaşı Nasıl Ödenir?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile devlet memurlarının mali ve sosyal haklarına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.  Memurların mali ve sosyal hakları hizmet sınıfı, kadro ve görev unvanı, kadro derecesi, eğitim durumu ve görev yeri gibi kriterlere bağlıdır. Yapılan düzenlemelere göre devlet memurlarının genel olarak mali ve sosyal hakları;

  • Gösterge Aylığı
  • Ek Gösterge Aylığı
  • Taban Aylığı
  • Kıdem Aylığı
  • Makam Tazminatı
  • Görev Veya Temsil Tazminatı
  • Zamlar (Yan ödeme aylığı),
  • Tazminatlar
  • Ek Ödeme
  • Ek Ders Ücreti,
  • Fazla Çalışma Ücreti,
  • Vekalet Ücreti,
  • Nöbet Ücreti,
  • Tayin Bedeli,
  • Yabancı dil Tazminatı

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 152. Maddesinde “Bu zam ve tazminatların hangi işi yapanlara ve hangi görevlerde bulunanlara ödeneceği, miktarları, ödeme usul ve esasları bütün kurumları kapsayacak şekilde ve 154 üncü madde uyarınca katsayının Cumhurbaşkanınca değiştirilmesi durumu hariç yılda bir defa olmak üzere hazırlanır ve Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulur. Ancak Milli İstihbarat Teşkilatı fiili kadrosuna dahil bulunanlara ödenecek iş güçlüğü, iş riski, temininde güçlük ve mali sorumluluk zammının miktarları ile özel hizmet tazminatı oranları, ödeme usul ve esasları  Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir.

Bu zam ve tazminatlara hak kazanmada ve bunların ödenmesinde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır. Ancak;

a) Sağlık kurulu raporu üzerine verilen hastalık izinleri,

b) Kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananların kullandığı hastalık izinleri,

c) Hastalıkları sebebiyle resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak tedavi gördükleri tedavi süreleri,

hariç olmak üzere bir takvim yılı içinde kullanılan hastalık izin süreleri toplamının 7 günü aşması halinde, aşan sürelere isabet eden zam ve tazminatlar % 25 eksik ödenir.” Düzenlemesi bulunmaktadır. Yapılan düzenleme uyarınca hastalık raporunun 7 günü aşması halinde sadece zam ve tazminatlardan yüzde 25 eksik ödeme yapılacağı belirtilmiştir.

Devlet Memuru Rapor Alınca Maaş Kesintisi Nasıl Hesaplanır?

Devlet memuru maaşından hastalık raporu sebebi ile kesinti yapılabilmesi için bir takvim yılı içinde alınan 7 günün üstünde rapor olması gerekir. Sadece bu durumdaki raporlar sonrasında 7 günün üzerindeki her günden hesaplanacak zam ve tazminatlar %25 eksik ödenir. Hesaplama yapacak olursak;

  • Takvim yılı 1 Ocak ile 31 Aralık arasındaki süreçtir. Mayıs ayında 5 gün rapor aldınız daha sonra da kasım ayında 6 gün rapor aldığınızda toplam rapor sayınız 5+6=11 gün olması sebebiyle maaşınızdan kesinti yapılır.
  • 2022 Mart ayında 7 gün rapor aldınız daha sonra 2023 Mayıs ayında 5 gün rapor aldınız. Alınan raporlar aynı takvim yılına ait olmadığı için ve rapor günleri de 7 gün üzeri olmaması sebebiyle maaşınızdan herhangi bir kesinti yapılmayacaktır.
  • 2023 Mayıs içerisinde 5 gün ve 2023 Kasım ayı içerisinde 8 gün rapor almanız durumunda toplamda 13 gün rapor almış olursunuz ve 7 günlük rapor hakkınız düşüldüğünde maaşınızın zam ve tazminat kısmından 5 günlük bir kesinti yapılır.

Sonuç olarak devlet memuru rapor alınca maaşı kanunda sayılan haller dışındaysa en fazla %25 oranında kesinti yapılabilir. Buda alınan iznin 7 günü aşması durumunda söz konusu olur.

X
kadim hukuk ve danışmanlık