Ç-138 tahdit kodu; INAD yolcu, gitmek istediği ülke tarafından girişine izin verilmeyen yolcular için kullanılan bir terimdir. Açılımı, inadmissible passenger olarak geçer. Bu havacılık terimi, uluslararası havalimanlarında kullanılır ve sivil havacılık kanunlarına göre, INAD edilen yolcu, hava yolu şirketi tarafından ülkeye geri götürülür. Eğer yolcu geçerli dokümanları dış hatlar geliş terminalindeki sınır kontrol polislerine gösteremezse ya da gösterdiği dokümanları geçersiz sayılırsa, INAD edilme tehlikesi ile karşı karşıya kalır. Yolcu, dönüş için uçağa kabul edilmesinin ardından ülkesine geri gönderilir.
Tahdit kodu, yabancı uyruklu bir şahıs hakkında sınır dışı etme kararı verilmiş olması halinde, sınır dışı etme kararının neden verildiğini belirten ve kişilerin genel olarak ülkeye girişini belirli bir süre içerisinde yasaklayan kodlardır. Bu kod ile yabancı uyruklu kişilerin Türkiye Cumhuriyeti’ne giriş ve çıkışlarına bir sınır getirilebileceği gibi kişilerin ülke içerisinde bulunmasına dahi sınırlandırma getirilebilir. Ç-138 tahdit kodu, “inat yolcu” olarak adlandırılmakla beraber Türkiye’ye giriş yapması yasak olan yabancıların, ülkeye giriş yaparken bu durumun fark edilmesi halinde haklarında Ç-138 tahdit kodu işlenerek 5 yıla kadar Türkiye’ye girişleri engellenmektedir
Yabancı uyruklu bir kişinin Türkiye Cumhuriyeti’nde kalma amacı çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Geçerli sebebi bulunan yabancı uyruklu kişinin Türkiye’de kalması için yaptığı başvuruda çeşitli unsurlar incelenir. Bunlar maddi durumu, ülke açısından bir güvenlik teşkil edip etmediği şeklinde örneklendirilebilir. Ancak kişinin Türkiye’ye girişi yasaklı olmasına rağmen, ülkeye giriş yapmasının fark edilmesi halinde Türkiye Cumhuriyeti’nde kalması için herhangi bir hakkı olmadığını göstermektedir. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak bu yazımızda “Ç-138 tahdit kodu’nun ne olduğundan, nasıl kaldırılacağından ve olası dava yollarından” bahsedeceğiz.
Ç-138 Tahdit Kodu Nedir?
Ç-138 tahdit kodu, “ inat yolcu” olarak adlandırılmakla beraber Türkiye’ye giriş yapması yasak olan yabancıların, ülkeye giriş yaparken bu durumun fark edilmesi halinde haklarında Ç-138 tahdit kodu işlenerek 5 yıla kadar Türkiye’ye girişleri engellenmektedir. Yabancıların bunun dışında başka bir nedenle hakkında farklı kod verilmesi gerektiğinin dayanağı 6458 sayılı “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” (“Kanun”)’dur.
Yabancının, ülkeye girişinin yasaklanmasının nedenleri; suç işlemesi, ülkenin güvenliğini tehlikeye atacak faaliyetlerinin olması, ya da göçmen politikalarına aykırı tutumlarından kaynaklı olabilmektedir. Genellikle de kamu düzeni ve milli güvenlik bakımından bazı yabancıların ülkeye girişini sakıncalı görülmesi halinde giriş yasağı verilmektedir. Yabancı şahıs, bu yasağa rağmen ülkeye giriş yapmaya çalışması halinde Ç-138 kodu ile karşı karşıya kalacaktır.

Ç-138 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?
Tahdit kodu, yabancı kişiler hakkında bazı durumlarda bilgilendirici bazı durumlarda ise ülkeye giriş yasağının veya deport sebebinin neden kaynaklandığını belirten koda denmektedir. Tahdit kodları listesi Göç İdaresi Tarafından yabancılar hakkında tesis edilmektedir. Ç-138 kodu da Yabancının, bir ya da birden çok kez kabul edilemeyen yolcu olarak ülkeye girişi engellenirse verilen koddur. Uygulamada bu kod; INAD yolcu kodu olarak da bilinmektedir. Bu kod verilen kişilerin ülkeye giriş yapabilmesi için bu kodu kaldırması gerekmektedir.
Yabancı hakkında Ç-138 tahdit kodunun işlendiğini öğrenmesi üzerine ilgili yetkili birime itiraz dilekçesi ile başvurarak bu kodun kaldırılmasını talep edebilir. İtiraz yolu dışında idari işlemin iptali davası da açılabilmektedir. İptal davası açılmadan önce ilgili birime dilekçe ile başvuruda bulunması zorunlu olmamakla birlikte daha kısa ve etkin sonuca ulaşılmasında fayda sağlamaktadır. Ç-138 tahdit kodu konulması nedeniyle ülkeye girişi yasaklanan yabancı, gerekçesini detaylı olarak belirtecek şekilde Göç İdaresi Genel Başkanlığına dilekçe ibraz etmelidir. İtiraz süresi, tahdit kodunun yabancıya tebliğ edilmesinden itibaren 60 gün olup bu sürenin sona ermesinden sonra yapılan itiraz başvuruları reddedilmektedir. İtiraz dilekçesinin Göç İdaresi Genel Başkanlığına ibraz edilmesinden itibaren 30 gün içerisinde cevap verilmemesi veya kesin cevap verilmemesi halinde idari yargıda iptal davası açılmalıdır.
Ç-138 Tahdit Kodunun Kaldırılması İçin Dava Yolu
Tahdit kodlarının kaldırılmasına yönelik farklı farklı süreçler ve hukuki yöntemler mevcuttur. Meşruhatlı davetiye başvurusu ile ya da ilgili idareye başvuru ile veya idareye karşı dava açmak suretiyle tahdit kodlarının kaldırılabilmesi mümkündür. Ç-138 tahdit koduyla ülkeye girişi yasaklanmış olan kişi özel bir sebep nedeniyle alacağı meşruhatlı vize davetiyesi sayesinde ülkeye giriş yapabilmektedirler. Kişinin bu davetiyeyi alabilmesinde özel sebepler; evlilik, eğitim, araştırma, çalışma ve tedavi gibi sebepler olabilmektedir. Bu şekilde alınan meşruhatlı davetiye sayesinde kişi ülkemize tekrar giriş yapabilmektedir.
Bu durumun istisnasını ise terör örgütü üyeliği ve devlet aleyhine faaliyet gösterme gibi genel güvenliği tehlikeye sokan kişilerdir. Bu kişiler için meşruhatlı davetiye çıkarılması mümkün olmayacaktır. Bu tarz durumlarda idari dava yoluyla ilgili tahdit kodunun kaldırılması daha mümkün olacaktır. Hakkında Ç-138 tahdit koduyla sınır dışı edilme kararı alınmış kişiler öncelikle idareye başvurmak ve itiraz etmek gibi yollarla tahdit kodunun kaldırılmasını sağlamaya çalışabilirler. İdarenin olumsuz yanıt verdiği hallerde de idareye başvurulmaksızın idari dava açma yoluna gidilebilmektedir.