Sahte kaşe, şirketlerin ya da kurumların resmî belgelerinde kullanılan özel bir damga türü olan mührün ya da kaşenin üretilen ve kullanılan gerçek olmayan türüdür. Bu sahte kaşenin kullanılması halinde ya da sahte imzanın kullanılması halinde çeşitli dolandırıcılık eylemleri gerçekleşebilmektedir. Kişiler kendilerine yönelik olsun ya da olmasın bu tarz sahte kaşe ya da imza eylemlerini en yakınlarındaki savcılığa giderek ya da kolluk kuvvetlerine giderek şikayet edebilirler.
Sahte kaşe ve imza ile keşide edilen çeklerle sahtecilik ve dolandırıcılık suçları oluşabilmektedir. Günümüzde ticari hayatta karşılaşılan dolandırıcılıkta ciddi bir artış gözlemlenmektedir. Tabiri caizse bu işi adeta meslek haline getirmiş kişiler son derece profesyonel şekilde dolandırıcılık eylemleri organize etmekte ve sistemdeki açıklıklardan ve yavaş işlemelerden kaynaklanan nedenlerle çoğu kez de amaçlarına ulaşabilmektedir.
Kişiler kendilerine ait bir kaşenin kullanıldığını öğrendiklerinde şikayetçi olabilir ya da kendilerine verilen bir evrakta sahte bir kaşenin kullanıldığını öğrendiğinde şikayetçi olabilir. Sahte kaşenin kullanılması TCK kapsamında özel belgede sahtecilik suçunu da oluşturacaktır. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak bu yazımızda sahte kaşeyi savcılığa şikayet etmeden bahsedeceğiz.
Sahte Kaşeyi Savcılığa Şikayet Nasıl Yapılır?
Sahte kaşe günümüzde sıklıkla kullanılan bir dolandırıcılık yöntemidir. Suç çeşitli şekillerde işlenmekle birlikte kişiye ait bir kaşenin başkası tarafından izinsiz kullanılması halinde gerçekleşebileceği gibi bir kişiye ait ve sahtesi üretilmiş bir kaşenin kullanılması suretiyle de işlenebilir. Genellikle eczacılar tarafından sıklıkla başvurulan bir dolandırıcılık yöntemi olarak da sahte kaşe kullanıldığı görülmektedir.
Eczacıların başvurduğu sahte kaşe yöntemi, hekimin sicil numarası adı soyadını öğrendikten sonra bastırdıkları kaşenin kullanılması ile gerçekleşir. Hastaya sistemde arıza olduğunu söylemeleri ile normal reçete hazırlayıp hekimin kaşesini basan eczacılar ilacı da satmış gibi göstererek kendi üzerlerine para almaktadırlar. Ardından ilacı çeşitli yollarla satmaktadırlar. Bu gibi çeşitli yollarla özellikle de eczacıların başvurduğu bir yol olan sahte kaşe kullanımıdır.

Sahte Kaşe Durumunda Özel Belgede Sahtecilik Suçu ve Cezası
TCK 207. Maddede yer alan özel belgede sahtecilik suçu, özel bir belgenin sahte olarak düzenlenip kullanılması, özel belgenin başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesi ve kullanılması, sahte olduğunu bilerek özel belgenin kullanılması şeklinde üç farklı seçimlik haliyle işlenebilir. Özel belgede sahtecilik suçunda şikayete tabi bir suç olmadığından kişiler için bir şikayet süresi yer almamaktadır. Ancak suç için dava zamanaşımı süresi 8 yıl olarak belirlenmiştir.
Özel belgede sahtecilik suçunun cezası yasa maddesinde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olarak düzenlenmiştir. Bu yukarıda yer alan üç seçimlik hareketli suç için de geçerlidir. Genellikle özel belgede sahtecilik suçu ile nitelikli dolandırıcılık suçları birlikte işlendiğinden yapılacak inceleme her iki suç açısından da var olacaktır. Yasanın 207. Maddesi ise şu şekildedir: “(1) Bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Bir sahte özel belgeyi bu özelliğini bilerek kullanan kişi de yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.”
Mühür ve Kaşe Sahteciliği Suçları
Mühürde sahtecilik suçu da Türk Ceza Kanunu’nun Kamu Güvenine Karşı Suçlar bölümünde yer almaktadır. Türk Ceza Kanunu’nun mühürde sahtecilik alt başlıklı 202. Maddesine göre,
- Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı ve Başbakanlık tarafından kullanılan mührü sahte olarak üreten veya kullanan kişi, iki yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
- Kamu kurum ve kuruluşlarınca veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarınca kullanılan onaylayıcı veya belgeleyici mührü sahte olarak üreten veya kullanan kişi, bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Mühürde sahtecilik suçu, kamu güvenine yönelik suçlardan biri olduğundan dolayı resen kovuşturulan bir suçtur. Yani mühürde sahtecilik suçu, şikayete bağlı suçlardan değildir. Ayrıca ilgili suç, uzlaşma kapsamındaki suçlar arasında da yer almamaktadır.
İlgili kanun maddesine göre, suçun maddi öğesi, ilgili mühürleri sahte olarak üretmek veya kullanmaktır. Manevi öğesi ise ilgili bu mühürleri sahte olarak üretmek veya kullanmak bilinç ve iradesidir. Ayrıca sahte mührün uygulandığı belge de sahte ise burada hem mühürde sahtecilik hem de belgede sahtecilik suçları oluşacaktır.
Yukarıda bahsedilen ilgili kanun maddesine göre, birinci fıkrada iki yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ve ikinci fıkrada ise bir yıldan altı yıla kadar hapis cezaları düzenlenmiştir. Bu düzenlemeler haricinde ilgili kanunda mühürde sahtecilik suçu için özel olarak düzenlenmiş ceza artırım veya azaltım halleri öngörülmemiştir.
Kanun maddesinden yola çıkarak mühürde sahtecilik suçunun herkes tarafından işlenebileceği sonucuna ulaşabiliriz. Yanı mühürde sahtecilik suçunu, vatandaşlar yahut kamu görevlileri de işleyebilirler.
Aynı zamanda mühürde sahtecilik suçu, kasten işlenebilen bir suçtur. Eğer mühürde sahtecilik suçu sonucunda verilen hapis cezası iki yılın altında ise mahkemenin, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı ve cezanın ertelenmesi kararını vermesi de mümkündür. İlgili bu suç nedeniyle açılan davalarda Asliye Ceza Mahkemeleri görevlidir.
Sahte Kaşeyi Savcılığa Şikayet Dilekçesi Örneği
(Yetkili Yer) Cumhuriyet Başsavcılığı’na
Müşteki: Ad-Soyad (T.C.: ) (Adres)
Vekili: Av. Umur YILDIRIM
Söğütözü Mah. Söğütözü Cad. No:2 Koç İkiz Kuleleri B Blok Kat:4 Daire:7, 06530 Çankaya/Ankara
Şüpheli: Ad-Soyad (T.C.: ) (Adres)
Suç: Özel belgede sahtecilik suçu ve resen incelenecek suçlar.
Konu: Şüpheli şahsın özel belgede sahtecilik suçundan ve savcılığınız tarafından resen gözetilecek suçlardan cezalandırılmasına ilişkin talebimizdir.
Açıklamalar
Müvekkilimiz, (…) olarak (…) yılından beri (…) isimli şirkette çalışmaktadır. Müvekkilin işyerinde (…) tarihinden beri kullandığı kaşesi mevcuttur. (Kaşenin müvekkilde ne kadar süredir durduğu, hangi sektörde çalıştığı, iş yerine ilişkin ayrıntılı bilgiler bu şekilde yazılmalıdır.)
Müvekkilimiz ile aynı iş yerinde çalışan şüpheli şahsın, (…) tarihinde müvekkilimizin odasına girerek gizli bir şekilde aldığı müvekkilimize ait kaşe kullanılmıştır. Müvekkilimizin bilgi ve izni dışında gerçekleşen bu durum nedeniyle müvekkilimiz durumu fark eder etmez yetkili makamlara haber verme zarureti hasıl olmuştur. (Olaya ilişkin ayrıntılı bilgiler anlatılır.)
Dosyaya kamera kayıtlarının da celbi talep edilir. Şüpheli şahsın ifadesinin alınarak müvekkilimizin mağduriyetinin giderilmesini talep ederiz. (İlgili talepler ayrıntılı olarak yer alır.)
Hukuki Sebepler: TCK, CMK ve sair mevzuat.
Hukuki Deliller: Kamera kaydı, tanık, yemin, bilirkişi ve sair her türlü yasal delil.
Netice ve Talep: Yukarıda ayrıntılı olarak arz ve izah edildiği üzere şüpheli şahıs hakkında özel belgede sahtecilik ve savcılığınız tarafından resen göz önünde bulundurulacak suçlardan kamu davası açılmasını talep ederiz. (Tarih)
Müşteki Vekili
Av. Umur YILDIRIM
EK: Sahte olarak düzenlenmiş evraklar ve kamera kayıtlarının celbi.