Trafik kazası tazminatı hesaplama işlemlerinizi Kadim Hukuk ve Danışmanlık güvencesiyle yapabilir, tazminat miktarınızı kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Trafik kazası tazminat hesaplama ekranında, yaşınızı, sakatlık oranını ve net maaşınızı girerek trafik kazası tazminat miktarınızı hesaplayabilirsiniz. Hesaplama yılı 2023 yılı olup bu yılın yasal parametrelerine göre hesaplama yapılmaktadır. Tek yapmanız gereken ilgili kısımlar programa yazmak.
Trafik kazası tazminat hesaplama için programımızı kullanabilirsiniz.
Trafik kazası tazminat hesaplama, trafikte hareket halindeyken aracın başka bir araca, yayaya ya da herhangi bir cisme çarpması sonucu oluşan olumsuz bir durum neticesinde ödenen tazminat için başvurulur. Yaşanan kaza neticesinde maddi hasar, yaralanma veya ölüm durumu olabilir. Tazminat miktarı hesaplamasında;
Trafik kazası tazminat hesaplama ile kaza sonrasında herhangi bir mağduriyet yaşanmasının da önüne geçilebilir. Maddi hasarlı, yaralanma ve ölümlü trafik kazalarında ödenecek tazminat, sigorta poliçesine göre belirlenir. Fakat sigorta poliçesi üstünde kalan miktar karşı taraftan talep edilebilir.
Trafik kazasında tazminat alabilmek için belli prosedürleri yerine getirerek sigorta şirketine zamanında başvuru yapılması gerekir. Süresinde başvuru yapılması ve prosedürlerin yerine getirilmesi kısa süre sonra ilgili sigorta şirketi tarafından tazminat ödemesi sağlar. Şayet sigorta şirketi ödeme yapmaz veya az ödeme yaparsa poliçe sahibi tarafından sigorta şirketine dava açılabilir. Trafik kazası tazminat hesaplama da, kaza tespit tutanağı üzerinde yer alan kusur oranı dikkate alınır.
Trafik kazasında %100 kusurlu olan kişinin tazminat alması mümkün değildir.
Trafik kazası tazminat hesaplamada;
Trafik kazası tazminat hesaplamayı bir örnekle açıklayalım. Örneğin kaza sonrasında maluliyete uğrayan kişinin malullük oranı % 50 olsun. Maluliyete uğrayan kişinin kazadaki kusur oranının % 20, yaşının 30 ve maaşının da 10 bin TL olduğunu düşünelim.
Tazminat hesaplamasında 10 bin TL maaştan kusur oranı düşülmelidir. Çıkan miktar da maluliyet oranı ile çarpılmalıdır.
Söz konusu tutarın yıllık hesabı ise 4000 x 12=48.000 TL’dir. Hesaplamanın son aşamasında 30 yaşında olan bireyin 7 yıllık pasif çalışma hakkı dikkate alınır. Bu da kişinin yaşına eklenmeli ve yıllık gelir kaybı ile çarpılmalıdır.
Trafik kazası tazminat zamanaşımı süresi hesaplanırken zararı gören kişinin zararı ve zarar vereni öğrendiği tarihten itibaren işlemeye başlar Bu tarihten itibaren zamanaşımı süresi 2 yıl ve her halde 10 yıllık süre sonunda tazminat zamanaşımına uğrar.
Görevli mahkeme ise Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Fakat bazı durumlarda değişebilir. Burada kazanın niteliği de ön plana çıkar. Kaza yapan araçta yolcu ya da yük bulunuyorsa davaya Ticaret Mahkemeleri de bakabilir. Açılan davanın sonuçlanması ortalama 1-3 yıl sürecektir.
Bir trafik kazası tazminatı hesaplamasını önemli ölçüde etkileyebilecek birkaç faktör vardır. Bunlar:
Sigorta şirketleri, trafik poliçe sınırı kadar ödeme yapar. Yaralanmaya bağlı tazminat değeri, mevcut sigorta poliçe sınırının çok üzerinde olması durumunda yapmanız gereken, kusurlu olan karşı tarafa aradaki fark için dava açmaktır.
Kusur oranı direkt tazminatın miktarını etkiler. Ne kadar kusur oranı azsa o kadar çok tazminat çıkacaktır
Sigorta şirketleri, makul ve gerekli tıbbi faturaları ödeyecektir. Bir doktor, faturalara aşırı testler ve tedavi eklerse bu maliyetler hesaplamadan çıkarılabilir.
Az ve gerçek trafik kazası tazminat talepleri, genellikle doğrudan sigorta şirketlerinden alınabilir. Burada önemli olan doğru avukat ile süreci yönetmenizdir. Trafik kazası tazminatı hesaplama etkileyen faktörler sigorta şirketleri, bir avukat tarafından temsil edilmeyen talep sahiplerine daha düşük ödemeler sunabilir. Tekliflerini yaptıklarında, muhtemelen daha fazla tazminat almak için yasal beceriye sahip olmadığınızı bilirler. Ancak, daha azı ile yetinmeyin. Doğru avukat ile sürecinizi yürütün.
Yıl Miktar
Trafik kazası tazminat hesaplama nasıl yapılır? Trafik kazası geçirdim ne kadar tazminat alırım sorusunun cevabı için iletişim bölümünden irtibat kurabilirsiniz. Sertifikalı aktüer uzmanlarımız tarafından, aktüer hesap (trafik kazası tazminat hesaplama) yapıldıktan sonra tarafınıza dönüş yapılır.
Özel Araçlar için geçerli Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ( Trafik Sigortası ) Teminat Limitleri;
Trafik kazaları, bir taşıtın, bir başka taşıta, hayvana, insana ya da bir nesneye çarpması ile gerçekleşen aşırı hız, dikkatsizlik, bilinçsizlik, alkollü araç kullanmak, trafik kurallarına uymamak gibi etmenlerden kaynaklanan olaylardır. Bu olaylar sonucunda ise, maddi zararlar, yaralanmalar ve ölümler meydana gelebilir. Ölümlü trafik kazası ise insan ölümüyle sonuçlanan vahim bir kazadır. Ölümlü trafik kazası tazminat miktarı hesaplanırken bir çok kritere dikkat edilir. Bu kriterler aşağıda tek tek ele alınacaktır.
Yukarıda bahsedildiği üzere, bir taşıtın trafik kazası nedeniyle bir zarara sebebiyet vermesi ile bir sorumluluk doğmuş olacaktır. Burada bahsedilen zarar tanımından ise hukuki anlamda anlaşılması gereken, kişinin malvarlığında veya şahıs varlığında iradesi olmaksızın bir azalma olması halidir. Ölümlü trafik kazaları nedeniyle oluşan zararda, hem maddi zarar hem de manevi bir zarar oluşmaktadır. Oluşan zarar tazminat davası ile maddi ve manevi olarak talep edilebilmektedir.
Borçlar Kanunu kapsamında, ölenin yakınları ve ölenin desteğinden mahrum kalanlar tazminat talep etme hakkına sahiptirler. Bu husustan yola çıkarak, ölümlü trafik kazası tazminat talep edebilecek kişiler ölenin annesi, babası, eşi, çocukları, kardeşleri, nişanlısı, bakım ve desteğine muhtaç olan herkestir. Bu noktada ölen kişinin desteğine muhtaç olan kişinin bu hususu ispatlaması gerekmektedir.
Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında hem taksirle öldürme nedeniyle ceza sorumluluğu, hem de maddi ve manevi tazminatı içeren hukuki sorumluluk söz konusu olmaktadır. Ölümlü trafik kazalarındaki tazminat sorumluluğu Borçlar Kanunumuzun haksız fiil sorumluluğu ile Karayolları Trafik Kanunumuzun motorlu araç işletenin sorumluluğu hükümlerine dayanmaktadır. Haksız fiil sorumluluğu kusura dayanmakla birlikte motorlu araç işleteninin sorumluluğu kusursuz sorumluluktur. Yani ölümlü bir trafik kazasında motorlu araç işleten kusuru olmasa dahi tazminat sorumlusu olabilecektir. Bu durumda motorlu araç işleteni kazanın mücbir sebepten ya da zarar görenin ya da üçüncü bir kişinin kusurundan kaynaklandığını ispat ederek sorumluluktan kurtulabilir.
Ölümlü trafik kazası tazminat davası ilk akla geldiği üzere, bir seçenek olarak karşı taraftaki kusurlu araç sürücüsüne karşı açılabilmektedir. Ancak, maddi yetersizlikler gibi birçok sebepten ötürü ikinci bir seçenek olarak, ölümlü trafik kazalarında tazminat davasının sigorta şirketlerine açılması da mümkündür. Karayolları Trafik Kanunu kapsamında, sigorta şirketleri zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içerisinde, zarar görenin tazminat talepleri ile bağlıdır.
Zorunlu mali sorumluluk sigortası, kaza halinde öngörülen sınırlar içerisinde zarar gören ile sigorta ettireni koruyan, herhangi bir durumda maddi zararları karşılayan bir sigorta türüdür. Bu nedenle, araçların bu sigortayı yaptırmaları zorunlu tutulmuştur. Zorunlu mali sorumluluk sigortasını, bilinen adıyla trafik sigortasını yaptırmadan araçların trafikte bulunması her ne kadar yasak olsa da trafikte zorunlu mali sorumluluk sigortası olmayan birçok araç bulunmaktadır. Zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan araçların üçüncü kişilere zarar verdiği hallerde, zarar gören kişilerin mağdur olmaması açısından bir güvence hesabı kurulmuştur. Böyle durumlarda söz konusu tazminat talebi güvence hesabına karşı yapılacaktır.
Ölümlü trafik kazalarında maddi tazminat olarak Türk Borçlar Kanunu’nun 54. maddesinde belirtildiği üzere ölüm halinde, “cenaze giderleri, ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar, ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıplar” talep edilebilir.
Ölümlü trafik kazalarında manevi tazminat olarak Türk Borçlar Kanunu’nun 56. maddesinde ölüm halinde “ağır bedensel zarar veya ölüm halinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine” karar verilebileceği belirtilmiştir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında ölümlü trafik kazası nedeniyle açılacak tazminat davasında birden çok yetkili mahkeme bulunmaktadır. Şöyle ki;
Ölümlü trafik kazası nedeniyle açılacak tazminat davasında davalı olarak gösterilecek taraflara göre görevli mahkeme ikiye ayrılmaktadır. Şöyle ki;
Karayolları Trafik Kanunu’nda, 109. madde zamanaşımı hususunu düzenlemektedir. İlgili maddenin ikinci fıkrasında, cezayı gerektiren bir fiil var ise ve ceza kanunu bu fiil için daha uzun bir zaman aşımı süresi öngörmüş bulunursa, bu sürenin tazminat talepleri için geçerli olacağını belirterek, ölümlü trafik kazalarında Türk Ceza Kanunu’nun zamanaşımı ile ilgili 85. maddesinin uygulanacağı düzenlenmiştir. Türk Ceza Kanunu’nun zamanaşımı ile ilgili 85. maddesi gereğince, ölümlü trafik kazası nedeniyle açılan tazminat davalarının zamanaşımı süresi 15 yıldır.