KTK 78/1-b Trafik Cezası ve Kusur Oranı

ktk 78 1 b trafik cezasi

KTK 78/1-b trafik cezası, motosiklet kullanan sürücüler için geçerlidir. 78/1-b trafik ceza kodunun karşılığı ise seyir halinde iken herhangi bir kask, koruma aleti takmayan motosiklet sürücüleri için kesilen cezadır. 2918 sayılı 13.10.1983 tarihli Karayolları Trafik Kanunu’nda kişilerin karayollarında can ve mal güvenliğinin sağlanması için getirilmiş yasal bir mevzuattır. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu; 18.10.1983 tarihinde 18195 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Yasada çeşitli trafik kuralları, kişilere yükletilen hak ve yükümlülükler, ilgili kuruluşların yetki ve sorumlulukları gibi hususlar yer almıştır. Kanunun Sürücülerin ve yolcuların koruyucu tertibat kullanma zorunluluğu bölümünde Motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisikletlerde sürücülerin koruma başlığı ve gözlüğü, yolcuların ise koruma başlığı bulundurma zorunluluğu düzenlenmiştir.

Özellikle motosiklet ve bisiklet sürücülerinin olası bir kaza durumunda alabileceği hasar diğer araçlara göre daha fazladır. Bu hasarın azaltılması amacıyla motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisikletlerde sürücülerin koruma başlığı (Kask) ve gözlüğü, yolcuların ise koruma başlığı (Kask) bulundurmaması ve kullanmaması durumlarını cezai yaptırımlara tabi tutmuştur. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak bu yazımızda Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin KTK 78/1-b maddesindeki trafik cezasının ne olduğundan bahsedeceğiz.

KTK 78/1-b Trafik Cezası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisikletlerde sürücülerin koruma başlığı (Kask) ve gözlüğü, yolcuların ise koruma başlığı (Kask) bulundurmaması ve kullanmaması halinde,

  • 2024 yılı itibariyle 690 Tl trafik cezası belirlenmiştir.
  • İdari para cezası tutarlarının 1 ay içerisinde ödenmesi halinde ise %25’lik bir indirim yapılmaktadır.
  • Sürücülere ceza puanı verilmez.
  • Sürücü belgesine doğrudan el konulmaz.
  • Araç trafikten men edilmez.
  • Artçı (arkadaki yolcu) da kask takmak zorundadır. Artçı kask takmaması halinde trafik cezası verilir.
ktk 78 1 b trafik cezasi itiraz
ktk 78 1 b trafik cezasi itiraz

KTK 78/1-b Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

Karayolları Trafik Kanunu’nun 78. Maddesinin birinci fıkrası sürücülerin ve yolcuların, araçların sürülmesi sırasında koruyucu tertibat kullanmaları zorunlu olduğunu düzenlemektedir. İkinci fıkrada ise kullanma ve yolların özelliği gözetilerek hangi tip araçlarda sürücülerinin ve yolcularının şehiriçi ve şehirlerarası yollarda hangi şartlarda hangi koruyucu tertibatı kullanacakları ve koruyucuların nitelikleri ve nicelikleri ile emniyet kemerlerinin hangi araçlarda hangi tarihten itibaren kullanılacağı yönetmelikte belirleneceği anlatmaktadır. Bu cezanın tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ödenmesi yani erken ödeme dönemi içerisine alınması halinde, ödenecek idari para cezası %25 indirim yapılarak 517.50 TL olacaktır.

Kişi hakkında hükmedilecek idari para cezasına, İnternet Vergi Dairesi (GİB) sistemi üzerinden incelenebilir. Kişiye bu kuralın ihlali nedeniyle kesilen idari para cezası üzerinde yer alan seri numarası ile sorgu yapılabilir ve bu sistem üzerinden kişiler ödeme yapabilir. 30 günlük süre cezanın sistemde yer aldığı tarihten itibaren değil tebliğ tarihinden itibaren başlamaktadır. Cezanın ödenmiş olması trafik cezasına itiraz etme hakkınızı engellemez. Bu nedenle trafik cezalarına olan 15 günlük itiraz süresi içerisinde itiraz hakkınızı da kullanabilirsiniz.

KTK 78/1-b Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik cezalarının tebliğinden itibaren 30 günlük süre içerisinde hem ödeme yapılabileceği hem de itiraz edilebileceği yukarıda yer almaktadır. Bununla birlikte trafik cezalarına itiraz için görevli ve yetkili mahkeme cezanın yazıldığı yerdeki Sulh Ceza Hakimlikleri’dir. İtiraz için gerekli bazı evraklar ve hazırlanan itiraz dilekçesi Sulh Ceza Hakimliği’ne teslim edilerek itiraz edilir. Bu evraklar arasında, karar tutanağı, ruhsat, sürücü belgesi, kimlik fotokopisi, ödeme yapıldıysa buna dair dekont olacaktır. Trafik cezalarına itiraz etmek için bazı sebepler doğmaktadır. Örneğin kask ve gözlük takılmasına rağmen takılmamış gibi ceza yazılması, plakanın yanlış yazılması gibi sebeplerdir. E-devlet üzerinden itirazınızı takip edebilirsiniz.

KTK 78/1-b Trafik Cezası İtiraz Dilekçesi

(Cezanın Yazıldığı Yer) NÖBETÇİ SULH CEZA HAKİMLİĞİ’NE

İtiraz Eden: (Ad-Soyad) (T.C.: ) (Adres)

Vekili: Av. Umur YILDIRIM

Söğütözü Mah. Söğütözü Cad. Koç İkiz Kuleleri No:2/B/7 Çankaya/ANKARA

İtiraz Konusu İdari Para Cezası: (Ceza tutarı) TL

Tutanak Tanzim Tarihi: (Tarih)

İtiraz Konusu Cezanın Tebliğ Tarihi: (Tarih)

Konu: (…) Trafik Denetleme Büro Amirliği`nin (…) tarihli ve (…) sayılı  Trafik İdari Para Ceza Tutanağında yazılı idari para cezasının iptali istemimizi içerir.

AÇIKLAMALAR

Müvekkilimin (…) tescil plakasına kayıtlı hususi motosikletiyle; karayolları trafik kanunu`nun 78/1-b maddesi hükmüne istinaden “Sürücülerin ve yolcuların koruyucu tertibat kullanma zorunluluğu bölümünde Motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisikletlerde sürücülerin koruma başlığı ve gözlüğü, yolcuların ise koruma başlığı bulundurma zorunluluğu” suçunun işlendiği gerekçesiyle gıyabında kesilen ekte sunulu (…) tarihli, toplam (…) TL bedelli trafik cezası tutanağı düzenlenip, (…) tarihinde tarafımıza tebliğ edilmiştir. (EK-1 Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatının Fotokopisi)

Söz konusu ceza tutanağında belirtilmiş olan “Sürücülerin ve yolcuların koruyucu tertibat kullanma zorunluluğu bölümünde Motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisikletlerde sürücülerin koruma başlığı ve gözlüğü, yolcuların ise koruma başlığı bulundurma zorunluluğu” suçu tarafımızca işlenmemiştir. Şöyle ki; Müvekkilim söz konusu cezanın yazıldığı (…) caddesinde …/…/…. Tarihinde motorsiklet kullanmamıştır. Müvekkilin ikametgahı …. İlinde olup, ceza yazılan ilin sınırlarından dahi içeri girmemiştir. Yapılacak kamera kayıtların kontrolünde ise bu husus tespit edilecektir. Dolayısı ile yazılan bu ceza hukuka aykırıdır.

Bütün bunlara ilaveten; idari makamca tesis edilen söz konusu ceza yönelik olarak, herhangi bir belge, kayıt, fotoğraf ve cihaz bilgisi olmadığı gibi sadece ilgili memur tarafından düzenlenmiş karar tutanağı bulunmaktadır. Yukarıda detaylıca açıkladığımız nedenlerle itiraza konu trafik tutanağında yazılı para cezasının iptaline karar verilmesi için hakimliğinize başvurma zorunluluğumuz hasıl olmuştur. (Tarih)

Hukuki Nedenler: 2918 Sayılı Kanun ve ilgili sair mevzuat.

Hukuki Deliller: (…) plakalı araca ait ruhsat fotokopisi, Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatının Fotokopisi, Trafik Cezasının Yazıldığı Yerin Haritası ve Yolun Fotoğrafları, Tanıklar, ve sair her türlü yasal delil.

Sonuç ve Talep: Yukarıda arz ve izah etmeye çalıştığımız nedenlerle, İtirazımızın kabulü ile yasalara aykırı olarak düzenlenen trafik ceza tutanağında yazılı para cezasının iptaline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. (Tarih)

                            İtiraz Eden Vekili

                       Av. Umur YILDIRIM

Ekler  :

  1. (…) plakalı araca ruhsat fotokopisi.
  2. Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatının Fotokopisi
  3. Vekaletname

Yorum Gönderin

X
kadim hukuk ve danışmanlık