Kira Artış Oranı Hesaplama (Konut ve İşyeri)

Kira artış oranı hesaplama programı ile anında ve hızlı şekilde kiranızı hesaplayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken programda yer alan; kira bedeli, kiralanan taşınmazın konut mu işyeri mi olduğunu ve kira artışı yapılacak ayı seçmenizdir. Kira zammı, taşınmaz için yapılan aylık ödeme tutarının artışı yılda bir kez olmak üzere gerçekleşiyor. Kira artış oranı bir önceki yılın kira tutarına ve son 12 ayın tüketici fiyat endeksi bir diğer adıyla TÜFE’ye göre hesaplanır. Taşınmazın aylık kiralama bedeline TÜFE oranından daha yüksek bir zam uygulanamaz. Aynı zamanda kira artış oranı Borçlar Kanunu’nun 344. maddesine uygun bir şekilde yapılmalıdır.

Kiralanan Yapı Türü:
Net Kira Bedeli:

 

Ocak 2025 konut ve işyeri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranı aralık ayı enflasyon verileri netleşmesiyle belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu aralık enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜFE’deki değişim 2024 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %1,03, bir önceki yılın Aralık ayına göre %44,38 ve on iki aylık ortalamalara göre %58,51 olarak gerçekleşti. Böylece ocak ayı için kira artış tavan oranı yüzde 58,51 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), her ay başında bir önceki aya ait enflasyon verilerini açıklıyor ve bu rakamlar konut ve işyeri kira rakamlarını belirliyor. Aralık ayı enflasyon rakamları 3 Ocak 2025 cuma günü saat 10.00’da açıklandı. Ev ve iş yerlerine yapılacak kira zammı oranı en fazla yüzde 58,51 olarak belirlendi. Böylece kira kontrat süresi bu ay dolan işletme sahipleri kiralarına yüzde 58,51 oranında zam yaparak ödeme gerçekleştirecek. Geçtiğimiz ay zam oranı yüzde 60.08 olmuştu. Konut kiralarında % 25 artış sınırı koyan kanun maddesi yürürlük süresi 1 Temmuz 2024’de doldu. 

1 Temmuz 2024 tarihi itibariyle “konut kiralarına” getirilen %25’lik artış sınırı kalktı. Bu tarihten sonra yenilenecek kira sözleşmelerinde artış oranı tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamadaki değişim oranını geçmeyecek. Yani TÜFE’nin üzerinde artış yapılamayacak. Burası önemli “1 Temmuz 2024’ten itibaren kiralar hemen arttırılacak” diye bir şey yok. Örneğin kira dönemi 1 Aralık 2024’te bitiyorsa kira artışı ancak 1 Aralık 2024’te yapılabilecek. Şu da önemli! “1 Temmuz 2024 tarihinden sonra 2 kez artış yapılacak” şeklinde söylentiler dolaşıyor. Kesinlikle böyle bir durum söz konusu değil. TÜFE’yi aşmamak koşuluyla yukarıda dediğimiz oranda sadece 1 kez artış yapılabilecek. Eski usul devam gibi düşünebilirsiniz yani.

Bu yazımız 3 Ocak 2025 tarihinde güncellenmiştir. Artık ev veya işyeri fark etmeksizin kira artış oranı sözleşmede belirtilen oran veya oran yoksa TÜFE oranına göre belirlenecektir. Son dönemlerde ev fiyatlarının artması ve yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı herkes ev kirası ödeme noktasında sıkıntılar yaşadığından bu sorunun cevabını merak etmektedir. Ev sahipleri kirayı enflasyona uygun olarak çok arttırmak isterken kiracılar kirayı ödeyemedikleri için kira artışını daha az yapmayı tercih etmektedir. Bu nedenle bir çok uyuşmazlık çıkmakta ve davalar açılmaktadır. Yasal olarak kira artış oranları Borçlar Kanunu’nun 344. maddesinde kapsamında yapılır. Bu madde kapsamında;

  • Kira artışı 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yapılacak.
  • Ev sahibi bu üst sınırı aşamayacak.
  • Zam dönemi temmuz öncesi olan kiracılardan yeni bir artış talep edilemeyecek.
kira artisi nasil hesaplanir
kira artisi nasil hesaplanir

Kira Artışı Nedir?

Kira artışı; bir konutun veya işyerinin belli bir bedel karşılığında, bir süre için sahibi tarafından sözleşme ile başkasına devredilmesinde ödenen kira bedelinin belli aralıklarla arttırılmasıdır. Kiralanan konut veya işyerinin kira bedelinin belirli aralıklarla belirli oranda artırılmasına kira artış oranı denir. Ödenen kira miktarının enflasyon ve zorlaşan hayat şartları içerisinde düzenli olarak artırılması hakkaniyete uygun olacaktır. Konut ve işyerlerinde zam yapılırken farklı yasal düzenlemeler vardır. Konutlarda kira artışına yasal bir sınır getirilmişken, işyerlerinde ise kira artışı serbest bırakılmış ve tarafların kendi aralarında yapacağı sözleşmeye göre belirlenmesine izin verilmiştir. 2022 yılında getirilen kanun ile 1 Temmuz 2024’e kadar yenilenecek konut kira sözleşmelerinde artış bir önceki kiranın yüzde 25’ini geçemeyecekti. Ancak Bu süre artık geçtiği için ilgili kanun hükmü artık uygulama alanı bulmayacaktır. 1 Temmuz 2024 itibariyle TÜFE oranında konut kiralarında artış yapılacaktır. Kanun yürürlüğe girmeden önce kira artışlarında iki ihtimal söz konusuydu;

  • Taraflar arasında anlaşma varsa anlaşma oranı kadar kira artmaktaydı. Ancak bu miktar bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalamasını geçemez.
  • Taraflar arasında anlaşma yoksa gene tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalama değişim oranını geçmeyecek şekilde kişiler tarafından, anlaşma olmazsa hakim tarafından hakkaniyete göre belirlenmekteydi.
  • 11.06.2022 tarihli 7409 Sayılı Kanunun 4. maddesi ile 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’na getirilen geçici madde ile konut kiralarında kira bedelinin en fazla %25 oranında artırılacağına ilişkin yasal düzenleme nedeniyle son 2 yıldır konut kiralarında kira artışları %25 oranın üzerinde yapılamamaktadır.
  • Mevcut durumda 15.07.2023 tarihli 7456 Sayılı Kanunun 23. maddesi ile konut kiralarında 1 Temmuz 2024 tarihi itibariyle %25 kira artış oranı sınırı sona ermektedir. Söz konusu sınırın sona ermesi nedeniyle konut kiralarında kiracılar açısından tedirginlik oluşmakla birlikte toplumda da bilgi kirliliği meydana gelmektedir.
  • 01.07.2024 tarihten sonra yenilenecek kira sözleşmelerinde artış oranı TBK m. 344/1 uyarınca, bir önceki kira yılındaki Tüketici Fiyat Endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek kaydıyla geçerli olacaktır. Daha açık bir ifadeyle, 01.07.2024 tarihi itibariyle kiraya veren tarafından kira bedeline yapılacak artış, TÜFE oranını geçemeyecektir.
  • Kira sözleşmesinde sözleşme serbestisi ilkesi gereğince TÜFE’nin üzerinde bir artış oranı belirlenmesi hukuka aykırıdır. Zira, TBK m. 344/1’de yer alan TÜFE sınırlamasına ilişkin düzenleme emredici hüküm niteliğindedir. Taraflarca TÜFE’nin Üzerinde bir artış oranının kararlaştırılması halinde sözleşmenin tamamı değil, TÜFE’yi aşan kısım hükümsüz olacaktır
  • Kira sözleşmesinde taraflarca belirlenmiş bir artış oranı bulunmaması, kira artış oranının kiraya veren tarafından tek taraflı olarak belirlenebileceği anlamına gelmemektedir. Sözleşmede kira bedelinin artışı konusunda hüküm bulunmuyor ve taraflar artış oranında anlaşma sağlayamaz ise kira bedeli TBK m. 344/2 uyarınca hakim tarafından belirlenir. Zira, kira artış şartının belirli ve muayyen olması gerekmektedir. Hakim tarafından belirlenecek kira bedeline ilişkin artış oranının üst sının TBK m. 344/1 uyarınca TÜFE’dir.
  • 01.07.2024 tarihi itibariyle kira bedellerinde çifte artış ya da ara zam yapılacağına dair hukuki dayanağı bulunmayan bilgi kirliliği bulunmaktadır. Kira bedelinde çifte artış ya da ara zam şeklinde bir uygulama söz konusu değildir. Kira dönemi sonunda kiraya veren TÜFE üst sınırını aşmamak kaydıyla bir kere artış yapabilme imkanına sahiptir. Kiraya veren tek taraflı olarak kiracıya karşı kira bedelinin artış oranı ve artış zamanı konusunda baskı yapamaz, zorlamada bulunamaz.
  • 1.07.2024 tarihinden itibaren kira bedelleri kiraya verenler tarafından derhal ve doğrudan artırılabileceğine yönelik herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Kiraya veren kira bedelini ancak kira dönemi sonunda artırabilecektir. Bir örmek ile açıklamak gerekirse, 2024 yılı kira dönemi 01.10.2024 tarihinde sona eriyorsa, kira artışı ancak 01.10.2024 tarihinde yapılabilecektir. Kiraya verenin kira dönemi sona ermeden bir anda kira bedelini artırma hakkı bulunmamakta olup kiraya verenin bu tür taleplerinin herhangi bir hukuki karşılığı da bulunmamaktadır.
  • Mevcut durumda, kural olarak, kiraya veren 01.07.2024 tarihinden itibaren kira döneminin sonunda TBK m. 344/1 uyarınca TÜFE üst sınırını aşmayacak şekilde kira bedelini artırabilecektir.
  • TBK m. 344/3 uyarınca kira sözleşmesinin 5 yıldan uzun süreli olması ya da 5 yıldan sonra yenilenmesi halinde ve bundan sonraki her 5 yılın sonunda kiraya veren, kira bedelinin kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde bulundurularak yeniden belirlenmesini kira tespit davası açarak talep edebilir. Zira enflasyonist ortamda yasal artış sınırlarına uygun kira bedeli artışı yapılması halinde kiraya verilen taşınmazın değeri rayiçlerinin oldukça altında kalabilmektedir.

Not: 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yapılacak yıllık kira artış oranları ilgili yasada düzenlemeyle sadece konutlar için en fazla %25 olarak sınırlandırıldı. 1 Temmuz 2024 tarihi itibariyle %25 kira artış oranı sınırının sona erdi. Kiracılar açısından tedirginlik oluşmasının yanı sıra toplumda da birçok bilgi kirliliği bulunmaktadır. Bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak ve gerek kiraya verenin gerekse de kiracının haklarını izah etmek amacı ile bu kısa bilgi notunu hazırlama gereği duyduk

Aylık Kira ÜcretiYıllık Kira Artış OranıZamlı Kira Tutarı
10.000 TLTÜFE10.000 TL + TÜFE Oranı
20.000 TLTÜFE20.000 TL + TÜFE Oranı
30.000 TLTÜFE30.000 TL + TÜFE Oranı
40.000 TLTÜFE40.000 TL + TÜFE Oranı
kira artisi kactir
kira artisi kactir

Kira Artış Oranları Ne Kadar?

Kira artışı, kira bedelini enflasyona karşı korumak veya kiralanan şeyin değerindeki artışı kira bedeline yansıtmak amacıyla, genellikle her yıl sözleşmenin yenilenmesiyle birlikte yeni dönemde ödenecek olan bedelde yapılan güncellemedir. Kira zammı, taşınmaz için yapılan aylık ödeme tutarının artışı yılda bir kez olmak üzere gerçekleşiyor. Borçlar Kanunu 344. madde kapsamında kira artışı; “Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında (Geçerlilik Tarihi: 01.01.2019) tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.” Yani kira artışı TÜFE’ye göre yapılır. Fakat konut kiralarında 2024 temmuz ayına kadar kira zammı en fazla %25 yapılabilir. Daha fazla yapılamaz. Aralık ayının enflasyon verilerinin açıklanmasıyla ocak 2025’de kiracılara uygulanabilecek tavan zam oranı ortaya çıktı. 12 aylık enflasyon ortalamasına göre belirlenen zam oranı yüzde 58,51 oldu

11 Haziran 2022 tarihli ve 31863 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 7409 sayılı “Avukatlık Kanunu ile Türk Borçlar Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” doğrultusunda 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’na (“TBK”) eklenen geçici madde ile yalnızca konut kiraları ile sınırlı olarak 11 Haziran 2022 ila 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek kira dönemlerinde kira bedeline ilişkin uygulanacak azami kira artış oranının % 25 olacağı düzenlenmiştir. Sonrasında bu düzenleme 1 temmuz 2024’e kadar uzatılmıştır. Kira artışının nasıl yapılacağı kiracılar ve kiraya verenler için önem arz eden konuların başında gelmektedir. Kira artış oranı sınırının kanuni olarak tespit edilmiş olması kiraya verenin bu sınırlandırmaya dikkat ederek kira zammı yapma zorunluluğu altında bırakmaktadır. Kiraya veren kanunda belirtilen sınırların üstünde kira artışı yapamaz. Bu oranlar;

YılKira Artış Ayıİşyeri Kira Artış OranıKonut Kira Artış Oranı
2024Ocak%53,86%25
2024Şubat%54,72%25
2024Mart%57,50%25
2024Nisan%59,64%25
2024Mayıs%59,64%25
2024Haziran%62,51%25
2024Temmuz%65,07%65,07
2024AğustosAçıklanmadıTÜFE
2024EylülAçıklanmadıTÜFE
2024EkimAçıklanmadıTÜFE
2024KasımAçıklanmadıTÜFE
2024AralıkAçıklanmadıTÜFE

Not: Tablo üzerinde gösterin en yüksek zam oranları TÜFE 12 aylık ortalamadır. 11 Haziran 2022 ile 01.07.2024 (bu tarih dahil) arasında konut kiralarında kira artış oranı %25’i geçemeyecek. Ayrıca enflasyon oranları iş günü olması durumunda her ayın 3. günü saat 10.00’da TÜİK tarafından  resmi sitesinde açıklanır.

Konut Kira Artışı Hesaplama

Konut kiralarında; 1 Temmuz 2024’e kadar geçerli olmak üzere kira artış oranı bir önceki yılı geçmemek koşulu ile en fazla %25 olarak kararlaştırılmıştır. 1 Temmuz 2024 tarihinin geçmesinden kaynaklı olarak bu tarih itibari ile kira artış oranlarında TÜFE oranı geçerli olacaktır. Eğer sözleşmede TÜFE oranı üstünde ise artırım oranı yasal olarak en fazla TÜFE oranında artış oranı yapılabilecektir. Son dönemlerde konut kira artış oranı neye göre yapılır sorusu çok fazla sorulmaya başlandı. Bu sorunun cevabını vermeden şunu belirtmek isteriz. Ev sahibi tarafından talep edilebilecek yasal düzenlemelere aykırı bir kira artışını kiracı kabul etmeyecektir.

Ev sahipleri açısından bakıldığında ise kiraladığı mülkün değerinde bir kira tutarı belirlenmesi onun menfaati için önemlidir. Bu nedenle kira artışının neye göre hesaplanması gerektiği, hem kiracılar hem de ev sahipleri tarafından oldukça önemli bir konudur. Konut sahipleri özellikle enflasyon oranının yüksek olduğu dönemlerde kira artışının neye göre belirleneceği konusunda kafa karışıklığı yaşayabiliyor. Benzer şekilde mülk sahibi ile kiracı arasında anlaşmazlıklar da ortaya çıkabiliyor. Kiraların artışıyla ilgili yasal düzenlemeleri bilmek ve taraflar arasındaki kira sözleşmesine uygun hareket etmek bu sorunları büyük oranda ortadan kaldırıyor diyebiliriz. 1 Temmuz 2024 itibariyle konut kira artışı en fazla TÜFE oranıdır. Bunun altında anlaşma yapılabilir. Ama üstünde yapılamaz. Bu düzenleme 1 temmuz 2024 yılından sonrası için geçerlidir. TÜFE oranında kira zammı şu şekilde hesaplanır:

  • Mevcut kira tutarı ile TÜFE oranı çarpıp, sonrasında çıkan tutarı 100’e bölün.
  • Elde ettiğiniz meblağ kira artış miktarınız olacaktır.
  • Bu miktarı, var olan kiranız ile toplayarak zamlı kiranızı öğrenebilirsiniz.

Kira zammı, taşınmaz için yapılan aylık ödeme tutarının artışı yılda bir kez olmak üzere gerçekleşiyor. Kira artış oranı normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanır. Fakat hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında yüzde 25’le sınırlandırılmıştı. Buna göre; 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacaktı. 2 Temmuz 2024 tarihi ile bu uygulama son buldu. Yüzde 25’lik zam sınırı sadece konut için geçerliydi. İşyeri kiraları için böyle bir sınır bulunmuyordu.

kira artisi orani hesaplama formulu
kira artisi orani hesaplama formulu

İşyeri Kira Artışı Hesaplama

Yasal olarak kira artış oranları Borçlar Kanunu’nun 344. Maddesinde göre düzenleniyor. İlgili madde 18 Ocak 2019 tarihi itibarıyla aşağıdaki şekilde değiştirildi: 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 344 üncü maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan “üretici fiyat endeksindeki artış” ibareleri “tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim” şeklinde değiştirilmiş ve maddenin dördüncü fıkrasına “kararlaştırılmışsa,” ibaresinden sonra gelmek üzere “20/2/1930 tarihli ve 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun hükümleri saklı kalmak şartıyla,” ibaresi eklenmiştir.”

İşyeri kira artışı 12 aylık TÜFE’ye göre hesaplanır. Net anlaşılsın için örnekle açıklamak gerekirse; aylık kiranız 6 bin TL olsun. TÜFE ortalaması ise resmi olarak %20 olarak açıklansın. Bu durumda 6.000 x 20 / 100 : 1.200 TL olarak zam uygulanması yasaldır. 6 bin TL ile yüzde 20 olan TÜFE oranı çarpılır ve çıkan sonuç 100’e bölünür. Böylece artış miktarı bulunabilir. Küsuratlı olduğu zamanlarda da yuvarlama yapıp yatırmanız önemlidir. 6 bin TL’lik kira örneğinde yeni kira miktarınız 7.200 TL olacaktır.  Resmi olarak açıklanan TÜFE oranını takip edip ona göre kira zammını hesaplayabilirsiniz.

Yasal olarak kira artış oranları Borçlar Kanunu’nun 344. Maddesinde göre düzenleniyor. İlgili madde 18 Ocak 2019 tarihi itibarıyla aşağıdaki şekilde değiştirildi: 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 344 üncü maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan “üretici fiyat endeksindeki artış” ibareleri “tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim” şeklinde değiştirilmiş ve maddenin dördüncü fıkrasına “kararlaştırılmışsa,” ibaresinden sonra gelmek üzere “20/2/1930 tarihli ve 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun hükümleri saklı kalmak şartıyla,” ibaresi eklenmiştir.”

İş yerleri için zam oranı; artışın yapılacağı aydan bir önceki ayın TÜİK tarafından açıklanan TÜFE 12 aylık ortalamalara göre değişim oranına bakılarak hesaplamaktadır. Örneğin zam Kasım ayında yapılacaksa TÜİK’in açıkladığı TÜFE endeksinin ilgili yılın Ekim ayındaki 12 aylık ortalamalara göre, yani % 65,26 oranında artış yapılabilecektir. Konutlarda zam oranına yasal bir sınır getirilmişken, işyerlerinde kira artış oranı tarafların serbest iradelerine bırakılmış ve tarafların kendi aralarında yapacağı sözleşmeye göre belirlenmesine izin verilmiştir.

  • Örnek işyeri (dükkan) kira zammı şu şekilde hesaplanır: 1.000,00 TL kira bedelinde kasım 2022 kira zammı şu şekilde hesaplanmaktadır. Kasım ayı TÜFE kira artış oranı %65,26 olup, 652,6 TL kira artışı ile birlikte güncellenen kira bedeli 1.652,6 TL şeklinde olacaktır.
  • Örnek işyeri (dükkan) kira artışı şu şekilde hesaplanır:
  • Mevcut Kira Bedeli: 20 bin TL
  • Kira Zammı Yapılacak Ay: Ağustos 2023
  • Girdiğiniz Artış Oranı: %57,45
  • Kira Zammı Tutarı: 11.490 TL
  • Aylık Yeni Kira Tutarı: 31.490 TL

İşyeri kira zammı oranı ile konut kira zammı oranı birbirinden farklıdır. İşyerleri kira zammı oranı %25 değildir. 1 Temmuz 2023 ile 2024 arasında uygulanacak olan %25 kira artış oranı kısıtlaması işyerleri için geçerli değildir. TÜİK tarafından TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına göre işyeri kira zammı belirlenir.   İşyeri kira zammı oranında üst sınır TÜFE’dir. Yani işyerlerinden en fazla kira artışı TÜFE oranına göre yapılır. TÜFE miktarı her yıl TÜİK tarafından belirlenir. TÜİK tarafından belirlenen bu orana göre dükkan kira artışı yapılır. Bu miktarın altında kira artışı yapılması mümkündür. Fakat üstünde yapılamaz.

Kira Artış Oranı Hesaplama Örneği

Kiracı ve ev sahipleri için en önemli konulardan bir tanesi kira artışı neye göre yapılır ve nasıl hesaplanır. Kira tutarı çeşitli faktörlere bağlı olarak her yıl düzenli bir şekilde artış gösteriyor. Kiracıları korumak ve koşulların üstünde kira artışı yaşanmaması için 2022 yılında bu oran %25 ile sınırlandırılmıştır. Kira artışı hesaplama, bir süredir aynı konutta ya da iş yerinde kiracı olanlar için kira artışını belirlemek açısından, ilk defa ev kiralayacak olan kişiler için de sözleşme koşullarını belirleyebilmek açısından önemlidir. Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında yüzde 25’le sınırlandırılmıştı. Buna göre; 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak. Yüzde 25’lik zam sınırı sadece konut için geçerli olacak. İşyeri kiraları için böyle bir sınır bulunmuyor.


  • Ağustos Ayı 2024 Konut ve İşyeri Kira Artış Oranı Hesaplama;
  1. Mevcut Kira Bedeli: 60.000,00 TL
  2. Kira Artışı Yapılacak Ay: Ağustos 2024
  3. Girdiğiniz Artış Oranı: % 65,93
  4. Kira Artış Tutarı: 39.558 TL
  5. Aylık Yeni Kira Tutarı: 99.558 TL
  6. Yıllık Yeni Kira Tutarı: 1.194.696,00 TL

  • Kasım Ayı 2024 Ev ve İşyeri Kira Artış Oranı Hesaplama;
  1. Mevcut Kira Bedeli: 10.000,00 TL
  2. Kira Artışı Yapılacak Ay: Kasım 2024
  3. Girdiğiniz Artış Oranı: TÜFE on iki aylık ortalaması %62,02
  4. Kira Artış Tutarı: 6.202,00 TL
  5. Aylık Yeni Kira Tutarı: 16.202,00 TL
  6. Yıllık Yeni Kira Tutarı: 194,424,00 TL

  • Aralık Ayı 2024 Ev ve İşyeri Kira Artış Oranı Hesaplama;
  1. Mevcut Kira Bedeli: 25 bin TL
  2. Kira Artışı Yapılacak Ay: Aralık 2024
  3. Girdiğiniz Artış Oranı: Yüzde 60,45
  4. Kira Artış Tutarı: 15 bin 112 TL
  5. Aylık Yeni Kira Tutarı: 40 bin 112 TL

  • Ocak Ayı 2025 Ev ve İşyeri Kira Artış Oranı Hesaplama;
  1. Mevcut Kira Bedeli: 25.000 TL
  2. Kira Artışı Yapılacak Ay: Ocak 2025
  3. Girdiğiniz Artış Oranı: Yüzde 58,51
  4. Kira Artış Tutarı: 14.627 TL
  5. Aylık Yeni Kira Tutarı: 39.627 TL

aralik kira artis orani
aralik kira artis orani

TEFE TÜFE Kira Artışı

Kira artışı hakkında genel düzenleme, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 344/1.fıkrasında, yer almaktadır. Bu madde ile taraflar yenilenen kira dönemlerinde kira bedelinin hangi miktarda ya da hangi oranda artacağını serbestçe kararlaştırabileceklerdir. Kira artışı ile düzenleme, kira sözleşmesinde yer akmaktaysa, kira sözleşmesinde belirtilen hususlar çerçevesinde kira artışı yapılabilmesi mümkündür. Fakat 11.06.2022 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren; 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununa eklenen geçici madde uyarınca:

“Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ilâ 01.07.2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344 üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hakim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır.” Daha sonrasında ilgili hüküm 1 yıl daha uzatılarak 01.07.2024 tarihine uzatılmıştır.

TEFE TÜFE’ye göre kira zammı şu şekilde hesaplanır:

  • Mevcut Kira Bedeli: 10 bin TL
  • Kira Artışı Yapılacak Ay: Ağustos 2023
  • Girdiğiniz Artış Oranı: %57,45
  • Kira Artış Tutarı: 5 bin 745 TL
  • Aylık Yeni Kira Tutarı: 15 bin 745 TL
  • Kira zammında üst sınır 12 aylık ortalama enflasyon üzerinden belirlenir. Fakat bu geçici düzenleme kapsamında 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yenilecek olan konut kira sözleşmelerinde bu zam oranı yüzde 25’i aşamayacaktır. Bu oranı geçecek şekilde yapılan yeni sözleşmeler geçersiz sayılacaktır. Yani %100 kira zammı yapılamaz.

kira artisi neye gore yapilir
kira artisi neye gore yapilir

1 2024 Temmuz’dan Sonra Kira Artış Oranı

1 Temmuz’dan sonra kira artış oranı konutlar için %25 sınırı kaldırılarak Tüfe’ye göre yapılmaya başlandı. Fakat işyeri kira artış oranı değişmeyecek olup yine TÜFE’ye göre hesaplanacaktır. Bazı hallerde kira artış oranı kira sözleşmesinde belirlenmiş olabilir. Taraflar kira sözleşmesini hazırlarken, her ay ya da her yıl uygulanacak zam miktarını kendi aralarında belirlemiş olabilirler. Bu halde, taraflarca belirlenen kira artış oranının uygulanması gereklidir. 1 Temmuz itibari ile yukarıda da bahsedildiği üzere taraflarca belirlenen artış oranı %25 değil TÜFE oranının üstünde olamaz. Tüfe’nin üstünde olması durumunda TÜFE’ye kadar olan kısım geçerli olmakla birlikte fazla kalan kısmı geçersiz olacaktır. Ev sahibi aksini iddia edemez. Kiracı olarak, TÜFE oranını aşmayacak şekilde zamlı halini atıp sözleşmenize devam edebilirsiniz.

11 Haziran 2022 tarihli ve 31863 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 7409 sayılı “Avukatlık Kanunu ile Türk Borçlar Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” doğrultusunda 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’na (“TBK”) eklenen geçici madde ile yalnızca konut kiraları ile sınırlı olarak 11 Haziran 2022 ila 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek kira dönemlerinde kira bedeline ilişkin uygulanacak azami kira artış oranının % 25 olabileceği düzenlenmişti. Azami kira artış oranına ilişkin düzenlemeyi takiben; 15 Temmuz 2023 tarihli ve 32249 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 7456 sayılı 6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un (“Torba Kanun”) 23. Maddesi kapsamında, bu süre 1 Temmuz 2024 tarihine dek uzatılmıştı ancak bu tarihin sona ermesi ile birlikte %25’lik oran ortadan kalkmış ve TÜFE uygulamasına geri dönülmüştür.

  • %25 zam sınırı ne zamana kadar geçerlidir?

Yeni yapılan düzenleme ile %25 sınır, 1 Temmuz 2024’e kadar geçerli hale gelmiştir. Ancak %25’in sınırın yalnızca konut kiralarında uygulanacağını, işyeri kiraları bakımından TÜFE oranlarının dikkate alınacağını unutmayınız. , 1 Temmuz 2024 tarihinden sonra yenilenecek kira sözleşmelerinde TÜFE oranı dikkate alınacaktır.

  • Ev sahibim %25’in üstünde bir zam yapmak istiyor. Ne yapmalıyım?

Yukarıda da açıklandığı üzere %25’lik sınır, 1 Temmuz 2024’e kadar yasal sınırdı. Kanunda 1 Temmuz 2024’e kadar %25’in üstünde zam yapılamayacağı hüküm altına alınmıştır. Bu tarih itibari ile kiraya verenler TÜFE oranında kira artışı yapabileceklerdir.

  • 5 yıllık kira dönemi sonunda ne yapmalıyım?

5 yıllık sürenin sonunda da sonuç aynı olacaktır. 5 yıllık sürecin sonunda da konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2024 itibari ile TÜFE oranı uygulanacaktır. TÜFE oranı üzerinde artış yapmak isteyen kiraya verenlerin 5 yılın dolması ile kira tespit davası açması gerekmektedir. bu hususa ilişkin olarak kira tespit davası makalemizi inceleyebilirsiniz.

X
kadim hukuk ve danışmanlık