İcra masrafı hesaplama işlemlerinizi Kadim Hukuk ve Danışmanlık güvencesiyle yapabilir, ödeyeceğiniz harcı kolaylıkla öğrenebilirsiniz. İcra masrafı hesaplama ekranında, hesaplanmasını istediğiniz icra tutarını girerek icra müdürlüğüne yatıracağınız icra harcını tutarını hesaplayabilirsiniz. Hesaplama yılı 2023 yılı olup bu yılın yasal parametrelerine göre hesaplama yapılmaktadır. İcra dosyası açılış masrafını öğrenmek için yukarıdaki icra masrafı hesaplama aracına dosyayla ilgili istenen bilgileri girdikten sonra hesapla butonuna basınız.
İcra masrafı hesaplama için programımızı kullanabilirsiniz.
İcra harç ve giderleri yasa koyucu tarafından belirlenir. Harçlar, 492 sayılı Harçlar Yasası’nda düzenlenmiş bulunmaktadır. Bunlardan icra ve iflas harçları kanunun 1 numaralı tarifesinin B bölümünde düzenlenmiştir. İcra harçları icra dairesine ödemesi nakit veya kredi kartı yolu ile gerçekleştirilmektedir.
İcra Harcı, Devletin icra hukuku alanındaki hizmetine karşılık olarak aldığı paradır. Aksine hüküm bulunmadıkça herhangi bir icra takip işleminin yapılmasını isteyen kişi, o işlemin yapılması için gereken harcın tamamını peşin alarak ödemek zorundadır. Harcın tamamı ödenmedikçe, harca konu işlem yapılamaz. Gerekli harcı almadan o işlemi yapan memur, yükümlü ile birlikte, harcın ödenmesinden müteselsilen sorumlu olur. Eğer takip talebi, başka bir icra dairesi aracılığıyla yetkili icra dairesine gönderilmek istenirse aracılığı istenen icra dairesi tarafından gerekli başvurma harcı ile peşin harç alacaklıdan alınarak takip talebi ile birlikte yetkili icra dairesine gönderilir.
İcra Takiplerinde Alınan Harçlar;
İlamlı ve ilamsız icra takiplerinde, takip talebinde bulunan alacaklıdan icraya başvurma harcı alınır. Bu harç maktudur yani sabittir. Alacaklı haklı çıkarsa harç borçluya yükletilir. İcra takibinde hem alacaklı hem de borçlu kısmen haklı çıktığı hallerde harç ve giderler, icra mahkemesinin takdir ettiği esaslar dairesinde her ikisi arasında paylaştırılır. İcraya başvurma harcı 80,70 TL’dir.
İlamsız takiplerde, takip talebinde bulunan alacaklıdan, alacağın binde beşi oranında peşin harç tahsil edilir. İlama dayanmayan takiplerde alacaklı mahkemeye başvurarak dava açmaya mecbur kalırsa peşin alınan harç kendisine geri verilir veya alacaklının isteği üzerine mahkeme harçlarına mahsup edilir. İlamlı takiplerde peşin harç alınmaz.
Tahsil harcı, konusu para olan veya parayla ölçülebilen icra takiplerinde takip dosyasına yapılan ödemeler nedeniyle icra takibinin değeri üzerinden alınan nispi bir harç türüdür. Tahsil harcı, alacağın ödenmesi sırasında yatırılan paradan tahsil edilir. Yükümlüsü alacaklı değil, borçludur. Değeri belli olan icra takiplerinde tahsil harcı, değer üzerinden;
İcra masrafı hesaplaması yapılırken bu harçların tamamı hesaplanır. Konusunun para ile belirlenebilmesi mümkün olmayan icra takiplerinde, takibin başarıyla sonuçlanması nedeniyle alınan harca, icranın yerine getirilmesi harcı denir. İcranın yerine getirilmesi harcı, icra takibinin sonunda maktu olarak alınır. Değeri belli olmayan icra takiplerinde, icranın yerine getirilmesi harcı 80,70 TL’dir.
Cezaevleri harcı, icra takibinin sonunda miktar ve kıymeti belirli olan ilamlı ve ilamsız alacaklardan, tahsil olunan paranın yüzde 2’si, kıymeti belirli olan ilamların icrasından, tahsil olunan harcın yarısı alınır.
Feragat harcı ise, her ne neden ve koşulda olursa olsun icra takibinden vazgeçildiğinin tutanağa yazılması için vazgeçilen miktara ait tahsil harcının yarısı kadar alınır. Ancak haczedilen mal satılıp paraya çevrildikten sonra takipten vazgeçilirse tahsil harcı tam olarak alınır. Bu harç alacaklıdan tahsil edilir.
Haciz, teslim ve satış harcı, icra ve İflas işlemlerinin daire dışında memur eliyle yerine getirildiği durumlarda alınan harçtır. Her bir işlem için ayrı ayrı alınır, maktu bir harçtır. Her bir işlem için 189,50 TL’dir.
7155 sayılı Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para alacaklarına ilişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Yasa Uyarınca yapılan takiplerde Merkezi Takip Sistemi harcı peşin alınır. Yasa kapsamındaki icra takiplerinde takibe konu alacak tutarı üzerinden yüzde 2 oranında harç alınır. Bu şekilde alınacak harç tutarı icraya başvurma harcından düşük olamaz. Haciz aşamasına geçilmeden Merkezi Takip Sistemi aracılığıyla sonuçlanan icra takipleri için ayrıca icraya başvurma harcı ile tahsil harcı alınmaz.
İcra harç ve giderleri takip sonunda haksız çıkan tarafa yükletilmektedir. Borçlunun, takip sonunda da gerçekten borçlu olduğu anlaşılırsa borcuyla birlikte icra harç ve giderlerinden ayrıca bir hüküm veya takibe gerek olmaksızın sorumlu olacaktır. Borçlunun icra harç ve giderlerinden sorumlu tutulabilmesi için icra takibinin sonuçlanmış olması gereklidir. Harçların ödenmesi bakımından;
İcra mahkemesinde yapılacak başvurularda alınacak harçlar şöyledir;
İcra giderleri, icra organının icra takibini tam ve doğru olarak yürütebilmeleri için yaptıkları harcamalardır. İcra giderleri, harçlardan farklı olarak devlet hazinesine değil, icra dosyasına ilişkin bir hizmet veya işi yapmış olan kişi veya kişilere ödenir. İcra masrafı hesaplaması yapılırken bu harçların tamamı hesaplanır.
İcra vekalet ücreti de icra giderleri arasında yer alır. Bu konu ayrıca ve özel olarak hem İİY hem de avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde düzenlenmiştir. Vekil aracılığıyla yapılan takiplerde vekâlet ücretinin miktarı, alacaklı ile borçlu arasında yapılmış sözleşmeye bakılmaksızın icra müdürü tarafından AAÜT’ye göre hesaplanır. Kim haksız çıkarsa vekâlet ücreti ona yüklenir. Bu şekilde belirlenen vekâlet ücreti de takip giderlerine dâhildir. İcra giderleri de alacaklı tarafından peşin olarak ödenir ve takibin sonunda haksız çıkarsa borçluya yükletilir.
2023 senesinde, İlamsız ve borçlu sayısının 1 olduğu 10.000 TL alacak için;
Toplam İcra Takibi Masrafı : 202,35 TL
Örnek tahsil harcı hesaplama;
Aşağıdaki hesaplama 1000 TL alacak için, 2022 ilam yılı , İlamsız Dosya Türü , 1 Borçlu Sayısı ve Normal Tebligat olarak hesaplanmıştır
Peşin Harç: 5,00 TL
Başvuru Harcı: 59,30 TL
Vekalet Harcı: 8,50 TL
Vekalet Pulu: 13,40 TL
Dosya Gideri: 1,60 TL
Tebligat Gideri: 19,00 TL
Toplam İcra Takibi Masrafı: 106,80 TL
Yukarıda yer alan veriler; Türkiye Barolar Birliği, Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık Mevzuat Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanmış olan yayınlar üzerinde ki veriler ile düzenlenmiştir.
İcra harçları devletin icra hukuku alanındaki hizmetine karşılık olarak aldığı paralardır. Herhangi bir icra takibinin yapılmasını isteyen kişi, o işlemin yapılması için gereken harcın tamamını peşin olarak ödemek zorundadır. Harcın tamamı ödenmedikçe, harca konu işlemin yapılması mümkün değildir.(Harçlar K. m.127) Gerekli harç ödenmeden o işlemi yapan memur, yükümlü ile birlikte, harcın ödenmesinden müteselsilen sorumlu olacaktır. Bir takip talebi başka bir icra dairesi aracılığıyla yetkili icra dairesi tarafınca gerekli başvuru harcı ile peşin harç alacaklıdan alınarak takip talebi ile birlikte yetkili icra dairesine gönderilir.
İcra takiplerinde, takipten sonra işleyecek faizler harçların hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır. (Harçlar K. m.20) İcra takibinde hem alacaklı hem de borçlu kısmen haklı çıktığı takdirde, bunların sorumlu olduğu harç ve giderler, icra mahkemesinin takdir ettiği esaslar dairesinde, her ikisi arasında paylaştırılır. Harç, kamu düzenine ilişkin olduğundan, harcın yasaya aykırı olarak hesaplanmış olması durumunda, ilgili kişiler süresiz şikayet yoluyla icra mahkemesine başvurabileceklerdir.
İlamlı ve ilamsız icra takiplerinde, takip talebinde bulunan alacaklıdan icraya başvurma harcı alınacaktır. Bu harç maktu yani sabit bir harçtır. Alacaklının haklı çıkması durumunda bu harç borçluya yükletilebilecektir. Bu harç konusu para ile ölçülebilen ve ölçülemeyen ilamlı ve ilamsız icra takiplerinde alınacaktır. İcra takibi başlatan alacaklıdan peşin olarak en başta tahsil edilir. Borçluya yükletilmesi daha sonra olacaktır.
Konusu para ile ölçülebilen davalarda 2023 yılı ile birlikte icraya başvurma harcı ücreti 179,90 TL olarak belirlenmiştir. Konusu para ile ölçülemeyen icra takiplerinde de başvuru harcı kadar, yerine getirilmesi harcı alınır. İlamlı takibin türüne göre değeri belli olmayan icra takiplerinde 2023 itibari ile icranın yerine getirilmesi harcı da 179,90 TL’dir. Örnek olarak gayrimenkullerin tahliyesine ilişkin takiplerde başvurma harcı yerine icranın yerine getirilmesi adı altında harç alınır.
İlamsız takiplerde, takip talebinde bulunan alacaklıdan, alacağın binde beşi oranında tahsil edilir. Bu harç, takip sonunda alınacak asıl harca mahsup edilir. İlama dayanmayan takiplerde alacaklı mahkemeye başvurarak dava açmaya mecbur kalırsa peşin alınan harç kendisine geri verilecek veyahut alacaklının isteği ile mahkeme harçlarına mahsup edilebilecektir. Başta alacaklıdan alınan bu harç ta başvurma harcında olduğu gibi sürecin sonunda alacaklının haklı çıkması ile birlikte borçluya yükletilir.
İlamlı takiplerde peşin harç alınmayacaktır. Sadece mahkeme ilamına dayanan ilamlı icra takiplerinde değil, ilam niteliğinde belgelere dayalı takiplerden de peşin harç alınmaz. İlamlı icra takiplerinde sadece başvurma harcı alınır. Takip borçlularından birisi hakkında icra takibi yapıldıktan sonra, takibin kefil, ciranta, müteselsil borçlu gibi diğer borçlularına yöneltilerek onlara ödeme emri gönderilebilmesi için alacaklının yeniden peşin harç ödemesi gerekir. Mahkeme huzurunda yapılan, sulh, kabul, feragat gibi durumlarda bu üç durumu belgeleyen mahkeme kararı teknik anlamda bir mahkeme ilamı sayılacağından, peşin harç alınmamalıdır.
Tahsil harcı, konusu para olan veya para ile ölçülebilen icra takiplerinde takip dosyasına yapılan ödemeler nedeni ile icra takibinin değeri üzerinden alınan nispi bir harç türüdür. Harç oranı takip devam ettiği sürece artmaktadır. Yani tahsil harcı takibin başarı ile sonuçlandırıldığı aşamadan aşamaya oransal farklılıklar göstermektedir. Tahsil harcı alacağın ödenmesi sırasında yatırılan paradan tahsil edilir. Tahsil harcı, alacaklı parayı icra kasasından tahsil ederken alınır, ancak yükümlüsü alacaklı değil borçludur.
Bu harcın, kanun gereği icra dairesince alacağın ödenmesi sırasında yatırılan paradan tahsili devletin harçla ilgili kaybını önlemek ve harçlar kanunun 128. Maddesindeki memur sorumluluğunu azaltmak amacıyla olup harcın sorumlusu her zaman burçludur.(İİK m.15/1) Borçlunun borcu, yatırılan paradan kesilen tahsil harcı kadar devam edeceğinden, alacaklı kesilen tahsil harcı tutarı kadar takibe devam edebilecektir. Yani borçlunun dosya borcu için icra veznesine yatırdığı paranın bir kısmı tahsil harcı için kesildiği için alacaklı, alacağını eksik almış olacağından, alacağını tamamen tahsil edene kadar takibe devam edilecektir. Tahsil harcı alacağın ödenmesi sırasında; ödeme yapılamayan durumlarda harç alacağın doğması tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenir. Tahsil harcı,(2023 yılı için) aşağıdaki oranlarda alınacaktır;
Konusunun para ile ölçülebilmesi mümkün olmayan icra takiplerinde, takibin başarılı bir şekilde sonuçlanması sebebi ile alınan harca, icranın yerine getirilmesi harcı denmektedir. Örnek olarak çocuk teslimine ilişkin olarak yapılan takiplerde durum böyledir. İcranın yerine getirilmesi harcı icra takibinin sonunda maktu olarak alınır. Konusu para ile ölçülemeyen icra takiplerinde de başvuru harcı kadar, yerine getirilmesi harcı alınır. İlamlı takibin türüne göre değeri belli olmayan icra takiplerinde 2023 itibari ile icranın yerine getirilmesi harcı da 179,90 TL’dir.
Ceza evleri harcı, icra takibinin sonunda miktar ve kıymeti belirli olan ilamlı ve ilamsız alacaklardan tahsil edilen paranın yüzde 2’si, kıymeti belirli olmayan ilamların icrasından, tahsil olunan harcın yarısı oranında alınır. Ceza evleri yapı harcı, özel nitelikteki 2548 sayılı kanununa dayanarak tahsili gereken bir harç türü olup kanunlarında özel olarak cezaevi yapı harcından bağışık olduğu belirtilen kurumlar dışında hiçbir istisna ve bağışıklık söz konusu olmamaktadır. Cezaevi harcının, diğer harçlardan en önemli farkı borçluya yükletilmesidir. Zira bu harca tıpkı feragat harcında olduğu gibi alacaklı katlanacaktır. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve Darülaceze cezaevi harcından bağışıktır. Gerek iflasta ve gerekse konkordato da, icra dairesi tarafından tahsil edilmiş bir para söz konusu olmadığından alacaklıdan cezaevi harcı alınmaz.
4603 sayılı Yasa’ya tabi olan Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi, yeniden yapılandırma sürecinde açılmış veya açılacak dava ve takipler sonuçlandırılıncaya kadar cezaevi harcından bağışıktır Ancak bu bankalar tahsil harcından bağışık değildir. Türkiye iş Kurumu Genel Müdürlüğü cezaevi yapı harcından bağışık değildir. Ve bununla birlikte Varlık yönetim şirketlerine tanınan harç istisnası, cezaevi harcını kapsamaz.
Her ne neden ve koşulda olursa olsun, icra takibinden vazgeçildiğinin tutanağa yazılması için vazgeçilen miktara ait tahsil harcının yarısı alınır. Ancak haczedilen mal satılıp paraya çevrildikten sonra takipten vazgeçilirse tahsil harcı tam olarak alınır. Feragat harcı alacaklıdan alınır.
İcra giderleri, icra organlarının icra takibini tam ve doğru olarak yürütebilmeleri için yaptıkları harcamalardır. İcra giderleri, harçlardan farklı olarak devlet hazinesine değil, icra dosyasına ilişkin bir hizmet veya işi yapmış olan kişi veya kişilere ödenen giderdir. İcra vekalet ücreti de icra giderleri arasında yer alır. Bu konuda ayrıca ve özel olarak hem İİK hem de Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde düzenlenmiştir.
Vekil aracılığı ile yapılan takiplerde vekalet ücreti, alacaklı ile borçlu arasında yapılmış olan sözleşmeye bakılmaksızın icra müdürü tarafından Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenecektir. İcra giderleri de alacaklı tarafından peşin olarak ödenir ve takibin sonunda haksız çıkarsa borçluya yükletilir. Eğer alacaklı takibi satış aşamasına götürmez veya açıkça feragat ederse borçlu o aşamaya kadar yapılmış olan takip giderlerinden sorumu olmayacaktır. Adli yardım hükümleri icra takiplerinde de uygulanır. Adli yardım istemi takibin yapılacağı yerdeki icra mahkemesinden istenir.
İcra takibinin dayanağı ilamda, asıl alacağa ticari faiz (avans faizi) işletilmesine hükmedilse bile hüküm altına alınan vekâlet ücreti için ticari faiz istenemez. Takibe konu edilen vekâlet ücretine karar tarihinden itibaren yasal faiz istenebilir (3095 sayılı Y. m. 1). Takip borçlusu bankalar, icra vekâlet ücreti borcunu icra dairesi aracılığıyla öderken gelir vergisi kesintisi yapamaz. Dosya bakiye borcu, bu kesinti yapılmadan hesaplanmalıdır.
İcra ve İflas Harçları | |
I. İcra Harçları: |
|
1. İcraya başvurma harcı |
179,90 TL |
2. Değeri belli olmayan icra takiplerinde, icranın yerine getirilmesi harcı |
179,90 TL |
3. Değeri belli olan icra takiplerinde tahsil harcı, değer üzerinden: |
|
a) Ödeme veya icra emrinin tebliği üzerine hacizden evvel ödenen paralardan |
Yüzde 4,55 |
b) Hacizden sonra ve satıştan önce ödenen paralardan |
Yüzde 9,10 |
c) Haczedilen veya rehinli malların satılıp paraya çevrilmesi suretiyle tahsil olunan paralardan |
Yüzde 11,38 |
d) Resmi ve özel müesseseler memur ve hizmetlilerinin maaş, ücret, gündelik ve sair hizmet gelirlerinin haczi suretiyle tahsil olunan paralardan |
Yüzde 4,55 |
e) Takip talebi bulunmayan alacaklılara İcra ve İflas Kanunu’nun 125. maddesinin 3. fıkrası gereğince ödenen paralardan |
Yüzde 2,27 |
f) Gayrimenkullerin ve gemilerin tahliye ve tesliminde: |
|
aa) İcra emrinin tebliği üzerine tahliye olunduğu takdirde |
Yüzde 2,27 |
bb) Tahliye ve teslim icra marifetiyle olduğu takdirde |
Yüzde 4,55 |
g) Menkul tesliminde; |
|
aa) İcra emrinin tebliği üzerine teslim halinde |
Yüzde 2,27 |
bb) İcra marifetiyle teslim halinde |
Yüzde 4,55 |
h) 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 38/A maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan konut finansmanından kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığının rehinle temin edilmiş alacaklarının takibinde, bu bentte belirtilen tahsil harçları dörtte biri oranında uygulanır. | |
4. İdare harçları: (Haczedilen gayrimenkullerin idaresi, kira mukaveleleri düzenlenmesi ve hesap tutulması için) |
124,10 TL |
5. 7155 sayılı Kanun kapsamındaki icra takiplerinde takibe konu alacak tutarı üzerinden (Bu suretle alınacak harç tutarı icraya başvurma harcından düşük olamaz) |
Yüzde 2,00 |