25 yıllık ev hanımlarına emeklilik imkanından yararlanmaları için bazı koşulları eksiksiz biçimde yerine getirmeleri istenir. Bu şartları sağlamaları durumunda emeklilik hakkı elde ederler. 25 yıllık ev hanımları için getirilen emeklilik hakkı düzenlemesi ile birlikte ev hanımları hiç çalışmamış veya sigorta ödememiş olsalar bile belli şartların varlığı halinde emekli olabilecektirler. İlgili başvuruların yapılması ile birlikte SGK tarafından gerekli şartların oluşup oluşmadığı incelenecek ve başvuruları uygun bulunan ev hanımları emeklilik maaşı almaya hak kazanacaklardır. Ev hanımlarına emeklilik şartı için sırasıyla izlenmesi gereken adımlar kısaca şu şekildedir:
- İkametgahının yer aldığı yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne ya da Sosyal Güvenlik Merkezine başvurmak,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- İsteğe bağlı sigortalılık başvuru formunu eksiksiz ve doğru şekilde doldurmak,
- 1 tane vesikalık fotoğraf,
- Ödeme yapıldığına dair banka dekontu.
25 yıllık ev hanımının isteğe bağlı sigorta kapsamında emekli olabilmesi için gerekli şartların sağlanması durumunda 58 yaşını doldurduktan sonra emekliliği hak edebilir. Hiç çalışmayan ev hanımları ise 25 yıl evli kalan kadınlar olarak emekli olma hakkı kazanabilir. Bunun için de 15 yıllık sigortalılık süresi ile 3600 gün prim ödeme şartı aranır. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak makalemizde çalışmayan ev hanımlarının nasıl emekli olacağı, başvuruların nereden yapılacağını, hangi şartları taşımaları gerektiğini ve ne zaman emekli olabileceklerinden bahsedeceğiz.
Ev Hanımlarına Emeklilik Hakkı
Meclis gündeminde olan yeni torba yasanın en önemli başlıklarından bir tanesi ev hanımlarına sunulan emeklilik imkânı konusudur. Aile koruma kalkanı programı ile gündeme gelen ev hanımlarına emeklilik koşulları oldukça merak edilmektedir. Bu düzenleme ile birlikte ev hanımları, isteğe bağlı sigorta yaptırarak erken emeklilik hakkı kazanabileceklerdir. Ev hanımları emeklilik başvurularını e-devlet veyahut ikamet ettikleri şehirde Sosyal Güvenlik Kurumu İl müdürlükleri üzerinden yapabilirler. E-devlet üzerinden başvuru yapacakların, başvuruları onaylanması durumunda sosyal güvenlik kurumu müdürlüklerine giderek emeklilik işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir.
İsteğe bağlı sigorta girişini yaptıran ev hanımlarında sigortalılık süresi, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaptıkları başvurunun kayıtlara geçmesiyle başlayan süredir. İsteğe bağlı olarak sigorta primi ödeyecek olan ev hanımlarının ne kadar prim ödeyeceği de merak konusudur. Ev hanımlarının ödeyecekleri SGK prim tutarı için alt ve üst sınır belirlenmiştir. Ev hanımlarının en az ödeyeceği SGK prim tutarı brüt asgari ücret tutarının %32’si olarak hesaplanır. Ödenecek olan SGK prim tutarının en fazla üst sınırı ise brüt asgari ücretin 6,5 katının %32’si olarak hesaplanır. Ödenen tutarın %20’sine denk gelen bölümü yaşlılık, malullük ve ölüm sigorta primleridir. Bu tutarın %12’sine denk gelen bölümü de genel sağlık sigortası prim tutarıdır.
Ev Hanımlarının Emekli Olabilmesi İçin Yatırması Gereken Prim Miktarı
İsteğe bağlı sigorta girişini yaptıran ev hanımlarında sigortalılık süresi, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaptıkları başvurunun kayıtlara geçmesiyle başlayan süredir. İsteğe bağlı olarak sigorta primi ödeyecek olan ev hanımlarının ne kadar prim ödeyeceği de merak konusudur. Ev hanımlarının ödeyecekleri SGK prim tutarı için alt ve üst sınır belirlenmiştir. Ev hanımlarının en az ödeyeceği SGK prim tutarı brüt asgari ücret tutarının %32’si olarak hesaplanır. Ödenecek olan SGK prim tutarının en fazla üst sınırı ise brüt asgari ücretin 6,5 katının %32’si olarak hesaplanır. Ödenen tutarın %20’sine denk gelen bölümü yaşlılık, malullük ve ölüm sigorta primleridir.
TBMM’de görüşülen torba yasanın yürürlüğe irmesi durumunda ev hanımlarının hangi şartları sağlaması durumunda emekliliğe hak kazanacakları ve toplu ödemede bulunup bulunmayacakları merak edilmektedir. Şuan ki durumda ev hanımlarının emekli olabilmek için toplu ödemede bulunmaları gerektiğine kesin gözüyle bakılmaktadır. Ancak yapılacak toplu ödeme miktarının ne kadar ve kaç yıllık olacağına ilişkin henüz somut bir bilgi mevcut bulunmamaktadır. Şu an en düşük prim 6.400 TL olup bu konuda devlet tarafından ev hanımlarına üçte birlik devlet katkısı sağlanmakta ve 2.133 TL’lik kısmı devlet tarafından karşılanmaktadır. Ev hanımlarına çıkartılacak olan toplu ödemelerde bu hususlar da göz önünde bulundurulacaktır.
25 Yıl Aranmaksızın Ev Hanımları’nın Emeklilik Şartları
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere TBMM’de görüşülen torba yasada daha öncesinde iş hayatında bulunmamış yani Sgk veya Bağ-Kur Kaydı Olmayan Ev Hanımlarına ilişkin emeklilik düzenlemelerini içeren bir takım maddelerde bulunmaktadır. TBMM kurulunca torba yasanın onaylanması durumunda bu durumdaki ev hanımlarının da emeklilik hakkı olacaktır. Bu hususta ev hanımlarının emekli olabilmesindeki en önemli ön koşul 25 yıllık evli olma durumudur. Torba yasada geçecek olan madde de düzenlenen diğer koşulları da sağlayan ev hanımlarının emekli olabilmek için yaptıkları başvuruların SGK tarafından olumlu bulunması durumunda emekli olabilecektir. Türkiye’de ev hanımlarına emeklilik hakkı sunulması için yapılan çalışmalar sonucu 2023 yılında ev hanımlarının emekli olabilmesi için bir düzenlemeye gidildi. Bu düzenlemeye göre 25 yıl koşulu aranmaksızın ev hanımlarının emekli olabilmesi için aranan şartlar şöyledir;
- 15 yıl sigortalılık süresi koşulu. Burada sigortalılık süresinden kasıt sigortalı olarak çalışılan süredir.
- 3600 prim günü koşulu. Prim günü, sigortalı olarak çalışılan süreye karşılık gelen gün sayısını ifade etmektedir.
Ev hanımlarının sigorta ve gün süresini tamamlaması için prime tabi tutulmaları gerekmektedir. 2023 yılında ev hanımlarının ödemesi gereken prim miktarı asgari ücret miktarının %32’sine tekabül etmektedir. Son asgari ücret miktarı baz alınarak yapılan hesaplama sonucu bu miktar 4.293 TL’dir. Devlet tarafından da bu primler hakkında 1/3’lük bir destek sağlanmaktadır. Yani sonuç olarak bir ev hanımının normal şartlar altına yatırması gereken aylık prim miktarı 2.863 TL’dir.
25 yıllık Ev Hanımlarının Emeklilik Şartları
Son günlerde 25 yıllık ev hanımları hakkında yeni bir düzenleme getirilmesi gündeme gelmiş olup emeklilik düzenlemesinden yararlanmak için aranacak şartlar kolaylaştırılmış ve şöyle sıralanmıştır;
- 50 yaşını doldurmuş olmak
- Başvurulan tarihte Sosyal Güvenlik Kurumu ile bir bağlantısı olmamak
- Belirli bir süre çalışmış olan ev hanımlarının emeklilik hakkı elde edebilmeleri için, ev hanımlarının emeklilik başvurusu yaptıkları esnada SGK ya da BAĞKUR ile bağlarının olmaması
- 1995 yılından önce evlenmiş olmak
- Malullük veya yaşlılık maaşı almıyor olmak
- Gelir vergisine tabii olmamak
25 Yıllık Ev Hanımlarının Emeklilik Hakkı Konusunda Nasıl Başvuru Yapılır?
25 yıllık ev hanımları için getirilmesi düşünülen emeklilik hakkı başvurusunun nasıl yapılacağına dair çokça soru ile karşılaşılmaktadır. Bu yolla erken emeklilik hakkını kullanmak isteyen ev hanımları başvuru sürecini e devlet üzerinden yürütecekleridir. Burada ilgili belge ve bilgilerin e devlet üzerinden yüklenmesi ve daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerine başvurmaları sürecin daha hızlı ilerletilmesini sağlayacaktır. E-devlet üzerinden süreci ilerletmek istemeyen kişilerin direkt olarak Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerine başvurmaları ve belgeleri kuruma teslim etmeleri mümkün olacaktır. 25 yıllık ev hanımlarının bu haktan yararlanmak için başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru yapılırken şu adımlar izlenmelidir;
- İkametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine başvurmak
- İsteğe bağlı sigortalılık başvuru formunu doldurmak
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- 1 adet vesikalık fotoğraf
- Banka dekontu
25 Yıllık Ev Hanımlarının Prim Ödemeleri Ne Kadar Olacak?
25 yıllık ev hanımlarına getirilmesi gündemde olan emeklilik hakkı ile alakalı prim ödemelerinin ne kadar olacağı sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Bu konuda pek çok bilgi kirliliği olması sebebi ile bu soruya tam ve doğru bir yanıt vermek mümkün değildir. Ancak prim miktarı yüksek ihtimalle ne kadar süredir ev hanımı olduğunuza bağlı olacaktır. Yani bu tutar sigorta süresine ve ödenen prim miktarına bağlı olması muhtemeldir. 2023 yılında belirlenen prim ücret düzeyi, brüt asgari ücretin %32’sidir.Güncel toplam tutara baktığımızda ortalama 700 ₺ ile 12.000 ₺ arasında değiştiğini söyleyebiliriz. Primi kendiniz hesaplamak istemeniz halinde sigortalı gün sayısına mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir.
Ev hanımı emeklilik hesaplama ve ev hanımlarının isteğe bağlı sigorta kapsamında ne zaman emekli olacakları konusu sürekli olarak merak edilen konulardandır. Ev hanımlarına emeklilik maaşı ne kadar, sorusunun cevabı için ödenen prim tutarları önemli bir kriterdir. Ev hanımı emekli maaş ve yaş hesaplama yöntemi, ev hanımlarının sigortaya ilk olarak başladıkları tarih, sigortalık süresine, yaşa ve ödenen prim tutarına göre farklılık göstermektedir. Hiç çalışmayan ev hanımları isteğe bağlı sigorta primlerini ödeyerek emekli olabilirler. Fakat bu yöntemle emekli olabilmeleri için şu şartları yerine getirmeleri gerekir:
- İsteğe bağlı sigorta kapsamından yararlanmak için gün sayısını doldurmak gerekir. Çalışmayan ev hanımları sigortaya başvurdukları tarihten itibaren 25 yıl boyunca SGK prim ödemesi yapması şarttır. Ev hanımlarına emeklilik toplu ödeme kapsamında, primler toplu şekilde ödense bile 25 yıllık hizmet süresini kısaltamaz.
- Diğer önemli şart ise 25 yıllık prim ödeme süresi dolduktan sonra 58 yaş şartıdır. Yani 30 yaşında isteğe bağlı sigortaya başvuran bir ev hanımı 25 yıl sonunda primini öderse 55 yaşında emekli olmaya hak kazanamaz. Dolayısıyla 58 yaşını beklemesi gerekir.
İsteğe bağlı sigorta kolu kapsamında ev hanımlarına yönelik birtakım kolay düzenlemeler yapılmıştır. 25 yıl hizmet süresi ile 9 bin gün primi ödemek yerine 15 yıl yani 5400 gün prim ödeyip 61 yaşında emekli olunabilir. Bu iki seçenekten kişi hangisini tamamlıyorsa onu seçebilir. Bununla birlikte, çalışmayan ev hanımları isteğe bağlı sigorta girişini yaptırdıktan sonra çalışmak için bir engeli bulunmaz. Sadece isteğe bağlı sigortaya başvuru sırasında çalışmıyor olması şartı aranır. Örnek verecek olursak; emekli olmadan önce ev hanımının 3,5 yıl sigortalı olarak çalışıldığını farz edersek o zaman ödemesi gereken prim tutarı da buna göre hesaplanır ve 20 yıla düşer, bu da 7200 güne tekabül eder. Ev hanımı emekli olduktan sonra başvuru işlemlerini yapar ve emekli maaşı bağlanır.
Merhaba, 1999 yılından beri 25 yılık evliyiz. eşim ev hanımı, 50 yaş üstü ve hiç sgk kaydı veya prim ödmesi yok. - Eşim bu kanun kapsamında emekli olabilir mi? - bu torba yasa ne zaman meclise gelecek? - Onaylanırsa takriben biz kaç sy sora başvuruda bulunabiliriz?