Cezaevine Girdi Çıktı Yapmak Ne Demek?

cezaevine girdi cikti yapmak

Cezaevine girdi çıktı yapmak ne demek sorusu hapis cezası kesinleşmiş kişiler için merak konusu olmaktadır. Cezaevine girdi çıktı yapmak, kesinleşmiş hapis cezası olan kişinin açık cezaevine girip aynı gün içinde koşullu salıverilme veya denetimli serbestlikten yararlanıp dışarı çıkmasına denir. Ceza ve infaz sistemimiz, çoğu insan için karmaşık ve kafa karıştırıcı olabilir. Özellikle bir ceza aldıktan sonra “ Cezaevinde ne kadar kalacağım?” ya da “Hapis yatacak mıyım?” gibi sorular sık sık gündeme gelir. Avukatınız cezanın yatarı yok dediğinde bile, cezaevine kısa süreli bir giriş çıkış yapmanız gerekebilir. Bu noktada, ne kadar süre cezaevinde kalacağınızı bilmek ve buna mental olarak hazırlık yapmak büyük önem taşır.

Kişinin işlediği bir suçtan dolayı hapis cezasının kesinleşmesi ile cezaevine girmesi gerekebilir. Alınan cezanın miktarına göre belirli sürenin altında ve üstünde kalan cezalar açık veya kapalı ceza evine gitmeyi gerektirir. Burada önemli husus  işlenen suçun kanunlardaki karşılığı olan ceza miktarıdır. Her ne kadar 3 yıl üstü kasten ve 5 yıl üstü taksirli suçlar kapalı, diğerleri açık ceza evine gidiyor olsa da bu konuda avukat desteğine ihtiyacınız olabilir. Her somut  durumun (suçun, suç işleniş tarihinin yahut cezaevine gireceğiniz tarihin, yaşınızın )özeline göre ayrı ayrı değerlendirme yapmak gerekir. Ceza miktarı kasti işlenmiş suçlarda 3 yıl, taksirli işlenmiş suçlarda ise  5 yıl üstünde ise ve yine  mükerrer bir durum varsa kişi kapalı cezaevine girdi çıktı yapmak zorunda kalabilir. Kişi cezaevine girer  ve kısa sürede çıkabilir. Böylelikle de cezanın bir kısmı infaz edilmiş olur devamı için ise Denetimli Serbestlik hükümlerinden faydalanabilir.

Kapalı veya açık bir cezaevinde kalmayı gerektirmeyen bir cezanın infazı için hapishaneye girme ve çıkma süreci, “girdi çıktı” olarak bilinir.  Bu makalede kadim hukuk olarak cezaevine “ gir-çık” yapmanın ne anlama geldiğini, hangi durumlarda bu durumla karşılaşıldığını ve ceza sürelerinin nasıl belirlendiğini ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Hem hukuki terimlere aşina olmayan okuyucular için anlaşılır bir dille açıklamalar yaparak, cezaevine girip çıkma süreci hakkında bilinmesi gereken tüm detayları sizinle paylaşacağız.

İlgili Makale: İnfaz Hesaplama

Cezaevine Girdi Çıktı Nedir?

Ceza mahkemesinden alınan ceza hükmünün kesinleşmesi ile birlikte, hükümlü kişinin cezasının cezaevinde infaz gerektirmemesi ve kısa bir süreliğine cezaevine girip infazı tamamlama işlemine halk arasında cezaevine girdi çıktı yapmak denilir. Kesinleşen sonuç ceza itibariyle, hükümlünün cezasının cezaevinde infaz gerektirmemesi haline halk arasında yaygın olarak cezaevine gir çık yapmak denilmektedir. Girdi çıktı yapmış olmak için hükümlünün cezaevinde 1-5 gün kalması ile (ki bu bazı durumlarda 10 gün olabilir ) cezası infaz edilmiş olur. Hükümlü girdi çıktı yaparak cezasının infaz kısmını denetimli serbestlik ve koşullu salıverilme hükümleri uygulanması normal şekilde gündelik hayatına devam ederek tamamlamış sayılmaktadır. Cezaevine girdi çıktı yapmak için alınan cezanın miktarı ve hangi suçtan ceza alındığı önemlidir.

Cezaevine gir çık sürecinin kişinin teslim olduğu kurum, İnfaz savcılığından cezaevine ayrılma tutanağı alınması, müddetname düzenlenmesi, gerekli olduğu hallerde İnfaz Hakimliği’nden denetimli serbestlik kararının alınması ve diğer evrak işleri sebebiyle uzaması mümkündür. Gir çık sürecine ilişkin evrak işlerinin kısa sürede tamamlanması ile hükümlünün dışarıya çıkması hızlanmaktadır. Bu sebeple cezaevine girdi çıktı yapmak hakkında ceza alanında uzman bir avukatla beraber yönetilmesini tavsiye ederiz.

cezaevine girdi cikti yapmak ne demek
cezaevine girdi cikti yapmak ne demek

Cezaevine Girdi Çıktı Neden Yapılır?

İnfaz, hükmün (cezanın) kesinleşmesi ile başlayıp, mahkemece verilen cezanın yerine getirildiği ve tamamlandığı aşamadır. Bu aşama, hapis cezaları açısından cezanın kesinleşmesi ile başlar bihakkın tahliye tarihi (hakederek salıverme tarihi) ile tamamlanır. Ceza hükmü kesinleşmiş olan hükümlüler için artık infaz hükümleri devreye girmektedir. İnfaz hükümleri gereğince cezanın tamamlanmış sayılması için hükümlünün cezaevine girmesi gerekmektedir. Cezaevine girdi çıktı yapmak infazı tamamlamak için yapılır.

Hapis cezasının kısa süreli olması halinde infaz süreci hükümlünün cezaevine girmesi ve bu süreçte evrak işlerinin tamamlanması sürecinde hapis yatması ve işlemlerin tamamlanması ile dışarı çıkması şeklinde uygulanmaktadır. Hükümlülerin bu süreçte hapishaneye girerek kısa sürede infazı tamamlayarak çıkmasına girdi çıktı yapmak denilmektedir. Hükümlüler girdi çıktı yapmak suretiyle ceza mahkumiyetleri infaz edilmekte ve hükümlüler sorumluluktan kurtulmaktadır. Tabi ki bu süreçte girdi çıktı yaptıktan sonraki denetimli serbestlik ve koşullu salıverme hükümleri saklıdır.

Girdi Çıktı En Fazla Kaç Gün Sürer?

Cezaevine girdi çıktı yapmak ortalama 1 ile 5 gün arası sürer. Bu süre cezaevinde kurulun toplanması ve dosyanızın gelmesine göre değişir. Hapishaneye girdi yapma süresinin kaç gün olacağı sorusu akıllarda merak uyandırmaktadır. Girdi çıktı yapma süresi farklı değişkenlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Cezaevine gir çık sürecinin kişinin teslim olduğu kurum, İnfaz savcılığından cezaevine ayrılma tutanağı alınması, müddetname düzenlenmesi, gerekli olduğu hallerde İnfaz Hakimliği’nden denetimli serbestlik kararının alınması ve diğer evrak işleri sebebiyle uzaması mümkündür. Örneğin kişinin teslim olduğu günün hafta sonuna denk gelmesi bile gir çık işlemlerinin uzamasına ve girdi çıktı yapılacak sürenin artmasına sebep olacaktır. Yine kişinin teslim olduğu yer bile girdi çıktı süresini etkilemektedir.

Cezaevine girdi çıktı süresi ortalama 1-10 gün arasında değişkenlik göstermektedir. Duruma göre sürenin uzaması da mümkündür. Hükümlünün girdi çıktı süresinin minimumda kalması için bu sürecin  ceza hukuku alanında uzman bir avukat vasıtasıyla yürütülmesinde fayda vardır. Ceza hukuku avukatı girdi çıktı süresinin kısaltılması için gereken evrak işlemlerini hızlandırarak hükümlünün daha hızlı salıverilmesine fayda sağlayabilir. Örneğin hükümlünün herhangi bir karakola veya adliyeye teslim olmasındansa kendisi hakkında hüküm veren mahkemenin bulunduğu adliyenin kolluk birimine teslim olması gir çık süresinin kısalmasına sebep olur. Ceza hukuku avukatı hükümlüyü gerekli hususlarda bilgilendirerek sürecin kısalmasında rol alacaktır.

Girdi Çıktı İnfaz Sürecinde Önemi

İnfaz Hukuku, Ceza Mahkemeleri tarafından verilen, kesinleşmiş mahkumiyet kararlarından Ceza ve Güvenlik Tedbirlerine ilişkin yaptırım ve tedbirlerin yerine getirilmesinde uygulanması gereken kanun, usul ve kuralların neler olduğunu belirten hukuk dalıdır İnfaz hukukunu şöyle de tanımlayabiliriz, Ceza mahkemeleri tarafından verilen mahkumiyet kararlarından hapis, adli para cezası ve güvenlik tedbirlerinin nasıl ve ne şekilde yerine getirileceğini anlatan ceza hukuku dalıdır. İnfaz süresinin tamamlanması ile mahkum tahliye edilir. İnfaz süresinin hesaplanması için mahkeme kararı veya müddetname gereklidir. Müddetname ile de belirtilen hapis cezalarının kısa süreli olması halinde cezaevine girdi çıktı yapma terimi gündeme gelir.

Girdi çıktı terimi hapis cezası kesinleşmiş ancak bir ceza kurumunda kalmayı gerektirmeyen cezanın infazının tamamlanması için hapishaneye kısa süre için girmek ve çıkmak süresini belirtmek için kullanılır. Cezanın açık veya kapalı cezaevinde infaz edilecek ceza, hükmedilen cezanın süresine bağlıdır. Kısa süreli cezaların infaz edilmiş sayılabilmesi için hükümlünün hapishaneye girdi çıktı yapması gerekmektedir. Hükümlü 1-10 gün süre ile açık veya kapalı infaz kurumuna girerek hakkında hükmolunan cezanın infazını tamamlamaktadır. Girdi çıktı yaparak hükümlü hakkında hükmolunan cezanın gereğini yerine getirmiş olmakta bir diğer deyişle cezasını çekmiş sayılmaktadır.

cezaevine girdi cikti adli sicile isler mi
cezaevine girdi cikti adli sicile isler mi

Girdi Çıktı Sicile İşler Mi?

Adli sicil kesinleşen mahkeme kararlarına bağlı olarak kişiler hakkında ceza veya güvenlik tedbirlerine hükmedilmesi durumunda bu bilgilerin kaydedildiği sicildir. Adli sicil kaydı ile kişi hakkında hükmedilen mahkumiyet kararları tutulmaktadır. Kişinin cezaevine girmesinden sonra şartı salıverilmesi halinde, koşullu salıverilme durumu adli sicile işlenir. Adli sicil kayıtlarında cezanın infazının tamamlanması halinde cezanın infazının tamamlandığı da kayıt altına alınır.  Bu durumlar dikkate alındığında hapise girdi çıktı işlemi de hapis cezasının infaz edildiği göstermekte olup adli sicile cezanın infaz edildiği şeklinde işlenir. Adli sicil kaydında bulunması gereken bilgiler 5352 sayılı Adli Sicil Yasası 4. Maddede sayılmıştır. 4. maddeye göre:

  • Hapis cezaları.
  • Ertelenen hapis cezaları,
  • Adli para cezaları,
  • Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırıma mahkumiyet hali
  • Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma kararları,
  • Türk vatandaşı hakkında yabancı mahkemeden verilmiş ve kesinleşmiş olan mahkumiyet kararının Türk hukuku bakımından doğurduğu hak yoksunluklarına ilişkin olarak Cumhuriyet savcısının istemi üzerine mahkemece verilen kararlar,
  • Ceza mahkumiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen kararlar,
  • Ceza zamanaşımının dolduğunun tespitine ilişkin kararlar,
  • Genel veya özel affa ilişkin kanun; özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı,
  • Askeri Ceza Kanununa göre verilmiş mahkûmiyet kararlarındaki feri cezalar,
  • Akıl hastalığı nedeniyle hükmedilen güvenlik tedbirlerine ilişkin kararlar,

adli sicil kaydında bulunur.

Kaç Yılın Altı Hapis Yatmaz?

Kısa süreli hapis cezalarına hükmedilmesi durumunda hapis cezasının infazı için kişinin hapishaneye girdi çıktı yapması ile infaz edilmesi mümkündür. Ancak bazı cezalar bakımından kişinin 1 gün hapse girdi çıktı yapması ile infaz edilmesi mümkündür. Cezanın miktarının artması ile girdi çıktı süresi artmaktadır. Kural olarak 2 yıl veya daha kısa süreli hapis cezasına hükmedilmesi durumunda bu cezaların yatarı yok olarak kabul edilir. Örneğin bir kişinin hırsızlıktan bir yıl hapis cezası alması durumunda kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılabilir.

Mahkeme tarafından verilen para cezasının hapse dönüştürülmesi gerektiği durumlarda da bu ceza sebebiyle kişinin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verilebilir. Bu durumlarda da kişinin 1 gün hapse girdi çıktı yapması ile infaz edilmesi mümkündür. Örneğin, trafik kurallarını ihlal sebebiyle 1000 TL adli para cezası alan kişinin adli para cezasını ödememesi durumunda cezanın hapis cezasına çevrilmesine karar verilir. Ancak çevrilen hapis cezası sebebiyle de kişinin adli kontrol şartıyla serbest bırakılabilmesi mümkündür.

Cezaevine Girdi Çıktı Kimler Alabilir?

Cezaevine girdi çıktı yapabilmek için belli şartların sağlanması gerekmektedir. Öncelikle girdi çıktı yapabilmek için mahkemece hükmolunan cezasının kısa süreli olması gerekmektedir. Ceza ne kadar kısa süreli olursa girdi çıktı süresi de o kadar azalmakta hatta bir güne bile düşebilmektedir. Açık cezaevine girme hükümlünün ceza süresine, infaz hakimliği ve savcılığın iş yüküne ve avukat yardımı alıp almamaya göre değişkenlik göstermektedir. Cezaevine girdi çıktı yapma süresi 1-10 gün sürebilir. Girdi çıktı süresi tatil dönemlerinde, infaz yasasında değişiklikler yapıldığı zamanlarda veya mahkum sayısının fazla olduğu cezaevlerinde dahi artabilir.

Cezaevine girdi çıktı yaparak cezanın kısmen infaz edilmiş olmasının sağlanması için öncelikle kısa süreli hapis cezası alınması ve hapis cezasının kesinleşmiş olması lazımdır. Ceza miktarına göre infaz edilecek yer de değişmektedir. 3 yıl ve üstü kasten işlenen suçlar ve 5 yıl ve üstü taksirli suçlar için kapalı cezaevinde infaz yapılması söz konusu iken diğer suçlarda açık cezaevinde infaz edilme söz konusudur.

Kaç Yıl Altı Açık Cezaevine Girer?

Mahkeme tarafından hükmedilen cezanın miktarına göre belirli sürenin altında veya üstünde kalan cezalar için açık veya kapalı cezaevinde infaz gerçekleştirilir. İnfazın açık veya kapalı cezaevinde gerçekleştirilmesi ceza miktarıyla orantılıdır. 3 yıl ve üstü kasten işlenen suçlar ve 5 yıl ve üstü taksirli suçlar için kapalı cezaevinde infaz yapılması söz konusu iken diğer suçlarda açık cezaevinde infaz edilme söz konusudur. Ceza miktarına göre infaz edilecek yer belirlenmektedir.

Kasten işlenen suçlarda ceza süresi 3 yıl, taksirle işlenen suçlarda ceza süresi 5 yıl ve üzeri ise ve mükerrer bir durum varsa kişinin kapalı cezaevine girdi çıktı yapması söz konusu olabilir. Kişi girdi çıktı yapacak cezasının bir kısmını infaz etmiş sayılır ve kalan kısmı için denetimli serbestlik veya koşullu salıverilme hükümleri uygulanabilir. Cezaevine girdi çıktı yapmak için sürecin titizlikle yürütülmesi gereklidir.

alkol uyusturucu madde etkisinde olma tck 34

Alkol veya Uyuşturucu Madde Etkisinde Olma – TCK 34. Madde

Nafaka indirim davası, nafaka yükümlüsü ya da alacaklısının maddi durumunda gelen değişiklik sebebiyle nafaka miktarının değiştirmek için açılan davaya denir. […]

beraat derhal beraat karari

Beraat Kararı (CMK Madde 223/2)

Nafaka indirim davası, nafaka yükümlüsü ya da alacaklısının maddi durumunda gelen değişiklik sebebiyle nafaka miktarının değiştirmek için açılan davaya denir. […]

ek savunma

Ceza Hukukunda Ek Savunma – CMK Madde 226

Nafaka indirim davası, nafaka yükümlüsü ya da alacaklısının maddi durumunda gelen değişiklik sebebiyle nafaka miktarının değiştirmek için açılan davaya denir. […]

X
kadim hukuk ve danışmanlık