Subay Olma Şartları

subay olma sartlari

Subay olma şartları kanunda düzenlenmiştir. Subay olmak için ilgili askeri kuvvetlerinin belirlediği koşullara uygun olmak gerekmektedir. Subay olmak için kuvvet komutanlığına göre farklı eğitim, yaş, fiziksel şartlar gibi kriterler bulunmaktadır. Ancak genel olarak, subay olmak için izlenebilecek yollar benzerdir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) subay olmak her Türk gencinin hayalidir. Askeri subay olmak isteyenlerin bazı belirli şartları karşılamaları gerekmektedir. Subay olma şartları:

  1. Türk Vatandaşı Olma: Askeri subay olmak isteyenlerin Türk vatandaşı olmaları gerekmektedir. Çifte vatandaşlık durumunda, Türk vatandaşlığının geçerli olması tercih edilir.
  2. Askerlik Durumu: Adayların askerlikle ilişiği olmamalıdır. Bu, askerlik hizmetini tamamlamış veya askerlikten muaf olmuş olmanız gerektiği anlamına gelir.
  3. Yaş Şartı: Subaylık başvurusu yapacak adaylar için yaş sınırları, genellikle 18 ile 27 yaşları arasında değişir. Ancak, bazı subaylık branşları için yaş sınırları farklılık gösterebilir.
  4. Sağlık Şartları: Askeri subaylar, zorlu fiziksel ve psikolojik koşullar altında görev yapacakları için sağlıklı olmalıdır. Adaylar, askeri hastanelerden sağlık raporu almak zorunda olabilirler.
  5. Eğitim Şartları: Subay olmak isteyenler için en az lise diplomasına sahip olmak gerekmektedir. Bazı subaylık branşları için ise üniversite mezunu olma şartı bulunur. Özellikle Kara Harp Okulu, Hava Harp Okulu ve Deniz Harp Okulu gibi askeri okullara başvuracak adaylar için üniversite eğitimi zorunlu olabilir.
  6. Sınav ve Mülakatlar: Subaylık başvurusu yapan adaylar, askeri okulların belirlediği sınavlara ve mülakatlara katılmalıdır. Bu sınavlar, adayların fiziksel yeteneklerini, zeka seviyelerini ve liderlik potansiyellerini değerlendirmeyi amaçlar. Özellikle fiziksel uygunluk testleri, dayanıklılık koşulları ve yetenek sınavları bu sürecin önemli bir parçasıdır.

Türk Silahlı Kuvvetleri gibi astlık-üstlük gibi hiyerarşik düzenin geçerli olduğu kurumlarda rütbeler kurumsal düzenin ve disiplinin sağlanmasında önemli bir role sahiptir. Ayrıca görev ve sorumluluklar rütbelere göre yapılmaktadır. Subay olma şartı; harp okulu, sözleşmeli ve yedek subay olma bakımından farklılık göstermektedir. Bu nedenle hepsi ayrı ayrı ele alınmalıdır. Subay nasıl olunur sorusuna birçok şekilde cevap verilebilir. Tercih edilen ilk yöntemlerden biri Milli Savunma Üniversitesi’nde eğitim görmektir. Liseden mezun olan bireyler Milli Savunma Üniversitesi’nin, Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi ÖSYM ile birlikte düzenlediği sınavlara girerek ilk adımı atabilir. Yeterli puanın alınmasının ardından Milli Savunma Üniversitesi’ne yerleşen adaylar subay olmaya hak kazanır. Aynı zamanda, askerlik yapan bireyler tezkeresini aldıktan sonra kalmayı tercih ederse subay olabilir. Fakat bu durumda düşük rütbeli subay olunur. Yükseltmek için ise terfi, kıdem ya da sınav gibi alternatifler vardır. Fakat tüm bunlardan önce subay olmak için gerekenler ne ise karşılıyor olmak gerekir.

İlgili Makale: İnfaz Hesaplama

Subay Nedir?

Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre subay, silahlı kuvvetlerde asteğmenden orgeneral veya oramirale kadar rütbedeki asker olarak tanımlanmıştır. Subaylar; topçu, istihkam ya da öğretmen gibi çeşitli sınıflara ayrılır. Ordu hiyerarşisinin tepesinden astsubaylığa kadar olan kısmını subaylar oluşturur. TSK İç Hizmet Kanununun 3. Maddesine göre ise subay, silahlı kuvvetlere intisap eden asteğmenden mareşalliğe (veya büyük amirale) kadar rütbeyi haiz olan askerdir. Aynı kanunun B/4/e-f-g maddesine göre ise binbaşı, yarbay ve albay rütbeleri üst subay, B/4/h-i-j-k-l maddelerine göre ise Tuğgeneral (tuğamiral), tümgeneral (tümamiral), korgeneral (koramiral), orgeneral (oramiral), mareşal (büyük amiral) rütbeleri general ve amiral olarak da adlandırılır. Kısacası TSK’da asteğmenden mareşale deniz kuvvetlerinde büyük amirale değin olan rütbelerde bulunan ve asteğmenden başlayarak bütün rütbelere değin yükselebilen asker olarak tanımlanabilir.

Askeri yapılanmanın kara, deniz veya hava kuvvetlerine ait birimlerinde görev yapan subayların rütbeleri ve görevleri büyükten küçüğe şu şekilde sıralanabilir:

  • Orgeneral/Oramiral
  • Korgeneral/Tümamiral
  • Tümgeneral/Amiral
  • Tuğgeneral/Tuğamiral
  • Albay
  • Yarbay
  • Binbaşı
  • Yüzbaşı
  • Üsteğmen
  • Teğmen
subay olma sartlari nelerdir
subay olma sartlari nelerdir

Subay Olma Şartları Nelerdir?

Türk Silahlı Kuvvetlerinde subay olabilmek için iki yol vardır. Her bir yolun kendine özgü şartları ve prosedürleri vardır. İlk ve en çok tercih edilen yöntem, Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi ve Milli Savunma Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen sınavdan başarılı olunması ve harp okuluna girilmesi gerekir. Bir diğer yöntem ise lisans mezunları için açılan kontenjanlara başvurmaktır. Bu bölümde de her iki yol için gerekli şartlar ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi vereceğiz.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde Subay olabilmek için ilk yol Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi ve Milli Savunma Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen sınavdan başarılı olunması ve Milli Savunma Üniversitesine girilmesi gerekir. Milli Savunma üniversitesinde alınan eğitimden sonra başarı ile mezun olan öğrenciler teğmen rütbesi ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde göreve başlamaktadır. Yıldan Yıla başvuru şartlarında farklılıklar olabilmektedir. Örneğin 2024 yılında Milli Savunma Üniversitesine Girebilme Ön Şartları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak (Çifte vatandaşlığı olan adaylar (uyruğundan biri TC olan çift uyruklular) sınava başvurabilirler ancak Harp Okulları/Astsubay Meslek Yüksekokullarından mezun olacakları tarihe kadar diğer vatandaşlıklarından vazgeçmeleri gerekmektedir.).
  • Her sene yenilenmekle birlikte genelde Harp Okullarına (HO) kadın ve erkek, Astsubay Meslek Yüksekokullarına (Asb. MYO) sadece erkek öğrenci alınmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak her yıl yayınlanan başvuru kılavuzunu incelenmesinde yarar vardır.
  • Gün ve aya bakılmaksızın Harp Okulları için en fazla 20 (yirmi) yaşında olmak, Astsubay Meslek Yüksekokulları için en fazla 21 (yirmibir) yaşında olmak. Yaş hesabı, içinde bulunulan yıldan doğum yılı çıkarılarak hesap edilecektir. Çıkarma işlemi sonucunda elde edilen rakam Harp Okulları için 20, Astsubay Meslek Yüksekokulları için 21 ve daha küçük olmalıdır. Kadın öğrenciler, sadece Harp Okullarına (HO) alınacağından kadın öğrencilerin, en fazla 20 (yirmi) yaşında olmaları gerekmektedir.
  • Lise ve dengi okulların son sınıfında öğrenciliği devam edenler için Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarının kesin kayıt işlemlerinin son tarihine kadar mezun olmak veya dönemine bakılmaksızın 2022 ve 2023 yılında mezun olmak (Daha önceki yıllarda mezun olanlar başvuramazlar.).

Lise ve dengi okulların tamamından bu maddede belirtilen tarihlerde mezun olan/mezun olabilecek tüm adayların başvuru yapmalarında herhangi bir engel bulunmamaktadır.

2021 yılı ve öncesi bir ortaöğretim kurumundan mezun olanların başvuru yapmaları sistem tarafından engellenecektir (MEB e-Okulda birden fazla ortaöğretim bilgisi olup bunlardan herhangi biri 2021 ve öncesi mezun durumda olanlar dâhil).

  • Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarına başvuru için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca 3 Mart 2024 tarihinde yapılacak 2024 Millî Savunma Üniversitesi Askerî Öğrenci Aday Belirleme Sınavına (2024-MSÜ) katılmış ve bu sınavdan Millî Savunma Bakanlığınca belirlenecek olan çağrı taban puanını almış olmak.
  • ÖSYM Başkanlığınca yapılacak 2024 Millî Savunma Üniversitesi Askerî Öğrenci Aday Belirleme Sınavına (2024-MSÜ) katılan adayların, Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları tercihlerini, Milli Savunma Bakanlığı tarafından adaylara duyurulacak tarihler arasında https://personeltemin.msb.gov.tr internet adresine girerek yapmaları gerekmektedir (Belirtilen süre içerisinde internet sitesi üzerinden tercihini yapmayan adaylar, 2’nci seçim aşamalarına çağrılmayacaklardır.).
  • Aday yerleştirme işlemlerine esas olmak üzere;
  • Harp Okulları için ÖSYM Başkanlığınca yapılacak olan 2024-YKS Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile 2024-YKS Alan Yeterlilik Testlerine (AYT) katılmış, 2024-YKS Sayısal, Eşit Ağırlık ve Sözel Puan türünden MSÜ’nün teklifi doğrultusunda Millî Savunma Bakanlığınca belirlenmiş taban puan türünü almış olmak,
  • Astsubay Meslek Yüksekokulları için ÖSYM Başkanlığınca yapılacak olan 2024-YKS Temel Yeterlilik Testi (TYT)’ne katılmış ve MSÜ’nün teklifi doğrultusunda Millî Savunma Bakanlığınca belirlenecek 2024-YKS TYT taban puanı almış olmak,
  • MSB tarafından belirlenecek olan taban puanı alamamış olan adayların, 2’nci seçim aşamalarına katılmış ve başarılı olmuş olsalar dahi taban puanını alamadıkları okul türü için askerî öğrenci adaylıkları sonlandırılır,
  • Ayrıca MSB tarafından Harp Okulları adaylarına YKS Yerleştirme Puanı Başarı Sıralamaları için bir alt sınır koyulabilecek, bahse konu alt sınırın koyulması durumunda adayların alt sınırın altında kaldıkları okul için adaylıkları sonlandırılabilecektir.
  • Kendisinin;
  • Taksirli suçlar hariç olmak üzere, genel ya da özel af kanunları kapsamına girmiş veya zamanaşımına uğramış yahut hapis cezası seçenek yaptırımlarına çevrilmiş veya ertelenmiş, hükümlülüklerine ilişkin kayıtları adli sicilden çıkartılmış olsa bile bir suçtan hükümlü bulunmamak veya hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmemiş olmak,
  • Cezaları ertelenmiş, seçenek yaptırımlardan birisine çevrilmiş, genel ya da özel af kanunları kapsamına girmiş, zamanaşımına uğramış veya haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi; Devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar, Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, millî savunmaya karşı suçlar, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçu, kamu güvenine karşı işlenen suçlar, genel ahlaka karşı işlenen suçlar ile yağma, zimmet, irtikap, rüşvet, iftira, hırsızlık, dolandırıcılık, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, güveni kötüye kullanma, yalan tanıklık, yalan yere yemin, suç uydurma, banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, uyuşturucu ve/veya uyarıcı madde imal ve ticareti, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, gayri tabii mukarenette bulunma, hileli iflas, kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma suçlarından dolayı hakkında hapis cezasına ve/veya adli para cezasına hükmedilmemiş olmak veya bu suçlar nedeniyle hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma veya kovuşturma devam etmiyor olmak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak,
  • Genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette konut ve benzeri yerlerde çalışmamış veya aracılık vb. fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar nedeniyle hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma veya kovuşturma devam etmiyor olmak, bunlardan dolayı idari yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi hapis cezasına ve/veya adli para cezasına hükmedilmemiş olmak,
  • Terör örgütlerine veya Millî Güvenlik Kurulunca Devletin millî güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı ya da bunlarla irtibatı olmamak,
  • Türk Silahlı Kuvvetlerinin manevi şahsiyetine gölge düşürmemiş ve askerliğin şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayacak fiil ve hareketlerde bulunmamış olmak,
  • Toplumca tasvip edilmeyen ve uygun görülmeyen kazanç yollarında çalışmamış ve halen çalışmamakta olmak,
  • Evli, hamile, çocuklu olmamak, daha önceden evlenmemiş olmak,
  • Herhangi bir kadınla veya erkekle nikâhsız olarak karı-koca gibi birlikte aşamamış/yaşamıyor olmak veya gayritabii cinsi eğilimleri tespit edilmemiş olmak,
  • Askerî okullar ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı okullardan herhangi bir sebeple çıkmamış veya çıkarılmamış olmak (intibak eğitimi hariç), diğer okullardan disiplinsizlik nedeniyle çıkarılmamış olmak ve ortaöğretim kurumlarında örgün öğretim dışına çıkarma cezası almamış olmak,
  • Türk Silahlı Kuvvetlerinde, Jandarma Genel Komutanlığında ve Sahil Güvenlik Komutanlığında muvazzaf/sözleşmeli subay veya astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş veya bunların adayı olarak daha önce istihdam edilmemiş olmak,
  • Sözleşmeli erbaş/er yahut bunların adayı iken sözleşmesi idarece feshedilmemiş olmak,
  • Devlet memurluğundan veya kamu görevinden herhangi bir nedenle çıkarılmamış olmak,
  • On sekiz yaşından küçükse kendisinden sorumlu bir kanuni temsilci gösterebiliyor olmak,
  • Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,
  • Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmemiş veya görmüyor olmak,
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu sonuçlanmış olmak.
  • Kara Harp Okulu, Deniz Harp Okulu ve Astsubay Meslek Yüksekokulları için; 31/10/2016 tarihli ve 2016/9431 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine uygun olarak, belirlenmiş tam teşekküllü bir hastaneden “Askerî Öğrenci Olur” raporu; Hava Harp Okulu için ise yine aynı yönetmelik esaslarına uygun olarak belirlenmiş tam teşekküllü bir hastaneden “Askerî Öğrenci Olur, Uçucu Yetiştirmeye Elverişlidir” raporu almak.
  • 3/9/1985 tarihli ve 18857 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Askerî Okullara Alınan Öğrenciler ile Silahlı Kuvvetler Hesabına Fakülte ve Yüksek Okullarda Okuyan Öğrenciler İçin Yüklenme Senedi Düzenlenmesine ve Bu Okullardan Çeşitli Sebeplerle Ayrılacak Öğrencilere veya Kefillerine Ödettirilecek Tazminata Dair Yönetmelikte belirtilen yüklenme ve kefalet senetlerinin düzenlemesini kendisi veya on sekiz yaşından küçük olması durumunda kanuni temsilcisi vasıtasıyla kabul etmek.
  • İlgili askerî okulda katıldıkları intibak eğitimini başarılı bir şekilde tamamlamak.
  • Sınav ve Mülakatlar: Subaylık başvurusu yapan adaylar, askeri okulların belirlediği sınavlara ve mülakatlara katılmalıdır. Bu sınavlar, adayların fiziksel yeteneklerini, zeka seviyelerini ve liderlik potansiyellerini değerlendirmeyi amaçlar. Özellikle fiziksel uygunluk testleri, dayanıklılık koşulları ve yetenek sınavları bu sürecin önemli bir parçasıdır.

Yukarıda belirtilen şartlardan herhangi birini taşımadıkları anlaşılanların adaylıkları veya öğrenime başlamışlarsa öğrencilikleri sona erdirilir. Konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için Milli Savunma Üniversitesi ..\Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2024-MSÜ) Kamu Spotu – YouTube.html isimli video yayınlamıştır. Bunun yanında 2024 Millî Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı Ve Askerî Öğrenci Temini Kılavuzu Subaylık için başvurmak isteyenlere yol gösterici niteliktedir.

Subay olmak için ikinci bir yol ise lisans mezunları için açılan kontenjanlara başvurmadır. Yapılan eğitimin başvaruyla tamamlanması ve gerekli şartların yerine getirilmesi halinde kişi muvazzaf subay olarak atanmaktadır. Muvazzaf Subay, 926 sayılı TSK Personel Kanunu kapsamında, en az dört yıl süreli fakülte veya yüksekokulları bitiren ve kılavuzun müteakip bölümlerinde açıklanan şartları sağlayan kadın veya erkeklerden istihdam edilen subaylardır. Bu tür subay alımı genellikle yılda bir kez yapılmaktadır. Bu yolla Subay alımı için başvurular yalnızca https://personeltemin.msb.gov.tr adresinde yayınlanan online başvuru formu aracılığı ile yapılabilmektedir.

Subay Olma Şartları 2025

Subaylık için şartlar yıldan yıla değişmektedir. Örneğin 2025 yılı için şartlar şu şekilde sıralanabilir,

  • Türk vatandaşı olmak,
  • Hakkında yedek subay olamaz kararı bulunmamak,
  • Askeri Okullar ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı okullardan herhangi bir sebeple çıkmamış veya çıkarılmamış olmak, diğer okullardan disiplinsizlik nedeniyle çıkarılmamış olmak ve ortaöğretim kurumlarında örgün öğretim dışına çıkartma cezası almamış olmak.
  • Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında muvazzaf/sözleşmeli subay veya astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş veya bunların adayı veya sözleşmeli er/erbaş olarak daha önce istihdam edilmemiş olmak,
  • Devlet memurluğundan veya kamu görevinden herhangi bir nedenle çıkarılmamış olmak.
  • Taksirli suçlar hariç olmak üzere, genel veya özel af kanunları kapsamına girmiş, zamanaşımına uğramış, hapis cezası seçenek yaptırımlarına çevrilmiş, ertelenmiş veya hükümlülüklerine ilişkin kayıtları adli sicilden çıkartılmış olsa bile herhangi bir suçtan hükümlü bulunmamak veya hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmemiş olmak,
  • Cezaları ertelenmiş, seçenek yaptırımlardan birisine çevrilmiş, genel ya da özel af kanunları kapsamına girmiş, zamanaşımına uğramış veya haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi; Devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar, Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, millî savunmaya karşı suçlar, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçu, kamu güvenine karşı işlenen suçlar, genel ahlaka karşı işlenen suçlar ile yağma, zimmet, irtikap, rüşvet, iftira, hırsızlık, dolandırıcılık, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, güveni kötüye kullanma, yalan tanıklık, yalan yere yemin, suç uydurma, banka ve kredi kartlarını kötüye kullanılması, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak, fuhuş, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, uyuşturucu ve/veya uyarıcı madde imal ve ticareti, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, gayritabii mukarenette bulunma, hileli iflas, kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma suçlarından dolayı hakkında hapis cezasına ve/veya adli para cezasına hükmedilmemiş olmak veya bu suçlar nedeniyle hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma ya da kovuşturma devam etmiyor olmak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak,
  • Genelev, birleşme yeri, randevu evi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzer yerlerde çalışmamış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserlerin, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar nedeniyle hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma veya kovuşturma devam etmiyor olmak, bunlardan dolayı idari yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi hapis cezasına ve/veya adli para cezasına hükmedilmemiş olmak,
  • Türk Silahlı Kuvvetlerinin manevî şahsiyetine gölge düşürmemiş, askerliğin şeref ve haysiyetiyle bağdaşmayacak fiil ve hareketlerde bulunmamış olmak,
  • Toplumca tasvip edilmeyen ve uygun görülmeyen kazanç yollarında çalışmamış ve halen çalışmıyor olmak,
  • Herhangi bir kadınla veya erkekle nikâhsız olarak karı-koca gibi birlikte yaşamamış/yaşamıyor olmak veya gayritabii cinsi eğilimleri tespit edilmemiş olmak,
  • Yapılacak sınavlarda başarılı olmak,
  • Bakanlık tarafından sınav, mülâkat ve diğer seçim işlemleri sonucunda yayımlanan değerlendirme sıralamasında, önceden ilan edilmiş kontenjan içinde bulunmak,
  • Firar, amir veya üste fiilen taarruz, emre itaatsizlikte ısrar, üste hakaret, mukavemet, fesat ve isyan suçlarından, 22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askerî Ceza Kanununun 148’inci maddesinde belirtilen suçlardan hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi hapis cezasına ve/veya adli para cezasına hükmedilmemiş olmak,
  • Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,
  • Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmemiş veya görmüyor olmak,
  • Terör örgütlerine veya Millî Güvenlik Kurulunca Devletin millî güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplarla iltisakı ya da bunlarla irtibatı olmamak,
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu sonuçlanmış olmak,
  • Herhangi bir işte çalışmış veya halen çalışıyor ise çalıştığı iş yerinden müspet belge almak,

Yukarıda belirtilen şartlardan herhangi birini taşımadıkları sonradan olsa bile anlaşılanların adaylıkları, eğitimlerini tamamlayıp naspedilmiş olsalar dahi 926 Sayılı Kanun 14/4 maddesi hükmü gereği, deneme süresi (1 yıl) içerisinde olmak kaydıyla sona erdirilir ve ilişikleri kesilir.

Subaylık Başvuru Süreci

Subaylık başvurusu yapmak isteyen adaylar, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ilan edilen başvuru tarihlerinde başvurularını yapmalıdır. Başvurular genellikle askeri okulların resmi web siteleri üzerinden online olarak gerçekleştirilir. Başvuruda bulunmadan önce hangi subaylık branşı için başvuruda bulunacağınızı ve o yılın şartlarını kontrol etmelisiniz. Başvuru süreci, sınavlar ve mülakatlarla devam eder. Bu aşamalarda başarılı olmanız gerekmektedir. Adaylar, genellikle aşağıdaki adımları takip ederler:

  1. Online Başvuru: Askeri okulların web sitelerinde açılan başvuru sayfasını doldurarak online başvurularını yaparlar.
  2. Sınavlar: Başvuru yapan adaylar, fiziksel uygunluk testleri ve yazılı sınavlar gibi sınavlara katılırlar. Bu sınavlar, adayların bilgi düzeyini ve fiziksel yeteneklerini ölçer.
  3. Mülakatlar: Adaylar, mülakat süreçlerine tabi tutulurlar. Mülakatlar, adayların liderlik yeteneklerini ve kişilik özelliklerini değerlendirmeyi amaçlar.
  4. Sağlık Muayenesi: Başvuru sahipleri, askeri hastanelerde sağlık muayenesinden geçerler. Bu muayene sonucunda sağlık raporu almak gerekebilir.
  5. Başvuru Sonucu: Tüm bu aşamaların tamamlanmasının ardından başvuru sonuçları açıklanır. Başarılı adaylar askeri okullarda eğitim almaya hak kazanırlar.
subay olmak icin gerekli evraklar
subay olmak icin gerekli evraklar

Subaylık Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Başvuru yapacak adayların genellikle aşağıdaki belgeleri sunmaları gerekmektedir:

  1. Nüfus Cüzdanı veya Kimlik Fotokopisi: Türk vatandaşı olduğunuzu kanıtlayan bir kimlik belgesi sunmanız gerekecektir.
  2. Diploma veya Mezuniyet Belgesi: Lise veya üniversite mezuniyet belgenizin fotokopisini sunmanız gerekebilir.
  3. Askerlik Durum Belgesi: Askerlikle ilişiğinizin olmadığını veya muaf olduğunuzu gösteren bir belge sunmanız gerekebilir.
  4. Sağlık Raporu: Askeri okulların belirlediği sağlık şartlarına uygun olduğunuzu kanıtlayan bir sağlık raporu sunmanız gerekebilir.
  5. Biometrik Fotoğraf: Genellikle son altı ay içinde çekilmiş biyometrik bir fotoğraf gerekebilir.
  6. Başvuru Ücreti: Başvuru ücreti, askeri okulların belirlediği ücretlere tabi olacaktır. Bu ücreti ödemeniz gerekebilir.

Subayın Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Türk Silahlı kuvvetlerinde her rütbenin kendine has görev ve sorumlulukları mevcuttur. Subaylar ise Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde yer alan kuvvet komutanlıklarına bağlı olarak görevlerini yerine getirir. Subayların en önemli görevi ise başında bulundukları birlikleri, ordu hiyerarşisine göre sevk ve idare ettirmektir. Bunların yanında,

  • Er, erbaş ve astsubayları eğitmek ve yönlendirmek,
  • Askeri disiplini sağlama,
  • Askeri stratejileri planlama,
  • Muharebe görevlerine katılmak ve yönetmek,
  • Birliğine bağlı olan araçları yönlendirmek,
  • Düşmanın kara, deniz ya da hava taşıtlarıyla mücadele etmek,
  • Birlik içerisinde iletişimi sağlamak ve astlarını bilgilendirmek ya da üstlerine bilgi vermek,
  • Nöbet hizmetlerini düzenleyip yerleşke ya da icra edilen görev boyunca bulunulan yerin güvenliğini sağlamak,
  • Araç, gereç ya da silahların her zaman kullanıma hazır olmasını sağlamak vs.

Gibi askeri birliğin yönetiminden sorumludur.

Subay Olma Konusuyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular

  • Sınav başvurumu nerelerden yapabilirim?

Adaylar başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak internet aracılığıyla http://ais.osym.gov.tr veya ÖSYM mobil uygulamaları aracılığıyla yapabileceklerdir.

  • Sınav başvuru ücretimi nerelerden yatırabilirim?
  1. Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
  2. Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
  3. Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
  4. Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
  5. Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler
  6. ING Bank’ın tüm şubeleri ve ATM (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
  7. Vakıf Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve ATM (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
  8. Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.)

Sınav ücreti, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.

  • Belirtilen tarihlerde sınav ücretini yatırmayan kişiler sınava girebilir mi?

Kılavuzda belirtilen başvuru tarihlerinde ve geç başvuru tarihinde sınav ücretini yatırmayan kişiler sınava giremezler.

  • Çifte vatandaşlığı olan bir kişi Milli Savunma Üniversitesi’ne başvurabilir mi?

Çifte vatandaşlığı olan bir kişi, Milli Savunma Üniversitesine başvurabilir ancak, HO/Asb.MYO’dan mezun olacakları tarihe kadar T.C. dışındaki vatandaşlıklarından vazgeçmelerinin gerekeceğini göz önünde bulundurmalıdırlar.

  • 2024-MSÜ’ye başvurup aynı zamanda diğer (Polis Akademisi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi vb.) sınavlara girebilir miyim?

2024-MSÜ’ye başvuru yapmak diğer sınavlara (Polislik Akademisi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi vb.) girmeye engel teşkil etmemektedir.

  • Evliyim/Nişanlıyım/Eşimden ayrıldım, askeri öğrenci olabilir miyim?

Başvuru ve Giriş koşullarımızda «Nişanlı, evli, dul, hamile, çocuklu olmamak veya herhangi bir kadınla veya erkekle nikâhsız olarak birlikte yaşamamak» ifadesi yer almaktadır.

  • Şu anda üniversitede okuyorum MSÜ’ye girmek için tekrar sınava girmeli miyim?

MSÜ Sınavları yalnızca uygulandığı yıl için geçerlidir. Tekrar sınava girmeniz gereklidir.

  • Milli Savunma Üniversitesi’ne başvurabilmek için hangi lise türlerinden mezun olmak gerekir?

Herhangi bir lise ve dengi okuldan mezun olan/olacak adaylar MSÜ’ye başvurabilir.

  • 2024-MSÜ ‘‘Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavına’’ hangi illerde katılabilirim?

Adaylar sınav merkezi tercihi olarak kendi adres ilini tercih edebileceklerdir. Bunun dışında bir tercihte bulunamayacaklardır.

  • Daha önce Askeri Okullardan çıkan/çıkarılan veya sivil okullardan çıkarılan öğrenciler MSÜ’de okuyabilir mi?

Başvuru ve Giriş koşullarımızda «Bir askeri okuldan çıkmış veya çıkarılmamış, sivil okullardan ise çıkarılmamış olmak» ifadesi yer almaktadır.

istanbul icra mahkemesi

İstanbul İcra Mahkemesi Adres ve Telefon Bilgileri

Nafaka indirim davası, nafaka yükümlüsü ya da alacaklısının maddi durumunda gelen değişiklik sebebiyle nafaka miktarının değiştirmek için açılan davaya denir. […]

adli yardim ucretsiz avukat

Adli Yardım (Ücretsiz Avukat)

Nafaka indirim davası, nafaka yükümlüsü ya da alacaklısının maddi durumunda gelen değişiklik sebebiyle nafaka miktarının değiştirmek için açılan davaya denir. […]

gorevde yukselme davalari

Görevde Yükselme Davaları

Nafaka indirim davası, nafaka yükümlüsü ya da alacaklısının maddi durumunda gelen değişiklik sebebiyle nafaka miktarının değiştirmek için açılan davaya denir. […]

X
kadim hukuk ve danışmanlık