Otobüs Kazasında Tazminat Davası

otobus kazasinda tazminat davasi

Otobüs kazasında tazminat davası, şehir içi ve şehirlerarası ulaşımlarda kullanılan yolcu otobüslerinin trafik kazası yaşaması halinde yolcuların talep edebilecekleri tazminatlar için açılan dava türüdür. Karayolu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası yolculuğun başlangıcından bitişine kadar, otobüsün içinde veya dışında, otobüs hareket halinde iken veya değilken, yolculuk sırasında, bekleme anında, mola yerlerinde karşılaşılabilecek her türlü kazalara karşı yolcular, sürücüler ve yardımcılar yararına taşımacı tarafından yaptırılması zorunlu sigorta türü olup bu kapsamda tazminat alabilirsiniz. Otobüs yolculuklarının 100 kilometrenin üzerinde bir yolculuk yapması halinde koltuk sigortası devreye girmektedir. Bunun dışında otobüs kazalarında üç ayrı tazminat türü bulunmaktadır.  Otobüs kazası tazminat davası iki aşamalıdır.

  • İlk aşaması ceza davası süreci,
  • İkinci aşaması ise tazminatlara ilişkin açılacak davalardır.

Otobüs kazalarında zarar gören kişiler yolcu konumunda olduğu için yüzde yüz haklı konumdadır. Tazminatlar ise 2 farklı sigortadan talep edilir. Bunlardan birincisi yolcunun trafik sigortasından talep edeceği maddi tazminat, ikincisi koltuk sigortasından talep edilecek maddi tazminat, üçüncüsü ise otobüs firmasına açılacak manevi tazminat davasıdır. Bir olayın otobüs kazası olarak nitelendirilmesi ve bu takdirde tazminat talep edilebilmesi için 1’den fazla yolcu taşıması yeterlidir. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak bu yazımızda “otobüs kazasında tazminat davası” hakkında bilgi vereceğiz. bahsedeceğiz.

Otobüs Kazasında Tazminat Talep Edilmesi

Otobüs kazasında tazminat davası, esasında hem ceza davasını hem tazminat davasını ifa eder. Şehirler arası ulaşımda 100 kilometrenin üzerinde gidilen yolculuklarda koltuk sigortası devreye girmekte olup, olası bir kaza çerçevesinde kişilerin tazminat talep etmesi de mümkündür. Otobüs kazalarında esasen 3 tür tazminat bulunmaktadır. Bu tazminatlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Trafik sigortasından talep edilen maddi tazminat,
  • Koltuk sigortasından talep edilen maddi tazminat,
  • Otobüs firmasından talep edilen manevi tazminat (Dava yolu ile).

Otobüs kazalarında kişinin yaralanması halinde kendisinin ya da ölümü halinde yakınlarının talep edebileceği tazminata yönelik belirli bir teminat belirlenmiştir. Kural olarak zorunlu trafik sigortası, zorunlu koltuk sigortası ve yolcuya hizmet sağlayan otobüs firmalarının sorumluluğu doğmaktadır. Tazminatı talep edebilecek kişi yaralanma halinde kişinin kendisi iken ölüm halinde kişinin yakınlarıdır.

Kişi BaşınaKaza BaşınaKişi BaşınaKaza Başına
İnsan Taşımada Kullanılan Motorlu Araçlar1.800.0009.000.0001.800.0009.000.000
otobus kazasinda tazminat davasi miktari
otobus kazasinda tazminat davasi miktari

2025 Yılı Otobüs Kazasında Tazminat Miktarı

Otobüs kazalarındaki tazminat miktarlarının belirlenmesi somut olayın özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. En basit anlatımla ölümlü trafik kazası ve yaralanmalı trafik kazasında bile tazminat miktarları farklı çıkmaktadır. Tazminat miktarı belirlenirken çeşitli hususlar dikkate alınmaktadır. Yolcunun yaşı dahi bu hususta önem arz etmektedir nitekim genç bir yolcunun yaralanması, sakat kalması hatta ölmesi halinde verilecek tazminat tutarı daha fazla olacaktır. Tazminat miktarlarının belirlenmesi için dikkat edilecek hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kazada yaralanan / ölen yolcunun yaşı
  • Kazada yaralanan / ölen yolcunun gelir durumu
  • Kazadaki kusur oranları
  • Kaza sonrasında iyileşme neticesinde heyet tarafından verilecek maluliyet raporu

Otobüs kazalarında tazminat miktarı 2025 yılı itibari ile en fazla 1.800.000 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Bu sayı önceki yıllarda daha az olmakla birlikte 2025 yılı itibariyle maddi tazminat miktarı ortalama 180.000 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Her bir yolcu için sağlık gideri de aynı şekilde 1.800.000 Türk lirası trafik sigortası teminat limiti belirlenmiştir. Son olarak her bir yolcu için yaralanma / sakatlanma ve ölüm teminatı en fazla 1.800.000 Türk lirası olarak belirlenmiştir.

2009 – 2025 Yılları Arası Otobüs Kazası Sigorta Teminat Limitleri

YILLARTEMİNAT LİMİTLERİ (TL)
20231.200.000
2022 (31.12.2022’ye kadar)1.000.000
2022 (01.07.2022’ye kadar)450.000
2021430.000
2020410.000
2019 (31.12.2019’a kadar)390.000
2019 (01.07.2019’a kadar)360.000
2018360.000
2017330.000
2016310.000
2015290.000
2014268.000
2013250.000
2012225.000
2011200.000
2010175.000
2009150.000

Yaralanan Yolcunun ve Ölen Yolcunun Yakınlarının Hakları

Trafik kazaları neticesinde ölüm ya da yaralanmalar meydana gelebilir. Bu kazalara karşı çeşitli tazminat davaları açılabilir. Otobüs kazalarında yaralanan yolcuların çeşitli hakları bulunmaktadır. Otobüslerde kişilerin sigortaları yapılmalı ve sigortalardan koltuk ferdi sigortası da zorunlu olarak yapılmalıdır. Ayrıca trafik sigortası da zorunlu olarak yapılmalıdır. Otobüs firmaları zorunlu olarak yolcuları için sigorta yaptırmaktadır. Bu sigortalardan birisi ise zorunlu ferdi kaza sigortasıdır.

Yaralanan kişiler bu haklarını kendileri kullanabilirken ölüm halinde ölen kişinin yakınları bu tazminat haklarını kullanabilir. Nitekim otobüs firması yolcuları sağ ve sağlıklı bir şekilde ulaşmak istediği yere götürmektedir. Taşıyıcı gerekli tüm önlemleri almakla yükümlü olduğu için sorumluluğu devan etmektedir. Zarar veren herkesin ortaklaşa sorumlu olduğu kabul edilir. Otobüs kazalarında tazminat talep edilebilmesi için şu belgeler gerekmektedir:

  • Poliçe fotokopisi
  • Kaza tespit tutanağı
  • Hasar fotoğrafları
  • Görgü tanıklarının ifade tutanakları
  • Sürücü belgesi (Ehliyet) fotokopisi
  • Expertiz raporu
  • Alkol ölçüm raporları
  • Zarara ilişkin fatura
  • Yaralanma mevcut ise heyetten alınan sağlık raporu

Otobüs Kazasında Ölüm Halinde Sorumluluk

Otobüs kazasında tazminat davası ölüm veya yaralanma durumunda açılır. Somut bir örnek vermek gerekirse; bir kişi otobüsün zamanında hareket etmemesi halinde başka bir otobüs firmasından otobüs bileti aldığı takdirde ikinci aldığı otobüs firmasına bağlı otobüsün kaza yapması halinde sorumluluk kaza yapan otobüsün işleteni ve taşımacısına ait olacaktır. Biletin alınmış olması önemli olmamakla birlikte yolcunun hangi otobüs firması tarafından taşındığı önemlidir. Örneğin duraktan binilen otobüse dahi arada bir sözleşme kurulmasa da sözleşme ilişkisi kurulmuş sayılmaktadır.

Bununla birlikte aynı örnek üzerinden devam etmek gerekirse kişinin bilet aldığı ilk firma ile, yolculuk yaptığı ikinci firma arasında organik bir bağ olması halinde zincirleme şekilde sorumlu olacakları kabul edilir. Zira kanunda da motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi doğacak zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu kabul edilir. Dolayısıyla örnek kapsamında motorlu aracı işleten kişi, motorlu araçları bir teşebbüs altında işleten kişiler, teşebbüs tarafından biletle işletme yapan kişiler müştereken ve müteselsilen sorumlu olacaktır.

otobus kazasinda tazminat davasi sigorta
otobus kazasinda tazminat davasi sigorta

Ölümlü Otobüs Kazasında Tazminat Nasıl Talep Edilir?

Kaza yapan otobüs firmasının zorunlu koltuk sigortası yaptırması gerekmektedir. bu sigorta kapsamında ölen kişinin mirasçıları tarafından kaza tarihindeki poliçe miktarının tamamı talep edilir. Bu meblağ sigortası olarak da adlandırılır. Bu kapsamda destek tazminatı hesabı yapılmaksızın sigorta şirketi poliçe limitinin tamamını ödemek zorundadır. Ödenmediği takdirde herhangi bir dava açılmaz nitekim alacak likit olduğu için derhal icra takibi yapılabilir. Karşı taraf icraya itiraz ettiği takdirde %40 icra inkar tazminatıyla birlikte itirazın iptali davası açılmalıdır.

Ölen kişinin mirasçıları destekten yoksun kalmaları nedeniyle Karayolu Zorunlu Taşıma sigortası yapan sigorta şirketine ölüm nedeniyle destek tazminatı talep edebilir. Ödenmemesi halinde ticaret mahkemelerinde açılacak dava ile tazminat talep edilir. Bu dava taşımacı ve sigorta şirketine karşı açılır. Taşımacıdan maddi ve manevi tazminat talep edilirken sigortacıdan yalnızca maddi tazminat talep edilebilir. Yolcu taşıma ticari bir işlem kapsamına girdiğinden her iki davalıdan da avans faizi istenmektedir.

Dava esnasında toplanan deliller ve bilirkişi raporlarından sonra tazminat miktarı Zorunlu Taşıma Sigortası limitini aşıyorsa otobüsün zorunlu trafik sigortasından da tazminat talep edilebilir. Ödememeleri halinde aynı şekilde dava açılır ve önceki dava ile bu yeni açılan davanın birleştirilmesi talep edilir. Zorunlu koltuk sigortasından alınan tazminat miktarı, destekten yoksun kalma tazminatından indirilmemektedir. Otobüs kazalarında ve hatta yolcu taşımasına yönelik kazalarda zamanaşımı süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Bu nedenle alanında uzman bir avukatın yardımı ile acele etmeden davanın açılması gerekmektedir.

Otobüs Kazasında Tazminat Davası Hakkında Sık Sorulan Sorular

  • Otobüs Kazasında Bileti Olmayan ve Ayrı Bir Koltukta Seyahat Etmeyen Çocuğum Vefat Ettiğinde de Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortasından Tazminat Alabilir miyim?

 Otobüs seyahatlerinde yolcu sayılmak için ücret ödemek bir şart olsa da, anne babalarıyla veya yakınlarıyla yolculuk eden, bileti olmayan, ayrı bir koltuğa sahip olmayan yaşı küçük çocuklarda yolcu sayılır. Dolayısıyla bu kişilerinde tazminat alabilir.

  • Kardeşimin “Kaçak” Olarak Bindiği Otobüs Kaza Yaptı. Bu Durumda Ailem Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortasından Yararlanabilir mi?

Otobüs yolculuklarında bilet satın almak bir şart değildir. Sadece bir delil niteliğindedir.  Bu nedenle kaçak olarak otobüse binip, sürücü veya yardımcı kişilere ödeme yapan kişilerde yolcu sıfatına sahiptir. Bununla birlikte bilet satın almayıp, yoldan binen kişilerde yolcu sıfatına sahiptir. Dolayısıyla bu kişilerin Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortasından yararlanma hakları vardır.

  • Otobüs Kazasında Sürücü Olan Babam Kusurlu Olmasına Rağmen, Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortasından Yararlanabilir mi?

Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası yolcular, sürücüler, yardımcılar yararına oluşturulan kişisel kaza sigortasıdır. Bu nedenle sürücü kusurlu olsa bile bedensel zarara uğramışsa kendine veya ölümü halinde mirasçıları bu sigortadan yararlanabilir. Yani sürücünün kastı veya ağır kusuru ispatlanamıyorsa kazanın oluşumunda kusurlu olsa bile bu durum nedeniyle kişinin Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortasından yararlanması engellenemez. 

is kazasi meslek hastaligi tazminat davasi

İş Kazası ve Meslek Hastalığı Tazminat Davası

zorunlu koltuk ferdi sigortasi tazminati

Zorunlu Koltuk Ferdi Sigortası Tazminatı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

2025 yili trafik sigortasi teminat limiti

2025 Yılı Trafik Sigortası Teminat Limiti Nedir? Ne Kadar?

İlgili Yazılar

X
kadim hukuk ve danışmanlık