Otel Kayıtları Güvenlik Soruşturmasında Çıkar Mı?

Otel Kayıtları Güvenlik Soruşturmasında Çıkar Mı?

otel kayitlari guvenlik sorusturmasinda cikar mi

Otel kayıtları güvenlik soruşturmasında çıkar mı?” sorusuna bu makalemizde cevap vereceğiz. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması aday memur ve kamu görevine girecek adaylar hakkında uygulanan ve adayın görev alacağı pozisyon için gerekli güvenlik kriterlerinin varlığının incelendiği bir prosedür olarak karşımıza çıkmaktadır. Anayasa’ya aykırılıklar içerdiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi kararı ile iptal edilen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, AKP’li milletvekillerince eksik hususların giderilmesi ile birlikte bir yasa tasarısı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmuştur.

Bu kanun teklifi ile güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının ne olduğu, nelere bakılacağı ve kimlerin incelemeye tabi tutulacağı gibi konular açıklığa kavuşturulmuştur. Otel kayıtları güvenlik araştırmasında çıkar mı sorusu ise aday memurların en çok merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Güvenlik soruşturmanız otel kayıtları sebebiyle olumsuz sonuçlanması durumunda size bu durum bildirilmez. Sadece olumsuz sonuçlandığı tebliğ edilir. İçeri hakkında bilgi verilmez. İçeriği sadece idari dava açmanız durumunda öğrenebilirsiniz. İdari dava açtığınızda davayı buradan takip edebilirsiniz. https://www.turkiye.gov.tr/ Bu sebeple de otel kayıtları güvenlik araştırmasında çıkar mı sorusunun cevabı memuriyete girişte yapılan güvenlik soruşturmalarında önem arz etmektedir. Otel kayıtları güvenlik soruşturmasında çıkar mı sorusunun cevabını bu makalemizde sizlere vereceğiz.

Otel kayıtları güvenlik soruşturmasında görevin gerektirdiği niteliklerle adayların uyuşması hususu da irdelendiği için memuriyette görev alacak adayların haysiyetli bir yaşam sürüyor olması gözetilmektedir. Fakat otel kayıtlarına bakılması kesinlikle mümkün değildir. Kanuna aykırıdır.

Güvenlik Soruşturması Nedir?

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kişinin kamu görevine girmesi için araştırılacak bir takım hususları içerir. Güvenlik soruşturması kapsamında çeşitli hususlar incelenir. Bu hususlara şu şekilde örnekler vermek gerekirse; FETÖ-PDY terör örgütlerle bir ilişkisinin olup olmadığı, otel kayıtları, sosyal medya paylaşımlarının içeriği, öncesinde bir adli sicil ya da arşiv kaydı olup olmadığı, hakkında soruşturma ya da kovuşturma yürütülüp yürütülmediği vs. Otel kayıtları güvenlik soruşturmasında bu şekilde bilgi olarak toplanabilir.

Kişiler hakkında yapılan güvenlik araştırmaları üç aşamalıdır. Bunlar arşiv araştırması, GBT araştırması ve yerinden araştırma olarak sıralanabilir. Kişiler hakkında yapılacak araştırmalar Devlet Memurları Kanunu ya da kurumların kendi iç düzenlemeleri ile belirlenebilir. Eğer kişinin güvenlik soruşturması olumsuz geldiyse süresi içinde idareye dava açmalıdır aksi takdirde hak kaybına uğrayacaktır. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak bu yazımızda otel kayıtlarının güvenlik soruşturmasında çıkıp çıkmadığını inceleyeceğiz.

otel kayitlari guvenlik sorusturmasi
otel kayitlari guvenlik sorusturmasi

Güvenlik Soruşturmasında Otel Kaydı Nedir?

Güvenlik soruşturmasında çeşitli birçok husus araştırıldığı gibi ahlaki durum da araştırılmaktadır. Ahlak kişinin kumar, uyuşturucu, içki, para, aşırı menfaat düşkünlükleri gibi hususlarının olup olmadığıdır. Genel Türk örf-adetine aykırılıklar ahlaka aykırılık teşkil eder. Güvenlik soruşturması ahlaki durumda otel kayıtları incelenen hususlardan birisidir. Ancak kişiler hakkında otel kaydı tutulması nedeni kişiler hakkında güvenlik soruşturmasında kullanılsın diye değildir. Sebebi kişilerin aranan şahıslardan olup olmadığının tespitinde kolaylık sağlamasıdır.

Otel kayıtları İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü sistemine kayıt edilmektedir. Bununla birlikte günlük ev kiraları kayıtları da otel kayıtları gibi tutulmaktadır. Ahlaki durumun içeriğine internet arama geçmişi incelemesinin girip girmediği merak edilen hususlardan biri olup, internet arama geçmişi güvenlik soruşturması kapsamında incelenmez.

Polis Güvenlik Soruşturmasında Otel Kayıtları

Otel kayıtları Emniyet Genel Müdürlüğü nezdinde kayıt altına alınmaktadır. Devlet memurluğuna girişte doktor, öğretmen, astsubay, subay, hemşire, polis, jandarma, uzman erbaş, imam, mühendis gibi tüm meslek mensupları son aşama olarak güvenlik soruşturmasından da olumlu bir değerlendirmeye tabi tutulmak zorundadırlar. Güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan adaylar atanmamakta, atanması gerçekleştikten sonra olumsuz değerlendirilenler ise görevlerine başlatılmamaktadırlar.

Otel kayıtları güvenlik soruşturmasında çıkar mı sorusunu yanıtlarken otel kayıtlarının niteliği haysiyetli bir yaşam sürüyor olmaktır. Devlet Memurları Kanunu uyarınca ve idarelerin kendi iç yönetmeliklerinde belirlemiş oldukları, mesleği temsil edecek çalışanların çalışma saatleri dışında da düzgün ve haysiyetli bir hayat sürüyor olması kamu düzenine olan güveni sarsmamak adına aranmaktadır. Güvenlik soruşturmasında otel kayıtlarına bakılırken şu hususlara dikkat edilir:

  • Otelde birlikte kalınan kişinin cinsiyeti,
  • Otelde birlikte kalınan kişilerin arasındaki akrabalık ilişkisi,
  • Otelde birlikte kalınan kişinin terör örgütü üyeliğinin olup olmadığı,
  • Otelde birlikte kalınan kişinin milli güvenlik ile ilgili hususlarda adli idari soruşturmasının bulunup bulunmadığı,
  • Otelde kaç gün kalındığı,
  • Otelde kalınma hususunun ne kadarda bir tekrarlandığı,
  • Otelde birlikte kalınan kişinin Türk asıllı olup olmadığı,

Birçok farklı insanla farklı otel kayıtları bulunan adayların güvenlik soruşturmalarının olumsuz değerlendirildiği durumlarla karşılaşmaktayız. Polis güvenlik soruşturması otel kayıtları hususunun en çok bakıldığı güvenlik soruşturmalarından biridir. Zira ahlaki zafiyet olarak nitelendirilen otel kayıtlarının birçok farklı insanla farklı otellerde kayıt altına alınmış olması, mesleğin onuruyla bağdaşmadığı gerekçesi ile güvenlik soruşturması değerlendirme komisyonları tarafından olumsuz değerlendirilmektedir. Fakat bu durum hukuka aykırıdır.

Otel kayıtları güvenlik soruşturmasında olumsuz çıkar mı sorusunun yanıtı kısa bir özetle; belirttiğimiz koşullarda gerçekleşmesi takdirinde mesleğin de nitelikleri göz önünde bulundurulduğunda güvenlik soruşturmanızın olumsuz değerlendirilmesine sebebiyet verebilir. Bu durumda yapmanız gereken  60 gün içerisinde işlemin iptaline ilişkin dava açmak olmalıdır. İdare hukuku avukatı olarak sizlere idare ve memur hukuku konularında hizmet vermekteyiz. Olumsuz değerlendirilen güvenlik soruşturması sonucu hakkınızda tesis edilen idari işlemlerin iptali konusunda hizmet vermekten mutluluk duyacağımızı bilmeniz isteriz.

Otel Kaydı Sebebiyle Güvenlik Soruşturması Olumsuz Sonuçlanan Adaylar Ne Yapmalı?

2016 yılı 29 Ekim’de yayınlanan KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile birlikte tüm otel, dinlenme ve bakım tesisleri, barınma ve konaklama alanları, apart, kiralık daire vb. geçici ya da süresiz kalma alanlarında ‘Kimlik Bildirme Zorunluluğu’ zorunlu bir hale gelmiştir. Bu zorunluluk ile birlikte apart, otel, tatil köyü, kiralık daire vb. neresi olursa olsun konaklayan kişilerin kimlik bilgileri il emniyet müdürlüğü ile paylaşılmaktadır. Kimlik bilgileri, il emniyet müdürlüğünün sitesine online olarak anında iletilir. Bu sayede şehirde görevli olan kolluk kuvvetleri konaklayan kişinin adli suçlarını, asker kaçağı olma durumlarını, yakalama ya da arama kararı vb. bilgileri görmektedir. Suçlu olan kişiler bu yöntemle kısa sürede yakalanır ve ilgili kuruma teslim edilir. Kamu kurumlarına memur alımlarında yapılan güvenlik soruşturmasında incelenen otel kayıtları özellikle bekçi, asker ve polis başvurularında özellikle incelenir. Ancak otel kayıtlarının tümü memur alımına engel değildir.

Genel ahlaka ve edebe aykırı olarak görülen otel, randevu evi, apart vb. alanlarda konaklayan ya da uyuşturucu, kumar vb. yasa dışı durumların gerçekleştiği otellerde kalmak soruşturmayı olumsuz yönde etkileyebilir. Kararın kendilerine tebliğden itibaren 60 gün içinde idari dava açmaları gerekir. Açılacak idari davada yürütme durdurma talep edilmelidir. Dava İdare Mahkemesine açılmalıdır. İdare Mahkemesi davalı kurumun savunmasını aldıktan sonra yürütme durdurma kararını görüşecektir. En nihayetinde davayı esastan görüşüp karara bağlayacaktır. İdari davalarda adayların en çok mağdur olduğu konu dava açma süresi ve dilekçelerin hazırlanmasıdır. Otel kayıtları sebebiyle güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan adayların dava açma süresine dikkat etmesi gereklidir. Dava açıldıktan sonra ise idarenin savunmasına karşı cevaba cevap dilekçesi vermeleri gerekir. İdarenin savunması size ya da avukatınıza tebliğ edildikten itibaren  bu savunmaya karşı 30 gün içinde cevap verilmediği takdirde cevap hakkınız son bulacaktır. İdare hukukunda süreler çok büyük önem arz etmekte ve bu süreler çok kısıtlı ve kısa tutulmuş süreler olması sebebiyle iptal davaları hak kaybına yol açabilecek nitelikte davalardır.

X
kadim hukuk ve danışmanlık