Fahri trafik müfettişi trafik cezasına itiraz için 15 gün içinde Sulh Ceza Hakimliğine başvuru yapılmalıdır. 15 günlük süre cezanın size tebliğ tarihinden itibaren başlar. Bu süre önemlidir. sürenin kaçırılması halinde ceza kesinleşir. Fahri trafik müfettişleri, 01.05.1997 tarihli ve 22976 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Fahri Trafik Müfettişliği Görev ve Çalışma Yönetmeliği kapsamında görev ve yetkileri düzenlenen kişilerdir. Kara yollarında kural olarak görevli memur trafik polisi, jandarma olmakla beraber fahri trafik müfettişlerine de denetimle ilgili yetkiler verilmiştir.
Fahri trafik müfettişleri trafik kurallarının ihlalini tespit ettikten sonra tutanak hazırlarlar. Bu tutanaklar fiziki olarak hazırlandıysa trafik ekiplerine ya da trafik müdürlüğüne teslim edilir. Ancak elektronik ortamda hazırlandıysa Emniyet Genel Müdürlüğü’nün elektronik sisteminden teslim ederler. Teslim süreleri bir hafta olup bu belgeler; olası bir kural ihlalini ve kişiler hakkında tuttukları tutanakları içerir. Bunun dışında trafik hakkındaki görüş ya da önerilerini de bildirebilirler. Fahri trafik müfettişlerinin yükümlülükleri şu şekilde sıralanabilir:
- Trafikteki kural ihlallerini tutanağa bağlayarak bu tutanağı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne göndererek işleme koyulmasını sağlarlar.
- Trafikte daha güvenli bir ortam için görüşlerini veya tavsiyelerini sunabilirler.
- Ülkenin her yerinde bu görevlerini yapmakla yükümlüdürler.
- Görevleri esnasında tarafsız olarak işlem yapmaları gerekir.
- Sürücüleri durdurama yetkileri yoktur.
- Belge (Örneğin ehliyet) kontrolü gibi görevleri yoktur.
Fahri trafik müfettişlerine trafik para cezası kesme yetkisi verilmiş ise de yazılan cezanın haksız olduğu düşünülmesi halinde kesilen bu para cezasına itiraz edilebilmektedir. Fahri trafik müfettişi trafik cezasına itiraz başvurusuna, dilekçe ile birlikte olabildiğince kural ihlali yapılmadığını gösterir deliller eklenmelidir. Öte yandan, trafik para cezalarına itiraz hakkı, söz konusu cezanın ödenip ödenmemesine bağlı değildir. Nitekim Yönetmelik’e göre peşin ödeme, kişinin bu karara karşı kanun yoluna başvurma hakkını etkilemez. Hatta cezanın ödeme süresi geçirilmeden indirimli olarak ödenmesi, başvurunun olumsuz sonuçlanması durumunda başvuranın lehine olacaktır. Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak bu yazımızda fahri trafik müfettişi trafik cezasına itiraz nasıl yapılır hakkında bilgi vereceğiz.

Fahri Trafik Müfettişi Nedir?
Fahri trafik müfettişleri İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan belli bir eğitime tabi tutulduktan sonra Fahri Trafik Müfettişliği Görev ve Çalışma Yönetmeliği’ndeki belirlenen görevleri yapmakla yükümlü kişilerdir. Fahri trafik müfettişleri trafiğin daha güvenli seyretmesi için görüş ve önerilerini sunabilir ve kişiler hakkında tutanak tutabilir. Bir ilde kayıtlı olan araçların sayısının ‰ 2’sinden fazla fahri trafik müfettişi bulunmamalıdır. Fahri trafik müfettişliğine ikamet edilen ilin valiliğine başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru, Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından incelenir. Uygun görülürse, Emniyet Genel Müdürü’nün teklifi ve İçişleri Bakanı’nın onayı ile süreç ilerler. Fahri trafik müfettişliği gönüllü bir görevdir, maaş veya maddi bir karşılık alınmaz.
Fahri trafik müfettişleri olacak kişilerde aşağıdaki şartlar aranmaktadır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan,
- En az 40 yaşında olan,
- En az yüksek okul mezunu olan,
- En az 10 yıllık ehliyete sahip olan,
- Ehliyeti herhangi bir sebeple ellerinden alınmamış olan,
- Asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet vermemiş olan,
- Ağır hapis ya da 6 aydan fazla hapis cezası almamış olan,
- Kamu hizmetinden yasaklı olmayan,
- Devlete karşı olan suçları işlememiş olan
Fahri trafik müfettişleri elektronik ortamda ya da fiziki şekilde tutanak düzenleyebilir. Bu tutanaklar kişiler hakkında trafik kurallarına uymadıkları gerekçesiyle düzenlenir. Fiziki ortamda düzenlenen tutanaklar ilgili polis müdürlüklerine gönderilirken, elektronik ortamda düzenlenen tutanaklar Emniyet Genel Müdürlüğü’ne elektronik olarak gönderilir. Bu tutanaklar gerekli kontroller yapıldıktan sonra trafik idari para cezası karar tutanağına dönüşür. Tutanakların şekli, içeriği vs. 2918 sayılı Kanun 116. Madde kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir. Fahri trafik müfettişi trafik cezasına itiraz edilebilir.
Fahri Trafik Müfettişinin Yazdığı Trafik Cezasına İtiraz
Fahri trafik müfettişleri doğrudan idari para cezası kesemezler. Hazırladıkları tutanakları polis müdürlüklerine ya da Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderdikten sonra ilgili incelemeler yapılır. Bu incelemelerden sonra hazırlanan tutanak idari para cezası karar tutanağına dönüşür. Bu nedenle fahri trafik müfettişlerinin hazırladığı tutanakların idari para cezası karar tutanağına dönüşmesi halinde bu para cezasına itiraz edilmesi mümkündür. Fahri trafik müfettişi trafik cezasına itiraz edilmesi trafik polisinin yazdığı ceza ile aynı prosedürdedir.
İtiraz başvurusu yaparken bir dilekçe hazırlanır. İtiraz dilekçenizi açık ve net bir şekilde yazmanız gerekir. Trafik cezası ödenmiş olsa da bu cezaya itiraz edilmesi mümkündür. Ayrıca kişinin hakkında düzenlenen idari trafik cezasına karşı itiraz edilirken herhangi bir ücret ödenmemektedir. Dilekçenizi ve eklerini Sulh Ceza Hakimliğine fiziken teslim edebilir ya da e-Devlet üzerinden UYAP sistemine yükleyerek elektronik ortamda gönderebilirsiniz. Elektronik başvuru için e-imza veya mobil imza gerekebilir.
- Trafik cezası tebligatının fotokopisi
- Trafik cezası tutanağının fotokopisi
- Araç ruhsat fotokopisi
- Kimlik ve ehliyet fotokopisi
- Varsa cezaya karşı deliller (fotoğraf, video, tanık beyanı vb.)
Fahri Trafik Müfettişinin Yazdığı Trafik Cezasının İptal Edilmesi
Kişiler itirazı para cezasının kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde bulundukları yerdeki nöbetçi sulh ceza hâkimliklerine yapmalıdır. İtiraz eden kişi, bulunduğu yerdeki nöbetçi sulh ceza hakimliğine hakkında yazılan idari trafik para cezasına yönelik dilekçe hazırlayarak verir. Ardından bu itiraz Sulh Ceza Hakimliği tarafından iptal davası olarak görülür ve duruşmasız yapılır. (Duruşmalı yapıldığı istisnaları da bulunmaktadır.)
Her ne kadar bu para cezasına karşı itiraz edilmesi esnasında herhangi bir harç ödenmese de kişinin başvurusu reddedilebilir. Başvurunun reddi halinde de yargılama giderleri itiraz eden kişiye yükletilir. Aksi halde başvurunun kabul edilmesi durumunda kişinin cezası iptal edilir ve yargılama giderlerine de hükmedilmez. Eğer kişi hem trafik cezasını ödemiş hem de itiraz etmişse ödediği trafik cezası da kendisine iade edilir. Başvurunun kabul edilebileceği durumlar fahri trafik müfettişlerinin yetkilerini aşmaları halinde gerçekleşebilir. Fahri trafik müfettişi tarafından yazılan cezaların kaldırılması hallerine örnek vermek gerekirse;
- Delil Yetersizliği: Fahri trafik müfettişleri, cezayı destekleyen somut delil (fotoğraf, video kaydı gibi) sunmak zorundadır. Eğer tutanakta delil yoksa, bu durumu vurgulayın. Örneğin: “Tutanakta ihlale dair herhangi bir fotoğraf veya video kaydı bulunmamaktadır, bu nedenle isnat edilen kabahat somut delillerle ispatlanmamıştır.”
- Hatalı Tespit: Ceza kesilen yer, zaman veya araçla ilgili bir hata varsa (örneğin, o tarihte orada olmadığınıza dair kanıt), bunu belirtin. Örneğin: “Belirtilen tarihte ve saatte aracım başka bir şehirdeydi, bu durumu ekteki belgelerle kanıtlıyorum.”
- Usul Hataları: Tebliğ süresi geçmişse veya tutanak usulüne uygun düzenlenmemişse (örneğin, eksik bilgi içeriyorsa), bu hususu dile getirin. Örneğin: “Tebliğ, yönetmelikte belirtilen 10 iş günü içinde yapılmamış, usule aykırıdır.”
- Olayın Gerçekleşmediği İddiası: İhlali yapmadığınızı düşünüyorsanız, bunu açıkça ifade edin ve varsa tanık veya delil sunun.

Fahri Trafik Müfettişi Trafik Cezasına İtiraz Dilekçe Örneği
SULH CEZA MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
ANKARA
İtiraz Eden: İsim Soyisim TC
Kararına İtiraz Edilen: Ankara Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Fahri Müfettişliği Büro Amirliği
İtiraza Konu Tutanağın Tebellüğ
Tarihi: 18.11.2023
İtiraz Konusu: Fahri müfettişin yazmış olduğu idari para cezasına itiraz.
Açıklamalar
- 05.11.2023 tarihinde 11.04 ‘te Fahri müfettiş tarafından tespit edildiği iddia edilen kural ihlaline ilişkin 46/2-H bendine dayanarak 06 T …. plakalı aracıma ceza kesilmiş olup 18.11.2023 tarihinde tarafıma tebliğ edilmiştir. 05.11.2020 tarihinde araç plakama yazılan cezaya süresi içerisinde yazılan cezanın iptaline ilişkin taleplerim aşağıdaki gibidir.
- Trafik cezası 05.11.2023 tarihinde …… Keçiören/ANKARA’da kesilmiştir. Fakat trafik müfettişince kesilen cezaya konu bir fiil olmamıştır. Belirtilen karayolu orta refüjlü yol olup arabanın ters istikamete gitmesi objektiflikten uzak bir beyandır. Söz konusu tarihte trafik ihlali olan aksine bir işaret olmadıkça sürücülerin; ters şeritte gitmesi söz konusu değildir. Öyle ki; Karayolları Trafik Kanunu 46/2 H bendine dayanarak kesilen 1228,0 TL idari para cezasının tamamen fahri trafik müfettişinin keyfi uygulamasından kaynaklı olup, suça uygun fiili meydana getirmememe rağmen yoruma açık bir kanun maddesine dayanarak ceza kesilmiştir.
- Öyle ki; İdari işlemlerin belirliliği ilkesi gereği ve Kabahatler Kanunu 24. Maddesi gereği idari yaptırım kararında kabahat fiili ile birlikte bu fiili ispata yarayacak bütün delillerin gösterilmesi gerekir. Anayasa Mahkemesi 26.12.2013 tarih ve 2013/43 E. ,2013/168 K. Sayılı kararına istinaden fahri trafik müfettişince hazırlanan tutanak üzerinde yaptıkları kontrol sadece şekli unsurlarına ilişkin olup, tutanakta kayıtlı trafik suçunun gerçekten işlenmiş olup olmadığına ilişkin değildir. Bu sebeple de itiraz halinde söz konusu kabahat fiilinin işlendiğinin ispatı gerekecektir.
- Hakkında 2918 sayılı KTK 46/2 H aksine bir işaret bulunmadıkça sürücüler tekyönlü karayollarında araçların ters istikamette sürmemek zorundalardır olan md. İhlal ettiği gerekçesi ile ceza tutanağı düzenlenmiştir ve aracımın plakasına idari para cezası uygulanmıştır. Fahri trafik müfettişi tarafından düzenlenen bu ceza tutanağının ihlal eylemi ile ilgili “aksine bir işaret olmadıkça sürücülerin; tek yönlü karayollarında araçların ters istikamette sürememek zorundadırlar” şeklinde beyanın bulunduğunu dosyada tutanak dışında herhangi bir delil mobese kaydı ve belge bulunmadığı, aracımın plakasına isnad edilen atılı eylemin işlendiği iddiasına ilişkin söz konusu fiile ait hiçbir delil ve fotoğraf olmadan yalnızca kamu görevlisi olmayan fahri müfettişlerince düzenlenen tutanağın esas alınması ispat için yeterli olmayacaktır. Müfettişler araç durduramaz, sürücülerle muhatap olamaz, belge ve evrak kontrolü yapamazlar ise de kabahatin işlendiği fotoğraf veya görüntü kaydı gibi başkaca delillerle ispatı gerekecektir.
- HİÇBİR şekilde atılı kabahat eylemini kabul etmemekle birlikte, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun genel ilkeler yönüyle 5237 Türk Ceza Kanununun genel ilkesine göre şüphede n uza k şekilde ispatlanmayan eylemlerden ilgilisinin sorumlu tutulamayacağı prensibinden hareketle hiçbir delille desteklenmeyen idari yaptırım kararının kaldırılmasına karar verilmesi gerekmektedir.
Sonuç Ve Talep :
- Yukarıda açıklandığı üzere itirazımın kabulü ile 06 AR …. plakalı 2021 Mercedes model aracım için tanzim edilen 05.11.2023 tarih … sıra no’lu MA seri no’lu idari yaptırım kararının İPTALİNE,
- Yargılama giderlerinin hazine üzerine bırakılmasını arz ve talep ederim. 19.11.2023
İsim Soyisim
İmza
Ek:
- Ruhsat Fotokopisi
- Trafik Cezası Karar Tutanağının Fotokopisi
- Kimlik, Ehliyet Fotokopisi
Fahri Trafik Müfettişi Trafik Cezasına İtiraz Dilekçe Örneği Word – PDF
(İTİRAZ EDENİN BULUNDUĞU YER) NÖBETÇİ SULH CEZA HAKİMLİĞİ’NE
İtiraz Eden: Ad-Soyad (T.C.:) X Mahallesi, X Caddesi, No:1/2 İlçe/İL
Vekili: Av. Umur YILDIRIM
Söğütözü Mah. Söğütözü Cad. No:2 Koç İkiz Kuleleri B Blok Daire:7 Çankaya/ANKARA
Konu: İtiraza Konusu Tutanak: T.C. (…) Fahri Trafik Müfettişliği Büro Amirliği (…) İsimli görevli polis memuru tarafından tutulan (…) tarihli (…) seri numaralı (…) sıra numaralı (…) Türk Lirası tutarlı trafik cezasının iptali için itirazlarımızı içeren dilekçedir.
Tutanak Tarihi ve Saati: (…)
Tebliğ Tarihi: (…)
AÇIKLAMALAR
Müvekkil adına tescilli (…) plakalı araç hakkında (…) tarihinde (…) Trafik Müfettişliği Büro Amirliği’nde görev yapan (…) isimli polis memuru tarafından (…) seri numaralı ve (…) sıra numaralı (…) Türk lirası değerindeki trafik cezasının iptali gerekmektedir. Şöyle ki;
- Müvekkilin ikametgah adresi, kendisi hakkında düzenlenen trafik cezası hakkında bilgi verilir.
- Müvekkil hakkında hazırlanan tutanağın hukuka aykırılığı ve delillerden bahsedilir.
- Müvekkile neden ceza verilmemesi gerektiği hakkında açıklamalar yapılır.
- Tüm bu sayılan nedenlerle, sayın mahkemenizden (Açıklaması yazılan) trafik cezasının iptaline karar verilmesini saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz.
Hukuki Nedenler: Karayolları Trafik Kanunu, HMK, TCK ve sair mevzuat
Hukuki Deliller: Bahse konu trafik cezası tespit tutanağı, tebligat, sağlık raporu, yemin, tanık ve sair delil
Sonuç ve Talep: Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle,
- İtirazımızın kabulüne karar verilmesini,
- C. (…) Fahri Trafik Müfettişliği Büro Amirliği (…) İsimli görevli polis memuru tarafından tutulan (…) tarihli (…) seri no.lu (…) sıra no.lu (…) Türk Lirası tutarlı trafik cezası tutanağının iptaline karar verilmesini,
vekaleten ve saygılarımızla arz ve talep ederiz. (Tarih)
İtiraz Eden Vekili
Av. Umur YILDIRIM
EK:
- Trafik kazası tutanağı ve tebligat
Fahri Trafik Müfettişlerinin Ceza Yazabileceği Durumlar
Fahri trafik müfettişleri trafik polisleri ve jandarmalar dışında trafik güvenliğinin sağlanması ile görevlidir. Ancak fahri trafik müfettişleri her durumda tutanak tutamayacaktır. Örneğin alkollü ya da uyuşturucu madde etkisi altındayken araç kullanan kişilere fahri trafik müfettişlerinin ceza kesme yetkisi yoktur. Çünkü fahri trafik müfettişleri herhangi bir aracı durdurarak sürücü ile muhatap olamaz. Fahri trafik müfettişleri kural olarak doğrudan ceza kesemezler.
Hazırladıkları tutanakları fiziki ise bir trafik polisine veya polis merkezine, elektronik ortamda hazırlanmış bir tutanak ise Emniyet Genel Müdürlüğü’ne elektronik olarak göndererek işlemlerini yaparlar. Ardından inceleme yapılır ve kişilere ceza kesilir. Aşağıdaki tabloda fahri trafik müfettişlerinin hangi durumlarda ceza yazabileceği belirlenmiştir. Aşağıdaki durumlar haricinde fahri trafik müfettişlerinin ceza kesme yetkileri bulunmamaktadır.
Madde | Suç |
---|---|
46/2-b | Şerit değiştirirken diğer sürücüyü beklememek |
46/2-c | Trafiği aksatacak şekilde şerit değiştirmek |
46/2-d | En soldaki şeridi sürekli işgal etmek |
46/2-e | En sağdaki şeridi geçme ve dönme dışında kullanmamak |
46/2-f | Acil durumlar dışında (trafik kazası gibi) emniyet şeritlerini kullanmak |
46/2-g | Ard arda birden fazla şerit değiştirerek trafiği tehlikeye sokmak |
46/2-h | Tek yönlü yolda ters istikamette gitmek |
47/1-b | Kırmızı ışıkta geçmek |
47/1-c | Trafik levhalarına uymamak |
53/1-b | Sola dönüş kurallarına uymamak |
53/1-c | Kavşakta dönüş kurallarına uymamak |
53/1-d | Kavşakta geri dönüş kurallarına uymamak |
54/1-a | Öndeki aracı kuralına uygun geçmemek |
54/1-b | Geçilmesi yasak bölgede öndeki aracı geçmek |
55/1-a | Geçilmek istenen sürücünün şerit izlenmemesi, araç geçerken hızını arttırması |
55/1-b | Geçilmek istenen sürücünün gerektiğinde yavaşlamaması |
55/2, 54/1 | Geçiş yapmak isteyene yol vermemek |
56/1-a | Şerit değiştirme/izleme kurallarına uymamak |
56/1-b | İki yönlü yollarda karşıdan gelen aracın geçişi için sağa yanaşmamak hatta durmamak |
56/1-c | Takip mesafesine uymamak |
56/1-e | Geçiş üstünlüğü olan araçlara bunu sağlamamak |
57/1-a | Kavşaklarda geçiş üstünlüğüne uymamak |
57/1-b | Trafik ışığı ya da polis olmayan yerlerde geçiş hakkına uymamak |
57/1-c | Geçiş hakkının sağlanmaması |
57/1-d | Trafiğin akışına engel olacak şekilde kavşağa girmek |
57/1-e | Kavşaklarda gereksiz yere durmak veya yavaşlamak |
57/1-f | Ray üzerinde hareket eden taşıtlara geçiş vermemek |
58 | Araçtaki yolcuların sağdan indirilmemesi |
59 | Zorunlu haller dışında park etmek, zorunlu hallerde de gerekli önlemi almadan park etmek |
60/1-a | Durmanın yasaklandığı yerde durmak |
60/1-b | Sol şeritte durmak |
60/1-c | Yaya yolu ya da okul geçitlerinde durmak |
60/1-d | Kavşak veya tünellerde durmak |
60/1-e | Dönemeçlerde ya da görüş olmayan yerlerde durmak |
60/1-f | Otobüs veya taksi duraklarında durmak |
60/1-g | Park halindeki araçların yanında durmak |
60/1-h | Trafik levhalarına belli bir mesafede durmak |
61/1-a | Durmanın yasaklandığı yerlerde durmak |
61/1-b | Park etmenin yasaklandığı yerlerde park etmek |
61/1-c | Geçiş yolları üzerine park etmek |
61/1-d | Yangın musluklarına beşer metre mesafede park etmek |
61/1-e | Duraklara on beşer metre mesafede park etmek |
61/1-f | İkiden fazla yol olan yerlerde orta şeride park etmek |
61/1-g | Kuralına uygun park eden araçların çıkışına engel olacak şekilde park etmek |
61/1-h | Geçiş üstünlüğü olan araçların giriş-çıkış yaptığı yerlere on beşer metre mesafede park etmek |
61/1-ı | Park etme izni verilen sürelerin dışında park yapmak |
61/1-j | Kamuya ait giriş ve çıkışlara beşer metrelik mesafelerde park yapmak |
61/1-k | Alt-üst geçitlere onar metrelik mesafelerde park etmek |
61/1-l | Park etmek için belirlenen sürelerin ve şekillerin dışında park etmek |
61/1-m | Kurum ve kuruluşlara ait park yerlerine park etmek |
61/1-n | Yaya yollarına park etmek |
61/1-o | Engelliler için ayrılmış yerlere park etmek |
64/1-a/1 | Yeterince aydınlatılmamış tünel vs. yerlere girişlerde uzun farları yakmamak |
64/1-a/2 | Geceleri vs. durumlarda bir aracı takip ederken ya da karşı karşıya gelirken yakın farları yakmamak |
61/1-a/3 | Kuyruk ışıklarını uzun ya da kısa farla beraber kullanmamak |
64/1-b/1 | Sisli havalar ya da sağanak yağışlı havalar dışında sis lambasını diğer farlarla kullanmak |
Fahri Trafik Müfettişi Trafik Cezasına İtiraz Hakkında Mahkeme Kararları
Yargıtay 7. Ceza Dairesi 2021/12371 E. 2021/11454 K. ve 30.09.2021 Tarihli Kararı
- Fahri Trafik Müfettişi Trafik Cezasına İtiraz
Kanun yararına bozma talebine konu dosyanın incelenmesinde; kabahatli hakkında fahri trafik müfettişi tarafından düzenlenen kabahat tespit tutanağının dosyaya sunulmadığı, buna dair evrakın UYAP sisteminden de görüntülenemediği, kabahatlinin başvurusu ekinde kabahatin işlendiği iddia edilen yerin fotoğrafını sunarak, olay yerinde herhangi bir duraklama veya park etme yasağı levhasının bulunmadığını ispatladığı, Sulh Ceza Hakimliğince verilen kararda; gerek idari para cezası karar tutanağına esas fahri trafik müfettişi tutanağının gerekse kabahatin işlendiğine dair başkaca bir somut delilin dosyaya sunulmadığından bahisle, idari para cezasının usulüne uygun şekilde iptaline ve cezanın kaldırılmasına karar verildiği anlaşılmakla,
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kanun yararına bozma istemine dayanan ihbarname içeriği yerinde görülmediğinden, kanun yararına bozma isteminin REDDİNE
Yargıtay 19. Ceza Dairesi 2019/8383 E. 2020/6353 K. ve 10.06.2020 Tarihli Kararı
- Fahri Trafik Müfettişi Trafik Cezasına İtiraz
Dosya kapsamına göre; olay günü fahri trafik müfettişi tarafından kabahatlinin aracının geçiş güzergahına park edilmesi nedeniyle trafik kural ihlali tespit tutanağının tanzim edildiği, anılan tespit tutanağına istinaden trafik idari para cezası karar tutanağı düzenlendiği, fahri trafik müfettişi tarafından düzenlenen tutanakta ihlalin gerçekleştiği olay tarihinin 14/04/2018 Çarşamba olarak gösterildiği, ancak 14/04/2018 tarihinin Cumartesi gününe denk geldiği, ayrıca bahse konu tutanakta aracın markasının “Fiat Ford” olarak belirtilmesi karşısında Bolu Ceza İşlemleri Büro Amirliğinince düzenlenen tutanakta ise aracın markasının “Tofaş Fiat” ve cinsinin de “Sedan” olarak belirtildiği, bu kapsamda iki tutanak arasında çelişki bulunduğu ve kabahatlinin aracının olay günü Bursa ilinde olmadığına dair itirazının anılan çelişki de göz önünde bulundurulduğunda kabul edilebilir olduğu cihetle, kabahatli hakkında verilen bahse konu cezaya yönelik başvurunun kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde reddine karar verilmesinde isabet görülmediği gerekçesiyle 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 309.maddesi uyarınca anılan kararın kanun yararına bozulması isteminde bulunulmakla, gereği görüşülüp düşünüldü;
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kanun yararına bozma istemine dayanan ihbarname içeriği yerinde görüldüğünden, Bursa 3. Sulh Ceza Hakimliğinin 18/10/2018 tarihli ve 2018/4462 değişik iş sayılı kararının CMK’nin 309/4-d maddesi uyarınca KANUN YARARINA BOZULMASINA